Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 27 лютого 2023, 14:15
10559
8

Успіх українок в ОАЕ, фіаско Свьонтек і Алькараса, перфоманс залізного Енді

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 27 лютого 2023, 14:15
10559
8
Успіх українок в ОАЕ, фіаско Свьонтек і Алькараса, перфоманс залізного Енді
Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Завершився останній тенісний тиждень у лютому. Чоловіки зіграли три різні турніри на різних покриттях: ATP 250 Доха (хард), АТР 250 Марсель (хард у приміщенні) та АТР 500 Ріо-де-Жанейро (грунт). Жінки змагалися на великому турнірі серії WTA 1000 у місті Дубай та WTA 250 Меріда, який пройшов уперше на цих кортах у Мексиці.

WTA 1000 Дубай

Цей турнір справді став проривом для українського тенісу. В основі зіграли одразу 4 українки. Але про все по порядку. У кваліфікації стартували Даяна Ястремська та Катаріна Завацька. Даяна у першому раунді відбору обіграла Анну Даніліну, а у фіналі кваліфікації впевнено виграла у Лорен Девіс. Завацька спочатку несподівано пройшла Медісон Бренгл, а потім обіграла румунку Стефанію Божику, яка сенсаційно виграла в першому раунді відбору у досвідченої Данки Ковінич.

У результаті в основі великого турніру в місті Дубай опинилися одразу 4 представниці України: перша ракетка нашої країни Ангеліна Калініна, друга ракетка Марта Костюк та дві кваліфаєрки: Катаріна Завацька та Даяна Ястремська. Завацька стартувала з матчу проти латвійки з українським корінням Альони Остапенко. На жаль, Катаріні не вдалося пройти переможницю Ролан Гаррос 2017, поступившись їй у двох сетах. Ястремська у 1/32 фіналу виграла у Алізе Корне, а далі зустрілася з Ангеліною Калініною. Українське дербі тривало три сети та завершилося камбеком Ангеліни.


Getty Images/Global Images Ukraine. Альона Остапенко і Даяна Ястремська

Але повернемося окремо до Ангеліни. У першому раунді основної сітки вона зіграла з росіянкою Веронікою Кудерметовою. Якщо говорити відверто, то Калініна обіграла Кудерметову несподівано, але приємно для всіх українців. Адже, крім того, що Кудерметова представляє країну-терориста, Калініна ще й перервала її вінстрік проти українок, який складав 9 матчів. Після поєдинку Ангеліна не потиснула руку росіянці і з високо піднятою головою вийшла до 1/16 фіналу турніру, де й обіграла Ястремську. Однак у чвертьфінал пройти не вдалося – в 1/8 фіналу Калініна у боротьбі програла Кароліні Плішковій.

Ще однією українською тенісисткою, яка представляла нашу країну на змаганнях у місті Дубай, була Марта Костюк. У першому раунді вона зустрілася з Іпек Оз. Гра Марти спочатку не дуже тішила, адже вона обіграла туркеню лише в трьох сетах, створивши собі самостійно абсолютно непотрібні складнощі. Проте перемогу здобути вдалося. Але в 1/16 фіналу на неї чекала Белінда Бенчич – представниця топ-10, яка 8 лютого вже вигравала у Марти в Абу-Дабі. Тоді матч вийшов не дуже цікавим, хоч і складно охарактеризувати його «грою в одну хвіртку» (Бенчич закрила Марту у двох сетах). Зараз Марта мала всі шанси обіграти Белінду. Костюк взяла перший сет у Бенчич на тай-брейку, але не змогла повторити те саме в другій партії, а в третьому сеті просіла фізично та програла. Ця поразка стала для Костюк 13-ю проти тенісисток із топ-10.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Також Україна була представлена і у парному розряді. На корт разом із Альоною Остапенко вийшла Людмила Кіченок. Минулого року латвійсько-український тандем дійшов до фіналу, але взяти трофей не зміг. Історія циклічна, але із певними поправками. Захистити фінал Людмила та Альона не змогли, вилетівши у півфіналі турніру від росіянок Людмили Самсонової та Вероніки Кудерметової.

Якщо говорити загалом, то цей тиждень для представниць України видався досить успішним та цікавим. Багато українських вболівальників справді були здивовані тим, що наші тенісистки починають повертати колишню форму та показувати весь свій потенціал. Залишилося зовсім небагато, скоро обов'язково будуть гучні перемоги та трофеї...


