Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Australian Open
| Оновлено 19 сiчня 2023, 18:29
11423
0

Помилування Джоковича, несподівана вагітність Осаки і прорив Крутих

Прев'ю до Australian Open

| Оновлено 19 сiчня 2023, 18:29
11423
0
Помилування Джоковича, несподівана вагітність Осаки і прорив Крутих
Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк та Рафаель Надаль

16 січня стартує 111-й розіграш Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу. Цього року змагання у Мельбурні розпочинаються без помітних скандалів, адже ще рік тому тут була справжня буря, пов'язана з депортацією Новака Джоковича. Тоді в дурнях залишилися всі, постраждав імідж турніру, австралійської політичної системи і тенісу загалом. Час лікує, хтось хоче грати, заробляти гроші та велич, хтось хоче бачити на своїх змаганнях найкращих, щоб залучати більше глядачів та продавати дорожче рекламу, тож усі сторони конфлікту заспокоїлися. Дійшло навіть до того, що керівництво турніру дало охороні завдання виганяти з трибун глядачів, які дражнитимуть та провокуватимуть Джоковича.

Для спортсменів приємною новиною стало те, що призовий фонд турніру вдалося трохи збільшити, особливо це стосується перших стадій. Наприклад, учасники першого кола одиночного розряду одразу отримають близько 74 тисяч доларів. Переможцю дістанеться на 2 мільйони більше.

На превеликий жаль, австралійці продовжують допускати до змагань спортсменів з рф і рб. До австралійських дев'ятиповерхівок російські ракети поки що не долітали, але ще рік тому і Джоковичу на Зеленому континенті обіцяли бан на кілька років.

І все ж таки треба зазначити, що перед початком турніру відбувся благодійний захід, метою якого був збір коштів для підтримки України. У ньому взяли участь багато відомих тенісистів.

Чоловіки

Турніри, що передували Australian Open

ATP 250 - Аделаїда 1. Фінал
Новак Джокович (Сербія) - Себастьян Корда (США) - 6:7(8), 7:6(3), 6:4
ATP 250 - Пуна. Фінал
Таллон Грікспор (Нідерланди) – Бенжамен Бонзі (Франція) – 4:6, 7:5, 6:3
ATP 250 - Аделаїда 2. Фінал
Квон Сун-Ву (Південна Корея) – Роберто Баутіста Агут (Іспанія) – 6:4, 3:6, 7:6(4)
ATP 250 – Окленд. Фінал
Рішар Гаске (Франція) – Кемерон Норрі (Велика Британія) – 4:6, 6:4, 6:4

Сезон у чоловіків розпочався на командному турнірі United Cup, де виступили багато топових тенісистів. Найкраще показали себе американці. У Френсіса Тіафо статистика 5:0, при тому, що було два матчі із суперниками з топ-30, у Тейлора Фрітца – 4:1, він програв лише Кемерону Норрі. Британець, до речі, теж виграв усі свої три одиночні зустрічі (був крутий виграш у Надаля), але його команда у першому раунді плей-оф програла американцям.

Новак Джокович тріумфально повернувся до Австралії на невеликому, але важливому для себе турнірі ATP 250 в Аделаїді. Після торішнього кошмару та принижень сербу знову вдалося відчути приємні емоції від виступу на австралійській землі. Він навіть заявив, що всі образи забуті, а після перемоги півгодини роздавав автографи та віддав уболівальникам майже всі свої речі на сувеніри. На початку сезону дев'ятиразового чемпіона Australian Open начебто турбувала травма стегна, але сам він запевняв, що вона не заважає йому грати на повну силу. Але під час тренувань Ноле все ж таки був максимально обережний.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

Турнір в Індії особливого інтересу не викликав, а ось другі змагання в Аделаїді вийшли дуже цікавими. 25-річний південнокореєць Квон Сун-Ву після програшу фіналу кваліфікації Томашу Махачу потрапив на нього у першому колі основи та обіграв. Після цієї перемоги кореєць видав кілька топових матчів і, зрештою, сенсаційно завоював титул. У першому колі Australian Open йому грати з Крістофером Юбенксом, який отримав вайлд-кард. Переможну серію можна продовжити, якщо після попереднього успіху залишилися емоції.

Ще на одному турнірі в Окленді 36-річний Рішар Гаске зумів виграти 16-й титул ATP, здолавши у фіналі Норрі. Це був перший трофей відомого француза за останні п'ять років.

Australian Open

На початку січня стало відомо, що австралійський мейджор пропустить лідер світового рейтингу Карлос Алькарас. 19-річний іспанець наприкінці минулого сезону лікував ушкодження м'язів живота, а на початку цього року отримав травму ноги під час тренувального матчу, коли діставав м'яч у шпагаті. Алькарас за підсумками Australian Open теоретично може зберегти тенісну корону, але одразу три гравці можуть змістити його з першого місця. Новак Джокович та Стефанос Циципас стануть №1, якщо виграють титул. Каспер Рууд очолить рейтинг, якщо стане чемпіоном чи програє фінал не Джоковичу чи Циципасу.

Після зняття Алькараса посів очолив чинний чемпіон Рафаель Надаль. Іспанець, який у другій половині минулого року також страждав після травми м'язів живота, розпочав сезон із двох поразок на United Cup, але це його не збентежило. Під час підготовки Рафа зізнався, що цього року м'ячі для нього будуть гіршими. Вони швидко здуваються і не так добре крутяться, а більше підходять для тих, хто грає плоскими ударами.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль

Виходячи з цього, неважко здогадатися, що букмекери бачать головним фаворитом Новака Джоковича, який з 2011 року програв на австралійській землі лише 3 матчі. На перемогу серба дають коефіцієнт 1.85, на Даніїла Медведєва – 7, на Стефаноса Циципаса – 13, на Рафаеля Надаля та Ніка Кірьоса – по 17. Лідер австралійського тенісу, до речі, знявся з United Cup та встиг виграти виставковий матч проти Джоковича в Мельбурні. Пошуміти на домашніх кортах він може голосно, подивимося, як далеко йому вдасться дійти.

Результати жеребкування можна оцінити як непогані, обидві половини сітки вийшли дуже конкурентними. У першу чверть до Надаля потрапили Медведєв, Тіафо, Хуркач, Шаповалов, Хачанов та Корда. Вже в першому раунді Рафі доведеться змагатися з перспективним 21-річним американцем Джеком Дрейпером, який минулого року виграв 4 челенджери і досягав 1/4 фіналу Мастерса. У другій чверті Стефанос Циципас та Фелікс Оже-Альяссім боротимуться за путівку до півфіналу з Норрі, Сіннером, Музетті та Чоричем. Є тут і нестаріючий Стен Вавринка.

У верхній частині другої половини сітки розташувалися Новак Джокович, Андрєй Рубльов, Нік Кірьос, Хольгер Руне та Алекс де Мінаур. В останню чверть потрапили Каспер Рууд, Тейлор Фрітц, Александр Звєрєв, Маттео Берреттіні та ще кілька сильних тенісистів. Берреттіні, наприклад, розпочне турнір матчем проти Енді Маррея. Ймовірно, це буде найгучніше протистояння першого раунду.

Щодо втрат, то окрім Алькараса у Мельбурні не зможуть зіграти фіналіст 2018 року хорват Мартін Чілич, француз Гаель Монфіс, американець Рейллі Опелка та друга ракетка Польщі Каміль Майхшак.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

Орієнтовний склад півфіналів

Надаль [1] – Циципас [3]
Джокович [4] – Рууд [2]

Наші

Останні два роки у цьому пункті були сльози, але тепер і на нашій вулиці є невелике свято. Новий лідер українського чоловічого тенісу Олексій Крутих вдало стартував у своїй першій кваліфікації до турнірів Grand Slam та порадує нас виступом в основній сітці.

У відборі 22-річний уродженець Києва отримав непогану сітку, Стефан Козлов та Джанлука Магер були йому явно під силу, що він і довів на корті. А ось у фіналі відбору завдання було набагато складнішим. Деніс Кудла має певний рівень та статус, він був явним фаворитом протистояння з українцем. На радість українських уболівальників, Крутих не затремтів після програшу першого сета, у дев'ятому геймі другої партії шикарним бекхендом по лінії реалізував прихований сетбол, а у третій партії швидко оформив брейк і довів матч до перемоги.

У першому раунді основи на Олексія чекає зустріч із 23-м сіяним аргентинцем Дієго Шварцманом. З такими високорейтинговими суперниками українець ще не грав, але Шварцман наразі переживає не найкращий момент у кар'єрі. Дієго, звичайно ж, фаворит цього матчу, але не беззаперечний. Якщо Крутих не перегорить і продовжить грати на максимум, шанси пройти далі є. Спойлер: у другому колі шанси також будуть, але поговоримо про це пізніше.

