Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 08 сiчня 2023, 18:34
6094
1

Чому Чухаджян майже без шансів програв Еннісу

Українець міг відбоксувати краще, але замало контратакував

| Оновлено 08 сiчня 2023, 18:34
6094
1
Чому Чухаджян майже без шансів програв Еннісу
Getty Images/Global Images Ukraine

Українець Карен Чухаджян (21-2, 11 КО) програв поєдинок за титул тимчасового чемпіона за версією IBF у напівсередній ваговій категорії американцю Джарону Еннісу (30-0, 27 КО). Незрозуміло, на що розраховував українець з таким боксом, але маємо логічний результат і не зовсім логічний бій.

Чухаджян взагалі не атакував. Але робота ніг прекрасна і змусила Енніса прокинутись

Далеко не факт, що Джарон Енніс бачив хоча б один поєдинок Карена Чухаджяна. Українець - взагалі не частий гість Youtube чи будь-яких інших хостингів, де є записані відео протистоянь. А ще американець перед боєм відзначав, що наступний суперник – хороший боксер, і на цьому все. Тож робота ніг українця гарантовано здивувала американця.

Чухаджян взявся різати ринг з усіх боків, не даючи затиснути себе ніде – ні у куті, ні біля канатів, ні просто посеред рингу. Джарон такого не любить. Він може працювати по-різному. Може другим номером. Вміє йти в атаку. Навіть в обох стійках спокійно боксує, хоча і більше тяготіє до стійки шульги. Але ганятись по всьому рингу за опонентом – не найулюбленіша задача для Енніса.

Спочатку здавалось, що все йде, як треба. Енніс бігав за опонентом, Чухаджян не давав себе дістати. При цьому, Карен завжди боксує так – нікуди не поспішає. Але цього разу все затягнулось. Фактично, до кінця поєдинку.

Український спортсмен від раунду до раунду рухався і рухався. Рухався і рухався. І бити не починав. Епізодично непогано перекидав довгу передню руку суперника джебом. Іноді непогано бив лівим боковим. Ну, і все. Комбінаційна робота, в якій Чухаджян майстер, пішла геть. Намагання перехопити атаку суперника навіть не виникали. Красиві рухи без ударів – бокс, але до певного моменту.

Вже у шостому раунді стало зрозуміло, що Карену просто так не перемогти. Не віддадуть перемогу рішенням суддів, якщо тільки він не увімкнеться от просто зараз і не відправить суперника у два нокдауни, забравши всі раунди, що залишились. А краще у три нокдауни, щоб точно віддали.

Але Чухаджян не увімкнувся. Його ноги працювали практично безпомилково, дуже нечасті випади приходились у ціль, Але на цьому все. А що ж Енніс? Джарон просто робив своє. Він не виглядав чудово, не виглядав по-чемпіонськи. У нього знайшлись проблеми з рухливими бійцями. Але він просто робив те, що вміє і має. І це приносило результат.

Американець тиснув, йшов вперед, працював джебом. Довжелезні руки дозволяли йому зупиняти суперника. Силові – лякати його та збивати з намагань увійти на середню та ближню дистанцію. Нічого надзвичайного, нічого нового. Але це працювало і він робив свій максимум. А Чухаджян – не робив.

У десятому раунді Енніс був близький до нокдауну суперника. Прилетіло у тулуб, Карен зігнувся. Але перетерпів. І відпрацював на ногах. І не дав прикластись на ближній дистанції. Виявилось, що Чухаджян може працювати з Джароном ближче, і це не страшно. Але виявилося запізно.

Фактично, останній непоганий період поєдинку для Карена – останній раунд. Чухаджян неочікувано почав контратакувати, намагатись упіймати опонента. Виходило добре, адже українець це вміє найкраще. Але замало. І для перемоги у поєдинку в цілому, і для перемоги у раунді.

Підсумковий рахунок суддів: 120-108 тричі на користь Джарона Енніса, який тепер є тимчасовим чемпіоном світу за версією IBF.

На що розраховував Чухаджян із таким боксом – не ясно. Взагалі, бокс хороший. Просто малорезультативний. Взагалі не результативний, якщо бути відвертим. Багато рухів, багато захисту, ніякої атаки. Як перемагати в боксі, не б’ючи по опоненту – загадка.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що далі?

Джарон Енніс піде на чемпіонів. Принаймні, через претендентів. Еррол Спенс – чемпіон, з яким Енніс може зустрітись. Але, скоріше за все, пізніше. Американець має список суперників, з якими він хотів би зустрітись, і там немає Енніса.

А якщо цього року все ж зроблять поєдинок Спенса та Кроуфорда, то і не буде. Тому що навряд хлопці закінчать на одному поєдинку. Всі організатори кажуть, що варто робити два, а то і три протистояння, щоб витиснути з нього максимум. Тому ще рік-півтора Джарону не варто розраховувати на титул.

Або ж Спенс та Кроуфорд знову не домовляться, і все складеться. Може бути і таке.

Окрім чемпіонів, у напівсередній вазі купа варіантів. Можна веселитись хоч тричі на рік і щоразу буде цікаво. Таких прудких опонентів, як Чухаджян, ще пошукати треба, а якщо перед Джароном стояти, то прилітатиме точно і часто. А ще важко. Тож серія нокаутів почнеться заново.

Майбутнє Чухаджяна незрозуміле. З одного боку, він показав себе гарно. Американські фанати здебільшого пишуть про його футворк. З іншого, ну це був точно не найкращий його бокс. Люди все ж ходять подивитись в першу чергу на влучання, і лише тоді на рухи.

Українець може як ще не раз приїхати до США, так і повернутись до Німеччини та боксувати там роками. Абсолютно незрозуміло, наскільки такий бокс від Чухаджяна змінив до нього ставлення десь за межами рідних рингів.
Багато залежатиме від організаторів і від того, для чого вони везтимуть Карена. Цілком реально, що можуть запросити для важкого бою проти ось такої ж потенційної зірки. А Чухаджян вистрілить у другому шансі і увірветься в топ.

Загалом, поєдинок для українця непоганий. Але міг бути кращим. Боксував добре, але міг краще. Рухався чудово, але, якби бив – було б краще. Маємо надію, що це не останній такий гучний виїзд для українця. Він точно може показати більш яскраве протистояння.

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил