Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 05 лютого 2023, 08:53
4548
2

Найочікуваніші трейди перед дедлайном в НБА

Де опиниться Вестбрук, що буде з «Торонто» і чи обміняють Коллінза?

| Оновлено 05 лютого 2023, 08:53
4548
2
Найочікуваніші трейди перед дедлайном в НБА
Getty Images/Global Images Ukraine. Расселл Вестбрук

Трансферний ринок у найсильнішій лізі світу закривається 9 лютого. До цього у команд є час скорегувати свої цілі на вирішальну стадію регулярного сезону. І, відповідно, на плей-оф або боротьбу за високі вибори на драфті. Для одних - це змога виконати план по перебудові... одним Вестбруком, для інших - утвердитися в ранзі претендентів на титул. Як свого часу це вдалося «Торонто» з обміном Марка Газоля, або коли Деррік Вайт підсилив «Бостон» на їхньому шляху до фіналу НБА.

Отже, поговоримо стосовно найочікуваніших обмінів, які можуть вплинути на розподіл місць в регулярному чемпіонаті і плей-оф загалом.

Джон Коллінз

Getty Images/Global Images Ukraine. Джон Коллінз

Форвард «Атланти» вже давно не хоче виступити в цій команді, а чутки про обмін сватають Коллінза куди завгодно. А найголовніше, що сам клуб не зацікавлений мати в своєму ростері незадоволеного баскетболіста. Чому? Він же має довгостроковий контракт і третину своїх кидків виконує з-за триочкової лінії, що має високу ціну в сучасній лізі.

Щодо ціни, так, «Хоукс» виплачують йому другу зарплатню в команді - 23,5 млн доларів передбачені на цей сезон. Але Джон показує свою другу результативність по кар'єрі з кінця. Лише в сезоні новачка гравець набирав менше очок за матч, ніж зараз. А гарні матчі чергує з відверто провальними, як от нещодавно його 19 очок у виграному матчі з «Далласом», але 7 очок з «Індіаною» за п'ять днів до того.

Та і його 3-очкові вже не так залітають у кільце опонентів - 23% цього сезону - найгірший показник серед баскетболістів, які виконали принаймні 100 «дальніх» кидків. Загалом же, Коллінз не закидає і 50% своїх спроб з гри - вперше у кар'єрі.

То чи варто тримати в себе незадоволеного гравця надалі? Контракт форварда розраховано до 2025 року і ще є опція гравця на наступний. Час грає на «Атланту». Але і Коллінз щоразу втрачає свою трансферну цінність. Зараз очікується його обмін в «Торонто» на Буше, драфт-піки та додаткових баскетболістів для урівноваження заробітної платні, де обидва учасники трейду виграють. «Хоукс» матимуть баскетболіста з подібною функціональністю і результативністю, але за менші гроші, а «Рапторс» отримають баскетболіста, якого або вигідно обміняють влітку, або Нік Нерс вбудує його у свої схеми і... Паскаль Сіакам стане відкритим для обміну.

Фред ван Вліт

Getty Images/Global Images Ukraine. Фред ван Вліт

Продовжимо про «Торонто». Цьогоріч команда відверто страждає. Маючи адекватного власника Леррі Таненбаума, елітного менеджера Масаі Уджирі, одного з найкращих тренерів в лізі Ніка Нерса, двох гравців рівня Матчу усіх зірок - ван Вліта і Сіакама, клуб розташувався на 12-й сходинці Східної конференції. Так, від зони плей-ін канадців відділяє лише одна перемога. Але чи на таке місце очікують фанати від своєї команди, у якої всі управлінські і командні ланки на дуже високому рівні?

«Я намагаюся думати про ділову складову своєї кар'єри, а не опиратися на контракт, який підписував три-чотири роки тому. Відчуваю, що переріс цю зарплатню. Зараз слово за клубом», - розповів ситуацію щодо продовження своєї угоди з «Торонто» ван Вліт журналісту Тиму Бонтому.

У Фреда опція гравця на наступний рік, якою він не збирається користатися. «Торонто» також не в захваті забивати платіжну відомість контрактом, який позбавить їх гнучкості, коли доведеться платити «максималку» Скотті Барнсу.

Та ще й претендент на розігруючого «Лос-Анджелес Кліпперс». Чому вони? Джон Волл не виправдовує покладених на нього надій, а Реджі Джексон демонструє один із найгірших своїх сезонів, що навіть перманентно втратив місце в стартовій п'ятірці ЛАК.

Ковінгтон, драфт-піки і молодь добре підійшли би для отримання спливаючого контракту ван Вліта. А маючи змогу боротися за чемпіонство, хтозна, можливо, Фред захоче прийняти опцію гравця ще й на наступний сезон, Кавай і Пол будуть цьому лише раді.

Джеймс Уайзмен

Getty Images/Global Images Ukraine. Джеймс Уайзмен

Боси «Голден Стейт» все частіше висловлюють своє незадоволення повільним прогресом другого піку драфту 2020 року. Центровий грає лише 13 хвилин за матч, не набирає і семи очок, а його дві спроби закинути 3-очковий (одна вдала) виглядають смішно для концепції гри «воїнів».

Обмін на Вашингтона та Пламлі з «Шарлотт» виглядав би логічним, зважаючи на платню другого номеру драфту у 9,6 млн доларів зараз і трохи більше 12 млн - наступного року. А ми знаємо, що топ-проспекти претендують на топові зарплати.

