Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 березня 2023, 00:12
2295
5

Олег ДУЛУБ: «Задача Львова – зберегти місце в УПЛ»

Головний тренер ФК «Львів» – про старт другого кола та кадрові зміни у команді

| Оновлено 11 березня 2023, 00:12
2295
5
Олег ДУЛУБ: «Задача Львова – зберегти місце в УПЛ»
ФК Львів. Олег Дулуб

ФК «Львів» став останньою командою за підсумками першої частини сезону. За зиму львів’яни кардинально змінили склад: замість маловідомих українців прийшли футболісти із досвідом та легіонери. В першому весняному матчі «Львів» здобув три очки, обігравши «Минай».

Наставник команди Олег Дулуб у розмові з кореспондентом Sport.ua поділився очікуваннями від другої частини сезону.

– Перемога над «Минаєм» вийшла важкою?
– Із закарпатцями була складна гра. «Минай» був мотивований. Це був матч за 6 очок. У нас виникали великі проблеми – поперечина, не забили з 5 метрів. Гра могла розвернутися в будь-який бік. Гол Артура Ременяка вирішив долю матчу. Давно я не бачив такого виконання. Я гравцям казав, що результат буде залежати від дуелей та командного духу. Плюс індивідуальна майстерність. Виконання Ременяка нам дало три очки.

– Як оціните зимові збори?
– Задовільно. Ми провели хороші три збори. Головний мінус – зібрали всю команду за 10 днів до завершення підготовки. Поки зіграності не вистачає. В команді багато нових гравців.

– За зиму ФК «Львів» докорінно змінив склад. Чи в цьому є труднощі?
– Це непросто, але цікаво. Це нове завдання, яке потрібно виконати.


ФК Львів. 14 новобранців Львова

– Чому пішли на такі кардинальні зміни складу?
– Були футболісти трохи іншого рівня. Ми влітку запросили 7 гравців, шестеро з яких були із Першої ліги. Потрібно віддати їм належне, але в кінці сезону вони психологічно не витримали. Це пішло після перемоги над «Рухом» та поразок у стикових матчах за виживання із «Чорноморцем» та «Інгульцем».

– До команди приєдналося шестеро іноземців. Наскільки зараз складно запрошувати легіонерів до України?
– Стало важче. Потрібно розуміти: відразу питають, чи стріляють. Коли говориш, що це Львів і тут відносно спокійно, то все повертається в іншу сторону. Вже виникає конструктив. Тоді потрібно шукати фінансовий компроміс, який влаштує гравця та клуб.

– За якими принципом відбувається підписання новачків?
– Намагаємося самі вести селекцію, відбирати футболістів. Після завершення першого кола не мав жодних вихідних. Телефон, комп'ютер – сотні гравців. Порівнюєш, аналізуєш, переглядаєш. Шукаєш контакти попереднього клубу та дізнаєшся, що він за людина. Особисті якості не менш важливі за футбольні. Я дуже вдячний почесному президенту клубу Олексію Боровікову та помічнику спортивного директора Володимиру Мазяру. Без їхньої допомоги трансферна кампанія була б неможливою.

– У вас є цікавий новачок який пройшов школу «Динамо» Загреб Івіан Свржняк. Як він вам?
– Всі відповіді дасть чемпіонат. Працюючи в БАТЕ, у мене був такий футболіст Мірко Іванич. Зараз він у «Црвені Звезді». Швидкий, легка робота з м'ячем. Щось дуже подібне на Свржняка.


ФК Львів. Івіан Свржняк

– Адерінсола Есеола. Був зіркою в Казахстані, але ніяк не може заграти в Україні. В чому проблема цього футболіста?
– Він гравець із характером. Хоче забивати. Має сформований стиль гри. Мені сподобалося, що він відразу сказав, що хоче пройти всі збори. Він все витримав. Дуже сподіваюся, що він нам допоможе.

– Зі своїм співвітчизником та колишнім тренером «Кайрата» Олексієм Шпилевським не радилися по цьому футболісту?
– Ні.

– Одним із новачків команди став Ахмед Алібеков, який був талантом «Динамо», але поки себе не розкрив. Як вам працюється із ним?
– Нам його рекомендували. Коли проаналізували – хороша робота з м'ячем, бачення поля, удар. Є багато хороших якостей.

У Ахмеда головна проблема – його використовували не на його позиції. Він може грати в центрі захисту, але більше є гравцем середини поля. Діапазон дій тут у нього вищий. Мені дуже імпонує, що Алібеков - універсальний гравець.

– «Львів» підписав Олександра Рибку. Його досвід важливий?
– Досвідчених гравців багато не буває. У нас не тільки Рибка, а ще є Олексій Дитятьєв. Такі футболісти формують роздягальню команди.

Після відходу із клуб Олександра Ільющенкова у нас з’явилася потреба у воротареві. Коли запропонували Рибку, то ми недовго думали. Сашко має харизму, майстерність. Дуже важливі хороші особисті якості.

– Ви орендували в «Динамо» Дениса Кузика. Бачите в цьому футболістові потенціал?
– Він має дуже хорошу школу «Динамо». Дуже добре мати захисника з лівою ногою. Світла голова. Доволі швидкий гравець. Багато хороших якостей. Схожий на Миколу Матвієнка, з яким довелося працювати у «Карпатах». Але трохи антропометрія нижче.