Жінки

Турніри, що передували Australian Open

WTA 500 - Аделаїда 1. Фінал
Аріна Соболенко – Лінда Носкова (Чехія) – 6:3, 7:6(4)
WTA 250 – Окленд. Фінал
Корі Гауфф (США) – Ребекка Масарова (Іспанія) – 6:1, 6:1
WTA 500 - Аделаїда 2. Фінал
Белінда Бенчич (Швейцарія) – Дар'я Касаткіна – 6:0, 6:2
WTA 250 – Хобарт. Фінал
Лорен Девіс (США) – Елізабетта Кочаретто (Італія) – 7:6(0), 6:2

Американські тенісистки також добре показали себе на United Cup. Медісон Кіз виграла усі свої п'ять матчів і навіть встигла тиждень провести у першій десятці рейтингу WTA. Востаннє їй це вдавалося ще у 2019-му, хоча з того часу вона провела багато тижнів на 11-му рядку. Джессіка Пегула виграла 4 матчі з 5, програвши лише Петрі Квітовій, але при цьому розгромивши Ігу Свьонтек. Джессіка два роки поспіль досягає 1/4 фіналу в Мельбурні і цього року однозначно буде серед фавориток.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіз, Фрітц, Пегула і Тіафо

Ще одна американка Корі Гауфф не грала за збірну, але чудово себе показала на змаганнях в Окленді. 18-річна представниця США на кортах Нової Зеландії залишилась непереможеною, не віддавши жодного сета на шляху до титулу. Звісно, треба уточнити, що вона не мала жодної суперниці з першої півсотні, але Коко явно перебуває у хорошій формі, і обіграти її буде непросто.

На двох найбільших турнірах в Аделаїді перемоги здобули Аріна Соболенко та Белінда Бенчич. З першою все зрозуміло, вона у непоганій формі, але говорити про неї особливого бажання немає. Зі швейцаркою все набагато цікавіше. Після виграшу двох медалей у Токіо вона рідко показувала гарні результати не за збірну. На United Cup вона мала 1-1 у груповому раунді з поразкою від Свьонтек. Збірна Швейцарії не змогла вийти з групи, тож далі довелося грати одиночний турнір. В Аделаїді Бенчич обіграла Гарбіньє Мугурусу, Каролін Гарсію та знищила Касаткіну, Кудерметова ж знялася перед півфіналом. Сітка у Бенчич у Мельбурні непогана, хоча раніше далі 4-го кола вона тут не заходила.

З нетипового варто виділити виступ Кароліни Плішкової у кваліфікації змагань в Аделаїді. Попереднього разу чешка грала у відборі на турнір WTA ще у серпні 2014 року. На жаль, в Україні дуже добре пам'ятають події того місяця, проте у жіночому тенісі за цей час змінилося майже все. Залишилася хіба що нестаріюча Вінус Вільямс, яка й надалі продовжує відбирати призові у молодих, хоча останнім часом це стається все рідше. Цього разу вона не зіграє у Мельбурні через травму, отриману в Окленді.

У Хобарті нагадала про своє існування ще одна американка Лорен Девіс. Екстенісистка топ-30 зі зростом 157 см стартувала у кваліфікації, у фіналі відбору обіграла Катерину Байндл і не віддала жодного сету до завоювання титулу. На останньому US Open її зупинила Іга Свьонтек у третьому колі, зараз на цій стадії можлива зустріч із Соболенко. Побажаємо американському Давиду здолати білоруського Голіафа, якщо це протистояння все ж таки станеться.

Australian Open

З головною фавориткою у жінок все ясно – це лідер світового рейтингу Іга Свьонтек, на її перемогу дають коефіцієнт 3.1. Польська тенісистка поки не знищувала все живе в Австралії через невелику травму плеча, але вона сама заспокоїла своїх уболівальників, повідомивши, що з нею все гаразд. Також серед фавориток Соболенко (7.5), Пегула (11), Гарсія і Гауфф (по 13), а також друга ракетка світу Онс Жабер (15), яка поки не в найкращій формі.

Головною несподіванкою стало зняття дворазової чемпіонки Наомі Осаки, яка раніше не відмовлялася від участі у хардових мейджорах. Було зрозуміло, що японка або остаточно вирішила зав'язати з великим тенісом, або є реально вагома причина не грати в Мельбурні. Через деякий час Осака повідомила про свою вагітність, і це гарна новина у всіх аспектах. Наомі, яка останнім часом більше зайнята розвитком свого бренду, а не спортом, пообіцяла повноцінно повернутися до тенісу, причин сумніватися в цьому немає. Все-таки, це найсильніший гравець на хардових покриттях останніх п'яти років, її раннє завершення кар’єри було б неприємним ударом для жіночого тенісу. Тим більше, після завершення кар'єри Ешлі Барті, яка, до речі, теж пішла в декрет. Цікаво, що всі переможниці Australian Open з 2016 або вагітні зараз, або народили нещодавно, або грали на турнірі під час своєї вагітності.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ешлі Барті та Іга Свьонтек

