Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 08 лютого 2023, 21:18
7931
5

Еду Гаспар: ворог № 1 для фанатів, котрий став батьком успіхів Арсеналу

44-річний бразилець перебуває в тіні, хоча зробив для тріумфу «канонірів» не менше за Мікеля Артету

| Оновлено 08 лютого 2023, 21:18
7931
5
Еду Гаспар: ворог № 1 для фанатів, котрий став батьком успіхів Арсеналу
ФК Арсенал. Еду Гаспар

Бразилець Еду Гаспар або просто Еду, як його часто називають у Європі, добре знайомий усім футбольним вболівальникам зі стажем. Ще влітку 2000 року лондонський «Арсенал» досяг домовленості про викуп у «Корінтіанса» вихованця цього клубу Еду Гаспара, котрий діяв у центрі півзахисту, проте повноцінним гравцем «канонірів» бразилець зміг стати лише за півроку. Тоді оперативно завершити угоду завадили юридичні моменти – в Еду виникли проблеми із європейським паспортом (хавбек, окрім бразильського, мав португальське громадянство, навколо легальності отримання якого почалася епопея з підозрами, що в результаті призвела до затягування трансферу), і перебратися на «Хайбері» хавбек зумів лише у січні 2001-го.

За «Арсенал» Еду зіграв 127 матчів за чотири сезони, двічі ставав чемпіоном Англії, тричі перемагав у Кубку Англії та одного разу піднімав над головою Суперкубок Англії. Тодішній наставник «канонірів» Арсен Венгер дуже цінував та вірив у талант бразильського хавбека, а той відповідав французькому наставнику чудовою грою. Однак у якийсь момент в кар'єрі Еду почалася складна смуга, пов'язана із травмами. Зрештою, бразилець змінив «Арсенал» на «Валенсію», де також провів чотири роки, проте грав уже рідше – 72 матчі у всіх турнірах.

Влітку 2009-го Еду Гаспар залишив Європу й повернувся до рідного «Корінтіансу», де за півтора року повісив бутси на цвях. На момент прийняття такого рішення хавбеку було лише 32 роки, але проблеми зі здоров'ям не дозволяли екс-гравцеві «Арсеналу» продовжувати виступи на більш-менш пристойному рівні, а скочуватися до регіональних команд Еду просто не побажав…

Та й триматися за гравецьку кар'єру до останнього для Еду не було жодного сенсу, адже у березні 2011 року, лише через два місяці після завершення виступів на полі, Гаспар отримав посаду директора з футболу в «Корінтіансі», на якій провів п'ять із половиною наступних років. За цей час «тімау» двічі виграли чемпіонат Бразилії, а у 2012-му стали тріумфаторами Кубка Лібертадорес. Крім того, «Корінтіанс» за період перебування Еду на одній з ключових керівних посад здійснив кілька вигідних трансферів своїх футболістів до європейських та азіатських клубів, серед яких особливо виділяється продаж у «Тоттенхем» Пауліньо за 20 мільйонів євро, а також досить цікаво виглядають переходи Дентіньо у «Шахтар» за 7,5 мільйонів євро та Маркіньоса в «Рому» за 6 мільйонів євро. За останнього, безумовно, оглядаючись на його нинішні результати, бразильський клуб напевно мав би вимагати значно більше, але хто ж знав, що вже за півроку італійські «вовки» перепродадуть центрбека у «Парі Сен-Жермен» за 31 мільйон євро, а його актуальна оціночна вартість на Transfermarkt взагалі досягатиме феноменальної позначки у 70 мільйонів…

Як би там не було, а у 2016 році Еду Гаспар отримав перше серйозне просування по службі. Його помітили у Бразильській конфедерації футболу та запропонували співпрацю. В результаті із червня 2016-го по липень 2019-го Еду виконував обов'язки головного координатора національної збірної Бразилії, що, втім, не допомогло «селесао» досягти тріумфу на ЧС-2018, хоча у 2019-му бразильці таки виграли домашній для себе Кубок Америки, після чого Еду, власне, й залишив свою посаду на мажорній ноті.

