Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Australian Open
| Оновлено 06 лютого 2023, 01:34
10873
5

Десятий титул Джоковича, білоруські пірати і австралійський отаман

Огляд головних подій Australian Open 2023

| Оновлено 06 лютого 2023, 01:34
10873
5
Десятий титул Джоковича, білоруські пірати і австралійський отаман
Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

111-й розіграш Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу обіцяв бути інтригуючим і захоплюючим, але в підсумку ми отримали жіночий фінал, який викликав інтерес лише у вболівальників з Казахстану та тих, хто хоче повернути ковбасу по 2.20, а також надто просту перемогу Новака Джоковича, який намагався хоч якось створити інтригу у перших раундах, скаржачись на травму стегна.

Також ми отримали затятих російських та сербських уболівальників, які приносили на трибуни пілотки, футболки з принтом путіна, а також прапори росії, російської імперії, «днр» та інші артефакти російського світу. Відзначився навіть батько Джоковича, який після матчу 1/4 фіналу позував і обіймався із фанатом, одягненим у футболку із рашистською символікою «z». Ватні погляди Срджана навряд чи стали для когось одкровенням, але робити це настільки відкрито – перебір навіть для нього. Не дивно, що навіть Ноле попросив батька не проходити на наступні матчі, хоча акредитації Срджана так і не позбавили. Знімав це все дійство якийсь отаман австралійського кізяцтва, який пізніше скаржився, що чотирьох найактивніших учасників тієї акції було затримано австралійською поліцією, в тому числі і за погрози співробітникам безпеки турніру.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Новак Джокович [4] – Стефанос Циципас [3] – 6:3, 7:6(4), 7:6(5)

Після тижня показових страждань та пропусків тренувань Джокович відродився, як фенікс, і вже десь із матчу четвертого кола проти Алекса де Мінаура стало зрозуміло, що тягатися з таким Новаком тут не зможе ніхто. Була невелика надія на Циципаса, та й у фіналі грек моментами грав дуже непогано, але кожному глядачеві було зрозуміло, що титул завоює серб. У фіналі у Джоковича всього 3 невимушені помилки при ударі з форхенду за три сети з двома тай-брейками. Перемогти таке неможливо.

Після цієї перемоги Джокович наздогнав Надаля за титулами Grand Slam і начебто знову став головним претендентом на звання найвеличнішого. Але Рафа поки що кар'єру не закінчив і ще не сказав свого останнього слова. Боротьба цих мастодонтів продовжується, чергове нове покоління ніяк не може відправити їх на пенсію. За останні чотири роки ветерани виграли 16 із 19 мейджорів. Швидше за все, було б 17 із 20, якби Вімблдон-2020 не скасували через пандемію коронавірусу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович і Стефанос Циципас

Найкращий матч

Енді Маррей – Танасі Коккінакіс – 4:6, 6:7(4), 7:6(5), 6:3, 7:5

Колишній лідер світового тенісу після операції із заміни тазостегнового суглоба вже не досягне колишніх висот, але його воля до перемоги заслуговує на неймовірну повагу. Цього року п'ятиразовий фіналіст Australian Open у перших раундах видав два дивовижних п'ятисетовики, які надовго запам'ятаються місцевим уболівальникам. У першому раунді він із рахунку 2:0 за сетами ледь не віддав перемогу Маттео Берреттіні, але зумів реабілітуватися на фінальному тай-брейку.

Матч другого кола проти Коккінакіса вийшов із протилежним сценарієм, але з тим же кінцевим результатом. Енді віддав дві перші партії, у третій поступався з рахунком 2:5 за геймами, а потім стався дивовижний порятунок у стилі торішнього фіналу. Загалом матч тривав близько 6 годин і став найтривалішим у кар'єрі британця. Також Маррей видав такий розіграш, після якого будь-який атакуючий гравець кинув би ракетку.

Прорив турніру – Їржі Легечка, Бен Шелтон і Томмі Пол

Американці традиційно сильні на австралійській землі, але цього року це були чоловіки, а не жінки. Бен Шелтон і Томмі Пол максимально скористалися слабкістю своєї частини турнірної сітки і змогли виграти все, де мали шанси. В особистому протистоянні на стадії 1/4 фіналу досвідченіший Пол виявився сильнішим за Шелтона, хоча у півфіналі проти Джоковича шансів у нього, звичайно ж, не було. Тим не менш, американці оформили найкращі результати в кар'єрі і суттєво піднімуться у рейтингу.

