Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 17 сiчня 2023, 10:09
3465
0

Юрай САНІТРА: «Завжди формую склад з огляду на стан спортсменів і на цілі»

Ексклюзивне інтерв'ю наставника чоловічої збірної України з біатлону

| Оновлено 17 сiчня 2023, 10:09
3465
0
Юрай САНІТРА: «Завжди формую склад з огляду на стан спортсменів і на цілі»
Суспільне Спорт. Юрай Санітра

Старший тренер чоловічої збірної Юрай Санітра в ексклюзивному коментарі для Sport.ua розповів про теперішній стан справ у команді, а також поділився планами на майбутнє. Зокрема, наставник оголосив склад команди на Чемпіонат Європи, самопочуття Блашко, Підручного та Мандзина, а також озвучив цілі на головні старти сезону.

— Юраю, чи залишилися Ви задоволені етапом Кубка світу у Рупольдингу після не надто вдалої Поклюки?
— Після перших стартів в новому році я не можу бути незадоволеним результатами своїх підопічних у Рупольдингу, тому що були об'єктивні причини того, що ми так почали рік. Якби у кожній з команд забрати трьох лідерів, де би знаходилися ці команди? Взяти, для прикладу, команду Чехії і забрати трьох лідерів – Крчмаржа, Ствртецьки і Вацлавіка, з ким би вони виступали? А у Поклюці ми впоралися і з тим складом, який у нас був: сьоме місце у сінґл-естафеті — непоганий результат.

Мене радує прогрес усіх спортсменів, які виступали у Рупольдингу ще й з огляду на перспективу наших стартів на Чемпіонаті світу (прим. Чемпіонат світу відбудеться впродовж 8-19 лютого в німецькому Обергофі).

Думаю, старт і в індивідуальній гонці, і в естафеті підтвердив, що у нас є хороша команда.

Вважаю, що цьому допомогло і те, що повернулися два наші лідери — Прима і Дудченко. Тому мені, як тренеру, якщо все буде добре зі здоров'ям у спортсменів, буде легше працювати і планувати тренувальний процес до Чемпіонату світу і Чемпіонату Європи.

— Відкриття етапу у Рупольдингу – Денис Насико. Як оціните його виступ?
— Я вперше забрав Дениса в команду А на підготовку до сезону 2022/2023, тож він мав можливість готуватися з основою. Йому не виходило виконувати все навантаження, тому що у нас трішки більший об’єм роботи, ніж він звик виконувати впродовж кількох років. Але він працював, і літня підготовка у нього була дуже хорошою. Денис мав проблеми зі стрільбою, і це мало вплив на його виступи у грудні. Але зараз я бачу, що йому допомогло те, що він отримав впевненість на Кубку IBU в Осрблі, де пробіг два хороші старти.

І зараз, за домовленістю із Денисом, фактично в останній момент, я забрав його у Рупольдинг через те, що Дудченко і Прима не могли стартувати. І він скористався цією можливістю. Думаю, що після цих двох стартів він вже відчув, що може. А зі своєї практики я знаю, що якщо спортсмен відчує, що він може зрівнятися з найкращими, то потім легше утримує цю позицію.

Тому я бажаю цього Денису, тому що він має за собою дуже непросту біатлонну кар’єру – те, як він готувався, як він повернувся в біатлон, і те, який тренувальний процес виконав до цього часу. Тож зараз я бажаю йому проявити себе якомога краще.

Приклад Дениса Насика може бути мотивацією для всіх спортсменів: за умови гарної роботи та правильного відношення до тренувального процесу завжди є шанс добитися результату навіть у доволі старшому віці (прим. Денису Насику 27 років)

— Нарешті на цьому етапі Богдан Цимбал прийшов до тями і почав наближено показувати те, що від нього очікують кожної гонки. Що з ним сталося у Поклюці?
— Богдан хороший спортсмен з великим талантом. Ми працюємо з ним вже 4 роки, але в деяких моментах навіть я не розумію реакцію його організму на те, як він втрачає контроль над своєю силою та кондиціями в один час.

У нього було кілька таких стартів у минулому сезоні – востаннє подібна ситуація трапилася на Олімпійських іграх. Але, я впевнений, що ми знайшли певний момент, який не дозволить повторюватися таким ситуаціям. Тому що ці два старти тут, у Рупольдингу, показали, що він має великий потенціал.