Зробив це Гаспар не просто так, а через те, що отримав конкретну пропозицію від «Арсеналу». В лондонському клубі також оцінили управлінські здібності свого екс-гравця, й запропонували посаду технічного директора, яку Еду офіційно обійняв 9 липня 2019 року.

З того часу бразилець налагодив тісну та плідну співпрацю з головним тренером «канонірів» Мікелем Артетою, котрий прийшов на цю посаду лишень за кілька місяців після призначення бразильця – у грудні 2019-го. Однак у перших трьох сезонах іспанський коуч не зміг повернути «канонірів» до зони Ліги чемпіонів – вони двічі поспіль фінішували восьмими, а за підсумками АПЛ-2021/22 опинилися на п'ятій сходинці у турнірній таблиці…

І якщо Артеті діставалося від фанатів ще так-сяк, то ось Еду Гаспара вони на початку минулого сезону відкрито називали своїм «ворогом номер один». Бразильського функціонера критикували за те, що він веде нерозумну трансферну політику, коли на підписання новачків викидаються величезні гроші, а у відповідь команда не отримує належного підсилення. Одним з найбільш провальних трансферів, які «Арсенал» здійснив вже за Еду, але ще без Артети, виявився переїзд в Англію форварда «Лілля» Ніколя Пепе, який обійшовся скарбниці лондонців у рекордні 80 мільйонів євро. З того часу нападник провів за «канонірів» 112 матчів у всіх турнірах, відзначившись лише 27 забитими м'ячами. Це явно не те, чого очікували від Пепе в «Арсеналі», а тому недивно, що минулого літа француза відправили в оренду до «Ніцци»…

Вторили вболівальникам і деякі британські експерти, котрі казали, що «Арсенал» здійснює нерозумні інвестиції у нових гравців, через що допомагає розростанню прірви, яка раніше утворилася між «канонірами» та іншими топ-клубами АПЛ.

Однак початок нинішнього сезону різко охолодив запал критиків Еду, й ті наразі вважають за краще мовчати. Керівництво «Арсеналу», яке не пішло на поводу у шаленого натовпу й не відправило Гаспара у відставку, пожинає плоди мудрого рішення, оскільки «каноніри» вперше за дев'ятнадцять років близькі до того, щоб знову завоювати титул чемпіона англійської Прем'єр-ліги. Принаймні, після 20-ти проведених матчів «Арсенал», в активі якого 16 перемог при всього 2 нічиїх та 2 поразках, є беззаперечним лідером турнірної таблиці, а Еду Гаспара разом із Мікелем Артетою в пресі все частіше й частіше називають не інакше, як батьком нинішніх успіхів «канонірів».

В останньому твердженні є правда, оскільки саме Еду та Артета є головними ідеологами перебудови складу, що відбулася у стані «канонірів», внаслідок якої стан «Арсеналу» залишили ветерани (Месут Озіл, Давід Луїс, П'єр-Емерік Обамеянг, Бернд Лено та Александр Ляказетт), місце яких у першій команді було довірено молоді, завдяки чому в клубі відновили негласну традицію, яка існувала там і раніше – давати шанс перспективним кадрам.

«Коли футболісту 26 років та більше, а він при цьому має серйозну зарплату й рідко з'являється на полі, тим самим він допомагає вбивати клуб. У минулому така характеристика була справедливою майже для 80% нашого складу, і не було жодних шансів на переговори. Таких футболістів майже не цікавили трансфери з «Арсеналу», їх влаштовували тривалі контракти та можливість жити у Лондоні. Але ми розуміли, що потребуємо очищення складу, й навіть якби нам довелося за це платити, я особисто наполягав на тому, щоб вважати це інвестицією», - заявив Еду влітку минулого року у спілкуванні з журналістами.