21-річний Їржі Легечка стоїть окремо. Він також сенсаційно дійшов до 1/4 фіналу, але при цьому супротивники у нього були значно серйознішими. Чеський тенісист зумів обіграти 11-го сіяного Кемерона Норрі та шостого номера посіву Фелікса Оже-Альяссіма. І тільки Стефанос Циципас зупинив переможну ходу цього «вискочки». З понеділка Легечка вже буде у топ-40, про що ще можна мріяти у такому віці, якщо ти не Карлос Алькарас. До речі, лідер світового рейтингу пропускав турнір через травму.

Головні невдахи – Рафаель Надаль та Каспер Рууд

Надаль важко почав рік і в успішність захисту його титулу в Мельбурні вірили хіба що найоптимістичніші вболівальники іспанця. Інтрига жила недовго, вже у другому колі Рафа травмувався і дограв матч лише з поваги до вболівальників, суперника та своєї величної кар'єри. Обстеження показало, що відновлення триватиме близько двох місяців. Не варто забувати, що Рафаель одразу втратить чотири позиції у рейтингу ATP, тому підготовка до захисту титулу на Ролан Гаррос для нього вже розпочалася.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль

Каспер Рууд провів неймовірний минулий рік, але, мабуть, даремно знявся у тенісному серіалі для Netflix. Він та ще 9 учасників документалки «Брейк-пойнт» залишили змагання до 1/4 фіналу. Найдовше тримався Оже-Альяссім, Рууд же програв Дженсону Бруксбі ще в другому раунді та залишить топ-3 світового рейтингу.

Улюбленець фортуни - Майкл Ммо

Майкл Ммо розпочав змагання у кваліфікації, де у фінальному матчі програв австралійцю Александару Вукичу. Вукич в основі відразу ж програв Брендону Холту, а Ммо отримав статус лакі-лузера та пробився до третього раунду. Більше того, на своєму шляху Майкл здолав Александра Звєрєва, який все ще не набрав потрібних кондицій після травми, отриманої на Ролан Гаррос 2022. Ммо зізнався, що після поразки у фіналі кваліфікації вже встиг купити зворотній квиток та навіть зібрати речі, а доля розпорядилася інакше. На жаль для Майкла, він не зумів впоратися з емоціями після найбільшої перемоги у кар'єрі і в третьому колі без шансів програв своєму співвітчизнику Джей-Джею Вульфу.

Наші

У чоловіків уперше за два останні роки в основній сітці грав представник України. Олексій Крутих чудово провів кваліфікацію і у першому колі потрапив на сіяного аргентинця Дієго Шварцмана, який переживає непростий момент у кар'єрі. Шанси на перемогу в Олексія були, та й Шварцман був далекий від своєї найкращої форми. Тим не менш, у цьому матчі Крутих не показав своєї найкращої гри, особливо на важливих м'ячах, хоча зміг влаштувати неймовірний камбек на тай-брейку другої партії. Загалом турнір для Олексія пройшов чудово, особливо з огляду на той факт, що на ньому він заробив більше, ніж за весь попередній сезон.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Аріна Соболенко [5] – Єлена Рибакіна [22] – 4:6, 6:3, 6:4

Перед початком турніру абсолютною фавориткою у букмекерів була перша ракетка світу Іга Свьонтек, яка минулого року виграла Ролан Гаррос та US Open. Польська тенісистка здобула перемогу у двох сетах у перших трьох матчах, але у четвертому колі несподівано програла чемпіонці Вімблдону Єлені Рибакіній. Після поразки Свьонтек сказала, що дуже хотіла перемогти, і це зіграло з нею злий жарт.

Getty Images/Global Images Ukraine. Єлена Рибакіна та Іга Свьонтек

Соболенко до початку змагань також була серед головних фавориток і її вихід до фіналу нікого особливо не здивував. Білоруський термінатор розібрався з тарганами в голові і за рахунок фізичної переваги практично не відчував проблем протягом усього турніру. Соболенко виграла майже половину своїх очок за рахунок активно виграних м'ячів, що є якимось космічним показником. Ніхто з жінок не мав більше 40%. Рибакіна у фіналі намагалася за рахунок своєї потужної подачі якось конкурувати, але в розіграшах була помітно слабшою.

Цікаво, що Соболенко стала першою тенісисткою, яка виграла турнір Grand Slam без прапора та назви країни. А після перемоги у фіналі заявила, що повернеться до Маямі, де зараз і мешкає. Але це не завадило лукашенку на камеру бахнути за її перемогу бойові 50 г. Рухаємось далі, це ще не найцікавіше. Білоруські телетранслятори так збудилися від успіхів Соболенко та експершої ракетки світу Вікторії Азаренко, яка вперше за 10 років увійшла до четвірки найкращих у Мельбурні, що ухвалили вольове рішення показати їхні півфінальні матчі без ліцензії, використовуючи піратку. Телеканал «Білорусь 5» видав в ефір півфінальні матчі та фінал, хоча цього сезону не показує турніри WTA і поєдинки попередніх раундів Відкритого чемпіонату Австралії теж не транслював.

