Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 18 лютого 2023, 16:06
25944
32

Збірна України на старті відбору до ЧЄ-2024: ні тренера, ні футболістів

Валерій Василенко вважає, що УАФ піде шляхом найменшого опору

| Оновлено 18 лютого 2023, 16:06
25944
32
Збірна України на старті відбору до ЧЄ-2024: ні тренера, ні футболістів
Getty Images/Global Images Ukraine

26 березня на знаменитому стадіоні «Уемблі» національна збірна України матчем проти збірної Англії стартує у відбірковому турнірі до Євро-2024.

До знаменної події – трохи більше місяця. За мірками життя збірної команди – якщо й не мізер часу, то щось подібне. Тому що вже незабаром потрібно оголошувати список наших легіонерів, викликаних на гру, потім – список футболістів, які виступають в УПЛ, потім проводити збір (або в Україні, або ж за кордоном).

А якщо ще враховувати специфіку логістики, то всіма оргпитаннями щодо поїздки на Туманний Альбіон потрібно було займатися навіть не зараз, а вчора, бо отримання британської візи – дуже клопіткий та тривалий захід.

Однак, незважаючи на всі об'єктивні нюанси та дедлайни, ситуація довкола старту головної команди країни у відборі на Євро виглядає абсурдно. Наша національна команда досі не має тренерського штабу. Наша національна команда досі не має офіційно оголошеного списку гравців, викликаних на матч проти англійців. Наша національна команда досі не має програми підготовки до старту Євро-2024 (досі так і не зрозуміло, чи зіграють «синьо-жовті» 23 березня контрольний поєдинок проти англійського «Брентфорда», чи не зіграють; а може, зіграють проти когось ще, а може, взагалі не гратимуть контрольний матч). Загалом можемо з жалем констатувати, що на даному етапі у нас просто немає національної збірної.


Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна України з футболу

І це в рази сумніше, ніж млява, але резонансна тяганина навколо крісла глави УАФ. Так, я не сумніваюся, що вся ця метушня навколо Андрія Павелка для нейтрального глядача – щось на кшталт «Санта Барбари». Запасайся попкорном і дивись далі. Або читай.

То представники деяких регіональних федерацій наполегливо просять Андрія Васильовича залишити Будинок Футболу, то у свою чергу два вітчизняні володарі «Золотого м'яча» «тримають мазу» за свого патрона. То рішенням каральних органів Павелка відправляють за ґрати, проте оперативно вноситься застава, і кум Андрія Шевченка знову при виконанні. А то й сам Андрій Шевченко нібито має намір в'їхати на Черепанову гору на білому коні, але Андрій Васильович лякає санкціями УЄФА/ФІФА.

А тут палко коханий усією владою, будь ти хоч «диктатор», хоч «демократ», хоч «кондитер», - Печерський суд столиці – усуває керівника нашої футбольної федерації з посади. Але той не спить, і не менш оперативно подає апеляцію. І доки вона розглядатиметься, ніхто не зможе йому перешкодити заїжджати майже прямо до службового кабінету на своєму службовому лімузині…

Продовження цього серіалу неодмінно буде. Наскільки цікаве в подробицях, настільки і гидке за своєю суттю. Тож купуйте глибокі ємності зі смаженою кукурудзою: все найголовніше тільки починається.

І особисто я не сумніваюся, що цей найнейтральніший глядач до кінця дивитиметься нашу футбольну «Санта Барбару». Бо, як було сказано вище, цей процес справді захоплюючий. До того ж, завжди цікаво дивитися на щось на кшталт метушні павуків у банці, промовляючи «коли ж ви всі нарешті пережрете один одного і нам усім стане легше».

Але про нашу «Санта Барбару» – якось іншим разом. Хоч і справді цікаво. Але правда ще й у тому, що цей серіал справді виходить на фінішну пряму. Незабаром на екрані з'являться титри з прізвищами головних героїв. І головного режисера. Ось тоді і поговоримо детальніше на задану тему.

Але зараз мені більше болить за нашу першу команду, тому що ми якось дуже уважно відволіклися на нашу футбольну «Гру престолів», що про саму гру, про її безпосередніх учасників недозволено забули.


Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Павелко

Що ж відомо наразі про національну збірну України – окрім того, що зараз організації, яка завідує всім нашим футбольним господарством, явно не до неї. А відомо дійсно обмаль.

Контракт уже колишнього головного тренера збірної України Олександра Петракова з УАФ закінчився 31 грудня минулого року. Хоча за фактом ще восени, коли Олександр Васильович не зумів зі своїми підопічними пробитися до елітного складу Ліги націй. Власне, Павелко і не приховував, що угоду з Петраковим не буде продовжено. Цей тренер апріорі був запасним варіантом для АВП, таким і залишився.

Павелко дуже хотів запросити до збірної Реброва. Ще після відходу Шевченка. Але ні тоді, ні зараз не виходить: Сергій Станіславович начебто і не проти, але має контракт з «Аль-Айном» до червня нинішнього року. І, схоже, передумов для дострокового припинення співпраці немає.

