Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 22 березня 2023, 21:50
1899
8

Парад рекордів Шиффрін, Кубок світу для Одерматта. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 22 березня 2023, 21:50
1899
8
Парад рекордів Шиффрін, Кубок світу для Одерматта. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Мікаела Шиффрін

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Субота, 11 березня

Осло (Норвегія), HS 134, особистий турнір

Неділя, 12 березня

Осло (Норвегія), HS 134, особистий турнір

Крафт наздоганяє легенд

У стрибках із трампліну Холменколленські ігри за традицією відкривали норвезьку багатоденку «Raw Air», яка проводиться всьоме в історії. І лише перші три видання вийшли повноцінними з точки календаря, а потім проведенню чотирьох етапів на чотирьох різних трамплінах почали заважати різні обставини: спочатку локдаун, потім – реконструкція трампліну в Тронхеймі, якого не буде і цього разу: на стрибунів чекають два старти в Ліллехаммері.

Що стосується етапу в Осло, то у нього було два герої – Штефан Крафт та Анже Ланішек, які по разу виграли та посіли друге місце. Недільна перемога Крафта стала знаковою: він наздогнав Мартіна Шмітта за кількістю перемог на Кубку світу (28), а Адама Малиша – за кількістю подіумів (92). Саме Крафт, чинний і дворазовий переможець «Raw Air», захопив лідерство в загальному заліку і цього разу, хоча розриви в групі лідерів поки що мінімальні.

До своєї першої у кар'єрі перемоги на Кубку світу в неділю був близький молодий партнер Крафта зі збірної Австрії Даніель Чофеніг, але головна надія австрійських стрибків у другій спробі відступила з першого місця на п'яте.


Skijumping.pl. Штефан Крафт

Щодо Ланішека, то йому перемогу в суботу приніс розкішний другий стрибок на 139,5 метра в другому раунді. В Осло Анже нарешті повною мірою проявив той потенціал, який не зумів реалізувати в особистих турнірах на домашньому ЧС у Планіці. Тепер вони нібито помінялися ролями з партнером по команді Тімі Зайцем, який зайняв лише 12-те і 10-те місця. У суботу свій найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу показав 18-річний Рок Масле – 21-ше місце.

У суботу топ-3 замкнув Карл Гайгер, який видав найкращий стрибок другого раунду, здійснивши рейд із 13-го місця. Лише третій подіум зіркового німецького стрибуна цього сезону. У неділю він також здійснив рейд у другій спробі, але набагато скромніший: з 18-го місця на 12-те.

Андреас Веллінгер видав солідний вікенд, але до подіуму так і не дістався – п'яте та восьме місця. У неділю в другій спробі у нього виникли серйозні неполадки із кріпленням на приземленні. Через це він, звичайно, втратив дорогоцінні очки за техніку, але, пам'ятаючи про те, що нещодавно трапилося з Петером Превцом через несправні кріплення – Веллінгер повинен швидше дякувати долі, ніж скаржитися на неї.

Явно не показав усе, на що здатний, Маркус Айзенбіхлер. Для нього етап в Осло розпочався з відмінних стрибків у тренуваннях, але потім німець провалив перший особистий турнір (36-те місце), та й у неділю після першого раунду йшов лише 20-м – багато в чому через невдале приземлення, причому в нього, на відміну Веллінгера, жодних проблем з екіпіруванням не було. І лише у другому раунді Маркус знову згадав свій п'ятничний тренувальний рівень, здійснивши рейд на дев'яте місце із четвертим результатом другої спроби.

Ще одним скромним приводом для радості у збірній Німеччини став недільний виступ молодого резервіста Юстіна Ліссо – 13-те місце. 23-річний німець лише втретє за кар'єру пробився в очки на Кубку світу, але щоразу це були очки дуже непогані: рік тому на домашньому етапі в Тітізеє-Нойштадті він був 11-м та 13-м.

