Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 24 сiчня 2023, 21:07
1732
0

Спонсорство, Фінал чотирьох. Як далеко зайдуть Євроліга та ОАЕ?

Оглядач Sport.ua знайомить з новими бізнес-ідеями в європейському баскетболі

| Оновлено 24 сiчня 2023, 21:07
1732
0
Спонсорство, Фінал чотирьох. Як далеко зайдуть Євроліга та ОАЕ?
euroleaguebasketball.net

У розпалі сезон баскетбольної Євроліги. Найкращі клуби у безкомпромісній боротьбі виборюють титул найсильнішого колективу на континенті. Але не лише цим примітний нинішній стан справ у турнірі. Не менш цікаві події відбуваються і у високих кабінетах (точніше, у дорогих готелях під час ділових зустрічей). За їхніми підсумками змагання може отримати абсолютно новий вектор розвитку та прийняти до своїх лав дуже несподіваного учасника. Якою ж ідеєю зараз захоплені боси турніру?

***

Минулого літа Євроліга пішла на грандіозні для себе зміни. Рада акціонерів відправила на заслужений відпочинок голову Ліги Жорді Бертомеу, який обіймав цю посаду з самого заснування турніру у 2000 році. Іспанський управлінець залишився у топ-верхівці, але зараз більше виконує роль «весільного генерала». Його наступником став Деян Бодірога – один з найкращих баскетболістів Європи другої половини 90-х – першої половини нульових, а на посаду генерального директора, в тому числі й з економічних питань, призначено Маршала Глікмана.


novosti.rs. Деян Бодірога та Жорді Бертомеу (праворуч)

Не секрет, що однією з основних претензій до Бертомеу було те, що клуби з ліцензією А (гарантована участь у змаганні) мали невеликий фінансовий прибуток. Топ-команди європейського баскетболу отримували відносно невеликі гроші, які не робили погоду в їхніх бюджетах, а порівняно з НБА заробіток був взагалі смішним.

Нове керівництво жваво взялося за справу і вже на старті нинішнього сезону в пресі стала з'являтися дуже несподівана інформація, суть якої зводилася до наступного – Євроліга стала тісно налагоджувати контакти з інвестиційними групами з ОАЕ. Причому керівництво турніру саме підтвердило переговори з місцевими бізнесменами.

Титульне спонсорство

Останні тенденції у світовому спорті демонструють дедалі більший розворот на Близький Схід. Найкращим доказом цього явища стало проведення нещодавнього Чемпіонату світу з футболу в Катарі, крім цього, в арабських країнах вже давно проводяться етапи Формули-1, топові боксерські поєдинки (наприклад, бій-реванш Усіка та Джошуа) та статусні тенісні турніри.

Причина цього проста – фінансовий зиск. Арабські шейхи та близькосхідні бізнесмени готові платити величезні гроші за інтеграцію до структур елітних спортивних подій і просто за можливість подивитися на світових зірок. Цьому складно дати однозначну оцінку, просто треба прийняти даний факт, як один із складових картини сучасного спортивного світу.

Свій діалог із Євролігою представники з ОАЕ розпочали з того, що надали новому керівництву турніру привабливу пропозицію щодо зміни титульного спонсора. Нагадаємо, зараз провідний баскетбольний турнір Європи офіційного називається «Turkish Airlines Euroleague» завдяки тісній кооперації з великою турецькою авіаційною компанією, яка розрахована до закінчення сезону 2024/2025. Завдяки цій співпраці Євроліга заробляє 10 мільйонів євро на рік.

Місцеві бізнесмени запропонували варіант, згідно з яким наступним титульним спонсором буде близькосхідна авіакомпанія «Emirates Airlines», яка вже давно спонсорує великі турніри та окремі топові клуби з різних видів спорту. Варто зазначити, що назва турніру в цьому випадку зміниться мінімально – «Emirates Airlines Euroleague». Свою пропозицію вони підкріпили дуже вагомим стимулом. За різними даними, сума гіпотетичного спонсорського контракту складатиме в районі 50-60 мільйонів євро на рік. Тобто, у п'ять-шість разів більше, ніж зараз. Євроліга взяла паузу на роздуми.