Цього року в основу пробилися кілька юних і перспективних чеських тенісисток. Бренда Фругвіртова зробила це у 15 років та 9 місяців, п'ять років тому Марта Костюк зробила подібне, будучи на три місяці молодшою. Тоді українка дійшла до третього кола основної сітки, де програла Еліні Світоліній. Фругвіртовій-молодшій повторити це досягнення буде набагато складніше, адже у другому колі на неї чекатиме зустріч з Пегулою, та й Саснович ще треба обіграти. Також в основу пробилася менш розкручена чешка - 16-річна Сара Бейлек, за рейтингом в основній сітці зіграє 17-річна Лінда Фругвіртова. А ще є й 18-річна Лінда Носкова, яка дійшла до фіналу в Аделаїді.

Результати жеребкування можна оцінити як цікаві. У першій чверті до Свьонтек потрапили Даніель Коллінс, Корі Гауфф та Єлена Рибакіна. Тут же зіграють і українки Леся Цуренко, Катерина Байндл та Даяна Ястремська.

У другій чверті боротимуться Джессіка Пегула, Марія Саккарі, Барбора Крейчикова, Петра Квітова, Медісон Кіз та Вікторія Азаренко. Конкуренція божевільна, тому присутність тут Марти Костюк та Ангеліни Калініної не надто обнадіює. Нашим дівчатам буде дуже важко показати високі результати.

У верхній частині другої половини все буде менш цікавим. Тут є Касаткіна, Кудерметова та Александрова, а також Анетт Контавейт, Алізе Корне, Кароліна Плішкова та Каролін Гарсія. Повболіємо тут і за Марину Заневську.

В останній чверті є багато відомих тенісисток, які зараз не в найкращій формі. Це Слоан Стівенс, Донна Векич, Маркета Вондроушова, Гарбіньє Мугуруса та Еліза Мертенс. Останні дві змагатимуться між собою у першому колі, вивіска матчу вражає. Матч першого кола Павлюченкова – Джорджі також було важко собі уявити ще рік тому. З високорейтингових тут Онс Жабер, Белінда Бенчич, Беатріс Хаддад-Майя та Соболенко. Цікавих матчів буде багато.

Щодо втрат, то через допінгову справу Australian Open пропускає фіналістка 2018 року Симона Халеп, а також травмовані Дар'я Севілл (хрести), Ван Цян (плече), Айла Томлянович та Паула Бадоса. Останні дві випали буквально за кілька днів до старту через травми стегна та коліна відповідно. Також не зіграє і іспанка Сара Соррібес Тормо (гомілкостоп), яку в основі замінила українка Катерина Байндл. Даяна Ястремська потрапила до основної сітки після зняття Осаки. Чжен Сайсай узагалі знялася 15 січня через травму зап'ястя.

Орієнтовний склад півфіналів

Свьонтек [1] – Пегула [3]
Гарсія [4] – Соболенко [5]

Наші

В основній сітці Відкритого чемпіонату Австралії зіграють одразу п'ять українських тенісисток. Спочатку за рейтингом проходили Калініна та Костюк, але Байндл та Ястремська були у топ-3 альтернативного списку, що й допомогло їм уникнути участі у відборі. У кваліфікації боролися ще три українки: Леся Цуренко, Дарина Снігур та Катаріна Завацька. Одна із трьох пройшла в основу – це цілком прийнятний результат. Снігур та Завацька зупинилися у півфіналі.

Ангеліна Калініна у першому раунді основи зіграє проти кваліфаєра Коко Вандевей. 31-річна американка зараз посідає 139-те місце у світовому рейтингу, але це ексгравець першої десятки і про це не треба забувати. У 2017 році вона грала тут у півфіналі, обігравши на своєму шляху Мугурусу, Кербер та Бушар. У кваліфікації Вандевей грала непогано, тож сподіватися на легку перемогу не варто. Тим не менш, Калініна, яка місцями вже показувала теніс непоганого рівня цього сезону, буде фавориткою. Раніше Калініна один раз грала з Коко та програла їй у двох сетах, але це було ще у 2019 році. У другому колі можливий матч із Петрою Квітовою, дуже хотілося б побачити цей поєдинок.