А в неділю компанію на подіумі Ланішеку та Крафту склав Давід Кубацкі. Поляк потрапив у трійку найкращих у свій 33-й день народження і став лише 10-м стрибуном, який у свій день народження піднімався на подіум на Кубку світу:

Загалом же етап у Холменколлені збірна Польщі занести собі в актив не може: у суботу, наприклад, поляки сумарно набрали до Кубка націй лише 51 очко – найгірший результат цього сезону. Причин тому достатньо: Пьотр Жила виступав з невеликою застудою, а для Каміля Стоха трамплін в Осло є одним з найбільш незручних на Кубку світу. Тут він ніколи не перемагав, а в неділю, після другої провальної спроби, висловив парочку гострих слів у камеру. Одразу після змагань Стох запалив ще сильніше: «Цей трамплін просто трагічний, його треба підірвати. Із задоволенням скинуся на вибухівку».

До речі, паралельно з Кубком світу в Осло проходили змагання Континентального кубка в Закопане, які стали прощальними для ветерана польської збірної Стефана Хули – він завершив кар'єру.

Збірна Норвегії до цьогорічного візиту до Осло виграла останні чотири особисті старти в Холменколлені на Кубку світу, але цього разу взагалі залишилася без жодного призового місця за два дні. Хоча слабким загальнокомандний рівень підопічних Александера Штокля в Осло не назвеш. Халвор Егнер Гранеруд у суботу став четвертим, і завдяки двом сильним кваліфікаціям він зараз іде третім у загальному заліку «Raw Air».

Найсильніший вікенд у сезоні видав Даніель Андре Танде: восьме та четверте місця. Холменколленський трамплін у нього явно один із улюблених – із 8 своїх перемог на Кубку світу 2 він здобув саме тут, вигравши в тому числі рік тому. Продовжує тримати солідний рівень Йоханн Андре Форфанг, а Крістоффер Еріксен Сундал у суботу вперше у кар'єрі потрапив до топ-10 на Кубку світу – сьоме місце. До того ж, як не парадоксально, це його найвищий результат взагалі в міжнародній кар'єрі: так високо він не піднімався ні на Континентальному кубку, ні на Кубку ФІС, третьому дивізіоні світових стрибків.

Збірна України етап в Осло пропускала через те, що цими днями у Ворохті проходив чемпіонат країни. Золото на ньому з рекордом трампліну передбачувано виборов Євген Марусяк, який випередив Віталія Калініченка. Бронза у двоборця Дмитра Мазурчука.

Страшна, але очікувана новина на тижні прийшла з Чехії – місцева лижна федерація офіційно повідомила про смерть колишнього стрибуна та тренера збірної Антоніна Хаєка, котрий досі залишається рекордсменом країни у польотах на лижах – 236 метрів. 35-річний Хаєк вважався зниклим безвісти з 2 жовтня 2022 року, на той час він перебував у Малайзії. Обставини смерті Хаєка досі невідомі.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

П'ятниця, 10 березня

Оре (Швеція), гігантський слалом, жінки

Субота, 11 березня

Оре (Швеція), слалом, жінки

Краньська Гора (Словенія), гігантський слалом, чоловіки

Неділя, 12 березня

Краньська Гора (Словенія), гігантський слалом, чоловіки

Фестиваль рекордів Шиффрін

У жінок напередодні фіналу сезону відбувся технічний етап в Оре, який перетворився на справжній фестиваль рекордів Мікаели Шиффрін. Американка спочатку повторила, а потім і побила рекорд Інгемара Стенмарка з перемог у Кубку світу. І символізму в цьому більш ніж достатньо: рекорд Стенмарка був побитий у нього на батьківщині, у Швеції. Більше того: свою першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу Шиффрін здобула 11 років тому саме тут, в Оре.

П'ятнична перемога також дозволила американці достроково взяти другий у кар'єрі Малий кришталевий глобус (МКГ) у гіганті. Головні суперниці не чинили опір: Лара Гут-Бехрамі зійшла з дистанції, Марта Бассіно стала лише 11-ю. У підсумку на друге місце в заліку гіганта вирвалася Петра Влхова, яка посіла четверте місце і потім провалила суботній слалом, зійшовши з дистанції у другій спробі після вельми непереконливої першої з грубою помилкою та великим відставанням.

