Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 07 березня 2023, 18:55
3135
2

Перший успіх Ротаня. Як Мустафаєв став одним із лідерів Олександрії

Блогер Sport.ua – про хавбека «Олександрії», який ударно розпочав друге коло чемпіонату

| Оновлено 07 березня 2023, 18:55
3135
2
Перший успіх Ротаня. Як Мустафаєв став одним із лідерів Олександрії
ФК Олександрія. Еміль Мустафаєв

Справжнім відкриттям старту другої частини сезону став півзахисник «Олександрії» 21-річний Еміль Мустафаєв. Він у двох матчах зробив два асисти та забив два голи. У першій частині сезону Еміль всього лише двічі виходив на поле.

Довіра Ротаня

Мустафаєв – уродженець Кропивницького, має азербайджанське коріння. Виступав за місцеві команди на рівні ДЮФЛ. Потім два роки був в Києві у маловідомій команді «Добро». Після чого опинився в системі «Олександрії», де крок за кроком зміг дорости до дорослої команди.

В юнацькому футболі він працював під керівництвом колишнього наставника «Олександрії» Юрія Гури, який його підтягнув до першої команди. Але стати гравцем основного складу Мустафаєв так і не зміг. Конкуренція на флангах півзахисту була величезною - Калитвинцев, Третьяков, Костишин, Шулянський, Вікентій Волошин. Перші троє вже мають величезний досвід на рівні УПЛ. А двоє останніх - статус талантів «Динамо». Пробитися через таких гравців до першої команди було майже нереально.

Все змінив прихід Руслана Ротаня та його помічників до клубу. Відразу на зимових зборах на Еміля звернули увагу. Його перепрофілювали на позицію десятого номера. Новий тренерський штаб «Олександрії» підкупили працездатність, бажання вчитися Мустафаєва.
До того ж, отримав травму один із лідерів «Олександрії» Кирило Ковалець. Спочатку повідомляли, що він вибув надовго, але потім з'ясувалося, що операція не потрібна. Але все одно, до старту сезону Ковалець-молодший не був готовий, що дало шанси Мустафаєву. Еміль скористався можливістю сповна.

Головна фішка Мустафаєва – працездатність. У матчі проти «Дніпра-1» він пробіг понад 13 км за матч. Еміль створює тиск на захисників, ефективний у пресингу. Має індивідуальну майстерність, нестандартне мислення та здатен віддати гострий пас. За манерою гри він схожий на Віталія Буяльського.

У матчі проти «Металіста-1925» пресинг Еміля призвів до першого голу Третьякова. У випадку із другим голом він віддав дуже тонкий пас на Максима, який вивів його на зручну ударну позицію (на лінії штрафного по центру воріт). У матчі із «Дніпром-1» обіграв суперника у штрафному та з гострого кута ударом на виконання не залишив шансів Валефу. А потім відчув момент, позицію та забив уже у порожні ворота наприкінці матчу. Здавалося, що це не важко. Але туди ще добігти потрібно та не виключатися із гри. Я це все пишу для того, щоб показати, наскільки різноплановим футболістом є Мустафаєв.

Увага суперників до Еміля стане більшою. Це вже не ноунейм, а один із лідерів команди. Мустафаєв не схожий на людину, в якої від перших успіхів голова піде обертом, чи буде менше над собою працювати. Результативні дії обов'язково ще будуть у другому колі.

Новий контракт із Олександрією

Угода Мустафаєва із клубом чинна до кінця сезону. Попередній свій контракт він підписав ще в якості гравця молодіжної команди. Не важко припустити, що він був доволі скромним.

Зараз керівникам клубу потрібно прикласти значних зусиль, щоб утримати футболіста. Враховуючи завершення його контракту влітку - пропозиції будуть, не тільки з України. Схожість за манерою гри із Буяльським дає певні перспективи опинитися в столиці.

Клуби із чемпіонатів-трамплінів типу Бельгії, Угорщини, Польщі теж будуть проявляти інтерес до гравця. Але в планах розвитку та становлення краще залишитися ще трохи в «Олександрії». Тут Еміль має довіру від нового головного тренера та ще може вчитися, розвиватися. Поки він зіграв не так багато, щоб бути впевненим у подальшій кар'єрі. Стабільно та якісно потрібно провести хоч один повноцінний сезон.

Контракт головного конкурента – Кирила Ковальця – розрахований до кінця року. Враховуючи вік, травматичність, фінансові запити Кирила, у «Олександрії» можуть зробити ставку на більш молодого гравця.


ФК Олександрія. Еміль Мустафаєв (праворуч)

Питання збірної теж залишається дискусійним. Мустафаєв народився в Україні, має українське громадянство. Але наприкінці 2021 року був викликаний до молодіжної збірної Азербайджану, за яку провів два матчі. Виклик до української «молодіжки» виглядає нереальним. А от на рівні національної команди вже питання інше. Можна знову набути футбольного українського громадянства.

Щоб грати за національну збірну України, потрібно мати дуже серйозний рівень. З «Олександрії» до збірної навряд чи можна потрапити. Потрібен перехід до більш статусного клубу та успішна кар'єра. Конкуренція в середині поля просто шалена - Зінченко, Маліновський, Шапаренко, Піхальонок. Підростають Судаков, Бондаренко, Криськів. В Азербайджані все простіше. Рівень команди не такий високий та конкуренція невелика. Реально можна вже у найближчій перспективі досягти національної команди. На позицію Мустафаєва до збірної викликається колишній гравець «Миная» Анатолій Нурієв. Інші гравці не вищого класу. Тому, я думаю, що до українського футбольного громадянства Мустафаєв повертатися не буде.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Слот тренуватиме Ліверпуль? Що про це відомо прямо зараз
Футбол | 28 квітня 2024, 06:30 0
Слот тренуватиме Ліверпуль? Що про це відомо прямо зараз

Схоже, «червоні» знайшли наступника для Юргена Клоппа…

Визначені півфіналісти Кубка Азії U-23. Хто потрапить для України на ОІ?
Футбол | 27 квітня 2024, 07:55 0
Визначені півфіналісти Кубка Азії U-23. Хто потрапить для України на ОІ?

Залишається 2 варіанти суперників для України: Індонезія та Узбекистан

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
да, этот парень главная сенсация первых туров
ярко сыграл
будет иметь хорошие предложения
Виктор Алтухов
Я люблю смотреть матчи ЧУ, особенно, если там есть на кого смотреть в индивидуально или командном плане. Мустафаев своей легкостью обращения с мячом и скоростью принянтия решений был замечен мною еще до перерыва и я писал, что парень силен очень, но тренеры его в основу больше не ставили. Тепеерь он попал туда и сразу заблистал. При всем уважениии к Буяльлскому они с Мустафаевым на разных полюсах таланта. В Украине за все советские и постсоветские времена в футболе был один гений - Максим Белый, Мустафаев, возможно, второй, но это предварительно. Жаль будет, если, как и Белого, бездарные тренеры СБУ его не заметят.