Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 лютого 2023, 15:03
9862
2

Скандали, невдача і дурість: як Обамеянг опинився в безвиході

Розмірковуємо про кар'єрні перипетії габонця

| Оновлено 06 лютого 2023, 15:03
9862
2
Скандали, невдача і дурість: як Обамеянг опинився в безвиході
Getty Images/Global Images Ukraine. П'єр-Емерік Обамеянг

Протягом своєї кар'єри П'єр-Емерік Обамеянг встиг пограти за багато клубів. Його шлях у Європі розпочався з молодіжних команд у Франції, а по-справжньому гучно футболіст заявив про себе у складі дортмундської «Боруссії». Нападник провів 5 років у німецькому клубі. Він зіграв 215 матчів за «джмелів», забив 141 гол та віддав 36 результативних передач. Це дуже хороші показники для центрфорварда.

Можливо, Обамеянг провів би ще більше часу у «Боруссії», але історію перебування габонця у німецькому клубі зіпсували скандали. Футболіста кілька разів відсторонювали від тренувань із командою з дисциплінарних причин. У результаті цього нападник відкрито заявив про бажання залишити «джмелів». Тодішній спортивний директор «Боруссії» Міхаель Цорк у відповідь публічно розкритикував гравця. У клубі заявили, що не терпітимуть його неналежну поведінку.

Історія Обамеянга в «Боруссії» завершилася скандалами та переходом в «Арсенал». Сторони настільки набридли один одному, що розлучилися просто посеред сезону. У січні 2018 року «джмелі» продали «канонірам» футболіста за 63 млн євро. Оскільки форвард був у хорошій формі, німці пристойно заробили на його продажу. Це п'ятий найдорожчий зимовий трансфер в історії АПЛ. «Пушкарів» не збентежило те, яким чином нападник залишив «Боруссію». Вони не побоялися зробити трансфер, який став одним із найдорожчих в історії клубу.

Обамеянг одразу вписався до «Арсеналу». Вперше опинившись у Прем'єр-лізі, габонець забив 10 м'ячів у 13-ти матчах за половину сезону. У наступні 2 сезони форвард забив по 22 голи, двічі ставши найкращим бомбардиром «канонірів». У кампанії 2020/21 результативність у нападника суттєво знизилася. За весь сезон він забив лише 10 м'ячів у АПЛ, поступившись званням найкращого бомбардира команди Александу Ляказетту. Після ігрових проблем у футболіста почалося погіршуватися становище в клубі.

У вересні 2020 року Обамеянг продовжив контракт із «пушкарями». Головний тренер «Арсеналу» Мікель Артета переконав габонця залишитися і стати лідером команди. Проте у грудні 2021-го фахівець відібрав у форварда капітанську пов'язку. Нападник не з'явився до клубу у встановлені терміни. Насправді футболіст запізнився ненабагато, але Артета все одно вирішив застосувати до нього дисциплінарні заходи та не включив його до заявки на матч проти «Саутгемптона». Гравцеві це не сподобалося. З того часу відносини між ним та тренером постійно погіршувалися.

Конфлікт вийшов, по суті, дріб’язковим, але Артета пішов на принцип, щоб показати, що в команді всі рівні. Обамеянг не зміг переступити через себе, вибачитися перед колективом і визнати провину. На тому все й закінчилося. У січні 2022 року форвард залишив «Арсенал» на правах вільного агента. Більше того, «каноніри» ще й заплатили йому 7 млн фунтів за дострокове розірвання контракту. Нападник знову потрапив у скандал і залишив ще один клуб посеред сезону.

«Барселона», роблячи ставку на вільних агентів, не могла пройти повз Обамеянга. При всіх проблемах з дисципліною габонець залишався елітним гравцем. У січні 2022 року форвард офіційно перейшов у каталонський клуб і одразу взявся до справи. У матчі проти «Валенсії» нападник уперше вийшов на поле у стартовому складі й оформив хет-трик. Футболіст також забив 2 голи у своєму першому та єдиному Ель-Класіко. Загалом у сезоні 2021/22 Обамеянг зіграв 17 матчів у Ла Лізі й забив 11 голів, ставши другим найкращим бомбардиром «синьо-гранатових».

Getty Images/Global Images Ukraine. П'єр-Емерік Обамеянг

Перебування габонця у «Барселоні» було ефектним, але недовгим. Минулого літа каталонці підписали Роберта Левандовськи з «Баварії». Обамеянг зрозумів, на кого робитимуть ставку в клубі, а бути запасним гравцем він не хотів. Тут нагодився «Челсі». Тодішній наставник «синіх» Томас Тухель вирішив возз'єднатися з футболістом, з яким працював у «Боруссії». Нападник зважився на повернення до Лондона. Перед форвардом відкривалися хороші перспективи, оскільки під керівництвом німецького фахівця він провів, мабуть, найкращий період своєї кар'єри.

Обамеянгу сильно не пощастило – Тухеля звільнили за тиждень після його переходу до «Челсі». Нинішній наставник «синіх» Грем Поттер дає якісь хвилини габонцю, але не розраховує на нього у довгостроковій перспективі. Лондонці почали будівництво нового проекту, в якому ставка робиться на молодих гравців. Мало того, що 33-річний нападник не вписується в концепцію «аристократів», так ще й перебуває в поганій формі. У поточному сезоні АПЛ форвард зіграв 11 матчів та забив лише 1 гол.

Раніше повідомлялося про бажання Обамеянга повернутися до «Барселони», але це неможливо здійснити, навіть якби каталонці й хотіли. За правилами Ла Ліги клубам не можна реєструвати одного гравця двічі протягом сезону. Так зірковий форвард і опинився у безвиході. Зараз він міг би боротися за чемпіонство або з «Арсеналом» в Англії, або з «Барселоною» в Іспанії. Але у випадку з каталонцями йому, звичайно, довелося б піти на суттєве скорочення ігрового часу. Натомість Обамеянг бореться за те, щоб вийти на поле хоча б на останні 15 хвилин матчу. «Челсі» виключив габонца із заявки на Ліги чемпіонів, віддавши перевагу трьом новачкам – Мудрику, Фелішу та Енцо Фернандесу. Влітку Обамеянг напевно залишить «аристократів» у пошуках клубу, де йому довірятимуть.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
337
я с симпатией относился к нему. из за умной игры в Арсенале, дисциплина многих наказывает а гордость умножает  наказание (