Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 сiчня 2023, 06:58
15654
11

Хто замість Мудрика. Петряк та ще чотири кандидати

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про те, як «гірники» замінять свого лідера

| Оновлено 20 сiчня 2023, 06:58
15654
11
Хто замість Мудрика. Петряк та ще чотири кандидати
ФК Шахтар. Іван Петряк

«Шахтар» завершив свій найуспішніший вихідний трансфер в історії. Ще під час переговорів з «Челсі» та «Арсеналом» щодо Михайла Мудрика тренерський штаб донеччан напевно шукав ідеї з приводу того, як і ким замінити свого найефективнішого атакуючого виконавця. Адже з команди ніхто не знімає як завдання-мінімум (не випасти із топ-2 УПЛ), так і мету взяти золоті медалі.

У сезоні-2022/2023 Мудрик встиг зробити 18 (10 голів, 8 асистів) результативних дій, 13 з яких (7 голів, 6 асистів) припали на УПЛ. В обох варіантах статистики йдеться майже про 50 відсотків голів команди. Адже «Шахтар» забив 37 голів у всіх змаганнях та 29 голів – в УПЛ.

Навряд чи «помаранчево-чорні» оперативно знайдуть заміну Мудрику – хоча б приблизно рівних новачкові «Челсі» за класом гравців в українському чемпіонаті немає, якісні легіонери до нас зараз не поїдуть. Тому «Шахтарю» доведеться орієнтуватися на внутрішні резерви. Які є.

Іван Петряк

28-річний вінгер має контракт до літа 2026 року, але, мабуть, навесні він матиме останній реальний шанс довести свою необхідність «Шахтарю». Бо осінь Петряку відверто не вдалася. Футболіст, який обійшовся гірникам у 1,5 млн євро, у 17-ти матчах зміг зробити лише один асист, та й набрав лише 547 хвилин ігрового часу.

Таку статистику можна назвати повним провалом. Але Йовічевич має право сподіватися на дві речі. По-перше, на мотивацію самого Петряка, в якого має зіграти самолюбство. По-друге, просто є усвідомлення того, що Іван не опинився в комфортних умовах після переходу. Зіркою чемпіонату Угорщини Петряк став у ролі лівого вінгера, він робив в середньому майже 0,5 результативних дій та забивав у середньому майже 0,25 гола за матч, і це на дистанції більше ста ігор, яка відкидає будь-які розмови про випадковість. А які шанси у вихованця Зорі були виграти конкуренцію у Мудрика?

На правому фланзі Петряк не такий успішний, та й є кому закривати цю позицію в «Шахтарі».

Втім, ренессанс Петряка хоча б у рамках УПЛ не виглядає очевидним розвитком ситуації.

Мар'ян Швед та Олександр Зубков


ФК Шахтар. Олександр Зубков забиває «Реалу»

Травми цих виконавців сильно вдарили по атакувальному потенціалу «Шахтар»я наприкінці осені. Зубков і Швед насамперед схильні до дій на правому фланзі. Однак існують варіанти, за яких і Олександр, і Мар'ян матимуть місця в основі. І мова не тільки про те, що Швед здатний зіграти центрфорварда.

Йовічевич напевно розглядає обох як реальних кандидатів на місце лівого вінгера. Насамперед, Зубкова, оскільки Швед має мінімальний і невдалий досвід гри на цій позиції. Олександр теж не виблискував зліва - що саме в «Шахтарі», що взагалі. Але у нього хоча б є три і голи чотири асисти у 20-ти матчах у ролі лівого вінгера. Використовували його в цьому амплуа і в донецькій команді. Ми вже звикли до того, що у «Шахтаря» на флангах атаки діють інвертовані вінгери, але, як кажуть, можливі інші варіанти.

Георгій Судаков


ФК Шахтар. Георгій Судаков

У Судакова із характеристик інвертованого вінгера для лівого флангу є лише права ударна нога, тобто схильність до зміщувань у центр.

