Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 07 сiчня 2023, 06:44
10175
17

Дарвін Нуньєс: дерев'яна нога Ліверпуля

Уругвайський форвард поки що абсолютно не виправдовує витрачених на його трансфер 80 мільйонів євро

| Оновлено 07 сiчня 2023, 06:44
10175
17
Дарвін Нуньєс: дерев'яна нога Ліверпуля
Getty Images/Global Images Ukraine. Дарвін Нуньєс

Перший матч у 2023 році виявився абсолютно провальним для «Ліверпуля». Команда Юргена Клоппа на виїзді сенсаційно поступилася «Брентфорду» (1:3), а на її уругвайського форварда Дарвіна Нуньєса, який вже на 8-й хвилині впустив стовідсотковий момент, не зумівши вразити вже фактично порожні ворота, й влучивши у захисника «бджіл», котрий намагався перекрити площину, обрушився просто ураган критики.

Що там й казати, коли навіть найбільша у світі мережа піцерій Domino's Pizza форменно принизила Нуньєса у соціальних мережах, коли виклала пост, в якому було написано: «Вибачте, якщо ми пропустили якісь замовлення. Ми тільки почали працювати із цим хлопцем». Щоб не було сумнівів, що такий глузливий вислів був адресований саме Дарвіну Нуньєсу, до тексту додавалося фото уругвайця, й подібних відверто знущальних повідомлень на адресу форварда «Ліверпуля» останнім часом у соцмережах настільки багато, що цим вже абсолютно нікого не здивуєш…

Від Нуньєса справді чекали дуже багато чого. А як може бути інакше, якщо минулого літа «Ліверпулю» довелося розщедритися на 80 мільйонів євро, щоб викупити контракт уругвайця у «Бенфіки»? Але якщо в лісабонському клубі Дарвіну вдалося у сезоні-2021/22 відзначитися 26 забитими м'ячами в 28 матчах чемпіонату Португалії, то в стані «червоних» уругвайцю відверто не вистачає впевненості у власних силах, коли він опиняється перед воротами суперника.

Остання теза – зовсім не авторська вигадка чи затяте критиканство зі сторони. З цим в одному з нещодавніх інтерв'ю прямо погодився і сам Нуньєс: «Іноді я справді почуваюся нерішуче та невпевнено перед воротами суперників. Багато хто з партнерів по команді радять мені просто зберігати спокій».

Але роздавати поради – це одне, а от забивати м'ячі у футболці однієї з найсильніших команд планети – зовсім інше. Очевидно, що у «Ліверпулі» Дарвін Нуньєс зіткнувся із таким тиском, якого ніколи раніше в кар'єрі не відчував. Все-таки у «Бенфіці» йому було простіше справлятися з очікуваннями, а після переїзду на «Енфілд», та ще й за таку солідну суму (з урахуванням бонусів вона може й зовсім зрости до 100 мільйонів євро), на ногах уругвайця наче виникли десятикілограмові гирі, які заважають йому показувати свій колишній рівень результативності.

Втім, було б нерозумно критикувати Нуньєса, не визнаючи очевидного – його внесок у гру та результати «Ліверпуля» нині досить значущий. Уругвайський форвард демонструє здорову агресивність на полі, чудово переміщається у фінальній третині, й майже завжди тримає у напрузі захисників команди-суперниці.

Статистика також свідчить про те, що Нуньєс є важливою фігурою в атаці «Ліверпуля». Станом на поточний момент, Дарвін знаходиться на п'ятому місці в АПЛ за загальною кількістю ударів, завданих по воротах суперників (51), причому у перерахунку на 90 хвилин уругваєць й зовсім є лідером турніру за цим показником. У середньому за матч він завдає по 4,82 удари, і це набагато більше, ніж у Александара Митровича з «Фулхема» (3,96) та Ерлінга Холанда з «Манчестер Сіті» (3,93).

Цікаво, що норвежець випереджає уругвайця за кількістю дотиків у штрафному майданчику суперника в перерахунку на 90 хвилин. У Холанда, який є лідером АПЛ за цим показником, статистики нарахували 7,38 дій, тоді як у Нуньєса, що йде другим у цьому компоненті, – 7,18. Згаданий вище Митрович із 5,13 дотиками у штрафному майданчику суперника в перерахунку на 90 хвилин посідає лише 9-те місце.

Чому варто прив'язуватися саме до показників Холанда та Митровича? Все просто – саме ці два форварди є зараз лідерами АПЛ за показником очікуваних голів. У норвежця він становить 14,09, а у серба – 11,42. Нуньєс, який багато б'є і активно поводиться у штрафному майданчику суперника, «настріляв» лишень на 6,95xG.

