Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 15 лютого 2023, 09:00
4383
6

Падіння чемпіона: причини серйозного спаду у Мілана

Розкриваємо проблеми «россонері»

| Оновлено 15 лютого 2023, 09:00
4383
6
Падіння чемпіона: причини серйозного спаду у Мілана
Getty Images/Global Images Ukraine

У першій половині сезону «Мілан» був не дуже стабільним, але шанси на високі місця у Серії А зберігалися. «Інтер» та «Ювентус» втрачали очки, тому якийсь час «россонері» мали можливість поборотися з «Наполі» за чемпіонство в нинішній кампанії. Однак після перерви на чемпіонат світу у «червоно-чорних» все пішло шкереберть.

Три поспіль поразки та серія із семи матчів без перемог у всіх турнірах відкинули команду Стефано Піолі у боротьбу за місце у топ-4. Перемога над «Торіно» не є показовою у цьому випадку. «Мілан» і так був не дуже стабільним, а тепер остаточно забуксував. І на те є причини.

Травма основного голкіпера

Майк Меньян перейшов до «Мілана» з «Лілля» влітку 2021 року за 15 млн євро. Француз відразу повноцінно замінив Джанлуїджі Доннарумму, який пішов у «ПСЖ». У свій перший сезон на «Сан-Сіро» він став найкращим голкіпером Серії А із «сухих» матчів, яких налічилося 17.

Getty Images/Global Images Ukraine. Майк Меньян

Меньян зробив величезний внесок у чемпіонство «россонері». Цього сезону на його рахунку лише 7 матчів у італійській першості. Француз зазнав травми, через яку не грає з жовтня. Його замінює Чипріан Тетерушану, але в нього поки мало що виходить.

Незважаючи на великий досвід румунського воротаря, рятувати команду вдається нечасто. У поточному сезоні 36-річний голкіпер пропустив уже 22 голи в 15-ти матчах Серії А. У середньому це 1,5 гола за гру, що досить багато.

На виправдання Тетерушану можна вказати на те, що «Мілан» загалом має великі проблеми в задній лінії. Гравці оборони погано справляються зі стандартами та помиляються у тих ситуаціях, у яких раніше грали надійно. Воротар не може покластися на захисників, а вони не можуть покластися на нього. Проблема взаємопов'язана.

Психологічні проблеми

Невпевнені дії «россонері» можна пов'язати і з психологічними проблемами. Результати тиснуть на будь-яку команду, а у «червоно-чорних» вони далекі від ідеальних. 2023-го року «Мілан» уже тричі програв розгромно.

«Россонері» поступилися «Лаціо» (0:4) і «Сассуоло» (2:5), а також програли «Інтеру» матч за Суперкубок Італії (0:3). Після цього була ще одна поразка від «нерадзуррі», але вже з мінімальним рахунком. Постійні втрати очок, виліт із Кубка Італії на ранній стадії та 2 поспіль програні дербі не вселяють у команду впевненість.

«Мілан більше не є командою. Вони виграли скудетто, граючи як команда, але тепер втратили ці характеристики. Таке може статися. Працюючи з молоддю, треба бути терплячим. Ці молоді хлопці опинилися в особливому становищі: вигравши заслужено скудетто, вони опинилися раптово на головній сцені. Це може дестабілізувати», – сказав екс-наставник «червоно-чорних» Арріго Саккі.

Піолі підтвердив, що команда втрачає впевненість.

«Багато аспектів не працюють як ментальні, так і тактичні. Негативні результати в останніх матчах забрали нашу впевненість та переконання у своїх силах. Ми не настільки зріло виглядаємо з деякими травмованими футболістами та іншими гравцями, які не в кращій формі. Ми маємо розпочати все спочатку», – сказав головний тренер «Мілана».

Спад у важливих гравців

Насамперед це стосується французів – Тео Ернандеса та Олів'є Жиру. Обидва приїхали з чемпіонату світу явно не в найкращій формі. У трьох останніх сезонах Тео набирав мінімум 10 очок за системою гол+пас у Серії А. У нинішній кампанії на рахунку 25-річного фулбека лише 2 забиті м'ячі та 3 асисти.

У 2023 році француз відзначився лише однією результативною дією, хоча майже в кожному матчі проводить на полі 90 хвилин. Низька ефективність Ернандеса погано відбивається насамперед на атакувальному потенціалі команди, оскільки з його флангу завжди виходило багато небезпеки для суперників.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олів'є Жиру (зліва) святкує взяття воріт суперника

Те саме стосується Жиру. За тривалої відсутності Златана Ібрагімовича француз мав стати головною ударною силою «россонері», але йому не завжди вдається діяти ефективно. Після повернення з чемпіонату світу 36-річний нападник забив лише 2 голи.

У чемпіонському для «червоно-чорних» сезоні Жиру став найкращим бомбардиром команди. У нинішній кампанії він часто б'є повз ворота (вже 26 разів). Більше промахується лише Лаутаро Мартінес (33 удари), але при цьому форвард «Інтера» забив у 2 рази більше м'ячів, ніж Жиру. Втім, авторами гольової атаки в матчі проти «Торіно» стали якраз Ернандес та Жиру, тож, можливо, все ще повернеться на круги своя.

Провальні трансфери

Минулого літа «Мілан» витратив на трансфери 46 млн євро. 32 мільйони з цієї суми пішли на підписання Шарля де Кетеларе з «Брюгге». Минулого сезону бельгієць забив 14 м'ячів у рідному чемпіонаті, після чого до нього почав з'являтися інтерес з боку топ-клубів.

«Россонері» випередили всіх і підписали перспективного гравця, але йому ніяк не вдається розкритися в італійському чемпіонаті. У поточному сезоні Серії А 21-річний хавбек відзначився лише однією результативною передачею у 18-ти матчах. Це дуже слабкий показник результативності для атакуючого півзахисника.

Інші трансфери поки теж не виправдали себе. Орендований у «Барселони» захисник Сержіньо Дест не став серйозним підсиленням для «червоно-чорних». Американець проводить на полі лише 40 хвилин за матч. Оренда виглядає безглуздою для футболіста, оскільки в каталонському клубі він грав більше.

Те саме стосується Дівока Орігі. Бельгієць пішов із «Ліверпуля» за ігровим часом та голами, а в «Мілані» у нього немає ні того, ні іншого. Поки що, як сказав Піолі, у команди мало що виходить. Звичайно, про захист титулу вже не йдеться, але врятувати сезон ще можна.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex906
Милан приходит в боевую форму .Матч с Торино мне понравился а Жиру красавец .Посмотрим сегодня с Тотнхэмом 
avk2307
Как то не верится, что Милан от Тотенхема не пропустит