Могла перешкодити Шиффрін перемогти в п'ятницю Федеріка Бріньоне, яка видала геніальну другу спробу. І якби не дві помарки італійки – все могло б закінчитися по-іншому. П'ятою стала Тесса Ворлі, якій загрожує сезон без подіумів. Сезон, скоріше за все, прощальний у кар'єрі. Валері Греньє була близька до ще однієї сенсації, але в другій спробі канадка відступила з другого місця на шосте, видавши дуже розхлябаний другий заїзд.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мікаела Шиффрін

Тиждень тому кризовій збірній Австрії доля подарувала цілу порцію успіхів, але зараз повернулися суворі трудові невдалі будні. Найкращою з австрійок у гіганті стала Стефані Бруннер (фраза року десь із 2017-го), яка прорвалася у другій спробі з 20-го місця на дев'яте. Схожий прорив із 18-го місця на сьоме зробила Еліс Робінсон. Заявилася на гігант і Соф’я Годжа, але італійка у топ-30 пробитися не зуміла.

У суботньому слаломі Шиффрін знову не було рівних, і американка навезла майже секунду Венді Холденер, топ-3 замкнула господарка траси Анна Свенн Ларссон. Не залишилася Швеція без подіуму і на день раніше в гіганті – третьою стала Сара Хектор.

Відзначимо сьоме місце у слаломі Мелані Мейяр. Колись мегаперспективна швейцарка не потрапляла у топ-10 364 дні – з часів минулорічного слалому тут же, в Оре. Ще однією сенсацією стала 17-річна шведка Корнелія Елунд, яка лише вдруге у кар'єрі потрапила в очки на Кубку світу – і одразу десяте місце. Дуже своєчасний прорив з огляду на схід Ханни Аронссон Елфманн.

Однією з головних невдах етапу в Оре стала Зрінка Лютіч, яка двічі поспіль зійшла з дистанції. У слаломі реноме збірної Хорватії зуміла підтримати Леона Попович, яка стала восьмою.

Одерматт достроково завоював ВКГ

У чоловіків перед фіналом сезону відбулися два гіганти на класичній трасі у Краньській Горі. Втім, головна подія тижня сталася ще до гонок. Александер Омодт Кілде ухвалив рішення до Словенії не їхати, а це означало, що Марко Одерматт достроково виграв свій другий Кубок світу в загальному заліку. Виконавши головне завдання на сезон, швейцарець не зупинився і в Краньській Горі оформив переможний дубль.

На фінал сезону швейцарець також має досить цікаве і важливе завдання: побити рекорд Херманна Маєра за кількістю набраних очок у сезоні – 2000 балів. За три гонки в Андоррі швейцарцю необхідно набрати 175 балів – завдання, яке йому до снаги.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Одерматт

В обох гігантах на подіум піднімалися одні й ті самі люди – Алексіс Пінтуро та Хенрік Крістофферсен, які по разу зайняли друге та третє місця. Для Крістофферсена траса в Краньській Горі є, мабуть, улюбленою у Кубку світу – тут він перемагав у гіганті цілих 4 рази. А ось Пінтуро провів, напевно, свій найсильніший вікенд на Кубку світу з часів завоювання Великого кришталевого глобусу (ВКГ) у 2021 році. З того часу француз не здобув жодної перемоги на Кубку світу і сумарно лише шість разів (вже з урахуванням гонок у Краньській Горі) піднімався на подіум.

Дуже сильний був на домашній трасі і Жан Краньєц, але «велика трійця» на подіум його так і не пустила – п'яте та четверте місця. У неділю топ-6 замкнув Філіппо Делла Віте. 21-річний італієць у нинішньому сезоні досяг дуже вагомого прогресу. Він уже давно оббивав пороги першої десятки, і ось нарешті до неї потрапив, та ще й далеко не на останні позиції. Поступово Делла Віте перехоплює статус лідера збірної Італії в гіганті у Луки Де Аліпрандіні – схоже, що вперше за багато років в Італії з'явився талановитий молодий гігантист. Хоча у Краньській Горі і сам Де Аліпрандіні виступив дуже гідно, двічі потрапивши до топ-10.

У плані стану траси два дні у Краньській Горі вийшли дуже різними. У суботу сніговий покрив тримався відмінно, у неділю помітно потеплішало, і стан траси був набагато гірший. Це вилилося у дуже великі розриви у першій спробі та малу кількість серйозних рейдів у другому заїзді. Ще перед стартом етапу в Краньській Горі на тренуванні хрестоподібні зв'язки коліна порвав новий чемпіон світу в паралельному виді Александер Шмід. Все міжсезоння німця буде присвячене відновленню після травми.