— Антона Дудченка і Артема Приму Ви відправили на збір в Обертілліах. З якою метою проводиться цей збір?
— Ми зробили аналіз стану спортсменів: перед новим роком в Україні у Прими не було можливості тренуватися, Дудченко приїхав з Різдвяної гонки в Гельзенкірхені хворим. Тож оптимальним рішенням після Поклюки, де була можливість проводити хороші тренування, було відправити їх на збір в Обертілліах, щоб вони могли допрацювати. Тому що у них обох був великий дефіцит в тренувальному процесі. Тож ми прийняли найкраще рішення, щоб Дудченко та Прима переїхали в Обертілліах, де вони можуть виконувати заплановану роботу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Антон Дудченко

— Зараз вони обидва знову відправилися в Обертілліах, і доєднаються до команди вже в Антхольці?
— Так, вони повернулися назад в Австрію: хлопці приїхали спеціально для естафети. Я побачив, в якому стані перебувають спортсмени, і далі, в Антхольці, вони приєднаються до команди на весь етап.

— Чи можете Ви назвати імена тих спортсменів, як поїдуть на етап в Антхольц?
— На наступний етап Кубка світу їде шість спортсменів: Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Денис Насико, Тарас Лесюк, Артем Тищенко. Цим ж складом, якщо всі будуть здорові, поїдемо на Чемпіонат Європи.

Що стосується того, чому немає Руслана Ткаленка: Руслан показав себе непогано фізично, але мав проблеми зі стабільністю у стрільбі. А всі, хто отримав довіру і можливість виступати на Чемпіонаті Європи, мали кращий особистий результат, ніж він.

Тому я обрав цей склад – і за спортивним принципом, і з огляду на те, чого ми хочемо добитися на Чемпіонаті Європи. Для Руслана Ткаленка двері на Чемпіонат світу не закриті – якщо він покаже якийсь хороший результат на Кубку IBU в Обертілліасі перед Чемпіонатом світу, то можливий варіант, що він отримає шанс стартувати.

— Ви казали, що на Чемпіонаті Європи планується перший пік, другий, логічно, що на Чемпіонаті світу. Якому старту цьогоріч, з огляду на сьогоднішні обставини, Ви надаєте перевагу?
— Якби це не був перший рік Олімпійського циклу, то я б не ставив ціль стартувати на Чемпіонаті Європи, який відбувається перед Чемпіонатом світу, тому що за стратегією Європа перед Світом мені не дуже підходила. Але цьогоріч ми хочемо виступати на всіх можливих стартах – і на Кубку світу, і на Чемпіонаті Європи, і на Чемпіонаті світу, тому зробили програму тренувального процесу з огляду на те, щоб ми мали змогу мати хороші результати і на Чемпіонаті Європи, і на Чемпіонаті світу.

— Яку ціль на Чемпіонат Європи Ви ставите для команди?
— На Чемпіонат Європи наша команда завжди їде з ціллю досягнути найкращих результатів – тобто, привезти медаль. Якщо буде одна – буду задоволений, якщо буде дві – буду щасливим. Але дуже-дуже хочемо, щоб в індивідуальних стартах та в естафетах спортсмени себе проявили і були на подіумі.

Конкуренція буде сильною, щоб наші уболівальники не думали, що Чемпіонат Європи – це склад другої категорії. Тут завжди виступають сильні норвежці, німці, французи, італійці, до того ж є кілька інших спортсменів хорошого рівня з Кубка світу, тож там завжди складно здобути медаль.

— За якими критеріями Ви будете формувати склад на Чемпіонат світу?
— Я завжди формую склад з огляду на стан спортсменів і на цілі, які нам потрібно виконувати. На Чемпіонат світу завжди їдемо не брати участь, а боротися за хороші результати. Хороші результати на Чемпіонаті світу це топ-10 в індивідуальних гонках, і ТОП-6 в естафеті. Тож з огляду на виконання цих цілей я і буду обирати команду на Чемпіонат світу.

Також, я впевнений, що Підручний буде готовий до того часу. Тому, думаю, основа буде з лідерів – усі ми в індивідуальних стартах будемо очікувати результат від Дудченка, Прими та Підручного. Четвертий, який буде стартувати, також може порадувати нас. Ще буду шукати одного-двох спортсменів, які зможуть доповнити команду, щоб закрити позицію на естафету.

— Дуже болюча тема для розмови – це Дар’я Блашко, яку Ви готували до сезону. Чи можете Ви сказати, що з нею відбувається?
— Я забрав Дашу в команду з тією метою, що два роки тому мені вийшло правильно визначити форму підготовки, яка підходить їй найкраще. Влітку, на ЛЧС, де Даша дуже добре виступала, вона показала, що робить прогрес, якщо порівнювати з олімпійським сезоном. І у підготовці також все було добре.

Але, я думаю, що не все було так, як треба, у підготовці після літнього чемпіонату світу: мені не сподобалася її участь на гонці у Франції (прим. 3 вересня Дар'я Блашко взяла участь у Martin Fourcade Nordic Festival); потім, на початку сезону, у неї з’явилися проблеми з диханням.

