Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 06 лютого 2023, 19:03
3184
0

Небезпечне падіння Зайца і білий прапор Ріібера. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 06 лютого 2023, 19:03
3184
0
Небезпечне падіння Зайца і білий прапор Ріібера. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Субота, 4 лютого

Віллінген (Німеччина), HS 147, особистий турнір

Неділя, 5 лютого

Віллінген (Німеччина), HS 147, особистий турнір

Гранеруд йде у відрив від Кубацкі

Стрибуни з трампліну вирушили на один із найпрестижніших та культових етапів сезону – до німецького Віллінгена, який цього року зустрів спортсменів дуже непростими погодними умовами: дуже сильний та мінливий вітер у п'ятницю та туман у неділю. І у п'ятницю вітер ледь не приніс великих проблем Тімі Зайцу: словенцю дістався дуже сильний заряд зустрічного вітру під час міксту, який заніс його аж на неймовірні 161,5 метри. Нормально приземлитися на такій дальності у словенця шансів не було, і Зайцу дуже пощастило, що обійшлося без серйозних травм – могли постраждати і коліно, і спина.

Головним героєм етапу у Віллінгені став Халвор Егнер Гранеруд, який оформив черговий переможний дубль. Чотири перемоги поспіль для норвежця та сумарно вже 12 поспіль потраплянь на подіум: до рекорду всіх часів Янне Ахонена – лише одне потрапляння у топ-3. У загальному заліку Кубка світу Гранеруд випереджає Давіда Кубацкі вже на 238 очок. Це 12-й найбільший розрив за 12 особистих стартів до фінішу сезону в історії Кубку світу:

У самого Кубацкі спад форми виглядає дедалі очевиднішим. У суботу він потрапив на подіум, проте в неділю знову невдача: 17-те місце. Промовистий факт: в останніх п'яти стартах на Кубку світу Давід чотири рази займав місця з 10-го і нижче. У неділю дуже слабко виступила і вся збірна Польщі, яка набрала лише 56 очок у залік Кубка націй – антирекорд під керівництвом Томаса Турнбіхлера. Причому, ці антирекорди «Кадра» оновлює вже третій тиждень поспіль.

Провалив етап у Віллінгені Каміль Стох. У суботу він посів скромне 25-те місце, а в неділю взагалі не пройшов кваліфікацію. Турнбіхлер уже повідомив про те, що на наступний етап в американський Лейк Плесід Стох не летить. Участь у змаганнях у Ришнові також під великим питанням, тому існує висока ймовірність того, що наступного разу ми побачимо Каміля у дії безпосередньо на чемпіонаті світу в Планіці.

Реноме збірної Польщі у неділю врятував Пьотр Жила, який став сьомим. Сильно виглядав він і у суботу – четверте місце. Парадокс: за потрапляннями у топ-10 у нинішньому сезоні він уже випереджає Кубацкі: 18:17.

Гранеруд у неділю переміг із більш ніж 20-очковою перевагою над найближчим переслідувачем, а от у суботу реальну боротьбу йому нав'язав Анже Ланішек, який програв переможцю лише 2,7 бала. Великі відриви в суботу також були, але від усіх відірвався не один Гранеруд, а вся топ-3 – вкотре ми побачили відчутну перевагу «великої трійці» цього сезону над рештою суперників. Подіум Гранеруд – Ланішек – Кубацкі, до речі, у різних комбінаціях цього сезону ми побачили вже вчетверте. В історії Кубка світу частіше в рамках одного сезону на подіум разом піднімалися лише Янне Ахонен, Мартін Шмітт та Андреас Відхьольцль у сезоні 1999/2000.

Як і Кубацкі, у неділю Ланішек виступив набагато слабше, фінішувавши по сусідству з поляком – на 18-му місці. Незважаючи на це, недільний старт для збірної Словенії невдалим не назвеш: одразу троє представників у десятці найкращих. Тімі Зайц топ-10 замкнув, а ось Домен Превц та Жига Єлар потрапили до топ-6. Для Єлара неділе п'яте місце стало найкращим результатом цього сезону.

Одним із героїв етапу у Віллінгені можна назвати Рьою Кобаясі. Після двох домашніх перемог у Саппоро від нього чекали продовження в Європі, але на польотах у Таупліці японець мав досить слабкий вигляд. А ось у Віллінгені знову був у повному порядку: шосте місце у суботу та прорив із сьомого на друге завдяки найкращому стрибку другої спроби в неділю.