«Він талановитий, працьовитий, дійсно старається», - розповідає Джо Лейкоб, власник клубу: «В ГСВ важко молоді, оскільки ми маємо перемагати тут і зараз».

А чемпіонське вікно «Голден Стейт» не безкінечне. Лідерам колективу вже за 30 років. Слід, справді, перемагати тут і зараз. А обмін талановитого баскетболіста може принести команді рольовиків, здатних підсилити навіть чемпіонів.

Джей Краудер та Даріо Шаріч

Getty Images/Global Images Ukraine. Даріо Шаріч

«Фініксу» слід вирішити, що робити зі спливаючими контрактами своїх форвардів. Шаріч грає трохи більше 14 хвилин в середньому в сезоні. Краудер травмований і в плей-оф не допоможе. Якщо «Санс» туди потраплять. Адже зараз вони лише в зоні плей-ін і можуть вилетіти навіть з неї.

Кому цікаво взяти на себе два спливаючі контракти? Чи хоча би один - Краудера? «Детройт» за гідну компенсацію із задоволенням віддасть Богдановича. «Сан-Антоніо» за драфт-піки віддасть Річардсона або Пьольтля. Да і чом би не спробувати авантюру з Майклом Конлі з «Юти»? Кріс Пол не здатен витримувати темп НБА в 37 років. Йому важливо мати гідного бек-апа.

Позиції «Фінікса» дуже похитнулися в цьому сезоні. І клуб вже не розглядається у ранзі першочергового претендента на титул. А отже, в Арізоні може початися процес змін. І цей плей-оф стане вирішальним для команди - чи зможе вона існувати в такому вигляді, чи їй потрібні нові баскетболісти.

Расселл Вестбрук

Getty Images/Global Images Ukraine. Расселл Уэстбрук

«Лейкерс» вже доволі непогано попрацювали на трансферному ринку цієї зими - виміняли Руї Хачімуру з «Вашингтона». Вони нарешті обміняють Вестбрука? Зараз плеймейкер має свою найвищу ціну - спливаючий контракт. Тобто, команда, яка прагне швидко перебудуватися і позбутися важких контрактів, може розраховувати на допомогу «Лейкерс».

А що ж самі «Лейкерс»? Їм потрібні гравці. Трохи кращі за рівень G-ліги. І вони й самі не проти відправити Расселла подалі з Лос-Анджелеса. Бажано, не включаючи в трейд два власні піки першого раунду драфту - 2027 і 2029 років. Отже, на що Роб Пелінка може розраховувати?

«Хочу бути відвертим», - каже генеральний менеджер ЛАЛ: «В нашій команді виступає один з найкращих баскетболістів, ЛеБрон Джеймс. Він уклав з нами довготривалий, трирічний контракт. Ми зробимо все можливе, щоби допомогти йому дійти до мети».

Якщо ми кажемо про перебудову, то одразу на думку спадає «Шарлотт». У свою чергу, «Хорнетс» думають про Вембаньяму. Якому не потрібне буде оточення, яке братиме його кидки на себе. Йому Болла вистачить з головою. Бажано ще й Вашингтона зберегти, за можливості. Вони зараз борються, хіба що, за поразки. Хто, як не Вестбрук, зможе додати їм парочку провальних кінцівок і врятує, здавалося би, вже виграні матчі? А значить, пакет з Розіра, Пламлі та Убре, які набирають 12, 22 і 20 очок відповідно по сезону, «Лейкерс» цілком може задовільнити - вони одразу зможуть грати в стартовій п'ятірці і давати результат.

Зака Лавіна сватають «на вихід» із «Чікаго»? Чом би не додати до нього Карузо і відправити Робу Пелінці? Взявши до Расселла ще й драфт-пік 27 або 29 років. А команду почати будувати навколо Кобі Вайта? Тим паче, що Вучевіч планує стати вільним агентом по завершенні сезону.

«Ми не збираємося бути середняками», - заявив Артурас Карнішовас - генеральний менеджер «Буллс».

Тернер і Хілд за чисту «платіжку» наступного сезону? «Індіана» може спокуситися. Вони борються за зону плей-ін, маю на увазі, за «суху» поразку в першому раунді плей-оф, якщо туди потраплять. У «Пейсерс» є молоді Халібертон і Матюрен (20 і 18 очок по сезону відповідно). Джейлен Сміт і Ендрю Нембард демонструють непогану статистику. Це молода команда, для якої вже вікові Тернер і Хілд не надто підходять, але добре підходить вибір «Лейкерс» на драфті 2027 року.

Цей дедлайн навряд чи буде переповнений обмінами. Але є команди, яким треба рухатися. Або донизу, як «Шарлотт», або щось змінювати, доки є час, як «Торонто» чи «Лейкерс». Точно можна сказати лише те, що ніч на 10 лютого буде наповнена гучними подіями, які вплинуть на розподіл сил у боротьбі за титул. І за Вембаньяму.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
FCDK_87
Непоганий огляд, окрім передостаннього абзацу! Треба перевіряти інформацію, бо Майлз Тернер продовжив контракт і зараз вже не є активом для обміну
mayakovskiy1
Торонто страждає через ставку як раз на Сіакама