Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 20 лютого 2023, 19:52
2832
0

Успіхи України у стрибках, фінал гірськолижного ЧС. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 20 лютого 2023, 19:52
2832
0
Успіхи України у стрибках, фінал гірськолижного ЧС. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl. Євген Марусяк

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Субота, 18 лютого

Ришнов (Румунія), HS 97, особистий турнір

Неділя, 19 лютого

Ришнов (Румунія), HS 97, парний командний турнір (Super Team)

Домінування німців та нові очки України

У той час, як Кубки світу з лижних гонок і двоборства напередодні чемпіонату світу в Планіці минулий вікенд пропускали, у стрибунів відбувся етап у румунському Ришнові – єдиний у сезоні, який проходить на 90-метровому трампліні.

І, як показала практика, проведення етапу буквально перед стартом чемпіонату світу виявилося не найкращою ідеєю. Усі топ-збірні, за винятком Німеччини, приїхали до Румунії резервними та вкороченими складами, через що за підбором учасників етап був найслабшим на Кубку світу у 21-му столітті. Це підтверджують і цифри: до Ришнова приїхав лише один стрибун із топ-10 загального Кубка світу, лише 5 з топ-20 та 9 – з топ-30:

З 47 учасників етапу у Ришнові 7 були дебютантами Кубка світу. Одним із них був 19-річний австрієць Йонас Шустер – син зіркового тренера Вернера Шустера. Такий слабкий склад учасників, звичайно ж, мав призвести до величезної кількості персональних рекордів на Кубку світу. У результаті з 47 учасників відразу 21 показав свій найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу:

Відсутність основи у більшості топ-збірних призвела до підвищення національної різноманітності. У суботньому особистому турнірі у топ-30 пробилися представники одразу 13 різних країн – на Кубку світу такого не було з часів змагань у Нижньому Тагілі у грудні 2018 року. Даніель Андрей Качіна посів 29-те місце і приніс господарям, збірній Румунії, їхні перші в історії очки на Кубку світу. У недільному парному командному турнірі Super team збірна США стала шостою. Для американців це найкращий результат у командних турнірах на топ-рівні з часів п'ятого місця на чемпіонаті світу 1985 року в Інсбруку. Команда Китаю виступила на Кубку світу вперше з 22 січня 2006 року (Саппоро), проте їм поїздка до Ришнова жодних успіхів не принесла.

На тлі такого слабкого складу учасників збірна Німеччини могла і мала домінувати. У результаті німці виграли обидва старти, але вовком, який увірвався до курника, вони не виглядали. У суботу Андреас Веллінгер у боротьбі за перемогу випередив словенця Жигу Єлара всього на 0,2 бали, та й у неділю Словенія і Австрія тривалий час нав'язували Бундестіму рівну боротьбу, і відвалилися лише у третій спробі. Напарником Єлара, до речі, був 19-річний дебютант Кубка світу Максім Бартоль (не родич досвідченому Тілену Бартолю. Більше того, навіть не однофамілець: написання прізвища у них різне), який перед цим на тижні виграв чемпіонат Словенії, який, правда, основа команди Роберта Хрготи пропускала.

Разом із Веллінгером у неділю переміг третій призер суботнього особистого турніру Карл Гайгер. Любов Карла до 90-метрових споруд взагалі і трампліну в Ришнові зокрема знову підтвердилася: з чотирьох особистих стартів Кубка світу в Ришнові Гайгер у кожному був на подіумі. Загалом у суботньому особистому турнірі німці зайняли 5 місць у топ-6 – представникам однієї країни таке вдалося лише вп'яте в історії Кубка світу, причому першою була в 1980 році Східна Німеччина.

Протягом усього вікенду в Ришнові були непрості вітрові умови, і, якби це був не 90-метровий, а потужніший трамплін – з проведенням змагань могли б виникнути великі проблеми. У суботу обидва рази дуже пощастило з вітром Алексу Інсаму. І італієць цим скористався, показавши дев'ятий результат.