На домашньому етапі повернулися до Кубка світу німці Карл Гайгер та Філіп Раймунд, які пропускали польоти у Бад Міттерндорфі тиждень тому через додаткові тренування. І в суботу обидва виступили чудово: Гайгер замкнув п'ятірку найкращих, а Раймунд уперше в кар'єрі потрапив у топ-10 на Кубку світу – дев'яте місце. Однак у неділю обидва, як і вся збірна Німеччини, виступили помітно гірше: Гайгер став 21-м, а Раймунд взагалі не потрапив у топ-30. Хоча варто визнати, що обом у першому раунді не пощастило з вітром.

У суботу те саме сталося з Маркусом Айзенбіхлером, і в другій спробі він зумів прорватися з 28-го місця на 17-те. У неділю Маркус став дев'ятим, але, враховуючи його результати у кваліфікаціях (перше та четверте місця), не можна сказати, що у Віллінгені він повністю реалізував свій потенціал.


Skijumping.pl. Андреас Веллінгер

Андреаса Веллінгер тиждень тому в Таупліці показав свій найкращий результат на Кубку світу з листопада 2018 року, ставши четвертим, але на домашньому етапі знову зробив крок назад у результатах: 10-те та 11-те місця. А ось Штефан Ляйє на своєму щасливому трампліні (саме на «Мюленкопф Шанце» в 2020 році він здобув свою єдину в кар'єрі перемогу на Кубку світу) виглядав добре: 14-те та 12-те місця – два його найкращі результати в нинішньому сезоні.

Збірна Австрії у Віллінгені за своїми мірками виглядала досить слабко. Особливо це стосується лідера команди Штефана Крафта, який має лише 8-ме і 13-те місця. Щоправда, у неділю здивував Мануель Феттнер. У ветерана протягом усього вік-енду у Віллінгені не виходило нічого, але у недільному особистому турнірі він раптово вистрілив і став четвертим.

Сталася для збірної Австрії у Віллінгені та одна визначна подія: повернувся на Кубок світу Даніель Хубер. Нагадаємо, після відкриття сезону у Віслі на початку листопада він переніс операцію на коліні. Перший млинець досить прогнозовано вийшов гливким: 0 очок за два дні. Про потрапляння до складу австрійців на чемпіонат світу в Планіці не може бути навіть мови.

У неділю свої перші очки цього сезону набрав Сімон Амманн, який посів 28-ме місце. До цього легендарний швейцарський ветеран у нинішньому Кубку світу навіть кваліфікацію жодного разу не проходив. 26-м в неділю став Ендрю Урлауб: для нього це перші очки в Кубку світу не лише цього сезону, а й взагалі в кар'єрі. Важливий успіх напередодні домашнього етапу у Лейк Плесіді.

Євген Марусяк після історичних для України успіхів у Таупліці у Віллінгені очки набрати не зумів, але обидва рази проходив кваліфікацію і статистом точно не виглядав. Нехай рівень Євгена на «Мюленкопф Шанце» був слабшим, ніж тиждень тому в Австрії, але Марусяк довів, що успіхи на «Кульмі» справді були невипадковими, і зараз він у хорошій формі. У Віллінгені змагання проходили в умовах опадів, і тут дуже кинулися в очі проблеми української команди зі змащенням лиж: у Марусяка швидкості на розгоні були майже на 1 км/годину нижчими, ніж у суперників з тією ж довжиною розгону. Показати за таких умов щось більше, ніж показав Євген, було практично неможливо. Інший українець, Віталій Калініченко, у Віллінгені обидва рази кваліфікацію не пройшов. На етап у Лейк Плесід збірна України не летить: наші стрибуни залишаються в Європі та виступатимуть на Континентальному кубку у німецькому Клінгенталі.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Субота, 4 лютого

Шамоні (Франція), слалом, чоловіки

Ценхойзерн їде на чемпіонат світу з перемогою

У жіночому Кубку світу останній старт перед чемпіонатом світу-2023 у Мерібелі та Куршевелі відбувся ще тиждень тому, а чоловіки у суботу провели слалом у Шамоні. Місцева слаломна траса досить полога та проста, ускладнити життя спортсменам могла лише досить незвичайна постановка воріт на другій спробі, як і плюсові температури, які створювали умови для прориву у другому раунді.

