Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 04 лютого 2023, 05:07
1115
0

Наваррете vs Вілсон – бій, який треба дивитись. Може бути апсет року

Мексиканець фаворит, але австралієць може завдати йому неприємностей

| Оновлено 04 лютого 2023, 05:07
1115
0
Наваррете vs Вілсон – бій, який треба дивитись. Може бути апсет року
Getty Images/Global Images Ukraine. Емануель Наваррете (ліворуч) та Ліам Вілсон

В ніч проти суботи в США відбудеться поєдинок за титул чемпіона світу за версією WBO у другий напівлегкій вазі. Мексиканець Емануель Наваррете (36-1, 30 КО) захищатиме пояс у поєдинку проти австралійця Ліама Вілсона (11-1, 7 КО).

Потенційно поєдинок має стати дуже потужним шоу. Тому що ці спортсмени по-іншому не вміють.

Наваррете чемпіонствує вже п’ять років. Він домінує в категорії, навіть не маючи всіх поясів

Мексиканець Емануель Наваррете – без перебільшення головний боксер напівлегкої вагової категорії (до 57,2 кг). При цьому, з 2018 року він регулярно володіє тільки одним титулом. Саме у грудні 2018 року Емануель побив Ісаака Догбое та став чемпіоном світу за версією WBO у другій найлегшій вазі. А потім побив його і в реванші, але тепер вже технічним нокаутом у дванадцятому раунді.

Догбое до того моменту не програвав жодного разу. Більше того – після поєдинків проти Наваррете - також. Ті дві поразки - досі єдині у його кар’єрі.

П’ять захистів титулу у другій найлегшій вазі від мексиканця, перехід у напівлегку і знову тріумф. Емануель переміг Рубена Вілью у 2020 році одноголосним рішенням суддів. Вілья також був непереможеним на момент бою і також з того моменту це єдина його поразка.

Три успішні захисти привели мексиканця до зустрічі проти Ліама Вілсона. А ще – зробили головним боксером напівлегкої вагової категорії. Принаймні, умовно.

Важко судити, хто більш успішний, адже інші чемпіони: Лі Вуд, Рей Варгас та Луїс Альберто Лопес не набагато гірші. Просто домінація Наваррете над суперниками занадто агресивна та потужна, щоб сперечатись щодо його рівня.

На вихідних Емануель спробує йти далі – зустрінеться з австралійцем за титул чемпіона світу WBO у другій напівлегкій вазі. При цьому, різниця не настільки принципова, як може очікуватись. Рамки напівлегкої ваги – до 57,2 кг. Рамки другої напівлегкої ваги – до 58,9 кг.

Проте, все ж різниця є. Наприклад, наступний суперник – більший за мексиканця. Зазвичай Наваррете, якщо не міг взяти боксом, йшов перебивати візаві. Добре-добре, це було не зазвичай, а завжди. Стиль мексиканця – агресивний, жорсткий та атакувальний. Він просто перемелював візаві за візаві. Під його нападами не зламатись було майже неможливо. Принаймні, таких опонентів Емануель не зустрічав.

Тепер він йде у категорію, де одразу поб’ється з суперником, який ще більший за нього. І це інтригує.

Getty Images/Global Images Ukraine. Емануель Наваррете (ліворуч) та Ліам Вілсон

Ліам Вілсон – молодший за Наваррете. Мексиканцю – 28 років, його супернику – 26. Австралієць вкрай недурно б’є. 58,33% нокаутів не мають вводити в оману. Хлопець може прикластись, насипати і витягнути на жорсткий удар. Як не крути – по-всякому боляче.

При цьому, лише один з чотирьох останніх суперників Наваррете був схожий за габаритами з Вілсоном. 20 серпня 2022 року Емануель зустрічався з Едуардо Баезом, зріст якого 175 см, а розмах рук – 178 см. Ліам ще більший – 178 см зріст та 176 см розмах рук. При цьому, габарити великого за мірками дивізіону мексиканця дещо більш скромні: 170 см зріст та 183 см розмах рук. Останнє – дуже і дуже важливе.

Наваррете спробує стати чемпіоном у категорії колишнього опонента Джервонти Девіса. Ектор Луїс Гарсія – чемпіон світу за версією WBA якраз у другій напівлегкій вазі. Титул WBO – вакантний, але він може скористатись своїм правом на чемпіонський поєдинок, як чемпіон попереднього дивізіону, а Ліам Вілсон – інтернаціональний чемпіон WBO. Абсолютно логічний вибір для такого бою.

Так хто фаворит?

Формально все зрозуміло і просто. На Емануеля Наваррете можна поставити за 1.07. На його опонента – за 8.0. Скажений відрив і претендент на апсет року навіть.

Наскільки ці коефіцієнти розумні? Наваррете – точно фаворит, але чи настільки – не факт. З одного боку, ми маємо перехід у новий дивізіон. Маємо бій проти габаритного суперника з непоганим ударом та навичками. За логікою речей, все має бути більш конкурентним.

Але тут впливають ще інші компоненти. Перший – невелика різниця у категоріях. Це навіть не 3 кілограми. І не 7-8. Декілька кілограмів туди-сюди у боксерів ходять завжди. Тим більше, у таких здорованів, як Наваррете. Його перехід у нову вагу гарантовано не стане для нього скаженим стрибком, тому що Емануель банально великий для своєї теперішньої категорії.

Так, суперник великий. Височенний – це видно навіть на подіях перед боєм. Має довгі руки, вміє ними користуватись. Це все правда. Чи є це чимось новим для Емануеля? Ну, поки що не схоже на те.

Наваррете бив не менш майстерних боксерів. Хоча бійці мають особливість розкриватись під конкретного суперника, Вілсон не схожий на спортсмена, що видасть кардинально протилежне протистояння.

Головна проблема Ліама – він часто ведеться на розміни. Вмикається у них, намагається перебити суперника. Це безперспективно у поєдинку проти такого спортсмена, як Наваррете. Мексиканець банально занадто сильний та напористий. У нього довжелезні руки, які роблять його середню дистанцію дальньою для інших. І він дуже комфортно почуває себе у ній.

Але це і не бій про неочікувані перемоги. Якщо вона станеться – добре, але загалом це поєдинок, в якому варто чекати шоу. Може Вілсон побігає трохи, але недовго. А далі піде у розміни і ми побачимо потенційно дуже веселе шоу вже на початку 2023 року. Ось це – основна причина дивитись такий бій.

Поєдинок Емануель Наваррете – Ліам Вілсон відбудеться в ніч проти суботи, 4 лютого, у США. Орієнтовний початок бою – 05:00 за київським часом.

Parimatch
  • 1.07
  • 29.0
  • 8.00
Сделать ставку Зробити ставку
1xBet
  • 1.08
  • 28.0
  • 8.00
Сделать ставку Зробити ставку

Лев Кравців
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.