Приїхала до Ришнова і збірна України – наш тренерський штаб вирішив кувати залізо, поки гаряче, користуючись чудовою формою Євгена Марусяка. І чергової порції успіхів досягти вдалося: в особистому турнірі 22-річний українець посів 28-ме місце, вдруге в кар'єрі набравши очки на Кубку світу. У неділю разом із Віталієм Калініченком наша команда посіла 11-те місце з 14 команд – перші в історії України очки в Кубок націй за командні турніри. Міг би бути і солідніший результат, але, на жаль, зараз рівень досвідченого Калініченка не відповідає тому, що показує його молодший партнер по команді.

У суботу ж і сам Марусяк особисто не вичавив максимуму із наданої можливості. У неділю його рівень стрибків був значно вищим. До вильоту збірної України після другої спроби в особистому заліку Марусяк показував восьму суму балів із 28 учасників: за таких стрибків у суботньому особистому турнірі він цілком міг би потрапити до топ-20, а то й у топ-15.

За підсумками етапу в Ришнові можна чітко простежити дві тенденції у виступах Марусяка. Перша - в основних змаганнях він виступає помітно сильніше, ніж на тренуваннях. Друга - він додає по ходу вікенду, і в неділю виглядає сильніше, ніж у суботу. Так було і на польотах у Таупліці у січні, і тиждень тому на Континентальному кубку в Клінгенталі, і тепер у Ришнові.

Так чи інакше, Євген продовжує писати історію українських стрибків. Сумарно за кар'єру він набрав уже 8 очок у Кубку світу і вийшов за цим показником на друге місце в історії країни. Найбільше у Віталія Шумбарця – сумарно 19 очок у сезонах 2008/2009 (6) та 2009/2010 (13). Крім них, в історії України очки на Кубку світу набирали лише нинішній тренер збірної Володимир Бощук (7 очок у сезоні 2008/2009), Олександр Лазарович (3 очки у тому ж сезоні 2008/2009) та Володимир Гливка (1 очко у сезоні 1995/1996).

Із важливих новин тижня відзначимо нову травму Даніеля Хубера. Лише два тижні тому у Віллінгені він повернувся до Кубка світу після операції на коліні, а тепер виникли проблеми зі стегном. Сезон для австрійця завершено, не виключено, що знадобиться ще одне хірургічне втручання. Також все вищими стають шанси на те, що з наступного сезону в Кубку світу з'явиться Польське турне, яке складатиметься з етапів у Віслі, Щирку та Закопане. Ідея, яку виношували понад п'ять років, нарешті близька до реалізації.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Чемпіонат світу-2023, Мерібель/Куршевель (Франція)

Вівторок, 14 лютого

Командний турнір, чоловіки/жінки

Середа, 15 лютого

Паралельний слалом, чоловіки/жінки

Четвер, 16 лютого

Гігантський слалом, жінки

П'ятниця, 17 лютого

Гігантський слалом, чоловіки

Субота, 18 лютого

Слалом, жінки

Неділя, 19 лютого

Слалом, чоловіки

Черговий рекорд Шиффрін і канадська сенсація

Другий тиждень ЧС-2023 з гірських лиж був відданий на відкуп технічним видам: класичним гігантам та слалому, а також новим, і, як прийнято вважати, менш престижним паралельним стартам. Після сходу з дистанції Мікаели Шиффрін у комбінації, навіть незважаючи на срібло в супергіганті, були питання щодо її психологічного стану і можливого повторення пекінського фіаско.

Але його не сталося – Шиффрін завоювала золото в гіганті, в запеклій боротьбі всього на 0,12 секунди випередивши Федеріку Бріньоне. На другій трасі італійка припустилася невеликої помилки нагорі, а Мікаела – ближче до фінішу. І в цих неймовірно захоплюючих гойдалках чаші терезів схилилися все ж на користь американки. Шиффрін вперше у кар'єрі стала чемпіонкою світу в гіганті, і встановила черговий рекорд: Мікі брала золото на шести чемпіонатах світу поспіль.