Проста траса на першій спробі вилилася в дуже маленькі розриви: вся топ-30 вмістилася в 1,67 секунди, а, наприклад, Марко Шварц з відставанням в 1,8 секунди зайняв лише 37-ме місце. Крістоффер Якобсен вкотре зійшов уже на першій трасі.

Варто зазначити, що до Шамоні не приїхав лідер слаломного заліку Кубка світу Лукас Бротен, який переніс операцію з видалення апендикса. Найгірше те, що тепер під великим питанням і його участь у чемпіонаті світу. Не виступив перед домашньою публікою і Алексіс Пінтуро, але тут про жодні проблеми зі здоров'ям не йдеться – багаторічний лідер збірної Франції просто намагається якнайкраще підготуватися до домашнього мундіалю.

Ще одна новина, яка сколихнула інформаційний простір – заява Маттіаса Маєра про можливе відновлення кар'єри. 3-разовий олімпійський чемпіон у грудні оголосив про завершення кар'єри дуже стрімко та несподівано, таким же може виявитися і його повернення.


Getty Images/Global Images Ukraine. Рамон Ценхойзерн

Ну а розгромну перемогу в слаломі в Шамоні здобув Рамон Ценхойзерн. 2-метровий швейцарський гігант випередив найближчого переслідувача більш як на секунду. Ценхойзерн цього сезону починав досить слабо, але поступово і планомірно додавав, зумівши вийти на пік форми напередодні чемпіонату світу. У стабільності швейцарцю також не відмовиш: жодного сходу за сезон.

Головною сенсацією слалому в Шамоні стало друге місце Ей Джея Гінніса. 28-річний грек американського походження у другій спробі прорвався з 23-го місця на друге і приніс Греції історичний перший подіум на Кубку світу. Зазначимо, що раніше Гінніс жодного разу не потрапляв у топ-10 на Кубку світу і взагалі лише тричі набирав очки.

У тіні такої гучної сенсації Гінніса залишилося навіть сьоме місце Джетта Сеймура. 24-річний американець вже в 27-й раз стартував на Кубку світу, але лише вдруге пробився в очки (два роки тому він був 25-м у Шладмінгу). При чому, якщо прорив Гінніса можна списати на теплу погоду та поганий стан траси у другій спробі, то Сеймур і після першого раунду йшов високо – на 11-му місці.

Лідирував після першої спроби Клеман Ноель, але порадувати домашніх уболівальників француз не зумів, зійшовши на другій трасі. Його долю повторили багато зірок слалому: і Хенрік Крістофферсен, і Лоїк Мейяр, і Йоханнес Штрольц, і болгарин Альберт Попов, який йшов сьомим.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Лижні гонки

Старти тижня:

П'ятниця, 3 лютого

Тоблах (Італія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Субота, 4 лютого

Тоблах (Італія), розділка, 10 км, вільний стиль, жінки

Тоблах (Італія), розділка, 10 км, вільний стиль, чоловіки

Неділя, 5 лютого

Тоблах (Італія), естафета 4х7,5 км, жінки

Тоблах (Італія), естафета 4х7,5 км, чоловіки

Третя поспіль перемога Андерссон

Незважаючи на те, що у лижників-гонщиків чемпіонат світу стартує лише 22 лютого, у них етап у Тобласі, як і у гірськолижників, був останнім перед мундіалем. У жінок він знову прогнозовано став бенефісом збірної Швеції, незважаючи на поразку в недільній естафеті – в ній ми знову не побачили оптимальних складів команд.

У спринті другу перемогу у трьох стартах у сезоні здобула Йонна Сундлінг, яка випередила партнерку по команді Майю Дальквіст. Шведки знову домінували у спринті, і пройшли у фінал вчотирьох. Крізь це розмаїття шведок на подіум зуміла прорватися Джессіка Діггінс.

П'ятою у спринті стала Лінн Сван, якій знову не вистачило сил на фінал: у плані витривалості до своїх пікових показників вона поки що суттєво не дотягує. У неділю Сван відмовилася від участі в естафеті, через що команда Швеція-2 зійшла з дистанції після трьох етапів.