Якщо дивитися назад, у минуле, я це можу зв’язати з тим, що фактично, від січня минулого року, у Даші не було стартів: остання гонка у неї був в Антхольці, де вона відбиралася на Олімпійські ігри. У Пекіні у Даші не було стартів через covid, а у березні українська команда вже не стартувала на Кубку світу. Це також має вагомий вплив на те, що на цей час вона не готова так, яким було і моє, і її бажання.

Я впевнений, що як і два роки тому перед Поклюкою, мені ще вийде знайти таку форму підготовки, щоб вона могла допомогти жіночій команді на Чемпіонаті світу. Думаю, у питанні Даші Блашко я ще не сказав своє остання слово, я спробую знайти ключ і відкрити їй резерв, який у неї є.

— Чи задоволені Ви тими темпами відновлення, які демонструє Дмитро Підручний?
— Зрозуміло, що без цієї операції Дмитро більше не міг продовжувати виступати у цьому сезоні. Ще перед Контіолахті ми сподівалися, що все налагодиться, і все буде гаразд. Але, на жаль, без операції в цьому сезоні неможливо було обійтися.

Я щодня підтримую зв’язок із Дмитром по телефону – у нас залишається трохи менше, ніж місяць до старту Чемпіонату світу. Тож я впевнений, що йому вдасться виконати всю тренувальну роботу, і коліно буде настільки сильне, що буде дозволяти йому виступити на Чемпіонаті світу в Обегрофі.

Станом на тепер Дмитро почав кататися на лижах, остання інформація – він вже може стріляти з позиції лежачи, тому що до цього часу з цим була проблема. Тому якщо вийде додати силу, особливо у тій нозі, яка у нього після операції, то Діма зможе нам дуже допомогти ще цього сезону.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

— Чи буде у Дмитра якийсь старт перед Чемпіонатом світу, щоб Ви подивилися у яких фізичних кондиціях він перебуває?
— Так, плануємо. До 29 січня Діма буде на підготовці в Обертілліасі, а потім 2 та 4 лютого там же буде проходити Кубок IBU, де в програмі два спринти. Тому одну або дві гонки перед виїздом на Чемпіонат світу він пробіжить. Якщо буде все в порядку, то поїде на Чемпіонат світу. Якщо ж побачимо, що у цьому не буде жодної логіки та сенсу, то будемо приймати рішення окремо.

— Яка інформація у Вас є щодо Віталія Мандзина? До яких стартів і де він буде готуватися надалі?
— Шкода, що після Різдвяної гонки Віталік сильно захворів. Врешті-решт у нього не підтвердилося запалення легень. Але він підчепив дуже сильний вірус, тож у нього була практично двотижнева пауза. Він вже по трохи починає виходити на вулицю.

З огляду на те, що він пропустив Універсіаду, головною ціллю, якщо встигнемо, буде підготовка до Юніорського Чемпіонату Європи (прим. відбудеться 15-19 лютого) та Юніорського чемпіонату світу (прим. запланований 4-12 березня).

Але одразу скажу, що ми не будемо поспішати з його стартами у цьому сезоні. Гадаю, він підтвердив, що має право бути лідером юніорської команди. Тож більшою мірою будемо дивитися на його здоров’я, а не на те, щоб форсувати підготовку до стартів на цих Чемпіонатах.

— Сервіс грає чималу роль у тому, як виступають спортсмени. Цьогоріч у команді сервісу немає норвежця Оле Бьорна Треттеруда. Наскільки відчутна його відсутність?
— Справді, сервіс грає дуже-дуже велику роль у тому, як спортсмен може проявити себе на трасі. Тому що якщо лижі не працюють, то навіть найкраща фізична форма біатлоніста не допоможе йому показати себе сповна.

У цьому сезоні працює група українських змащиків. Думаю, що якихось провалів або ж великих проблем не було. Тож я впевнений, що команда сервісменів зможе показати свою найкращу роботу тоді, коли ми поїдемо на Чемпіонат Європи та Чемпіонат світу.

Я, як тренер, їм довіряю, і я знаю, що вони допоможуть нам добитися тих результатів, на які ми очікуємо.

— Юраю, Ви з оптимізмом дивитеся на перспективи української чоловічої команди у цьому сезоні?
— Ще перед стартом сезону я говорив, що цей сезон я сприймаю як перший рік нового олімпійського циклу. Тож у цьому сезоні я хочу дати можливість якомога більшій кількості спортсменів стартувати на Кубку світу та на Кубку IBU. Якщо я правильно підрахував, то у цьому сезоні вже вісім біатлоністів чоловічої команди отримали можливість стартувати на Кубку світу. Тому ми працюємо у тій тенденції, яку запланували перед сезоном. А далі лише час покаже хто з цієї вісімки, або, можливо, ще хтось, зможе показати себе до кінця цього сезону, і, головне, скористається цією можливістю. Тому що наступного сезону ми з більшою перспективою будемо дивитися на якість, ніж на кількість.

Дарія ВИРСТА

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.