Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 02 березня 2023, 20:09
18037
17

Новий бос для Мудрика. Хто очолить Челсі, якщо Поттер буде звільнений?

Останні результати лондонців буквально підштовхують клубне керівництво до кардинальних рішень

| Оновлено 02 березня 2023, 20:09
18037
17
Новий бос для Мудрика. Хто очолить Челсі, якщо Поттер буде звільнений?
Getty Images/Global Images Ukraine. Маурісіо Почеттіно та Дієго Сімеоне

47-річний фахівець Грем Поттер, схоже, досиджує останні дні на посаді головного тренера Челсі. Лондонська команда не знає радості перемог у шести останніх матчах, а всього у 2023-му календарному році виграла лишень один матч із одинадцяти проведених! Настільки невдалу серію в історії «синіх» варто ще пошукати, але справа не стільки в історико-статистичних розкладах, як у тому, наскільки багато коштів витрачено власниками Челсі на чолі з американцем Тоддом Боелі у січневе трансферне вікно. Не для таких принизливих результатів платилися десятки та сотні мільйонів євро за Михайла Мудрика, Енцо Фернандеса, Бенуа Бадьяшиля, Ноні Мадуеке та інших виконавців…

Коли на початку вересня минулого року Поттер змінив у тренерському кріслі Челсі німця Томаса Тухеля, в експертному середовищі одразу почалися розмірковування на тему того, як довго новому наставнику доведеться вибудовувати свій проект у стані «синіх». Однією з ключових переваг Поттера якраз і називалася його системність у роботі, завдяки чому скромному Брайтону вдалося стати дуже успішним колективом в англійській Прем'єр-лізі.

Однак одна справа тримати Брайтон у верхній половині таблиці, й зовсім інша – займати із Челсі нехай і проміжне, але десяте місце при колосальних фінансових інвестиціях. Напевно, колишній власник лондонського клубу, котрим був російських олігарх Роман Абрамович, уже давно відправив би Поттера у відставку, але Боелі поки що тримається, хоча у пресі все частіше та частіше пліткують про прийдешнє і безповоротне звільнення Грема зі своєї посади.

Ймовірно, керівництво Челсі таки надасть Поттеру ще кілька матчів на виправлення ситуації, але якщо покращення в результатах не настане, Грем безславно завершить свою співпрацю з «синіми». Але хто тоді замінить його на посаді наставника Челсі? Обговоримо п'ятірку найбільш ймовірних кандидатів, за версією британських таблоїдів...

Маурісіо Почеттіно

Вік: 50 років
Громадянство: Аргентина
Нинішній клуб: безробітний

Getty Images/Global Images Ukraine

50-річний Маурісіо Почеттіно, крайнім клубом у тренерській кар'єрі якого є Парі Сен-Жермен, називався одним із фаворитів у боротьбі за роботу з Челсі ще у момент, коли стало відомо про звільнення з посади Томаса Тухеля. Однак тоді вибір босів «синіх» схилився на користь Поттера, і зараз вже англійця може змінити аргентинець.

На користь Почеттіно говорить те, що цей наставник має солідний досвід роботи в англійській Прем'єр-лізі, де він запам'ятався досить вдалими проектами спершу у Саутгемптоні, а потім у Тоттенхемі. І нехай жодними титулами на Туманному Альбіоні Маурісіо в ролі тренера так і не обзавівся, натомість створив собі чудовий імідж, що згодом допомогло Почеттіно отримати престижну та вигідну роботу у Парі Сен-Жермен.

У Франції Почеттіно виграв чемпіонат, Кубок та Суперкубок, але на початку липня минулого року був відправлений у відставку, і з того часу сидить в статусі безробітного. Напередодні літа, як очікується, Маурісіо не матиме браку у пропозиціях, а тому Челсі, можливо, має сенс поборотися за аргентинця вже зараз. Адже у липні подейкують, що з Тоттенхема може піти Антоніо Конте, на місце якого боси «шпор» буквально мріють повернути Почеттіно, котрий раніше виводив їхній клуб у фінал Ліги чемпіонів…

Зінедін Зідан

Вік: 50 років
Громадянство: Франція
Нинішній клуб: безробітний

Getty Images/Global Images Ukraine

У сучасному світі топових футбольних тренерів не так багато справді яскравих та успішних кандидатур, які могли б задовольнити амбітні запити власників Челсі. Однією з найцікавіших є, безумовно, постать 50-річного француза Зінедіна Зідана.