– Ви згадали Матвієнка. Не було бажання запросити молодих гравців із «Шахтаря»?
– У нас є своя молодь. У нас один із найбільш молодих складів був восени. Потрібно було мати баланс. Тому запросили досвідчених футболістів. Кузика довго обговорювали. Але задоволені, що взяли.

– В команді, окрім українців, є бразильці, африканці, хорвати. Як спілкуєтеся?
– Проблеми є. Гільєрме знає тільки португальську. Оула Траоре - тільки французьку мову. Хлопці прагнуть вчитися.

Інші легіонери знають англійську. Нею проводимо індивідуальні бесіди. Роман Ганзин знає португальську мову. Це допомагає під час тренувального процесу.

– Які зараз найбільш проблемні позиції?
– Конкуренція зараз непогана. Маємо по два гравці на місце. Якщо нам запропонують якісного форварда, який буде забивати, то не відмовимося. Нам пропонують нових гравців. Ми аналізуємо. Тому не виключаю підписання новачків.

– Які завдання стоять перед командою?
– Зберегти місце в УПЛ. Нам потрібно йти від гри до гри. Команди, які знаходяться внизу та нагорі, мають однаковий тиск. Потрібно набирати очки в кожному матчі.

– Що стане вирішальним у боротьбі за виживання?
– Командний дух. Наскільки гравці об'єднаються навколо одної мети. Робота менеджменту. Потрібно, щоб новачки себе проявили. Багато чого буде вирішуватися в заключних відрізках чемпіонату.

– У вас цікавий тренерський штаб. Серед асистентів батько Романа Яремчука. Розкажіть більше докладно про своїх помічників.
– Асистент головного тренера – колишній гравець «Кривбаса» Олександр Грановський. Робота з захисниками, стандарти, мікроклімат в роздягальні. Він працював зі мною в юнацькій збірній Білорусі, «Атирау», БАТЕ, «Чорноморці». За воротарів відповідає дніпрянин – Микола Медін. Олег Яремчук – тренер із фізпідготовки. Розминки, передігрові розминки. Роман Ганзин відповідає за науково-технічне забезпечення.


ФК Львів. Олег Яремчук

– Батько Романа Яремчука не обговорює із вами виступи сина?
– Ні. Він більше розповідає, як побудована робота в бельгійських клубах. Це дуже цікавий та важливий досвід. Завжди приємно слухати, як працюють європейські команди.

– В ФК «Львів» хороша школа. Звертаєте уваги на власних вихованців?
– За останні півтора року моєї роботи у клубі дуже уважно відносимося до власних молодих гравців. Всі талановиті та перспективні вже пройшли через першу команду - тренувальний процес, хтось потрапляє до заявки чи виходить на заміну. Першим був Рома Михайлів. Потім з'явилися Віталій Михайлів, Борис Крушинський. Школа працює добре.

– Не шкодуєте про трансфер Крушинського до Житомира?
– Це футбол. Надійшла пропозиція, яка влаштувала клуб та гравця.

– Вихованець вашого клубу Максим Лехів зараз виступає за юнацьку команду «Лаціо». Звертали на нього увагу?
– Ні. Ми дивилися тільки гравців U-19. Лехів грав за молодші команди.

Після початку війни з'явилося вікно для молодих гравців. Молоді футболісти мали можливості перебиратися до європейських академій без компенсацій.

– Ви працювали в Україні в різні періоди. Очолювали «Карпати», «Чорноморець». Зараз вже півтора року працюєте із ФК «Львів». Як Вам рівень УПЛ?
– Рівень гравців понизився. Якщо брати інтригу матчів, то чемпіонат нічого не втратив.

«Шахтар» втратив бразильців, які були індивідуально сильними. Трансфер Михайла Мудрика показав, що Україна багата на футбольні таланти. Навіть наш приклад запрошення гравців із нижчих ліг допоміг посилити команду. Закріпитися змогли - Рома Никитюк, Артем Мільченко. Богунов Ярослав повернувся. Коли з'являється така можливість проявити себе – декому це вдається. Для маловідомих гравців це шанс.

– Ви раніше працювали в «Карпатах», зараз очолюєте ФК «Львів». Не має проблеми із вболівальниками, адже це не зовсім дружні два клуби?
– Я цього не помічав. ФК «Львів» працює на колишній базі «Карпат» у Брюховичах. Обслуговуючий персонал залишився. Працюють над полями також ті самі агрономи. Таке враження, що я повернувся додому.

Коли є час, їду в місто. Зустрічаю вболівальників «Карпат». Ніколи не було негативу. Завжди спілкувалися, дякували. Мені така увага завжди приємна.

– У Львові є «Рух», «Карпати» та «Львів». Ваша команда має підтримку в місті?
– Підтримка є. Це відчувалося на матчах у 2021 році. Зараз без вболівальників гравцям дуже важко.

Коли 3 березня їздив до Польщі, я був у клубній амуніції. На блокпостах до кордону спілкувалися з різними людьми. Мені говорили слова підтримки та що обов'язково повернуться на стадіон, коли це буде можливим.


Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зоря – Оболонь. Прогноз та анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 28 квітня 2024, 06:00 0
Зоря – Оболонь. Прогноз та анонс на матч чемпіонату України

Команди розділяють лише п'ять очок, тож перемога киян наблизить їх у таблиці до суперників

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 27 квітня 2024, 12:15 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил