Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Нідерланди
| Оновлено 27 лютого 2023, 21:19
4854
2

Третій кит нідерландського футболу, історична арена, божевільні фани

Усе, що потрібно знати про «Феєнорд» – суперника «Шахтаря» у 1/8 фіналу Ліги Європи

| Оновлено 27 лютого 2023, 21:19
4854
2
Третій кит нідерландського футболу, історична арена, божевільні фани
Getty Images/Global Images Ukraine

У другому раунді плей-оф Ліги Європи «Шахтар» проведе двоматчеву дуель проти нідерландського «Феєнорда». Sport.ua пропонує подивитися на знаменитий клуб з Роттердама зблизька.

Шлях до 1/8 фіналу Ліги Європи

«Феєнорд» виступав у груповому турнірі ЛЄ – в одній групі з «Лаціо», «Штурмом» та «Мідтьюлландом». Підсумкове розташування команд у турнірній таблиці інакше, ніж дивиною, і не назвеш: усі чотири колективи мали у своєму активі по вісім балів, по дві перемоги, по дві нічиї та по дві поразки. Довелося рахувати забиті м'ячі.

Завдяки забитим голам «Феєнорд» і посів перший рядок (13 м'ячів). Цікаво, що майже половину з них підопічні Слота відвантажили «Штурму» – 6:0.

Завдяки першому місцю у групі ЛЄ роттердамці здобули пряму путівку до 1/8 фіналу.

Як справи у чемпіонаті Нідерландів?

Дуже непогано. Точніше, дуже добре. На даний момент клуб з Роттердама – лідер національної першості: на два очки випереджає АЗ, що йде другим (маючи одну гру в запасі), і на три бали – «Аякс», який поки що займає третє місце.

Getty Images/Global Images Ukraine

Лідерство «Феєнорда» викликане, насамперед, серйозною кризою в «Аяксі»: після відходу тен Хага і чергового ряду провідних гравців амстердамці поки що не можуть прийти до тями. Не вражає поки що і «другий кит» нідерландського футболу – ПСВ, який зараз займає четверте місце в таблиці.

Однак, окрім явних проблем у конкурентів, не можна не згадати і про сильні сторони «Феєнорда». Команда дуже збалансована, жодна з її ігрових ланок не просідає. Стабільність – ось основна характеристика цьогорічного «Феєнорда». В Ередивізі команда після 22 турів має у своєму пасиві лише одну поразку (у середині вересня у драматичному поєдинку поступилися ПСВ – 3:4). З того часу «червоно-біло-чорні» у чемпіонаті країни не програють 17 матчів.

Ну і наставник у них зараз – один із найкращих у країні серед «молодої хвилі».

Історична довідка

Нинішнього сезону «Феєнорд» реально претендує на чемпіонську корону Ередивізі. Востаннє роттердамці ставали чемпіонами Нідерландів у 2017 році: саме тоді шляхи «Феєнорда» та «Шахтаря» перетнулися вперше – у груповому етапі Ліги чемпіонів (там були ще «МанСіті» та «Наполі»). Спогади від тих матчів проти «гірників» у «Феєнорда» не найприємніші. Але про це трохи згодом.

«Феєнорд» - 15-разовий чемпіон Нідерландів. Останнім часом команда перебуває у тіні свого головного опонента на внутрішній арені – «Аякса», та ПСВ, у яких значно більше перемог у чемпіонатах.

Однак у минулому столітті, а якщо бути точнішим, то до 1980-х років, роттердамці вважалися другою силою нідерландського футболу. Після «Аякса», звісно.

На той щасливий для «Феєнорда» час припадає і його головний міжнародний тріумф – перемога у фіналі Кубка чемпіонів 1970 року. Тоді в головному матчі турніру підопічні легендарного Ернста Хаппеля здолали «Селтік» - 2:1. Того ж року роттердамці здобули перемогу і в Міжконтинентальному Кубку. А за чотири роки виграли Кубок УЄФА.

Після цього почався повільний захід сонця «Феєнорда». Ні, не настільки, щоб повністю піти в небуття, але тих успіхів, які клуб здобув з Хаппелем на чолі, вже не було.

Наступного успіху на європейській арені довелося чекати дуже довго. 2002-го роттердамці вибороли свій другий Кубок УЄФА.

А минулого сезону «Феєнорд» міг поповнити клубний музей новоствореним Кубком Ліги Конференцій, проте поступився у фіналі «Ромі».

Тренер

«Феєнорд» очолює Арне Слот – 44-річний місцевий фахівець, який вважається одним із найперспективніших у багатому на таланти нідерландському тренерському цеху.

Getty Images/Global Images Ukraine. Арне Слот

Як футболіст Слот нічим особливим не запам'ятався – виступав на позиції півзахисника у кількох нідерландських клубах «середньої руки» - «Зволле», «Бреді» та «Спарті».

А ось його успіхи на тренерському шляху більш вагомі. У перший же рік своєї «самостійної» роботи – на чолі АЗ – став віце-чемпіоном Нідерландів (2020 року).

Наприкінці того ж року був призначений головним тренером «Феєнорда». Під його керівництвом роттердамці вийшли у фінал прем'єрного розіграшу Ліги Конференцій, а нині лідирують у Ередивізі.

Декілька місяців тому предметний інтерес до персони нинішнього керманича «Феєнорда» приписували англійському «Лідсу». Але в підсумку Арне залишився на «Де Кюйп».

Стадіон

Арена, на якій «Феєноод» проводить домашні поєдинки – культове місце не тільки для тамтешніх уболівальників, а й для усіх Нідерландів.

Назва стадіону «Де Кюйп» перекладається як «діжка», «баддя» або «котел». Така назва – невипадкова, адже арена справді візуально схожа на діжку. Особливо зсередини.

Існує гарне повір'я, що саме у формі діжки побачив уві сні новий стадіон своєї команди президент «Феєнорда» ван Зандвліт. Було це далекого 1935 року. А за два роки «Де Кюйп» став дійсністю. Дуже довго «Де Кюйп» був найбільшим стадіоном країни – вміщував до 60 тисяч глядачів. У такому вигляді «Де Кюйп» прийняв вісім єврокубкових фіналів.

1994 року арену реконструювали. Тепер домашня арена «Феєнорда» вміщує трохи більше 51 тисячі глядачів. Вона стала по-справжньому сучасною та функціональною, але візуально, як і раніше, нагадує діжку.

Вболівальники

Ще одна особливість «Феєнорда» – його вболівальники. У них, як і в будь-якому серйозному феномені, є дві сторони – світла та темна.

За шалену і віддану підтримку своєї команди Het Legioen неодноразово визнавали найкращими вболівальниками Нідерландів.

Проте, водночас, вони й найбільші хулігани.

Getty Images/Global Images Ukraine

Така поведінка за роттердамськими фанами помічена ще з кінця сімдесятих років минулого століття - відколи вони на власні очі зіткнулися з войовничими вболівальниками з Англії. Роттердамці теж захотіли стати такими ж шаленими. І некерованими. І в певному сенсі перевершили своїх британських колег.

Їхні сутички з фанатами «Аякса» часто закінчуються не лише каліцтвами та травмами, а й, на жаль, смертельними наслідками.

Буяння роттердамців добре знають і в решті Європи. Дійшло до того, що у 2006 році після безчинств горе-вболівальників «Феєнорда» в Нансі, УЄФА усунув роттердамський клуб на рік від єврокубків.

Допомогло. Але не надовго. У нинішньому розіграші Ліги Європи під час візиту до Австрії, в гості до «Штурму», фани «Феєнорда», які називають себе, «які ніколи не бігають», розгромили туалети та пункти харчування на стадіоні. Загальні збитки – понад 300 тисяч євро.

Український слід

«Феєнорд» вже зустрічався раніше з «Шахтарем», про що було сказано вище. Було це у 2017 році. Обидва матчі групового етапу Ліги чемпіонів закінчилися тоді на користь «гірників» – 2:1 та 3:1.

Але й від протистоянь із іншим українським грандом – «Динамо» – у роттердамців залишилася оскомина.

У сезоні 2002/2003 «Феєнорд» перетнувся з київською командою на груповому етапі Ліги чемпіонів. Та дуель закінчилася для нідерландців невдачею: 0:0, 0:2.

Невдачею закінчилася і їхня друга дуель проти «біло-синіх». У 2012 році «Динамо» перемогло «Феєнорд» у третьому кваліфайні ЛЧ: 2:1, 1:0.

І лише у протистояннях із «Зорею» роттердамцям вдалося покращити статистику зустрічей з українськими клубами. У 2014 році «Феєнорд» у битві за вихід у груповий турнір ЛЄ виявився сильнішим за луганців: 1:1 і 4:3.

Двома роками пізніше «Зоря» та «Феєнорд» знову зустрілися на євроарені: цього разу в одній групі Ліги Європи. І знову нідерландці виявилися сильнішими: 1:0, 1:1.

Кадровий потенціал

Про наставника було сказано вище. Додамо, що до тренерського штабу Слота входить знаменитий нідерландський екс-футболіст Робін ван Персі, який відповідає в команді за роботу з форвардами.

Поки що футболістів рівня ван Персі у нинішньому «Феєнорді» немає, проте є одразу кілька молодих талантів. До речі, за усталеною традицією, середній вік нідерландських команд невисокий (м'яко кажучи). І «Фейєноорд» не виняток – 23,5 років.

Найвідоміший гравець команди – 22-річний півзахисник Оркун Кекчю, який має громадянство Нідерландів та Туреччини. Він капітан команди.

Привертає увагу і молодий польський легіонер Себастьян Шиманський.

На тлі молодих партнерів справжнім ветераном виглядає 25-річний голкіпер Юстін Бейло, якого можна назвати одним із лідерів колективу. Але проти «гірників» він навряд чи зіграє (травма).

Getty Images/Global Images Ukraine. Данило

Лідер атаки роттердамців – бразилець Данило, придбаний минулого літа у «Аякса». На його рахунку – 11 забитих м'ячів. Регулярно забиває і мексиканець Хіменес.

Також слід звернути увагу на атакуючого півзахисника Ділросуна: він є найкращим асистентом «Феєнорда».

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Саша Лапій
Навчіться вже нарешті називати Нідерланди вірно.
 Україна це ж не тільки Запоріжжя (для прикладу)
fitnes_sports066
То что надо, конфетка!