Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 21 лютого 2023, 14:28
4813
0

Великий фінал Кіченок, повернення Карлітоса і майстер-клас від Свьонтек

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 21 лютого 2023, 14:28
4813
0
Великий фінал Кіченок, повернення Карлітоса і майстер-клас від Свьонтек
Getty Images/Global Images Ukraine

Завершився ще один тенісний тиждень лютого. Жінки зіграли великий турнір у Досі, який цього сезону був категорії WTA 500. Чоловіки провели відразу три турніри: ATP 500 у Роттердамі, а також ATP 250 у Делрей-Біч та Буенос-Айресі.

WTA 500 Доха

Змагання Qatar Total Open 2023 вперше цього року нагадали всім, що у жіночому турі у нас є справжній домінатор. Після не найкращого старту сезону полька Іга Свьонтек повністю сконцентрувалася на своїй грі, і результат не забарився. У Досі вона стартувала в другому колі з нищівної перемоги над фіналісткою Australian Open 2022 Даніель Коллінс, віддавши суперниці лише один гейм. Перед матчем 1/4 фіналу з Ігою з турніру знялася чемпіонка Абу-Дабі Белінда Бенчич, а у півфіналі Свьонтек декласувала ще й Вероніку Кудерметову, знову програвши лише один гейм.

І лише у матчі за титул суперниця змогла протриматися понад годину. Джессіці Пегулі вдалося взяти аж 3 гейми, на цьому її боротьба закінчилася. Хоча американці не варто сумувати, у понеділок вона дебютує у топ-3 світового рейтингу. Свьонтек повторила рекорд Відкритої ери для турнірів WTA за мінімальною кількістю відданих геймів на шляху до титулу. У 1985 році легендарна американка Кріс Еверт виграла змагання в Токіо, програвши всього 5 геймів. Але тоді вона зіграла лише два матчі.

У переможній промові Іга згадала й Україну. Полька продовжує грати із синьо-жовтою стрічкою на улюбленій кепці, тому її перемоги не можуть не радувати.

Українки у Досі виступили з різним ступенем успіху. Найкраще себе на кортах Катару показала Людмила Кіченок у парному розряді, де вона знову об'єдналася з латвійкою Альоною Остапенко, показавши, що їхня пара все ще може здобувати результати. Кіченок та Остапенко виграли всі три матчі у статусі фавориток і лише у фіналі поступилися першим сіяним американкам Корі Гауфф та Джессіці Пегулі на фінальному тай-брейку. На жаль, наприкінці було кілька неприємних невимушених помилок, на такому рівні за таке зазвичай карають. Проте є перший фінал у новому сезоні.

В одиночному розряді успіхи українок були набагато скромнішими. Катаріна Завацька вже в першому раунді кваліфікації програла потужній канадці Ребецці Маріно, хоч і забрала під нуль другу партію. Також на цій стадії зупинилася і наша перша ракетка Ангеліна Калініна, вона поступилася американці Лорен Девіс, яка в поточному сезоні виграла титул у Хобарті. Даяна Ястремська вдруге в сезоні здолала Клер Лю зі США, але у півфіналі відбору поступилася фіналістці US Open 2021 Лейлі Фернандес. Ось і всі пригоди українок в одиночці.

Також варто відзначити, що естонка Анетт Контавейт заявила про те, що пропустить турніри в Досі та Дубаї через травму спини. Торік 21 лютого вона була 7-ю ракеткою світу, а зараз уже 27-ма. Несподівано нагадала про себе чемпіонка Australian Open 2020 Софія Кенін, яка переграла у першому колі Дохи Людмилу Самсонову, здобувши першу за 2,5 роки перемогу над представницею топ-20.

ATP 500 Роттердам

На чоловічих турнірах знову обійшлося без українців, але вже в наступному тижневому огляді у цьому пункті будуть зміни на краще. Поки що можемо констатувати той факт, що ATP не збирається відсторонювати російських тенісистів і вони здобувають спортивні перемоги, які використовуються для російської пропаганди. Втім, нічого нового, але і нічого приємного в цьому немає.

Варто відзначити італійця Янніка Сіннера, котрий два тижні поспіль грав у фіналах. Минулого тижня він здолав Максима Крессі у матчі за титул у Монпельє, а в Роттердамі взяв перший сет із Медведєвим, але у підсумку поступився. На шляху до фіналу Яннік вперше обіграв представника топ-3 – це був Стефанос Циципас. До речі, грек міг дебютувати у статусі другої ракетки світу, якби виграв у Роттердамі, а Алькарас не став чемпіоном у Буенос-Айресі. Але цього разу зірки осяяли шлях іншому.

ATP 250 Буенос-Айрес / ATP 250 Делрей-Біч

На ґрунті в Аргентині було цікаво тим, що до туру повернувся екслідер світового рейтингу Карлос Алькарас. Спочатку у іспанця не все виходило, але з кожним матчем Карлітос набирав обертів. У фіналі іспанець змагався з британцем Кемероном Норрі, який віддає перевагу більш швидким покриттям, але на землі титул у нього теж є. Тим не менш, Алькарас очікувано взяв сьомий титул у кар'єрі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

У Делрей-Біч найкращим став американець Тейлор Фрітц, який у статусі лідера посіву та сьомої ракетки світу розібрався з усіма своїми суперниками. У фіналі він виявився сильнішим за серба Міоміра Кецмановича.

Ще один трофей Манафова

Український тенісист Владислав Манафов після матчевої зустріч за збірну проти Лівану розігрався не на жарт і здобув ще один парний титул на челенджері. Цього разу він разом із Іваном Лютаревичем став найкращим у французькому Шербурі. Поки що до Владислава є лише питання у виборі партнера.

Також на рівні челенджерів слід відзначити дебютний вихід Олександра Брайніна в основу. На змаганнях у Бахрейні він виграв два матчі кваліфікації та пободався у першому раунді основи з добре знайомим українським уболівальникам норвежцем Віктором Дурасовичем.

Віталій Сачко пройшов відбірковий етап на тому ж турнірі, обігравши у фіналі кваліфікації росіянина Андрія Чепелєва, але не зміг продовжувати турнірну боротьбу через те, що підвернув ногу.

Турніри ITF

Дарина Снігур непогано починала на 60-тисячнику ITF у Німеччині, але чвертьфінальний бар'єр у вигляді 19-річної німкені Нома Акуге Ноха виявився нездоланним. У 2023-му Дарина поки що і на цьому рівні далека від великих перемог, говорити про перехід вище поки що немає сенсу.

Поза кортом

Людмила Кіченок, Катаріна Завацька та наша бельгійка Марина Заневська разом сходили на гала-вечірку у Досі.

Даяна Ястремська яскраво привітала з Днем народження свою маму, яка часто супроводжує її на турнірах. Цього року Марина Ястремська позувала для інстаграму доньки у відкритому вбранні, продемонструвавши, що вона також дружить зі спортом.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 19
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Евертон – Ліверпуль – 2:0. Як травмувався Миколенко. Відео голів та огляд
Футбол | 25 квітня 2024, 05:40 4
Евертон – Ліверпуль – 2:0. Як травмувався Миколенко. Відео голів та огляд

Дивіться відеоогляд перенесеного матчу 29 туру АПЛ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.