Найкращий матч

Даніель Коллінс [13] – Кароліна Мухова – 6:7(1), 6:2, 7:6(6)

Через трисетовий формат виділити найкращий матч у жінок завжди важче, ніж у чоловіків. Епічних битв у трисетовиках буває набагато менше, хоча в емоційному плані вони можуть і не надто поступатися п'ятисетовикам. У цьому розіграші Відкритого чемпіонату Австралії можна виділити матчі за участю минулорічної фіналістки Даніель Коллінс. У другому колі вона майже три години змагалася з чешкою Кароліною Муховою і лише на фінальному тай-брейку зуміла оформити перемогу. До речі, святкувати американка почала раніше, забувши, що такий тай-брейк грають до 10 очок. Ситуація вийшла кумедною і на переможця матчу не вплинула, американка довела його до перемоги. Вже у наступному колі у схожій битві Коллінс програла майбутній фіналістці змагань.

Прорив турніру – Магда Лінетт

30-річна полька останнім часом була міцною тенісисткою першої сотні, яка і титули WTA вигравала, і суперниць із топ-10 могла обіграти. Українські вболівальники точно пам'ятають, як у 2021-му вона зупинила Еліну Світоліну на Вімблдоні. Проте якихось екстраординарних успіхів у Лінетт не було і вже не очікувалося. Дуже сумніваюся, що хоч хтось сподівався побачити її цього року в Мельбурні у півфіналі, але Магда показала, що може дивувати.

На кортах Australian Open польська тенісистка до поразки майбутній чемпіонці програла лише один сет, зупинивши Шериф, Контавейт, Александрову, Гарсію та Плішкову. Багато хто з цих тенісисток зараз не в топовій формі, але це дуже крутий турнірний шлях. Три поспіль перемоги над суперницями із топ-20 – казковий успіх для Лінетт. Під час турніру Магда зізналася, що перестала близько до серця приймати свої помилки на корті. Що ж, можливо, деяким молодим і перспективним слід повчитися.

Головна невдаха – Онс Жабер

Друга ракетка світу важко входила в сезон, що прогнозовано закінчилося раннім вильотом із Australian Open. У першому раунді Жабер у трьох сетах зуміла здолати Тамару Зіданшек зі Словенії, але у другому – програла чешці Маркеті Вондроушовій. Матч розпочався після 23:00 за місцевим часом і у двох сетах із трьох Жабер була декласована (1:6, 7:5, 1:6). З нового тижня представниця Тунісу втратить другий рядок у рейтингу WTA. До речі, Australian Open 2023 став першим турніром Grand Slam, на якому ніхто з топ-2 посіву в чоловічій та жіночій сітці не вийшов у чвертьфінал.

Улюблениця фортуни – Лінда Фругвіртова

У перших двох раундах 17-річній чешці дісталися суперниці, які не входять до топ-150 світового рейтингу і отримали вайлд-кард від організаторів. Можна парирувати, що це були традиційно сильні на своїй території австралійки, але є великі сумніви, що хтось відмовився б від такої приємної сітки. У третьому раунді Фругвіртова, швидше за все, мала програвати своїй співвітчизниці Маркеті Вондроушовій, але фіналістка Ролан Гаррос 2019 травмувалася і з великими труднощами дограла матч. У 1/8 фіналу Лінда зуміла взяти один сет проти Донни Векич, але хорватка того дня була сильнішою.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лінда Фругвіртова

Наші

Ангеліна Калініна у першому колі отримала у суперниці колишню тенісистку з першої десятки, яка давно не демонструвала високих результатів. Коко Вандевей успішно подолала сито кваліфікації у Мельбурні, але нав'язати серйозну боротьбу першій ракетці України не змогла. У другому раунді Ангеліна зуміла зупинити дворазову чемпіонку Вімблдона Петру Квітову, кар'єра якої поступово підходить до завершення, але на старті сезону вона завжди грає сильно і була фавориткою в матчі з українкою. У зустрічі третього кола проти ще однієї високорейтингової чешки Барбори Крейчикової Калініна не змогла нічим здивувати суперницю і виграла лише 5 геймів. У парному розряді також вдалося перемогти у двох зустрічах в дуеті з Алісон ван Ейтванк, сумарний результат вийшов дуже вдалим.