Ще одна важлива новина – про завершення кар'єри оголосив головний ветеран Кубка світу Йохан Кларе. У нього залишився один-єдиний шанс, фінал сезону в Андоррі, щоб таки здобути першу і єдину в кар'єрі перемогу на Кубку світу, і заразом встановити рекорд, ставши найбільш віковим переможцем в історії.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти тижня:

Субота, 11 березня

Осло (Норвегія), марафон, 50 км, вільний стиль, чоловіки

Неділя, 12 березня

Осло (Норвегія), марафон, 50 км, вільний стиль, жінки

Діггінс повернула інтригу в боротьбу за ВКГ

Лижники після чемпіонату світу за традицією вирушили на королівський етап до Холменколлена. Можна скільки завгодно говорити про довгу і багату історію Холменколленських ігор, про їхню популярність та історичну спадщину, але в черговий раз марафони в Осло вийшли дуже скромними за складом учасників – і кількісно, і якісно. Причин тому маса, і обговорювалися вони неодноразово: це й дорожнеча поїздки до Норвегії, і розширена квота для господарів, через що представникам інших країн ще складніше пробиватися на високі місця крізь натовп норвежців. Ну а в сезони чемпіонатів світу/Олімпіад додається ще й чинник невдалого розташування у календарі. Програми титульних турнірів завжди завершують марафони, і бігти 50 км ще раз лише через тиждень на тлі втоми наприкінці сезону хочуть і можуть далеко не всі.

У чоловіків це спричинило те, що норвежці окупували всю топ-10 підсумкового протоколу. А у жінок, які вперше в історії на Кубку світу бігли не 30 км, а 50, на старт вийшли лише 32 учасниці. Навіть дивно, що до фінішу дісталися усі. У чоловіків, до речі, фінішували ненабагато більше спортсменів – 36.

У чоловіків головними дійовими особами стали Ханс Крістер Холунд та Сімен Хегстад Крюгер. Спочатку вони, разом із Харальдом Остбергом Амундсеном і шведом Єнсом Бурманом, зайшли на зміну лиж на коло раніше, ніж інші фаворити, і рішення це спрацювало блискуче. Групу вони наздогнали досить швидко, після чого Холунд пішов в атаку та розвалив пелотон. Втриматися за ним змогли лише Крюгер та Амундсен. Харальд, який через тиждень ще й планує бігти легендарний марафон серії Ski Classics Біркебейнер, на останньому колі відстав від дуету лідерів і, зрештою, навіть втратив місце на подіумі, пропустивши торішнього чемпіона холменколленського марафону Мартіна Льовстрьома Ньєнгета. А у боротьбі за перемогу Крюгер прогнозовано виявився швидшим у фінішному спринті і після тріумфального чемпіонату світу здобув ще одну велику перемогу. Йоханнес Клебо спочатку намагався зачепитися за трійку лідерів під час атаки Холунда, але не потягнув їх темп і фінішував лише сьомим.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Діггінс

У жінок перша в історії 50-кілометрова гонка на Кубку світу раптово повернула інтригу у боротьбі за Великий кришталевий глобус (ВКГ). Коли здавалося, що Тіріль Венг уже нічого не загрожує, за справу взялася Джессіка Діггінс. По ходу гонки було розкидано відразу 6 проміжних фінішів, на кожному з яких можна було набрати максимум 15 очок. Діггінс на кожному з цих проміжних фінішів йшла в атаку, і в підсумку зібрала 87 очок із 90 можливих. Такі зусилля американки не могли пройти даремно, і на останньому колі їй було дуже складно. Діггінс кілька разів повисала в хвості групи лідерів і навіть випадала з неї, але все ж таки знайшла сили повернутися. Але різкості у фінішному спринті їй не вистачило, і в результаті американка стала лише третьою.

Що стосується Тіріль Венг, то вона на проміжних спринтах набрала набагато менше очок (58), і фінішувала у підсумку сьомою. За один день Діггінс вдалося відіграти відразу 47 очок у загальному заліку Кубка світу – за нової системи нарахування балів зробити це набагато складніше, ніж раніше. У генеральній класифікації перевага Венг скоротилася всього до 87 очок, форма норвежки явно йде на спад, до кінця сезону ще 6 особистих гонок – шанси відігратися у Діггінс є, кінцівка сезону обіцяє бути дуже гарячою.