Бронзу у гіганті взяла Рагнхільд Мовінкель – ще одна ілюстрація повернення норвежки на її піковий рівень. Норвежки, до речі, на ЧС-2023 зібрали дуже велику колекцію медалей: золото Марії Терези Твіберг та бронза Теа Луїзи Стьєрнесунд у паралельному виді та срібло у командному турнірі. До речі, Шиффрін командний турнір пропускала, що не завадило збірній США взяти золото. Хоча далося воно американкам ціною перелому кисті руки Поли Мольцан.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мікаела Шиффрін

Четвертою в гіганті стала Лара Гут-Бехрамі. Цілком могла швейцарка взяти і медаль, але допустила помітний збій під кінець першої спроби - хоча йшла приблизно в одні ноги з Шиффрін. Марта Бассіно через грубу помилку показала лише 13-й результат на першій спробі, у другому заїзді прорвавшись у топ-5. Та помилка коштувала італійці майже секунду і, цілком імовірно, коштувала їй не просто медалі, а, можливо, навіть чемпіонського титулу.

Головною драмою гіганта, безперечно, став виступ Тесси Ворлі. Найсильніша французька гірськолижниця сучасності проводить, швидше за все, свій останній сезон у кар'єрі і мала шанс завершити свою кар'єру з медаллю на домашньому ЧС. Ворлі йшла другою після першої спроби, але на другій трасі впала і зійшла з дистанції.

Дворазовою чемпіонкою світу-2023 Шиффрін стати не вдалося – лише срібло. А все тому, що у суботньому слаломі відбулася дуже гучна сенсація. Лоранс Сен-Жермен йшла третьою після першого раунду, після чого не просто не відступила, а й видала геніальний другий заїзд, якому не змогла нічого протиставити навіть Шиффрін. Абсолютно сенсаційна перемога 28-річної канадки, яка раніше на Кубку світу навіть у топ-5 у слаломі ніколи не потрапляла.

Венді Холденер після першої спроби йшла другою з мінімальним відставанням від Шиффрін, на другій трасі швейцарка демонструвала графік, який значно випереджав навіть геніальний заїзд Сен-Жермен, але зачепила прапорець і зійшла з дистанції. Холденер знову зовсім трохи не дотяглася до великої перемоги, але цього разу в зовсім незвичному для себе ключі: якщо раніше їй у таких випадках не вистачало швидкості та агресивності, то цього разу все було навпаки.

Невдача Холденер принесла першу особисту медаль на титульних турнірах німкені Лені Дюрр. А ось Петра Влхова провела чергову бліду гонку і стала п'ятою. Так, словачка вже не вперше залишає чемпіонат світу з недобором у плані медалей, але якщо раніше це було неприємною несподіванкою, то зараз – логічним продовженням слабкого сезону у виконанні Петри.

Досить очікувано провалила технічні види збірна Австрії: жодного потрапляння до топ-10 у гіганті та слаломі. Катаріна Лінсбергер захист титулу в слаломі провалила, ставши лише 20-ю. Розчарувала й збірна Хорватії: Леона Попович посіла 17-те місце, а Зрінка Лютіч у другій спробі надто багато ризикувала та зійшла з дистанції.

Друге золото Одерматта і камбек Крістофферсена

На першому тижні чемпіонату світу ми критикували організаторів за надто прості та короткі траси у швидкісних видах. Другий, технічний тиждень французького мундіалю, став у цьому плані дуже суперечливим. У гіганті ми побачили одну з найдовших і найважчих трас сезону. У той же час слалом вийшов дуже коротким: перша спроба всього на 47 секунд. Щоправда, у другому заїзді розстановка воріт була важкою, особливо нагорі, за рахунок чого траса вийшла на 4 секунди довшою.