Getty Images/Global Images Ukraine. Барбора Крейчикова та Іга Свьонтек

Перемогу в одиночному розряді здобула Барбора Крейчикова. У фіналі турніру вона обіграла першу ракетку світу Ігу Свьонтек. Слово «фіаско», можливо, не зовсім підходить для гри Іги, проте ця поразка була, як мінімум, болючою, несподіваною та сенсаційною. Свьонтек до фіналу турніру в місті Дубай виграла 6 матчів поспіль (не рахуючи двох невиходів на гру суперниць), взявши трофей у Досі й віддавши лише 14 геймів. Але Барбору обіграти не вдалося. Барбора вперше виграла турнір WTA 1000 і з нового тижня підніметься на 18-й рядок у світовому рейтингу. Для чешки цей трофей став шостим у одиночному розряді (п'ять перемог на турнірах рівня WTA та одна перемога на Ролан Гаррос).

WTA 250 Меріда

Турнір серії WTA 250 у Меріді проходив уперше на кортах цього мексиканського міста. Україна мала бути представлена двома тенісистками – Лесею Цуренко та Катериною Байндл. Проте Катерина, яка могла стартувати з основи, знялася зі змагань через проблеми зі здоров'ям.

Цуренко показала непогану та гідну гру в кваліфікації. У відборі вона обіграла Керолайн Доулхайд та Лукрецію Стефаніні. Але продовжити свій переможний шлях їй не вдалося. У першому раунді змагань вона зіткнулася з першою ракеткою світу в парному розряді Катериною Синяковою й, програвши перший сет, знялася з матчу через мікротравму.


Getty Images/Global Images Ukraine. Каміла Джорджі

У результаті трофей виграла Каміла Джорджі – головний, на думку більшості тенісних фанів, секс-символ цієї гри. У фіналі турніру вона виграла у Ребекки Петерсон. Цей трофей для Каміли став четвертим у кар'єрі та першим з 2021 року.

АТР 500 Ріо-де-Жанейро / АТР 250 Доха / АТР 250 Марсель

Перший великий ґрунтовий турнір закінчився невдачею 19-річного Карлоса Алькараса у фіналі, який був посіяний під першим номером. Він не зміг захистити трофей і поступився другому сіяному Кемерону Норрі у трьох сетах. Карлос взяв першу партію, а в другій перемагав з рахунком 3:0, але не втримав перевагу і незабаром програв.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кемерон Норрі і Карлос Алькарас

Цікаво, що фінал у Ріо став своєрідним повтором фіналу у Буенос-Айресі, який пройшов тижнем раніше. Тоді знову перші сіяні Алькарас та Норрі розіграли трофей, але перемогу здобув іспанець.

Змагання в Досі залишили два приємні спогади та один неприємний. З гарного, цікавого та приємного – вдалий дебют першої ракетки України Олексія Крутих на турнірах рівня АТР та фінал Енді Маррея. Але про все, як і про жіночий турнір у місті Дубай, по порядку.

Крутих стартував у кваліфікації, здобувши перемогу над Маттео Арнальді та росіянином Павлом Котовим. Котову він руку не потиснув, що вірно і правильно. У першому раунді основи Олексій зіграв із Ліамом Броді, показавши гідну гру, але програвши у трьох сетах. Гра Крутих залишила справді приємні враження і надію на те, що цього року він зможе потрапити до топ-100 рейтингу АТР та гідно представляти Україну у чоловічому розряді.


Getty Images/Global Images Ukraine. Олексій Крутих

Тепер перейдемо до підсумків турніру. У фінальному поєдинку зійшлися Енді Маррей та росіянин Данііл Медведєв. На жаль, залізний Енді не зміг покарати рузького з Монако. Медведєв взяв другий титул поспіль за 2 тижні, представники росії продовжують грати і перемагати на тенісній арені, тоді як під ракетами рф гинуть тисячі українців... Але, мабуть, АТР, WTA та ITF це не дуже хвилює, адже росіяни та білоруси грають під білим прапором, а «спорт внє політікі».

Для Енді, до речі, цей сезон складається дивовижним чином. На цьому турнірі Маррей обіграв Лоренцо Сонего, Александра Звєрєва, Александра Мюллера та Іржі Лехечку. Для Енді, до речі, це був перший фінал у 2023 році. Цього сезону залізний Енді виграв 6 матчів, у чотирьох з яких він кілька разів рятував матчбол. 35-річний Маррей – справжній борець і наочний приклад того, що, не дивлячись на вік та травми, можна грати, перемагати та боротися за трофеї.


