Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 23 сiчня 2023, 09:48
2043
0

Юбенк неочікувано програв Сміту. Ліам ідеально виконав план на бій

Крісу тепер все починати з початку, хоча ще недавно британець ганявся за Головкіним

| Оновлено 23 сiчня 2023, 09:48
2043
0
Юбенк неочікувано програв Сміту. Ліам ідеально виконав план на бій
Getty Images/Global Images Ukraine

Кріс Юбенк-молодший (32-3, 23 КО) вперше в кар’єрі програв достроково. Вважаючись фаворитом, він відлетів у нокаут ще до середини поєдинку з Ліамом Смітом (33-3-1, 20 КО). Тим самим Ліамом Смітом, якого ще недавно не те, що списували, а взагалі не вважали серйозним опонентом для топів дивізіону.

І у цей же час так-сяк, але більшість ставила Кріса до списку головних середньоваговиків планети.

Юбенк проспав фінальну атаку. До того він боксував не гірше за опонента

Поєдинок Юбенка і Сміта взагалі не мав відбутись. Попередньо Кріс-молодший домовлявся про зустріч із Конором Бенном. Бій дітей колишніх суперників – Кріс Юбенк-старший та Найджел Бенн боксували у дев’яностих і та зустріч стала однією з найкасовіших в історії Великої Британії. Протистояння дітей обіцяло зібрати точно не менше за зустріч Юбенка та Сміта, але зірвалось – через допінг у Конора.

Бенн, звісно, вже декілька разів довів, що то помилка – всі інші, окрім однієї, проби, показали негативний результат. Але це б’є по відношенню до спортсмена назавжди. Та і велике протистояння зірвалось. Такого іменитого візаві в кар’єрі Конора ще не було.

У підсумку поєдинок змістили, суперника Крісу-молодшому замінили. Ліам Сміт мав впевнену серію перемог перед цим боєм: 3 поєдинки, 3 нокаути, серед них дуже непоганий Ентоні Фаулер. Але з іншого боку, нікого по-справжньому великого за цей час Сміт не побив, а останнім більш серйозним візаві британець незмінно програвав.

Зустріч проти Юбенка могла стати типовим боєм проти топа. Кріс почав з джеба та рухів по сторонах. Більше рухався, але зближення суперника ловив добре. Щось закривав завдяки роботі тулуба та захисту. Щось – завдяки вчасним ударам назустріч.

Ліам не стояв просто перед візаві. Джеби все ж частенько ловив лобом, але все інше було непогано. І йшов завдяки захисту корпусом, і вдало зближувався, і наносив удари. Головне, чим цілив британець – оверхенд. І на зближенні, і маючи нагоду зарядити десь у клінчі – завжди перевіряв цей варіант.

Але, якщо відверто, спочатку цей удар взагалі не ніс жодної небезпеки. Зближення Юбенк контролював. Якщо не встигав зустріти – перекривав суперника у клінчі. Тому клінчів було доволі багато, але здебільшого в’ялі. Кріс взагалі не намагався там щось робити. Його дистанція – дальня. Ліам намагався, але або загрузав у захисті суперника, або ж просто не діставав, бо і там Юбенк-молодший крутив опонента.

Так пройшли і другий, і третій раунди. Перевага Кріса була, але не принципова. Все ж він точно був швидшим і відсотково більше влучав. Не працював першим номером, але набирав краще за опонента. Сміт же володів ініціативою: тиснув, намагався дістатись до візаві, зупинити біля канатів чи у куті і дістати. Тактика абсолютно логічна та виправдана. У швидкості та габаритах тягатись з Юбенком сенсу жодного. Треба було намагатися диктувати свої умови.

Головна проблема Кріса-молодшого на старті бою – недопрацювання елементів бою. Він неначе вже виграв поєдинок і лишилось добоксувати. Чи наче чітко знав, що буде друга половина, де можна буде вмикатись. Епізодично було ясно, що Юбенк встигає не тільки піти від удару, а й контратакувати. Чи вдарити більше у відкритого суперника. Але всюди британець не допрацьовував. Можна було б сказати, що розрахунок був на те, що суперник втратить сили у другій половині бою, але ж це – стандартний стиль Кріса.

Четвертий раунд почався з моментального шоку. Сміт пройшов на ближню, як завжди. Почав насипати ударами, як завжди. І таки дістав. Юбенк поки шукав, куди подітись, прилетів спочатку аперкот, а потім і лівий боковий. Другий особливо жорстко прийшовся в обличчя.

Кріс вставав дуже важко. До цього він програвав усього двічі: Джорджу Гроувзу та Біллі Джо Сондерсу. Обидва рази рішенням суддів у близьких боях. Дістати і звалити Юбенса дуже непросто – пластичний та рухливий суперник не є комфортною мішенню, але Сміт впорався.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ліам Сміт

У добиванні було все: влучання від Ліама, розкачування суперника та зупинка бою, що породила моментальну злість. Злився Юбенк – бо вважав, що зарано дали відмашку. З іншого боку, Кріс-молодший мав не найкращий вигляд. Чи було б краще, щоб Сміт отримав ще шанс на добивання і геть відключив британця? Точно ні.

Технічний нокаут у четвертому раунді. Коефіцієнт на дострокову перемогу Сміта у першій половині бою був гарантовано близький до десяти.

Що далі?

Ліам Сміт зараз злетить у рейтингах. Першим не стане, але в топовій п’ятірці буде гарантовано. Далі купа цікавих варіантів: Мунгія, Адамес, Мурата. Може, навіть якогось чемпіона, типу Алімханули, витягне. Перевірка для обох.

Навряд Сміт продовжить таку переможну ходу. Хоча і чотири дострокові перемоги поспіль, серед яких перша дострокова перемога над Крісом Юбенком – це топовий результат для британця.

Не можна відкидати і варіант реваншу. Кріс не виглядав погано, поки не пропустив. Може, прийде до тями і захоче ще раз. Що ж, публіка буде готова. Не Юбенк – Бенн, але збере місцеву аудиторію легко.

Крісу один шлях – намагатись отримати реванш. Навряд хтось з чемпіонів зараз погодиться з ним боксувати. Багаторічний найбажаніший опонент Геннадій Головкін ніколи не хотів, а зараз - так тим більше. Алімханули та Лара теж не мають підстав давати британцю шанс.

Треба повертатись і гучно. І ні з ким не буде просто – ні з Адамесом, ні з Мунгією, ні зі Смітом. Бо у ринзі треба боксувати, а не милуватись рухами та тим, що твій тренер Рой Джонс, який колись так само робив.

Якщо Кріс Юбенк-молодший зробив висновки та працюватиме, у потенційному реванші розбере Сміта, хоч доведеться і попрацювати. Інших варіантів немає.

Лев Кравців
Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.