Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 02 лютого 2023, 20:44
6933
5

Будуть помилувані? Президент ФБУ не виключає повернення екс-росіянок

Іван Крулько не бачить різниці між натуралізованими спортсменами та тими, хто народився в Україні

| Оновлено 02 лютого 2023, 20:44
6933
5
Будуть помилувані? Президент ФБУ не виключає повернення екс-росіянок
Getty Images/Global Images Ukraine. Катерина Бех

Президент Федерації біатлону України Іван Крулько в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua відповів на питання щодо можливого повернення екс-росіянок до збірної України.

Нагадаємо, одразу після початку повномасштабної війни Катерина Бех, Ольга Абрамова, Оксана Москаленко та Дар'я Сідорова втекли на малу батьківщину, після чого були відраховані з української національної команди.

– Ви розповідали, що будете зосереджуватися на власних біатлонних кадрах. Чи вважаєте Ви за потрібне долучати натуралізованих спортсменів до збірної, зокрема екс-росіянок, які після нашої перемоги висловлять бажання повернутися виступати за Україну?
– Я не можу ділити громадян України на тих, які отримали громадянство України за правом народження, або тих, які набули громадянство України в подальшому. Громадянство України надається виключно Президентом України і тільки Президент України може позбавляти українського громадянства, а відповідно, прав та свобод, котрими володіють громадяни України. Якщо ми маємо громадян України, які мають відповідний український паспорт, і хочуть у конкурентній боротьбі себе показати, то такі громадяни України на це право мають.

Я не бачу жодних різниць в паспорті того громадянина України, який його отримав, тому що народився в Україні, і того, який отримав, наприклад, якщо його батьки переїхали, і він дитиною отримав таке громадянство. Це життя, воно буває різним, і тут ми не можемо ділити.

Але я хочу сказати, що маю свою принципову позицію. Моя принципова позиція полягає в тому, що треба покладатися на власні сили, і я би дуже хотів, щоб в українському біатлоні ми зрощували системну плеяду молодих українських спортсменів, які тут розпочали свою кар'єру, продовжують і здобувають найвищих висот на міжнародній арені.

– Але варіант із включенням в майбутньому екс-росіянок, які зараз поїхали назад, не виключений?
– Ми зараз не можемо ставитися до росіян з жодними сентиментами – в мене і раніше сентиментів не було. Тому що я чітко розумію ціну сусіду, якого ми маємо, і який завжди історично намагався нашу країну зробити своїм васалом, рабом, окупувати і знищити нашу державність. У мене немає сентиментів до росії, як до країни – нашого сусіда, це зараз наш прямий ворог, який веде проти нас війну і вів такі війни історично.

Але бувають випадки, коли звичайні люди, які не підтримують режими, змінюють громадянство і полишають громадянство своїх країн через те, що вони незгодні з тим політичним режимом, який є в країні. Тому ми не мусимо всіх міряти під одну гребінку. Треба завжди розділяти, треба дивитися об'єктивно на ситуацію.

Я приведу масу прикладів українських біатлоністів, яких ми дуже поважаємо і любимо, які показували дуже високі результати, але вони не народилися в Україні, але це на них не вплинуло з точки зору того, що вони гідно представляли нашу державу. І це стало нашою історією. Так само ми знаємо приклади, коли були спортсмени, які гідно представляли Україну, але потім продовжували свою кар'єру під іншими прапорами. І такі випадки були, і це теж наша історія.

Зокрема, зараз у нас нашій збірній є спортсменка, яка народилася не в Україні, а в білорусі, це Дар'я Блашко. Але вона є частиною нашої команди і ні в кого не виникає запитань, що вона може представляти Україну. В неї є єдине громадянство – громадянство України, іншого у неї немає, і вона планує продовжувати свою спортивну кар'єру тут. Тому я хочу, щоб ми були завжди об'єктивними.

І я ще раз кажу, я як Президент Федерації біатлону, хочу, щоб національну збірну України представляли в конкурентній боротьбі наші спортсмен, які будуть вигравати цю конкурентну боротьбу, будуть показувати високий результат і будуть виховані з самого малечку в українській системі біатлону. Ось цього ми маємо прагнути в майбутньому.

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Відправте Крулька на фронт для лікування мозку. Біатлоністи(не знаю чи Крулько був біатлоністом) хороші снайпери.
Владимир Копяк
Очень жаль, что Крулько пользуется методичкой Брынзака...
Igor Kostys
Обычные россияне которые не согласны..
Наверное это не может касатся таких как Е.Бех. Она то как раз во воемя вторжения уехала из Украины в Россию, а не наоборот.
Октавий Фландрийский
Я все больше убеждаюсь, что нашему биатлону подкрадывается, ну, сами понимаете что...