Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 01 лютого 2023, 06:03
1559
2

Піти не можна залишитися: чи має Азар майбутнє в Реалі

Розмірковуємо про один із найбільш провальних трансферів останніх років

| Оновлено 01 лютого 2023, 06:03
1559
2
Піти не можна залишитися: чи має Азар майбутнє в Реалі
Getty Images/Global Images Ukraine. Еден Азар

Влітку 2019 року Еден Азар здійснив свою мрію та перейшов із «Челсі» до мадридського «Реалу». «Вершкові» заплатили за гравця 115 млн євро. Цей трансфер став одним із найдорожчих і одним із найбільш провальних для «королівського клубу».

Бельгієць їхав до столиці Іспанії, будучи на піку форми. Він був одним із найкращих гравців АПЛ і, здавалося, займе місце Кріштіану Роналду у стані «бланкос». Але все, що могло піти не так, пішло не так.

Проблеми в «Реалі» у Азара почалися одразу. Вже під час першої передсезонної підготовки бельгієць прибув у розташування «королівського клубу» із зайвою вагою. Еден визнавав, що набрав у відпустці 5 кілограмів.

Футболіст не бачив у цьому нічого страшного, але вболівальники та деякі експерти одразу запідозрили, що Азар, можливо, несерйозно ставиться до справи. Цю історію зараз ніхто б і не згадував, якби Еден добре проявляв себе на полі. Але цього не відбувається.

Мабуть, головною проблемою бельгійця у «королівському клубі» стали травми. Вони переслідували його від початку. У Азара був повний набір ушкоджень: травма підколінного сухожилля, тріщина в нозі, травма малогомілкової кістки та багато іншого.

Кожне нове пошкодження залишало Едена в лазареті на більш тривалі терміни. Бувало, що футболіст пропускав по 3 місяці поспіль. За 7 років у «Челсі» Азар пропустив сумарно 21 матч, а за 2 з половиною роки в «Реалі» їх було 61.

Усе це вплинуло на низьку результативність Едена. З 2019 року бельгієць зіграв лише 73 матчі за «королівський клуб», забив 7 голів і віддав 11 результативних передач. «Вершкові» явно очікували більшого від одного із найдорожчих гравців в історії.

Насправді вийшло так, що, згідно з дослідженням порталу BeSoccer, з Азаром на полі «Реал» забиває найменше. Сам футболіст жодного разу не забив за останні півтора року. Найкращий показник результативності Едена у «королівському клубі» – 1 гол та 6 асистів у кампанії 2019/20.

З кожним сезоном бельгієць отримує все менше ігрового часу. Влітку головний тренер «Реала» Карло Анчелотті заявляв, що Азар отримає важливу роль цього сезону, оскільки «бланкос» братимуть участь у багатьох турнірах.

Однак на даний момент на рахунку Едена лише 3 поєдинки в Ла Лізі без результативних дій. На полі він проводить у середньому 32 хвилини за матч – це його найгірший показник у кар'єрі. Бельгійцю не завжди довіряють навіть у другорядних турнірах, тому навряд чи він часто гратиме у чемпіонаті Іспанії чи Лізі чемпіонів.


Getty Images/Global Images Ukraine. Еден Азар

Враховуючи ситуацію, що склалася, Азару немає сенсу залишатися в «Реалі». Еден вже зараз програє конкуренцію Вінісіусу та Родріго, які грають на флангах. За чутками, нинішнє трансферне вікно – не перше, коли «королівський клуб» виставив бельгійця на трансфер. Проте досі «бланкос» не отримували конкретних пропозицій щодо гравця. «Вершковим» потрібно не просто розлучитися з футболістом, але й отримати від цього користь, враховуючи, скільки було витрачено на його підписання.

«Я збрешу, якщо скажу, що все добре. Я старанно тренуюсь, але не граю. Проте я не маю претензій до тренера. Ми поговорили перед початком сезону, він попросив мене показувати свої найкращі якості. Я намагаюсь і приймаю ситуацію. Я щодня намагаюся показувати на тренуваннях, що можу дати команді більше, адже я справді це можу. Але ситуація патова», – сказав Азар перед перервою на чемпіонат світу.

Еден поїхав на ЧС-2022 у ролі капітана збірної Бельгії. Були припущення, що надана футболістові довіра дозволить йому добре виступити на турнірі та покращити ситуацію в клубі. Але це не спрацювало – бельгійці виступили невдало та не змогли вийти з групи.

Світова першість завершилася для Бельгії повним провалом, після чого головний тренер Роберто Мартінес пішов у відставку. Зрозуміло, ні про яке перезавантаження для Азара не йшлося. Більше того, після чемпіонату світу він оголосив про завершення кар'єри у збірній Бельгії.

Еден розуміє, що його час у «Реалі» добігає кінця, хоча він толком і не починався. Його контракт із «вершковими» розрахований до червня 2024 року. Бельгієць не хоче кардинально змінювати своє життя посеред сезону, але допускає відхід із «королівського клубу» влітку.

Одним із головних претендентів на футболіста вважається «Аль-Наср». Це справді можливий варіант, враховуючи, що наставник команди Руді Гарсія раніше тренував гравця у «Ліллі». Але такий безславний варіант завершення європейської кар'єри навряд чи влаштує Азара. До Саудівської Аравії їдуть аж ніяк не за трофеями.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Не Судаков. Сабо назвав гравця збірної України, який переїде за кордон
Футбол | 25 квітня 2024, 18:34 10
Не Судаков. Сабо назвав гравця збірної України, який переїде за кордон

Екстренер «Динамо» розхвалив Володимира Бражка

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Barry
Спойлер: нет
Remark
Пусть едет в пару к Роналдо в команду - это для него будет идеальный вариант. 
И денег хороших заработает, и против местных "месси" блестанет. Зачем ему доигрывать в каком-то среднячке Европы? Мне кажется он уже все... типа что-то Бейла.