Діггінс потрапила на подіум і в суботній розділці, ставши другою. Тільки американка тривалий час намагалася нав'язати боротьбу Еббі Андерссон, але на останній відрізок дистанції сил не вистачило. А Андерссон виграла третю поспіль дистанційну гонку на Кубку світу і до чемпіонату світу в Планіці підходить у статусі топ-фаворита.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ебба Андерссон

Відзначимо четверте місце у розділці швейцарського спринтера Надін Фендріх. Для неї це другий найкращий результат у дистанційних гонках на Кубку світу: у 2019 році вона сенсаційно стала другою в іншій італійській локації, Коньє, за досить слабкого складу учасників. При цьому у своєму улюбленому спринті Фендріх вилетіла ще у півфіналі, затнувшись на старті забігу. Відзначимо і Йонну Сундлінг, яка після перемоги у спринті показала восьмий результат у розділці.

Третьою в розділці стала Інгвільд Остберг, яка дійсно набрала дуже непогану форму перед чемпіонатом світу: в останніх чотирьох своїх гонках на Кубку світу вона жодного разу не опустилася нижче за четверте місце.

Чергову сильну гонку видала Дельфін Клодель, яка замкнула топ-6. І цей успіх француженки вже не спишеш ні на надважкий рельєф, ні на домашні стіни – можна хіба відзначити чималу висоту траси в Тобласі над рівнем моря. Але це не привід ігнорувати чи недооцінювати прогрес Клодель у нинішньому сезоні.

Повернулися на Кубок світу після хвороб Фріда Карлссон та Анне К’єрсті Кальво, і поки що вони далекі від оптимальних кондицій: 11-те та 16-те місця у розділці відповідно. Лідер Кубка світу Тіріль Венг також повернулася в Кубок світу після хвороби, але виглядала ще помітно слабшою за Карлссон і Кальво: у спринті вона вилетіла вже в чвертьфіналі, а в розділці показала лише 29-й результат. І, судячи з інтерв'ю Венг після гонки, вона виглядає досить розгублено: лідерству в загальному заліку поки що нічого не загрожує, але після такої функціональної ями встигнути набрати оптимальну форму до ЧС-2023 буде дуже складно.

До речі, у недільній естафеті стався курйозно-скандальний інцидент. Збірна Німеччини фінішувала другою, але була дискваліфікована. Справа в тому, що в стартовому протоколі на останньому етапі у німкень значилася Колетта Рідцек, а бігла замість неї Софі Крьоль. Про заміну у складі тренерський штаб Бундестіму повідомити суддів забув…

Гулберг виграв конькову розділку

У чоловіків етап у Тобласі подарував чимало цікавих подій. Насамперед – це перемога Пола Гулберга у коньковій розділці за присутності всіх основних суперників. Норвежець, який розпочинав кар'єру як спринтер-класист, останніми роками помітно додав в універсальності, і тепер виграв гонку того формату, який базово підходив йому найменше.


Getty Images/Global Images Ukraine. Пол Гулберг

Йоханнес Клебо в розділці замкнув топ-3, а другим став, мабуть, головний передстартовий фаворит - Сімен Хегстад Крюгер. Четверте місце зайняв переможець аналогічної гонки тижневої давності у французькому Ле-Русс, Харальд Остберг Амундсен. Загалом у розділці ми знову побачили тотальне домінування збірної Норвегії, яка зайняла перші сім місць.

Щодо спринту, то другої поспіль поразки Йоханнес Клебо собі не дозволив. Тим більше, що Рішар Жув, який обіграв його тиждень тому у Ле-Русс, цього разу вилетів уже у чвертьфіналі. Другим став Ховард Солос Таугболь, для якого це перший подіум на Кубку світу з часів перемоги у Дрездені у грудні 2021 року.

Знову, вже вчетверте в сезоні та вдруге поспіль, потрапив у фінал Едвін Ангер. Успіхи 20-річного шведського таланта стають все більш систематичними, тим більше, що добивається він їх обома стилями пересування. Також Едвін виступив у розділці, де посів солідне 17-те місце: лише вдруге у кар'єрі він набрав очки у дистанційних гонках на Кубку світу.

А ось партнер Ангера по збірній Швеції Калле Халварссон етап у Тобласі провалив. У спринті він навіть не пройшов кваліфікацію, та й у розділці виступив гірше за свого юного напарника – 22-й результат.