За рахунок простоти траси розриви у першій спробі були дуже невеликими, що створювало чудові умови для великих перестановок у другому заїзді. І ми справді побачили чимало рейдів, головний з яких – це, звісно, прорив Хенріка Крістофферсена із 16-го місця до золота. Через невелику помилку на першій трасі норвежець програв лідеру 0,91 секунди, але бездоганний другий заїзд приніс йому настільки довгоочікуване золото.

У це складно повірити, але перше в кар'єрі в слаломі на титульних стартах: найкращий слаломіст сучасності постійно недотягував до свого звичного рівня на чемпіонатах світу і Олімпіадах. У гіганті двома днями раніше Крістофферсен замкнув топ-5.

Срібло у слаломі на рахунку Ей Джея Гінніса. Так, перед самим ЧС він піднявся на подіум у слаломі й на Кубку світу, але навіть з урахуванням того результату – це колосальна сенсація. Перша в історії Греції медаль на чемпіонатах світу з гірських лиж. При чому, назвати це досягнення випадковістю чи подарунком теплої погоди та розбитої траси язик не повернеться. Навіть навпаки: у першій спробі у Гінніса був далекий 24-й стартовий номер, а у другому раунді він стартував передостаннім, 29-м – умови для нього були максимально несприятливими, що робить це досягнення ще вагомішим.

Бронза на рахунку Алекса Вінатцера. Італієць, який уже багато років вважається «молодим та перспективним», нарешті дістався до свого першого значущого успіху на дорослому рівні, випередивши місцевого улюбленця і чинного олімпійського чемпіона, Клемана Ноеля. Алексісу Пінтуро другий тиждень домашнього ЧС успіхів не приніс: сьоме місце у гіганті та 20-те у слаломі.

Себастьян Фосс-Солевог свій чемпіонський титул 2-річної давнини захистити не зумів, посівши лише 19-те місце, хоча після першої спроби йшов п'ятим. Загалом закономірний підсумок, враховуючи виступи норвежця цього сезону. Його партнер по команді Лукас Бротен, незважаючи на операцію з видалення апендициту перед чемпіонатом світу, зумів вийти на старт слалому та виступив гідно. Після першої спроби норвежець ділив друге місце із Гіннісом, але у другому заїзді відступив на сьоме місце.

А лідирував після першого раунду Мануель Феллер, проте за підсумками двох раундів австрієць відступив на сьоме місце, яке якраз і поділив із Бротеном. Провал у другій спробі стався у Феллера і в гіганті, де він зійшов з дистанції після п'ятого місця на першій трасі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Одерматт

Ну а золото в гіганті завоював Марко Одерматт, який став дворазовим чемпіоном світу. Як уже було сказано вище, траса гіганта була довгою та складною, через що розриви вже після першої спроби були великими: топ-10 помістилася аж у 2,4 секунди розриву. Одерматт у першій спробі припустився невеликої помилки і йшов другим, програючи 0,88 секунди Марко Шварцу.

Однак у другому раунді швейцарець схилив ситуацію на свою користь. Більше того, збірна Швейцарії оформила переможний дубль - другим став Лоїк Мейяр. Після цього Лоїк вважався і одним із топ-фаворитів слалому, але в результаті став його головним невдахою, зійшовши вже після трьох воріт у першій спробі.

Ну а Шварц, лідируючи після першої спроби, без медалі також не лишився – бронза. Враховуючи прогрес Марко у швидкісних видах, гігант у нього останнім часом перетворився на дисципліну, що відставала, і медаль у ній стала досить великою несподіванкою.

У паралельному виді золото завоював Александер Шмід – 28-річний німець саме один із небагатьох, кого можна назвати фахівцем цієї дисципліни. У слаломі здивував його партнер по команді Себастьян Хольцманн. 29-річний німець, який на Кубку світу жодного разу не потрапляв навіть у топ-10, на чемпіонаті світу в другій спробі прорвався із 18-го місця на п'яте.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.