Цей наставник має вражаюче резюме, яке він заробив у мадридському Реалі. З іспанським грандом Зідан двічі перемагав у Ла Лізі, а також тричі вигравав Лігу чемпіонів, причому поспіль, що для сучасного футболу вже є феноменальним досягненням. Після відходу з Реала, який відбувся влітку 2021 року, Зідан продовжує залишатися без роботи, хоча пропозицій у нього вистачало. З недавніх спекуляцій у ЗМІ відомо, що Зінедін відмовився від можливості попрацювати зі збірними Бразилії та США, а також відкинув варіант із Парі Сен-Жермен. Подейкують, що справжньою мрією для Зідана є можливість керувати національною збірною Франції, але там вкотре підтвердили намір продовжувати співпрацю з Дідьє Дешамом, а тому Зінедіну, напевно, все ж таки доведеться уважніше вивчити варіанти на ринку.

Так, з погляду тактичних підходів та тренерських методів роботи Зідан, ймовірно, не зовсім вписується у ту концепцію, над якою останнім часом працювали в Челсі, але для Боелі зараз набагато важливіше спочатку домовитися із фігурою калібру Зінедіна, під яку можна буде вже й дещо змінити ті речі, які здавались непорушними за Тухеля та Поттера.

Луїс Енріке

Вік: 52 роки
Громадянство: Іспанія
Нинішній клуб: безробітний

Getty Images/Global Images Ukraine

У грудні минулого року Луїс Енріке залишив посаду головного тренера національної збірної Іспанії, з якою не зумів вирішити поставлені завдання у фінальній частині чемпіонату світу-2022. Його команда непогано виглядала на Євро-2020, де зуміла дістатись до півфіналу, й поступилася італійцям лише в серії пенальті, але на турнірі в Катарі подібної згуртованості всередині колективу вже не спостерігалося, що напряму й позначилося на результаті.

Після чотирьох із половиною років роботи Луїса Енріке з іспанською національною командою, можливо, хтось встиг призабути, що кар'єру тренера цей фахівець розпочинав саме на клубному рівні. Спочатку Енріке провів кілька років з юнаками Барселони, а потім отримав запрошення від Роми, за якою пішли вже Сельта та перша команда Барселони. З каталонцями Луїсу пощастило двічі перемагати у Ла Лізі, а також виграти Лігу чемпіонів за підсумками сезону-2014/15.

Багато оглядачів відзначають тактичну проникливість Луїса Енріке, що є великим козирем для цього фахівця у потенційній боротьбі за право очолити Челсі. Крім того, іспанському тренеру напевно вже дуже хочеться повернутися до активної щоденної роботи, а тому за особистими умовами він буде набагато більш зговірливий, аніж Зідан, котрий має принципові види на свою майбутню кар'єру наставника.

Жозе Моуріньо

Вік: 60 років
Громадянство: Португалія
Нинішній клуб: Рома

Getty Images/Global Images Ukraine

Досить несподівано, але серед фаворитів у потенційній боротьбі за право очолити Челсі британські букмекери називають португальського коуча італійської Роми Жозе Моуріньо. Цей фахівець уже двічі очолював лондонську команду (у 2004-2007 та 2013-2015 роках), а тому для нього третій прихід на Стемфорд Брідж не стане чимось із розряду великого стресу в кар'єрі. Моуріньо чудово знайомий із базовими можливостями Челсі, і єдине, що поки що незрозуміло португальцю – це те, як вважає за краще вести справи новий власник клубу – консорціум на чолі з Тоддом Боелі.

Варто відзначати, що Моуріньо є одним із найуспішніших наставників в історії Челсі. З «синіми» португалець виграв три чемпіонства в англійській Прем'єр-лізі, три Кубки англійської ліги, а також Кубок та Суперкубок Англії. Єдине, що не підкорялося «Особливому» з лондонцями – це єврокубки, хоча з іншими командами Жозе перемагав (з Порту та Інтером – у Лізі чемпіонів, з Манчестер Юнайтед – у Лізі Європи, а з Ромою – у Лізі конференцій).