Недивно, що Холанд та Митрович забили набагато більше за Нуньєса. В активі форварда «Манчестер Сіті» 21 гол, у нападника «Фулхема» 11 забитих м'ячів, а літній новобранець «Ліверпуля» може похвалитися лише 5 голами, хоча слово «похвалитися» в цьому аспекті звучить, мабуть, чимось схожим на тролінг, як у Domino's Pizza…

Власне, саме реалізація моментів є головним негативним чинником на старті кар'єри Нуньєса у «Ліверпулі». Після гри із «Брентфордом» головний тренер «червоних» Юрген Клопп, відповідаючи на запитання, яким чином уругвайський форвард його команди не реалізував забійний момент на початку матчу, дав зрозуміти, що очікує від свого підопічного значно більшого: «Можливо, Нуньєс й уявити собі не міг, що Бен Мі (центрбек «Брентфорда» - прим. авт.) зможе врятувати свою команду від неминучого голу. Дарвіну треба показати кращу реалізацію моментів».

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарвін Нуньєс

Звичайно, процес адаптації Дарвіна Нуньєса до нової команди та нового чемпіонату ще далеко не завершився, а кожен форвард, який хоче досягти успіху в АПЛ, повинен пройти через деколи просто руйнівний тиск з боку преси та вболівальників. Якщо подолати таке Нуньєсу не вдасться, то він назавжди залишиться у пам’яті фанатів «Ліверпуля» жалюгідним невдахою, і у наступних своїх командах щоразу зіштовхуватиметься з «вантажем» колишніх невдач. Щоб досягти успіху на «Енфілді», уругвайцю доведеться продемонструвати не лише фізичну, а й психологічну силу.

Поки що Дарвіна Нуньєса можна сміливо називати «дерев'яною ногою» нинішнього «Ліверпуля». В уругвайця – найгірша статистика реалізації явних гольових моментів в АПЛ серед усіх футболістів, які з початку сезону мають на своєму рахунку таких у кількості понад 10. Нуньєс «запоров» одразу 15 явних гольових можливостей, а забив лише 5 м'ячів…

Так, не помиляється тільки той, хто нічого не робить, але Нуньєсу важливо розуміти, що чекати чудес від нього надто довго у «Ліверпулі» ніхто не буде. Тут занадто висока відповідальність за результат, і надто велика спокуса при нагоді списати всі невдачі на того, хто явно виділяється не в кращий бік. Втім, великий Іан Раш також стикався із непростими періодами та критикою на свою адресу, але саме цей валлієць, пройшовши через величезний тиск ззовні, став та досі залишається найкращим голеадором в історії «Ліверпуля». Чому б Нуньєсу не піти цим же шляхом? Принаймні, абсолютно все для успіху знаходиться у його руках, а якщо точніше, то у ногах та голові…

Оцініть матеріал
(74)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Євген Доніч
відстаньте від хлопця, все з ним і у нього в Ліверпулі буде гаразд. Мітровіч - 28 років, 4 сезони в команді; Холланд - загально визнаний геній атаки (вже в свої роки) - до чого тут порівняння? Давайте порівняємо Роналдіньо і Белькевича наприклад - так, другий хороший футболіст, краще багатьох, але що з того?
Багато заплатили? Ну так значить бачать в ньому на ці гроші користі. За Чигринського сама Барса платила, за Санчо скільки віддали - він взагалі не грає, промовчу вже про купу бездарів яких на більші мабуть в сумі гроші в Динамо накупляли - а толку?
OKs100
Лучше бы подписали Довбыка.
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
JerzyJerzy
У Нуньєса все по переду. Складна адаптація, сам Ліверпуль зараз кризовий. 
Nick.Grabowski
Дарвіну Нуньєсу потрібно було переходити в Іспанію, кудись в Барселони чи Реал. Або ж в Італію. Англія для уругвайців не підходить як чемпіонат історично, скільки вже було прикладів. А от для скандинавів (норвежців, шведів, данців) підходить. 
Англія та Ліверпуль - це специфічні локації. Які уругвайці досягали суттєвого успіху в Англії?
Хоча може його і прорве з часом. Але якщо є Іспанія та Італія - то навіщо Англія для уругвайця?  Той же Інтер, Ювентус, Реал, Атлетіко, Барселона, навіть Німеччина - Баварія виглядають куди більш привабливо. 
ALM
Юржен останнім часом набрав португалців як у прямому, так і переносному значенні. А вони не тянуть. Як і не тянуть темп вже більш дорослі колишні лідери команди.
Схоже, що працювати з віковими гравцями вміє лише папа Карло.
Miro Ran
так в МС  майже кожен може віддати голевий пас,а хто це зробить в Ліверпулі? був Мане,здали ,але придбали майстра поперечних передач,залишились крайні захисники і Салах,який би також хотів таких голевих моментів-нема командного руху,тому що фантазист малорухомий гальмує швидкість команди,натворили проблем маючи великі гроші,але потрачені безтолково
VikyKrasotulechka90
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
pol-55
Удачі Дарвіну в АПЛ,але чомусь згадується Вернер.
Mike000000
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
abc.ua
Лівер середняк,крепкий середняк АПЛ,команда якраз для нього.