Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Туреччина
| Оновлено 22 лютого 2023, 07:51
3565
1

Травми, скандали та саботаж: як Дзаньоло опинився в Туреччині

Розповідаємо про непросту ситуацію перспективного італійця

| Оновлено 22 лютого 2023, 07:51
3565
1
Травми, скандали та саботаж: як Дзаньоло опинився в Туреччині
Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколо Дзаньоло

Довгий час Ніколо Дзаньоло вважався одним із найперспективніших італійських футболістів. Гравці світового масштабу дедалі рідше приїжджають до Серії А, тож у лізі багато уваги приділяють місцевим виконавцям. До них входив і Дзаньоло.

У січні він був, мабуть, одним із найбільш обговорюваних футболістів Італії. Але, на жаль, його популярність була пов'язана не з професійними успіхами. Навпаки, обговорювалося все, що гравець зробив та сказав за межами поля. У підсумку все завершилося турецькою Суперлігою.

Свій футбольний шлях Ніколо починав із «Дженоа», а потім перейшов до академії «Фіорентини». У липні 2017 року «Інтер» викупив Дзаньоло у «Віртус Естелла», який зараз виступає в Серії С, за 1,8 млн євро.

Однак у Мілані хавбек не зміг затриматися надовго, хоча добре показав себе у молодіжній команді «нерадзуррі», де забив 14 м'ячів у 29 матчах. Вже за рік він перейшов у «Рому». Римляни заплатили за гравця 6,8 млн євро. У Римі високо цінували талант молодого хавбека. «Вовки» дуже хотіли підписати італійця, і все ж змогли його отримати.

«Рома» стала першим серйозним клубом у кар'єрі Дзаньоло, оскільки за основну команду «Інтера» він так і не зіграв. Римляни покладали великі надії на футболіста. Перший сезон у Серії А він провів непогано (4 голи та 2 асисти у 27 матчах).

Однак у сезоні 2019/20 у хавбека почалися серйозні проблеми із травмами. У січні 2020 року італійцю діагностували розрив хрестоподібної зв'язки коліна. На відновлення йому знадобилося 172 дні. Щойно повернувшись до ладу, Ніколо отримав таку ж травму на іншому коліні. Цього разу термін відновлення становив 266 днів.

Після «хрестів» травми стали невід'ємною частиною кар'єри Дзаньоло. У сезоні 2021/22 він пропустив 11 матчів «вовків» через різні пошкодження. Навіть у нинішній кампанії, яка вийшла для нього неповною (в Італії), футболіст пропустив 33 дні на вирішення різноманітних проблем.

У фіналі Ліги конференцій сезону 2021/22 хавбек забив єдиний гол, який приніс «Ромі» перемогу і титул. Після цього здавалося, що всі проблеми Ніколо залишилися позаду і він готовий на підкорення нових вершин разом із Жозе Моурінью. Але вийшло все не так.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо та Ніколо Дзаньоло

Взимку зненацька з'явилися новини про те, що Дзаньоло попросив римлян продати його. Нічого не віщувало такого повороту подій. До того ж Моурінью розраховував на гравця, хоч і підтверджував, що той хоче піти. З цього моменту все пішло шкереберть.

«Вовки» були згодні продати футболіста, але на своїх умовах, тобто тому, хто більше заплатить. Таким клубом виявився «Борнмут», чия пропозиція влаштувала «Рому». Проте хавбек не захотів переходити до одного з аутсайдерів АПЛ. За чутками, він мав домовленість з «Міланом», але «россонері» не змогли перебити пропозицію англійців.

Дзаньоло мав намір піти, але туди, куди сам захоче. Такий стан справ не влаштовував «вовків». Вони були готові продати гравця, але з вигодою для себе. Відносини між клубом та футболістом серйозно погіршилися. «Рома» переконувала хавбека перейти в «Борнмут». Італієць відмовлявся і почав саботувати тренування, через що був виключений зі складу.

Подейкували, що він у свою чергу хотів позиватися у суд на клуб через тиск. Трансферне вікно зачинилося, а ситуація так і не вирішилася. Більше того, вона стала безвихідною, оскільки Ніколо вже не міг нікуди піти, але й залишатися в римському клубі він теж не міг.

Усе стало ще гіршим після того, як Дзаньоло почали загрожувати вболівальники. Якось італійцеві навіть довелося викликати поліцію. На щастя для гравця, виник інтерес з боку «Галатасараю». У Туреччині трансферне вікно відкрито довше, ніж у багатьох інших лігах.

На цей раз вибирати хавбеку вже не довелося, оскільки інших варіантів у нього не було. Так, 8 лютого, футболіст перейшов до турецького клубу. Сума операції склала 15 млн євро. У «Ромі» незадоволені, оскільки вважають, що могли отримати за Ніколо набагато більше.

«Дзаньоло молодий і має великий потенціал, але проблема в людях, які оточують його, у тих, які дають йому поради і приймають неправильні рішення. Я вважаю це найбільшою проблемою, і мені шкода Ніколо. Він має чудові навички, і він це підтверджував після двох травм колін.

М'язи, коліна, стопи вилікувати можна, а коли проблема в голові, все стає складніше. Якщо він вирішив не грати за «Рому», то краще його було і не включати до складу. Проблема нікуди не подінеться. Якщо він не змінить свого ставлення, то створюватиме проблеми у будь-якому клубі», – сказав екс-гравець «Роми» Збігнєв Бонек в інтерв'ю Corriere dello Sport.

Генеральний директор «Роми» Тьяго Пінту розкритикував Дзаньоло за його поведінку та за ставлення до клубу. Мати футболіста заявила, що римляни самі перестали розраховувати на гравця і хотіли продати його за 50-60 млн євро, але таких грошей їм ніхто не пропонував.

Як би там не було, все закінчилося погано, враховуючи які сподівання покладалися на Ніколо і де він у результаті опинився. Існує думка, що в Туреччині італієць зможе «перезавантажитися». Але якщо в 23 роки вже потрібно перезапускати кар'єру, мабуть, щось іде не так.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 6
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
123455432
Дзаньоло сам винен. Не треба було фігньою страждати