Були чутки, що глава УАФ контактував із головним тренером «Ворскли» Віктором Скрипником, нібито пропонуючи тому очолити збірну. Чи це так – сказати складно. Але принаймні, Віктор Анатолійович поки що на своєму місці, і йти з Полтави не збирається.

Ще один можливий варіант – тимчасове запрошення до збірної Ротаня. Мовляв, щоб Руслан, чинний тренер молодіжної збірної України та «Олександрії», керував головною командою країни. Усього на одному матчі – у Лондоні. А там, дивись, і Ребров приїде – другий для нас тур граємо аж 16 червня.


УАФ. Руслан Ротань

Окрім цієї трійці, інших прізвищ у контексті керманичів збірної України не звучало.

Але якщо стосовно персони майбутнього головного тренера збірної є хоча б припущення та чутки, то хто саме зіграє проти англійців на «Уемблі», достеменно невідомо.

Нещодавно з'явилася інформація, що список футболістів, викликаних грати проти Англії, візував ще Петраков. Під час його перебування головним тренером. Було це ще восени. Список досі не оголосили. Проте вже зрозуміло, що цей список візьмуть за основу, бо внести до нього корективи буде вкрай складно: британську візу, якщо така відсутня, за всього бажання не зробиш за лічені дні.

Отже, УАФ у її нинішньому непривабливому стані піде шляхом найменшого опору. Принаймні мені так здається. Тобто, Ротань на чолі першої збірної проведе лише одну гру, а на матч другого туру – проти Північної Македонії – вже наспіє Ребров.

Провернути щось більш переконливе та змістовне керівництву УАФ зараз просто не вдасться.

Та й не дуже хотілося: зараз важливіше втриматися на плаву.

Оцініть матеріал
(127)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Одессит1958
а что Мирон Маркевич не пришолся ко двору когда поднял вопрос о денежном долге он как тренер на три головы выше Шевченко и Реброва и др.
misastefanko
Контракт у Реброва до 30 червня.Тож Ротань в.о. на три матчі.Через два дні після третього матчу -старт молодіжного Євро.З такою підготовкою за Олімпіаду можна забути.
Alex Suz
Павелко постаралось
Анатолій Чорнобук
Перспектива програти з великим рахунком. І шкода що фінансування УАФ не залежить від результатів 
Невже немає грошей на тренерську команду топ-рівня? Бо Ротань ніколи тренером високого рівня не був і не стане ніколи...
Oleksandr Kelym
Ситуація із збірною і демонструє "рівень" роботи Павелка та УАФ: ЇХ ФУТБОЛ ЦІКАВИТЬ ТІЛЬКИ ЯК ДЖЕРЕЛО ЗБАГАЧЕННЯ !  Одні сто пар взуття із шкір екзотичних тварин у Павелка - що це, як не жадібний ідіотизм власника? І взагалі оці розпатякування навколо футболу після перегляду фільму про обшук у "помісті" Павелка мають вигляд якогось фарсу.....
spqr-te
В УАФ проблема з викриттям відкатів. В них забирають основний дохід керівництва, а тут якась збірна. Вона їм нідочого. Справа в тому, що в нас не знімають керівників будь чого на час розслідування: починаючи від Резникова, закінчуючи Павелко.
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владислав Антонов
Тут аби не програти третє місце Північній Македонії. А на Євро буде шанс пробитися через квоту Ліги націй. Тому краще бардак зараз, ніж в кінці року чи на початку наступного.
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Віталій Ткачук
Кількома словами: павелківська шобла прибрала толкового тренера Петракова, і дбаючи про свої фінансові інтереси ( читай рижого вбивці ) запросила Ротаня, який в тренерській справі розбирається ще менше ніж Шева. Нижче написали, що ми з цим тренером можемо програти англійцям з великим рахунком, коби не погром(. Не забувайте що є ще зла Італія. Чинуші не дбають про футбол, просто знайшли лоха (Ротаня), пообіцяли гроші і лояльність, щоб мати змогу  ( в разі чого ) списати свою некомпетентність на молодого тренера. 
Maks Krot
Лучше уже вообще без тренера играть чем с этим недотренером ротанем .
Gargantua
Михайличенко уже сказал, что готов возглавить
Lex Aries
Тут пройшла інфа, що Ротань викличе Коноплянку...
Хто такий Ротань, щоб когось викликати, та ще й Коноплянку? 
Ви що, серйозно там чимось обкурились!?
Юра Шопов
Футбол в Украине закончился, его и раньше не было, была только видимость его, до всех известных событий, он уже давно был в реанимации, сейчас от него, отключили искусственный аппарат дыхания, потому, что пациент перестал показывать признаков жизни, скоро будут его похороны, и отпевание
⬆️
А куда футболисты делись, если мы уже "осеменили" пол Европы своими делегатами? Даже в случае чего, можем упаковать состав условными Зозулями и Ковалями.  И при таком составе  "какая разница" кто будет тренером.  Ну и мы же не мадьяры, чтобы  выигрывать в Лондоне 4:0.
Одессит1958
создается впечатление, что подпольно Сборной Украины командуют братья Суркисы вокруг сборной крутятся и ирководят люди из окружения ДК, а результата как и в ДК нет.