Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 16 березня 2024, 14:47
3289
0

10 найбільш значних подій в українському волейболі минулого року

Незважаючи на війну, наш волейбол продовжує прогресувати та підніматися у світовому рейтингу

| Оновлено 16 березня 2024, 14:47
3289
0
10 найбільш значних подій в українському волейболі минулого року
CEV

2022 рік увійшов до історії як один із найтрагічніших для української історії. Війна, яку розв'язала на нашій території сусідня країна, багато чого змінила для України. І насамперед порушилося мирне життя для людей, те, що створювалося трьома десятками років нашої незалежності.

Але, незважаючи на таке тяжке становище, у нас знову були успіхи у спорті і, зокрема, у волейболі, який останнім часом продовжує прогресувати та підніматися нагору в світовому рейтингу.

Ми пропонуємо згадати найзначніші події українського волейболу минулого року та подивитися на те, що на нас чекає вже у новому 2023 році.

1. Отже, почнемо, мабуть, із найголовнішого досягнення, яке увійшло до «10 подій 2022 року» за версією Sport.ua – вихід чоловічої збірної України до чвертьфіналу чемпіонату світу з волейболу. Сталося це вперше в історії українського волейболу. Підопічні Угіса Крастіньша зуміли не тільки вийти з групи, що вважалося для команди завданням-мінімум, а й здолати в 1/8 фіналу сильну збірну Нідерландів з розгромним рахунком 3:0. Участь у чвертьфіналі ЧС дозволила Україні піднятися у рейтингу чоловічих національних збірних у Європі на високе 10 місце (у світі на 16). До того ж, наша команда тепер зможе цього року взяти участь у кваліфікаційному турнірі до Олімпійських ігор 2024 року. До речі, такого ж права завдяки високому рейтингу (13 місце у Європі та 24 у світі) досягла і жіноча збірна України з волейболу.

2-3. Одразу дві юнацькі збірні України вікової категорії до 17 років (чоловіча та жіноча) вибороли срібні нагороди на чемпіонаті Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації (EEVZA). Юнаки грали у Грузії, а дівчата – в Латвії. В обох випадках наші команди поступалися першим місцем лише одноліткам з Польщі, а всіх інших суперників вони залишили позаду себе.

4. Волейболістки СК «Прометей» із Дніпропетровської області успішно дебютували у чемпіонаті Чехії (жіночої Екстраліги). Підопічні Івана Петкова на даний момент у 15 проведених матчах здобули 13 перемог та лідирують в турнірній таблиці, набравши 38 очок. Вони на одне очко випереджають чинного чемпіона Чехії клуб «Простейов». До речі, саме з цими суперницями українки зустрінуться на старті нового року вже за чотири дні 5 січня.

5. І знову про жіночий «Прометей». У другому турі групи В Ліги чемпіонів українки здобули свою першу перемогу в історії на такому етапі престижного турніру. Причому наші волейболістки в ході гри з французьким клубом «Волеро» поступалися партіям 0:2, але зуміли проявити характер і волю до перемоги, вигравши три наступні сети. Чекаємо на нові успіхи від «Прометея» вже у 2023 році.

6. Львівський «Барком-Кажани» також дебютував у чемпіонаті іншої країни. Щоправда, чоловічий чемпіонат Польщі виглядає сильнішим за жіночий чемпіонат Чехії (у чоловічому європейському волейболі польська Плюс Ліга вважається однією з найсильніших), тому й успіхи підопічних Угіса Крастіньша виглядають трохи скромнішими. Але той факт, що львів'яни із 18 матчів 8 грали у п'яти партіях (плюс ще дві перемоги з рахунком 3:0), говорить про те, що український клуб тут зовсім не є явним аутсайдером, а набирається необхідного досвіду. І якщо «Баркому» знову доведеться виступати у такому турнірі наступного сезону, то цілком можна буде розраховувати на більш високі місця.

7. Капітан національної збірної України Олег Плотницький у складі італійської «Перуджі» став чемпіоном світу з волейболу серед клубів. Сталося це вже у грудні під конець року у Бразилії. У фіналі «Перуджа» перемогла земляків із «Трентіно» 3:1, а сам Олег приніс своїй команді 15 очок. Ще у 2022 році Плотницький у складі свого клубу став володарем Суперкубку Італії та срібним призером чемпіонату цієї країни.