ФК Арсенал. Мікель Артета (ліворуч), Олександр Зінченко та Еду Гаспар

Тоді ж, ще до початку сезону, Еду Гаспар сказав, що очікує від «Арсеналу» якісного ривка вгору з точки зору спортивних результатів. Цю тезу бразилець аргументував процесом природної еволюції молодих гравців команди, і виявився абсолютно правим. Капітан Мартін Едегор (24 роки) став одним із найкращих півзахисників сучасної англійської Прем'єр-ліги. Захист, сформований навколо Вільяма Саліби (21 рік) та Габріела Магальяйнса (25 років), з кожним матчем показує себе дедалі надійніше та надійніше. Вінгери Букайо Сака (21 рік) та Габріел Мартінеллі (21 рік) показують стабільну гру, нерідко стаючи ключовими факторами для завершення того чи іншого поєдинку на користь «канонірів». Не стала для команди Артети проблемою навіть травма 25-річного центрфорварда Габріела Жезуса, який є, по суті, найдосвідченішим гравцем атаки в стані нинішніх «канонірів» - бразильця знайшлося кому замінити, а перші гольові успіхи все голосніше та голосніше звучать від вихованця місцевої академії Едді Нкетіа (23 роки).

Успіхи кадрової політики були відзначені вищим керівництвом «Арсеналу», яке у листопаді 2022 року оголосило про перехід Еду Гаспара на посаду спортивного директора клубу. Завдяки цьому підвищенню 44-річний бразилець відтепер відповідатиме не лише за першу команду, а й за розвиток академії «канонірів», а також за їхню жіночу команду.

«Підвищення Еду формалізує його і без того зростаючий вплив на діяльність нашої академії, і ми з нетерпінням чекаємо на спільну роботу Пера [Мертезакера] та Еду, щоб ще більше зміцнити інтеграцію між нашою чоловічою основною командою та академією», - йшлося у повідомленні керівництва «канонірів» у рамках офіційного комюніке, опублікованого з приводу розширення ступеня співпраці з Гаспаром.

Сам Еду висловив захоплення черговим менеджерським підвищенням у своїй кар'єрі: «Я радий отримати цю нову для себе роль, яку я сприймаю, як еволюцію того, над чим працюю. Ми досягаємо успіхів у всіх областях нашої чоловічої, жіночої та академічної команд, і ми всі схвильовані тим, чого можемо досягти. Я із нетерпінням чекаю на можливість розвинути важку роботу стількох людей та допомогти всім нам рости разом й досягати більшого успіху. Вдячний клубу за довіру мені. Ми рухаємося вперед разом».

Безумовно, попереду в «Арсеналу» ще половина сезону, і в рамках англійської Прем'єр-ліги може статися практично що завгодно, але прямо зараз Еду Гаспар, якого багато хто з особливо завзятих та нетерплячих фанатів «канонірів» нещодавно на словах змішував із брудом та іншими неприємними субстанціями, довів свою управлінську спроможність та доцільність подальшого перебування у керівництві лондонського клубу. To be continued…

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олександр СКЛЯР: «Обмежень для тренувань у мене вже немає»
Футбол | 03 травня 2024, 23:12 0
Олександр СКЛЯР: «Обмежень для тренувань у мене вже немає»

Хавбек «Ворскли» розповів про свою травму та повернення до тренувань

Все вирішилося на тай-брейку. Визначено другу фіналістку турніру в Мадриді
Теніс | 03 травня 2024, 01:01 2
Все вирішилося на тай-брейку. Визначено другу фіналістку турніру в Мадриді

Аріна Соболенко у трьох сетах здолала Єлену Рибакіну на змаганнях WTA 1000 в Іспанії

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
чистку они хорошую провели
шлака было немеряно
но и в копеечку это влетело. многих бывших звезд отпустили на все четыре а покупали очень не дешево
Andrick Sneegoor
Не кажи гоп поки не перескочиш
Remark
Че то автор статьи цыплят уже начал по весне делить. Пока что Арсенал ничего не выйграл и давно уже АПЛ не выигрывал. То что они сейчас лидируют в чемпе - это не означает 100%, что они возьмут лигу в этом году. 
Подождем, увидим... пока рано делать какие-то выводы.