Цікаво, що контракт Моуріньо з Ромою розрахований до літа 2024 року, проте поки що римський клуб далекий від вирішення завдання за підсумками поточного сезону завоювати путівку до Ліги чемпіонів, через що влітку або навіть раніше португальця цілком можуть відпустити достроково. Або про це босів Роми може попросити й сам Жозе, особливо якщо отримає чергову спокусливу пропозицію від Челсі – клубу, який значною мірою вже є для нього рідним.

Дієго Сімеоне

Вік: 52 роки
Громадянство: Аргентина
Нинішній клуб: Атлетіко

Getty Images/Global Images Ukraine

52-річний аргентинський фахівець Дієго Сімеоне, який ось уже дванадцять років працює з мадридським Атлетіко, також називається в Англії одним з найбільш явних претендентів на пост коуча Челсі, якщо його незабаром втратить Грем Поттер.

Чутки навколо Сімеоне не настільки безпідставні, як можуть здатися на перший погляд. Подейкують, що останнім часом відносини між Дієго та керівництвом Атлетіко значно погіршилися, через що коуч нібито вже повідомив своїх нинішніх роботодавців про бажання розійтися достроково. Контракт Сімеоне з «матрацниками» закінчується влітку наступного року, але може бути розірваний за взаємною згодою сторін, оскільки жодна з них самостійно не піде на таке кардинальне рішення через суттєві штрафні санкції, передбачені в цьому випадку.

Звичайно, стилістично футбол, який вважає за краще прищеплювати своїм командам Сімеоне, і який останніми роками став буквально візитною карткою його Атлетіко, всерйоз контрастує із тим, що хотів би бачити від свого дітища Тодд Боелі, однак… Якщо на кін буде поставлений результат, трофеї та, як наслідок, хороші призові, то американський інвестор цілком може махнути рукою на видовищну гру з метою якнайшвидше налагодити результати та зробити проект Челсі знову максимально успішним. Ще більш інтригуючим потенційне співробітництво «синіх» з Сімеоне було б на тлі нещодавнього переїзду на Стемфорд Брідж екс-зірки Атлетіко Жоау Феліша, у якого в Мадриді настала криза у відносинах з коучем, в значній мірі через що португалець і зважився на зміни у кар'єрі…

Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина
Футбол | 02 травня 2024, 06:35 3
Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

ФОТО. Пишногруда дружина гравця Шахтаря похвалилася сексуальною фігурою
Футбол | 01 травня 2024, 22:46 10
ФОТО. Пишногруда дружина гравця Шахтаря похвалилася сексуальною фігурою

Анна Зубкова поділилася гарячими знімками у своєму Instagram

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
y-maxim
В жопу Челси. Я болею за Арсенал
Kain_X_Rain
Тут вопрос кто захочет,а не кого рассматривают больше актуален)
la_kr3m
Тільки не Сімеоне, його Атлетіко вже декілька років ще гірше ніж Челсі зараз, будь-які ігри Атлетіко в єврокубках просто неможливо дивитись, то просто нудна нудота.
Дуже цікавий варіант з Моуром, це ДУЖЕ ризиковано, але з усіх названих (Зідана не рахую, бо він не піде у челсі) він має найбільший, вибачте за тавтологію, потенційний потенціал з цією командою та гравцями
Владислав Антонов
З цього списку хіба що Енріке виглядає нормальною кандидатурою. Зідан занадто "породистий" для цього Челсі, Почеттіно уже відмовив, Моур - збитий льотчик, а "автобусник" Сімеоне не влаштує американських босів клубу. 
Milan1990
с Де Дзерби Челси будет выглядеть очень ярко! С таким составом они будут поинтереснее Барсы выглядеть. Поччетино будет держать высокий уровень, а все остальные - это очень большая доля риска. Моуриньо - его время прошо.
VikyKrasotulechka90
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Gargantua
я верю, что Поттер может все исправить
но если нет, я бы сделал ставку на Силву из Фулхема
pol-55
Та хто завгодно, тільки не Почеттіно,хотілось би щоб влітку Лисий зняв перед ним шляпу.
Lesovij7
Скай ньюз вообще-то говорил что де дзерби самый вероятный вариант 
Lex Aries
Сімеоне, як колись і Алекс Фергюссон, до кінця з однією командою)
Canadian_stallion
Зидан уже раз 20 сказал, что не поедет в алп. 
Мауриньо в апл уже не авторитет 
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
luceorius
 А кандидатуру Джона Тері не розглядають?