У спринті третім став Федеріко Пеллегріно. Однак головний успіх на нього та збірну Італії чекав у неділю – «Скуадра адзурра» сенсаційно здобула домашню перемогу в естафеті. Через досить пасивне ведення гонки у виконанні норвежців, Пеллегріно приїхав до фінішної розв’язки в групі лідерів і впевнено розібрався з суперниками. Зазначимо, що через невелике пошкодження м'язів стегна етап у Тобласі пропускав другий номер спринтерської збірної Італії, Сімоне Мочелліні.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

Субота, 4 лютого

Оберстдорф (Німеччина), HS 137/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 5 лютого

Оберстдорф (Німеччина), HS 137/10 км, особистий Гундерсен

Ріібер здався у боротьбі за ВКГ

Кубок світу з двоборства вирушив на етап в Оберстдорфі, який водночас став другим раундом боротьби за новий кубок – German Trophy. Головна подія етапу відбулася ще до його старту: Ярл Магнус Ріїбер вирішив не їхати до Німеччини. Тиждень тому ми говорили про те, що норвежець згущує фарби, говорячи про те, що 172 очки відставання від Йоханнеса Лампартера ставлять хрест на його шансах на п'ятий поспіль Великий кришталевий глобус (ВКГ).

Можливо, відіграти такий гандикап ще й можна було, але Ріїбер сам відмовився від боротьби, вирішивши краще підготуватися до чемпіонату світу у Планіці. Не приїхав до Оберстдорфа і ще один ключовий двоборець збірної Норвегії, Йорген Гробак, який надалі не може повноцінно відновитися від наслідків коронавірусу.

А без цього дуету норвежцям доводиться непросто, і вся надія лише на Єнса Луроса Офтебро. Крім нього, за два дні в Оберстдорфі в топ-10 не потрапив ніхто з представників збірної Норвегії. Сам же Офтебро двічі став другим і продовжує боротьбу за ВКГ, хоч і не є в ній фаворитом.

А лідирує Йоханнес Лампартер. У суботу він здобув свою третю перемогу поспіль, після чого в неділю був досить слабким у фінішному спринті – лише четверте місце. Загалом збірна Австрії і в Оберстдорфі була найсильнішою, особливо якщо говорити про стрибкову частину програми. У неділю до топ-10 потрапили одразу 5 австрійців, решту 5 місць дісталися представникам 5 різних країн.

Феєрив Франц Йозеф Рерль. У п'ятницю під час офіційного тренування він встановив абсолютний рекорд «Шаттенберг Шанце» – 144,5 метри!

У неділю у змагальній спробі Рерль полетів на 143 метри і на старт гонки виходив із хвилинною перевагою над найближчими переслідувачами. У гонці австрієць поступово свою перевагу віддавав, але не в тому темпі, щоб програти гонку: на останнє коло завдовжки 2,5 км він пішов із перевагою в 33 секунди над грізною групою переслідувачів.

Однак утримати цей запас не вдалося: тріо Лампартер/Офтебро/Юліан Шмід на останньому колі пішло в режимі Full gas і наздогнало лідера буквально на фінішній прямій. Несподівано найшвидшим виявився Шмід, який у своєму рідному місті здобув третю в кар'єрі перемогу на Кубку світу. Рерль у такій драматичній розв'язці хоча б зберіг місце на подіумі, випередивши партнера по команді Лампартера. Одна з найкрасивіших і найдраматичніших гонок сезону.

Щодо збірної Німеччини, то обидва старти в Оберстдорфі пропустив Вінценц Гайгер, який раптово захворів. Також на старт не вийшов, незважаючи на присутність у стартовому протоколі, лідер збірної Японії Рьота Ямамото. І Бундестім без Гайгера не вразив: окрім Шміда, варто відзначити хіба що десяте місце Еріка Френцеля в суботу. Приблизно така сама ситуація, як у Норвегії без Ріїбера та Гробака.

Відзначимо солідний вікенд у виконанні Ілкки Хероли: 8-ме та 6-те місця. При чому обидва рази фін займав місця в топ-10 у стрибку, після чого проводив досить посередні за своїми мірками гонки - все виразніше видно, що його спеціалізація почала потроху змінюватися. Відмінно виступив в Оберстдорфі й Крістян Ілвес: п'яте та сьоме місця.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.