8. Президента Федерації волейболу України Михайла Мельника минулого року було обрано президентом EEVZA (Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації). Таким чином, вперше в нашій історії обов'язки президента EEVZA у наступні чотири роки виконуватиме представник України. Слід додати, що до EEVZA наразі входять 8 країн-учасників: Україна, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Грузія, Вірменія та Азербайджан. Що стосується росіян та білорусів, то через війну вони усунуті від участі у змаганнях під егідою цієї організації.

9. Вперше в історії цьогорічний чемпіонат України у чоловічій та жіночій Суперлігах проводить Професіональна волейбольна ліга України (президент Володимир Дубинський). Через війну всі матчі проходять в одному місці у місті Чернівці. Потрібно визнати, що організація турніру зараз на високому рівні. Всі ігри проводяться в строк, майже без переносів (хіба що бувають затримки через повітряну тривогу) і транслюються у youtube-каналі. Хотілося б вірити, що так буде й надалі.

10. А в кінці минулого року Професіональна волейбольна ліга України порадувала шанувальників цієї гри новим турніром в Україні, який називається Кубок Ліги. В ньому брали участь лише представники чоловічої та жіночої Суперліг. Першими володарями почесного трофею стали – у чоловіків «Епіцентр-Подоляни» із Городка Хмельницької області, а у жінок – «Аланта» (Дніпро). До речі, обидва переможці вже гарантували собі місце в одному з єврокубкових турнірів наступного сезону.

Додамо сюди ж і успішні виступи 2022 року українських майстрів пляжного волейболу. Тут у нас була дуже перспективна жіноча пара Ангеліна Хміль та Тетяна Лазаренко, які раніше неодноразово були переможцями та призерами чемпіонатів світу та Європи, а у першій половині минулого року виграли ще й Євро у віковій категорії до 20 років та взяли бронзу на чемпіонаті Європи U- 22 у Нідерландах. Але, на жаль, Хміль зненацька поїхала до США і пара розпалася. Втім, є у нас ще одні перспективні спортсменки у цьому виді спорту – Дар'я Романюк та Єва Сердюк, які минулого року стали чемпіонками Європи у віковій категорії до 19 років. Також треба відзначити чоловічий дует у складі Сергія Попова та Едуарда Резніка, які у престижному турнірі Світового туру в ОАЕ зуміли здобути срібні нагороди.

А тепер кілька слів про те, що на нас чекає у волейболі у 2023 році. Про кваліфікацію олімпійського турніру за участю чоловічої та жіночої національних збірних ми вже відзначали.

Крім того, 2023 року відбудуться чемпіонати Європи. Чоловіки зіграють у період із 28 серпня по 16 вересня. Ігри відбудуться у чотирьох країнах – Італії, Північній Македонії, Болгарії та Ізраїлі. Збірна України потрапила до групи В, де її суперниками будуть команди Словенії, Болгарії, Хорватії, Фінляндії та Іспанії.

Жіноче Євро відбудеться трохи раніше з 15 серпня до 3 вересня на майданчиках Бельгії, Німеччини, Італії та Естонії. Українська збірна виступить у групі А разом із командами Сербії, Польщі, Угорщини, Словенії та Бельгії.

Обидві наші збірні також зіграють у «Золотій Євролізі» наприкінці травня – на початку червня. У чоловіків суперниками групи В будуть збірні Хорватії, Бельгії та Північної Македонії. А в жіночому турнірі наші волейболістки виступатимуть у групі С із командами Франції та Угорщини.

Тож чекатимемо нових досягнень від українських волейболістів та волейболісток.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Калініна обіграла нейтральну тенісистку на шляху до півфіналу в Руані
Теніс | 19 квітня 2024, 22:15 17
Калініна обіграла нейтральну тенісистку на шляху до півфіналу в Руані

Ангеліна у двох сетах виявилася сильнішою за Мірру Андрєєву

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію
Футбол | 19 квітня 2024, 16:30 8
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію

Україна завершила сезон на 18-й позиції 5-річного рейтингу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.