Марті Костюк теж у суперниці потрапила дісталася американка, але набагато молодша. Це 28-ма сіяна Аманда Анісімова, яка часом буває нестримною. На початку цього року вона поки що зірок з неба не хапає, але перемоги в неї були. Марта в Австралії чудово виступила на першому турнірі в Аделаїді, де програла лише другій ракетці світу, а на другий турнір сил уже не вистачило. Вболівальники тенісу мають пам'ятати, що Костюк та Анісімова вже зустрічалися на корті. Було це у півфіналі кваліфікації змагань у Мадриді-2019. Матч вийшов епічним, Марта повісила суперниці два «бублики», але при цьому примудрилась програти другий сет. Трохи пізніше вона не без частки іронії розповіла, чому тоді вийшло перемогти саме з таким рахунком. До речі, досі це єдина поразка американки із двома сетами по 0:6. Цілком імовірно, що таке більше і не повториться. Букмекери не бачать яскраво вираженої фаворитки, у цьому з ними можна погодитися. У другому раунді опонентка може бути трохи простішою, але у третьому – Пегула.

Getty Images/Global Images Ukraine. Онс Жабер і Марта Костюк

Катерина Байндл отримала у суперниці 110-ту ракетку світу Каміллу Рахімову. Росіянка наприкінці минулого сезону виграла 60-тисячник ITF у Франції, а на початку цього поки що програла два матчі кваліфікації суперницям, які на ходу. Вищезгадана Девіс знищила її, віддавши три гейми, з Катериною Синяковою була боротьба. Торік Байндл зустрічалася із цією росіянкою на турнірі у Бронксі, але дограти матч не змогла. І у цьому протистоянні шанси приблизно рівні.

Даяна Ястремська встигла застрибнути в останній вагон і таки зіграє в основі. Щиро кажучи, є великі сумніви щодо успіху її потенційної кваліфікаційної кампанії. Перший суперник – справжній вогонь, це добре нам усім відома латвійка Альона Остапенко, з якою Даяна має дружні стосунки. Дівчата минулого року грали між собою у Бірмінгемі на траві, тоді сенсаційно перемогла Ястремська. Головна проблема полягає в тому, що це був останній хороший матч Даяни.

Багато хто помітив, що Остапенко поступово стає схожою на мрію всіх бабусь світу, як їй вдається грати на високому рівні в такій фізичній формі – питання із зірочкою. Щоб б там не було, матч обіцяє бути емоційним. Остапенко, безперечно, є фавориткою зустрічі, але у Даяни завжди може полетіти. Теоретично, Ястремська в третьому колі може зустрітися з Байндл, іноді дива трапляються.

Леся Цуренко вкотре доводить, що кваліфікація Australian Open для неї – не перешкода. Четверта участь, дванадцять виграних матчів, один програний сет – буде про що розповісти онукам. І навіть підступний жереб вирішив дати Лесі спокій, визначивши їй цього разу у суперниці не суперницю з топ-5, а «лише» 133-ту ракетку світу Кароліну Мухову. Чешка останнім часом не показує найкращої гри, наприкінці сезону 2021 року травмувалася, через що довго не грала. Також вона знялася через травму з торішнього Ролан Гаррос, а влітку перехворіла на ковід. Минулого року Кароліна пропускала австралійський мейджор, не зумівши захистити півфінал-2021, а на цей розіграш заявилася за захищеним рейтингом. Коротше кажучи, потенціал у Мухової божевільний, але зараз її можна перемагати. Леся в Австралії вже показала себе з кращого боку, якщо не турбуватиме лікоть, то все можливо. Але далі другого кола зайти буде неймовірно складно.

У парному розряді Україну представлять сестри Кіченок, Марта Костюк та Ангеліна Калініна. Людмила та Надія зіграють із тими ж напарницями, з якими розпочинали сезон, Марта виступить у парі з румункою Эленою-Габріелою Русе, Ангеліна – з Алісон ван Ейтванк із Бельгії. Тут традиційно найбільші надії на пару Людмила Кіченок / Альона Остапенко, посіяну під п'ятим номером. Але й пара Костюк / Русе теж непогана, минулого року вони грали у 1/4 фіналу Ролан Гаррос.

Матчі основної сітки розпочнуться у понеділок за місцевим часом (різниця з Мельбурном складає 9 годин). Як і минулого року, у стартовий день на корти вийдуть усі представниці України. О 02:00 за Києвом стартує Костюк. Калініна, Байндл та Цуренко зіграють другим запуском, Ястремська – третім.

Також не забувайте, що на Australian Open тай-брейк у фінальному сеті за рахунку 6:6 грається до 10 очок. Це правило уніфіковано на всіх мейджорах з минулого року.

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 18
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 24 квітня 2024, 17:24 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.