Getty Images/Global Images Ukraine. Енді Маррей

Можливо, Марсель був найнецікавішим турніром цього тижня, але навіть тут грав представник України. Денис Молчанов минулого року взяв трофей у парі, проте не зміг захистити трофей, поступившись у чвертьфіналі французькій парі Маю та Мартену. Грав Денис у тандемі з Хонатаном Ейссеріком, а не з росіянином Андрєєм Рубльовим, як минулого року...

Трофей у одиночному розряді взяв Хуберт Хуркач. У фіналі він обіграв Бенжамена Бонзі. Для Хуркача це був сьомий фінал на рівні ATP та шостий титул. 2021-го року у Франції він вигравав змагання у Меці. Бонзі за підсумками змагань у Марселі повернеться до першої півсотні світового рейтингу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Хуберт Хуркач

Українці на турнірах серії Challenger

Україна на челенджерах цього тижня була представлена Віталієм Сачком, Іллею Марченком та Владиславом Орловим. Віталій у першому ж раунді кваліфікації турніру в Роверето (Італія) програв Маріушу Копілу. Владислав на турнірі в Індії програв також у першому раунді відбору Джейсону Джангу. Ілля стартував із основи змагань у Ромі (США), але програв Райану Харрісону.

Не хочеться говорити про успіх Владислава Манафова. Він дійшов до фіналу у парному розряді на турнірі у Ровето разом із Олегом Приходьком. Там український тандем програв Віктору Корнє та Франку Скугору. Але до Манафова дуже багато запитань. Раніше він грав з Іваном Лютаревичем з білорусі, з яким він виграв два титули поспіль. Тепер же він зіграв із українцем. Все б нічого, якби Приходько справді був українцем... Справа в тому, що, крім того, що він грав у парі з росіянином, він ще й зустрічається з російською тенісисткою, і, за інформацією Sport.ua, не зовсім правильно дивиться на ситуацію з війною, яку розв'язала рф проти України.

Успіх Бєлінського

На турнірах ITF грало багато українців, але хочеться виділити саме В'ячеслава Бєлінського. В одиночному розряді турніру серії ITF M15 у Нейпелсі (США) В'ячеслав зіграв погано, вилетівши у другому раунді змагань. Але ось у парі він дійшов до фіналу разом із еквадорцем Альваро Гійєном Мезою, де поступився чеському тандему Іржі Єничеку та Даніелю Паті.

19-річний В'ячеслав Бєлінський провів третій фінал на турнірах ITF у парному розряді. Він має в активі один титул. Наприкінці січня, разом із українцем Іллею Білобородьком, він виграв свій перший трофей на змаганнях ITF M15 у Вільнюсі, столиці Литви.

Теніс поза кортом

Легенда українського тенісу Еліна Світоліна поки що не грає на турнірах, зате відсвяткувала день народження свого пса Віза, якому виповнився рік. Українка опублікувала фотографії свого цуценя та підписала їх таким чином:

«Нашому милому хулігану сьогодні виповнився 1 рік».

Також цей тенісний тиждень, крім самого тенісу, запам'ятався цікавим епізодом на змаганнях у Ріо. Під час матчу першого раунду турніру між британцем Кемероном Норрі та аргентинцем Хуаном Мануелем Черундоло у глядачки на трибунах почалися пологи. Дівчину зі стадіону оперативно відвезли до лікарні, й вона народила дівчинку, яку назвали Вікторія.

Також про себе нагадала і екс-перша ракетка світу Наомі Осака, яка, до речі, зараз вагітна. Осака випустила спільну колекцію із відомим брендом Victoria's Secret.

«Я була шокована, але виявилося, що я перша людина, яка співпрацювала з Victoria's Secret над цілою колекцією. Для мене це величезна честь, я дуже вдячна», – написала Осака.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вася Рип'юк
Автор пише статті по майскору? Для тих хто дивився фінал у Ріо зрозуміло чому Алькарас програв. У другому сеті він отримав травму
Michael Savchyn
у мене зауваження до авторів статей стосовно  транскрибування латинської h на мацкальський манір як х.
ні чехи, ні поляки, ні німці, ні в англійській цей звук так не вимовляють, по граматиці всіх цих мов цей передається приблизно як  наш г.
у німецькій є специфіка -- якщо h між голосними буквами, то він взагалі не читається, наприклад: Hohenzollern - Гоенцоллерн
adidas77
"тоді як під ракетами рф гинуть мільйони українців... " Які мільйони? Що це за вкидання?