Однак Георгія вже пробував у цій ролі Йовічевич. Центр півзахисту «Шахтаря» укомплектований досить непогано, тим більше хоча на рівні УПЛ свою ефективність продемонстрував Дмитро Криськів. Судаков, займаючи формально позицію на лівому фланзі, фактично буде додатковим півзахисником для розіграшів у центрі з Бондаренком, Криськівим, Назариною чи Степаненком, а бровка звільниться для підключень Богдана Михайличенка або Віктора Корнієнка, який одужує після травми.

Зрештою, використовує ж Хаві в ролі фальшивого вінгера Гаві. Подібна роль іноді була в «Барселоні» та збірній Іспанії у Андреса Іньєсти. Та й Федеріко Вальверде, який нерідко грає в «Реалі» в атаці праворуч, це не профільний вінгер. Згадаймо і Кевіна де Брейне, який у «Манчестер Сіті» формально іноді виходить на фланзі атаки.

Зміна ігрової структури

Не йдеться про те, що Ігор Йовічевич перейде на схему 3-4-3 або 3-5-2, хоча й подібні експерименти виключати не можна. Наприклад, у такій формації органічніше виглядатиме Ярослав Ракіцький - партнери по обороні замаскують брак швидкості у ветерана, водночас «помаранчево-чорні» отримають додаткового плеймейкера-захисника, а Михайличенко (або Корнієнко) - більшу свободу в атаці. Але це саме можливі винятки з правил, так як і для Йовічевича, і для «Шахтаря» вже років 20 подібні ігрові модулі просто не характерні.

Частково про цей варіант ми згадали, розглядаючи Судакова як потенційного кандидата на роль лівого вінгера.

За Михайла Мудрика структуру гри «Шахтаря» в атаці логічно заточили саме під Мудрика - і як індивідуально найсильнішого футболіста команди, і як можливість максимально його розпіарити, щоб вигідно продати. Якщо ж його в складі вже немає, то й вигадувати треба щось нове.

Це означає, що «Шахтар» або значно зменшить акцент в атаках на лівий фланг, або зміниться роль Богдана Михайличенка, який вінгера не гратиме (досвід має, але маленький і не вражаючий), але в плані підключень в атаку проявив себе за осінь-2022. непогано - 1+4, у тому числі два асисти у двох матчах з «Реалом». Нагадаємо, що Шахтар ще не викупив його контракт у «Андерлехта», що має додатково мотивувати вихованця «Динамо».

Не варто забувати і про Лассіну Траоре. Представник Буркіна-Фасо восени очікувано виглядав набагато гірше за себе самого періоду до серйозної травми. Але й такий Траоре у 17 матчах забив три голи та зробив три асисти. Якщо Лассіна повністю відновить кондиції, команда в атаці сміливо може грати на нього. Адже і африканець вміє грати на команду і не схильний зосереджуватися на особистій статистиці.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(135)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Злий Глобинець
Криськів теж може зіграти на лівому фланзі півзахисту. В МХ-1925 він неодноразово грав на цій позиції. Ще молодий, швидко освоїться.
Gargantua
пфффф, это все равнно как гадать кем в свое время Динамо заменило Шевченко.
да никем.
игроки такого калибра появляются раз в 10-20 лет. и то, если повезет.
скорее всего купят какого то бразильца на вырост
в УПЛ трудно даже советовать кого то.  может быть Брагару.
kadaad
Все эти ребята играли и при Мудрике, они его однлзначно не заменят.
Умник
Любимая тема.
Отстаньте от Судакова он уже и 8-кой играл и помогал степе, и 10-кой.
Давайте еще в ворота поставьте)))))
romeoboss
Ви що сміетесь,кажучі з приводу хто може бути заміною в "Шахтері"" Мудрику"
Таких я думаю що не мае. І в заголі скажить мені,зараз клуб грає у Еврокубке
Керевництво мае підсилювати склад перед матчем з Ренном,а вони на впаки
продали одного з ключевих гравців! Що хіба у Ахметова грошевий крізес.
А гра Мудрика у "Шахтері" додавала інтриги у боротьбі за вийграш в Л.Е. 
А що зараз,я гадаю що теперь вже ні!