Марта Костюк у одиночному розряді виступила так, як і очікувалося. У першому раунді друга ракетка України виявилася сильнішою за потужну американку Аманду Анісімову, яку українка розкусила ще кілька років тому. У другому колі була впевнена перемога над австралійкою Кеті Гадекі, після чого Марта зіграла свій традиційно провальний матч проти суперниці з першої десятки. Джессіка Пегула не робила нічого надприродного на корті, але 39 невимушених помилок Марти не залишили українці жодних шансів. У парному розряді Костюк у дуеті з румункою Єленою-Габріелою Русе змогла дійти до півфіналу, де програла лише першому сіяному тандему. Якщо до гри Марти і можна причепитися, показати кращі результати було малоймовірно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Катерина Байндл наприкінці минулого сезону набрала хід і з гарним настроєм розпочала новий сезон. На Australian Open у першому колі вона зуміла обіграти Каміллу Рахімову у скандальному матчі, коли група осіб, не спотворених інтелектом, вивісила заборонений на турнірі російський прапор і надто голосно підтримувала росіянку. У другому раунді Катерина здолала ще й американку Кеті Макнеллі, але впоратися з Альоною Остапенко шансів було небагато. У 28 років Байндл вперше пробилася до третього кола мейджора, з чим її можна лише привітати. Чому б не повторити чи навіть покращити цей результат на Ролан Гаррос, на своєму улюбленому покритті.

Даяна Ястремська заскочила до останнього вагону через зняття вагітної Наомі Осаки, але виявилася чужою на цьому святі життя. У першому колі їй не залишила шансів подружка Альона Остапенко, яка несподівано добре виступила в Австралії, програвши лише Рибакіній у 1/4 фіналу. Враховуючи той факт, що латвійка вибила двох українок у одиночному розряді, а також програла стартовий матч парного разом із Людмилою Кіченок, то до неї є невеликі претензії.

Леся Цуренко вчетверте у кар'єрі успішно подолала кваліфікаційний етап австралійського мейджору і в першому колі основи навіть не отримала у суперниці першу ракетку світу. Надії на Лесю були, але Кароліна Мухова виявилася добре підготовленою до турніру. За весь матч Цуренко не взяла жодної своєї подачі та розгромно програла, хоча у більшості геймів боротьба велася на більше-менше.

Дарина Снігур і Катаріна Завацька стартували у кваліфікації з перемог, але програли матчі другого раунду відбору.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Рінкі Хідзіката / Джейсон Кублер [WC] – Юго Ні / Ян Зеліньскі – 6:4, 7:6(4)

Австралійські тенісисти у парному рейтингу ATP не входили навіть у першу сотню та вперше грали разом, отримавши вайлд-кард від організаторів. На шляху до фіналу вони обіграли три сіяні пари, у тому числі й лідерів посіву. Цікаво, що 21-річний Хідзіката лише вдруге у кар'єрі грав у парному розряді турніру Grand Slam, 29-річний Кублер – втретє.

Жіночий парний розряд. Фінал

Барбора Крейчикова / Катерина Синякова [1] – Сюко Аояма / Ена Сібахара [10] – 6:4, 6:3

Крейчикова та Синякова третій рік поспіль зіграли у фіналі парного Australian Open та захистили минулорічний титул. Для Барбори та Катерини це сьомий парний титул на турнірах Grand Slam. Чешки у півфіналі зупинили Марту Костюк, японки у другому колі відчепили Надію Кіченок.

Мікст. Фінал

Луїза Стефані / Рафаель Матос – Саня Мірза / Рохан Бопанна – 7:6(2), 6:2.

Для Стефані та Матоса це перший титул на турнірах Grand Slam. Експерша ракетка світу у парі Саня Мірза провела останній мейджор у кар'єрі. Вона планує залишити теніс після лютневого турніру в Дубаї.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 07:21 9
ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ

Андрій став героєм королівського клубу в серії пенальті проти Манчестер Сіті

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 3
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kain_X_Rain
Цього року підсумок змагання виглядае так - рУськиЕ які шифруються під не рУськИх,та покидькі фашисти дЖОкавічі на вчинки якіх любьязно закрили очі.Це вже не великий теніс,то велике розачарування.
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
K 12
Слишком много чести как для ватника 
33may
Прочитав статью почему-то вспомнились недавние итоговые теннисные обзоры Матусевича ,тогда я считал, что хуже не бывает, как же я ошибался ,нашёлся тот кто переплюнул Станислава