Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 06 лютого 2023, 15:03
2456
0

Перемога над Ліваном, фінал Цуренко, перші титули Паркс і Чжу Лінь

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 06 лютого 2023, 15:03
2456
0
Перемога над Ліваном, фінал Цуренко, перші титули Паркс і Чжу Лінь
ФТУ

Завершився перший тенісний тиждень після Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу. Чоловіки в цей проміжок часу сконцентрувалися на матчах Кубку Девіса, жінки зіграли турніри WTA 250 у Хуахіні та Ліоні.

Кубок Девіса

Головною подією для чоловічого українського тенісу стала матчева зустріч плей-оф Першої світової групи Кубку Девіса проти команди Лівану. Жереб був вдалим, суперники знаходились на шість позицій нижче в рейтингу націй, маючи у своєму складі 2,5 конкурентних гравці. Але й ми не могли похвалитися наявністю наших перших ракеток через внутрішній конфлікт гравців із федерацією. У результаті сили перед стартом були практично рівними, але у нас була невелика перевага у вигляді непоганої пари Владислав Манафов / Ілля Білобородько та можливості ротації на одиночні матчі.

У перший ігровий день команда Ореста Терещука, який повернувся на місце капітана збірної через більш ніж 11 років, несподівано виграла обидві одиночні зустрічі, чим відсотків на 90% вирішила результат зустрічі. У стартовому матчі очікувалося, що Владислав Орлов (№385 ATP) повинен бути сильнішим за другого номера ліванців Хаді Хабіба (№451 ATP), а в другій зустрічі приємно здивував В'ячеслав Бєлінський (№622 ATP). 19-річний українець у трьох сетах зумів зламати опір лідера суперників Бенджаміна Хассана (№324 ATP).

Але головний плюс полягав у тому, що третій матч у чоловіків – парна зустріч, у якій ми точно були фаворитами. У першому сеті ліванці грали практично на рівних, але у другій партії Манафов та Білобородько довели, що у вересні не дарма обіграли угорців.

У четвертій зустрічі, яка вже нічого не вирішувала, на корті з'явився найбільш рейтинговий з цієї команди Олександр Овчаренко (№379 ATP). У двох напружених сетах він поступився Бенджаміну Хассану, а ми переконалися, що Терещук щось таки знає у капітанстві.

Кубок Девіса. Плей-оф Першої Світової групи

Матч 1: Владислав Орлов – Хаді Хабіб – 6:4, 6:2
Матч 2: В'ячеслав Бєлінський – Бенджамін Хасан – 6:4, 2:6. 6:4
Матч 3: Ілля Білобородько / Владислав Манафов - Бенджамін Хассан / Хасан Ібрахім – 6:4, 6:3
Матч 4: Олександр Овчаренко – Бенджамін Хассан – 5:7, 6:7(1)

Україна – Ліван – 3:1

У середині вересня нас чекає ще одна спроба пробитися до раунду Кваліфікації, але якщо до того часу не вдасться зібрати найсильніший склад – шанси на прохід у протистоянні з умовною Німеччиною, Бельгією чи Аргентиною далі будуть примарними. Хоча і з найсильнішим складом багато залежатиме від жеребу.

WTA 250 Хуахін

Цей добре знайомий українським уболівальникам турнір, який у 2019-му у мегадраматичному матчі проти Айли Томлянович вигравала Даяна Ястремська, знову приніс нам приємні емоції. Цього року у Таїланді несподівано запалила Леся Цуренко. Експерша ракетка України увійшла в новий сезон у відмінних кондиціях і, якщо не брати до уваги одне зняття перед півфіналом 60-тисячника в Канберрі, виграла на корті 10 матчів з 12.

У Хуахіні Леся стартувала непростими перемогами над Ісалін Бонавантюр та Анною Калінською, після чого розібрала зручну за стилем Татьяну Марію та змусила знятися у півфіналі Б'янку Андреєску. До речі, і у першому матчі між цими тенісистками канадка дограти зустріч до кінця не змогла. Вболівальники тенісу, напевно, повинні пам'ятати той напружений поєдинок у Кубку Федерацій, коли маловідома Андреєску ледь не створила сенсацію, але в третьому сеті впала на корт і не змогла продовжувати (4:6, 6:3, 4:0 RET).

У фіналі проти Чжу Лінь Леся одразу ж повела з брейком, але 29-річна китаянка грала краще і заслужено перемогла. Звинувачувати Цуренко нема в чому, вона віддала всі сили, не завжди цього достатньо для перемоги. Суперниця на іншому боці корту не дарма перед цим дійшла до 1/8 фіналу на Відкритому чемпіонаті Австралії, перегравши Саккарі і Тайхманн. Чжу Лінь ніколи не грала так сильно і ніколи не була так високо – нехай насолоджується першим титулом WTA і дебютом у топ-50.

У Хуахіні також зіграли Даяна Ястремська та Марта Костюк. Даяна в першому раунді здолала нашу улюблену японку Моюку Утідзіму, але далі була декласована Татьяною Марією. Німкені вистачило одного активно виграного м'яча, щоб виграти зустріч. 44 невимушені помилки Даяни зробили свою справу, хоча Ястремській не вперше програвати матчі за таким сценарієм.

Марта виступила вдало, вигравши дві зустрічі, у яких була фавориткою. На жаль, перед зустріччю з Андреєску вона знову перегоріла та програла 11 із 12 перших геймів. Після цього Костюк вдалося перевести другий сет на тай-брейк, де канадка все одно виявилася сильнішою.

WTA 250 Ліон

У Франції від початку була яскраво виражена фаворитка – лідер посіву та п'ята ракетка світу Каролін Гарсія. У француженки не все йшло гладко по дорозі у фінал, хоча програла лише один сет. У матчі за титул Гарсію зуміла здолати 22-річна американка Аліша Паркс, яка наприкінці минулого сезону виграла два турніри WTA 125 поспіль, але на Australian Open не вистрілила. З понеділка вона впритул наблизиться до першої півсотні, і ми частіше чутимемо про неї на турнірах вищих категорій.

Також варто відзначити і непоганий виступ нашої бельгійки Марини Заневської, яка обіграла до півфіналу з майбутньою чемпіонкою другу сіяну Чжан Шуай та п'ятий номер посіву Анастасію Потапову. Для уродженки Одеси це було лише четверте потрапляння до четвірки найкращих на турнірі такої категорії.

Інші турніри

На челенджерах варто виділити чвертьфінал Олексія Крутих на Тенеріфе і парний фінал Молчанова у Кобленці. Ілля Марченко, на жаль, вдесяте поспіль не зміг подолати друге коло на змаганнях цієї категорії. У Клівленді він програв майбутньому чемпіону Александру Ковачевичу.

Анастасія Соболєва, яка раніше видала дві поспіль перемоги на 15-тисячниках ITF, спробувала щастя на 25-тисячнику, де їй вистачило сил до чвертьфіналу. Після 12 перемог поспіль уродженка Дніпра не змогла дограти матч проти суперниці з Австралії. Сподіваємося, що з нею все добре, кілька років тому після подібного «забігу» ми втратили одну перспективну тенісистку.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.