Getty Images/Global Images Ukraine

На Фінал чотирьох – до Азії

Далі більше. Якщо зміна титульного спонсора не сильно впливає на турнір в очах пересічного вболівальника, багато з яких взагалі про це навіть не замислюються, то наступний крок став би значно помітнішим. У середині жовтня в пресі стала активно з'являтися інформація, що емірат Дубай та Євроліга всерйоз розглядають можливість проведення Фіналу чотирьох на сімнадцятитисячній «Кока-Кола Арені» в Дубаї. Наводилися різні дані, що такий варіант може бути прийнятий як разова акція, а також, що арабські шейхи хочуть підписати контракт на три фінали поспіль. Причому починати вони готові вже з цього сезону.

Цей розклад, до речі, здавався цілком реалістичним. Швидкий міні-турнір на два-три дні виглядав дуже реальним ласим шматком європейського баскетбольного пирога для місцевих зацікавлених людей. Тим більше, що за нього були готові дуже добре платити. Враховуючи, що зараз чемпіон Євроліги заробляє 1,5-1,8 мільйона євро (минулого сезону турецький «Ефес» отримав півтора, а переможцю цьогорічного розіграшу обіцяють 1,76 мільйона євро), можна лише припустити, наскільки зросли б доходи у переможця турніру і решти учасників Фіналу чотирьох.

Можна сказати, що деякий час Дубай був одним із фаворитів на проведення фінальної стадії змагань, але до сенсаційних рішень справа не дійшла. У підсумку Фінал чотирьох сезону 2022/2023 було віддано литовському Каунасу, а вирішальні матчі наступного турніру – Берліну. Тільки от далі провідні клуби Європи повинні бути готові до потенційного вояжу на Близький Схід.


euroleaguebasketball.net

БК Дубай – міф чи швидка реальність?

Якщо окремо взятий Фінал чотирьох у Дубаї лише звучить незвично, але цілком може вписатися до структури європейського турніру (доведено нещодавнім Суперкубком Іспанії з футболу в Саудівській Аравії), то наступний крок в обговоренні програми співпраці між Євролігою та еміратом Дубай справді здивував.

У грудні в іспанській пресі з'явилася інформація, що в Дубаї може бути створений баскетбольний клуб з прицілом на участь у Євролізі. А його майбутнє керівництво вже контактує з провідним баскетбольним турніром Європи на предмет включення гіпотетичного БК «Дубай» до учасників турніру.

На перший погляд, ця ідея здається чимось із категорії наукової фантастики. Адже в даному випадку сама назва «Євроліга» буде погано співвідноситись з реальністю. Є і більш приземлені речі як, наприклад, відстань від Дубая до європейських країн (особливо до Іспанії, звідки в кожному сезоні турніру регулярно бере участь від трьох до п'яти колективів), і без того роздутий ігровий календар, різні часові пояси, які вплинуть на комфортний час телетрансляцій і.т.д.

Проте все знову впирається у фінанси. Клуб готовий заплатити за свою участь у Євролізі солідні гроші, згоден приїжджати на цілі серії виїзних матчів до Європи та прийняти будь-який календар змагань як даність і навіть не проти сплачувати перельоти на свої домашні поєдинки для решти команд-учасниць турніру.

З набором якісних гравців проблем також не буде. Можна бути впевненим, що багато зірок європейського баскетболу погодяться змінити місце роботи, коли побачать свою нинішню зарплату, помножену на 1,5 або одразу вдвічі. Та й можливість виступів у Євролізі нікуди від них при цьому не подінеться. Ходять чутки, що представники ще навіть не створеної команди вже потихеньку моніторять обстановку, спілкуючись із провідними баскетбольними агентами.

***

Поки що не надто віриться у швидку реалізацію таких планів. Втім, те, що робота у цьому напрямку керівництвом Євроліги ведеться, не викликає сумніву. Маркери цього можна знайти у нещодавньому спілкуванні з європейськими ЗМІ генерального менеджера турніру Маршалла Глікмана. Один із керівників головних європейських клубних змагань багато говорив про необхідність розширення Євроліги (причому достатньо уваги було приділено можливому поділу турніру на дві конференції за принципом НБА – Західної і Східної) та освоюванню нових баскетбольних ринків.

Можна не сумніватися, що такий прибутковий ринок як близькосхідний, дуже цікавить новий директорат турніру. Хоча питань з інтеграцією в європейське змагання нового географічного регіону більш ніж достатньо. При цьому не можна не відзначити, що щедрі фінансові інвестиції повинні допомогти в їх потенційному вирішенні. А поки що залишається запастися терпінням і трохи згодом шанувальники європейського баскетболу дізнаються, чи подує східний вітер у вітрила Євроліги.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.