Ну а перемогу в марафоні здобула Рагнхільд Хага. Для 32-річної норвежки це лише друга у кар'єрі перемога на Кубку світу. Перша була здобута в листопаді далеко 2017 року, на початку найкращого в кар'єрі Хаги сезону 2017/2018, який пізніше приніс їй олімпійське золото Пхенчхана у розділці на 10 км. Після цього в кар'єрі Рагнхільд настав тривалий і глибокий спад – і тепер таке тріумфальне повернення! Безумовно, враховуючи слабкий склад учасників марафону в Осло (його пропускали в тому числі й шведські прими – Андерссон та Карлссон), не можна говорити про те, що Хага повернулася до свого пікового рівня, але з часів сезону 2017/2018 настільки сильною вона не була, мабуть, ніколи. Другою стала Астрід Ойре Слінд, яка за останні 9 днів пробігла три марафони сумарною дистанцією 170 км!

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

Субота, 11 березня

Осло (Норвегія), HS 134/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 12 березня

Осло (Норвегія), HS 134/10 км, особистий Гундерсен

Ріїбер не знав собі рівних в Осло

У чоловіків Холменколленські ігри були передостаннім етапом сезону – тепер двоєборці за два тижні приїдуть до Лахті. Однак головна новина тижня з'явилася ще до гонок в Осло: про завершення кар'єри наприкінці сезону оголосив легендарний Ерік Френцель – без перебільшень, один із найкращих двоборців в історії. Враховуючи, що наприкінці сезону свою посаду після 27 років правління покине і головний тренер збірної Німеччини Германн Вайнбух, можна сміливо стверджувати, що на Бундестім чекає зміна епох. А поки що Вайнбух продовжує маринувати в резерві заслуженого ветерана Фабіана Ріссле, з яким вони перебувають у стані холодної війни ще зі старту сезону. Також в Осло не приїхали Маріо Зайдль та Еро Хірвонен.

Головним героєм етапу в Холменколлені став Ярл Магнус Ріїбер, який оформив переможний дубль. Як і на чемпіонаті світу в Планіці, норвежець просто декласував своїх суперників на трампліні, після чого без особливих зусиль доводив справу до перемоги в гонці. Ріїбер знаходиться у просто феноменальній стрибковій формі – напевно, найкращій у своїй кар'єрі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ярл Магнус Ріібер

За останні тижні не раз доводилося ловити себе на думці про те, що хотілося б побачити норвежця у змаганнях з чистих стрибків. І така можливість у нас таки з'явиться наступного тижня: користуючись вікном у Кубку світу з двоборства, Ріїбер разом із японцями Рьотою Ямамото та Йосіто Ватабе заявився прокладником на польотний стрибковий етап у Вікерсунді. Для Ріїбера та двох японців це насамперед можливість спробувати свої сили на гігантському трампліні, що дуже актуально з урахуванням того, що наступного сезону до Кубка світу з двоборства вперше в історії планують включити польотний етап.

З боротьби за ВКГ Ріїбер уже випав, а ось Йоханнес Лампартер зробив ще один важливий крок до трофею: третє та шосте місця. У той же час, у Єнса Луроса Офтебро стрибки в Осло не виходили зовсім (10-й і 21-й результати на трампліні), через що він не просто відпустив Лампартера на відстань 152 очок за два особисті старти до фінішу сезону, але й пропустив на другий рядок у загальному заліку Юліана Шміда, який у Холменколлені двічі піднявся на подіум. У неділю – разом із партнером за командою Вінценцем Гайгером, для якого це лише другий подіум у календарному 2023 році. Зазначимо, що в суботу стрибкова спроба була зіпсована заниженими стартовими воротами, через які провалили свої спроби навіть багато сильних стрибунів.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
Пропуск другого за престижністю стрибкового турне заради чемпіонату України, серйозно? Більш безглузду причину годі й вигадати. Люди, можна сказати, набрали форму всього життя, Марусяк взагалі у вогні, саме час кувати залізо, а його не везуть у Норвегію. Сказали б відверто (це я чиновникам від спорту), що фінансування стрибунів обмежене і  шкода витрачати ті кошти на логістичні питання, без вирішення яких присутність спортсменів на етапах кубка світу неможлива, і не займалися окозамилюванням.
Просто щиро по-людськи шкода Євгена. Хтозна, чи випаде йому ще другий шанс розкрити свій талант на повну.