Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 31 грудня 2022, 16:17
510
0

Клебо без конкурентів, Діггінс проти скандинавок. Прев'ю Тур де Скі-2023

Sport.ua анонсує старт лижної супербагатоденки Тур де Скі 2022/2023

| Оновлено 31 грудня 2022, 16:17
510
0
Клебо без конкурентів, Діггінс проти скандинавок. Прев'ю Тур де Скі-2023

Комерційний успіх Турне чотирьох трамплінів спонукав Міжнародну лижну федерацію (FIS) створити аналог такого змагання і в лижних гонках, популярність яких на початку 2000-х почала різко падати. За приклад було взято велосипедну багатоденку Тур де Франс – навіть логотип Тур де Скі багато в чому схожий на логотип «Великої петлі». Звичайно, Тур де Скі не зайняв у лижних гонках те місце, яке займає Турне у стрибках, і з року в рік деякі зірки першої величини відмовляються від участі у багатоденці задля підготовки до чемпіонатів світу чи Олімпіад. Однак у будь-якому разі Тур де Скі став самобутнім, цікавим та дуже престижним стартом.

В останні роки FIS часто звинувачували в тому, що маршрут Тур де Скі став дуже монотонним і нудним: стандартний набір із дистанційних гонок на 10/15 км, двох спринтів та фінального штурму гори Альпе ді Черміс. Той же персьют із Кортіни д'Ампеццо в Тоблах, який колись був однією з візитівок Туру, з календаря випав ще у 2014 році.

Однак рішення FIS у міжсезоння зрівняти дистанції гонок для чоловіків та жінок вдихнуло хоч трохи свіжого повітря у календар як Кубка світу, так і Тур де Скі. Особливо це стосується чоловіків, де гонки на 15 км були замінені або на 10-кілометрові або на 20-кілометрові. У нинішньому сезоні на нас чекають два спринти та 5 дистанційних гонок, остання з яких – це штурм Альпе ді Черміс. Перші дві дистанційні гонки будуть 10-кілометровими, переслідування в Оберстдорфі – на 20 км, а мас-старт у Валь ді Ф'ємме буде 15-кілометровим. Гонки цієї дистанції у чоловічому Кубку світу за багато років просто набридли глядачам, але після стартового відрізка цього сезону ми навіть встигли трохи скучити за такими гонками.

Дійові особи

Чоловіки

Фаворит

Беззаперечним фаворитом Тур де Скі-2023 у чоловіків є чинний і дворазовий чемпіон багатоденки Йоханнес Клебо. Минулого сезону він виграв Тур із більш ніж 2-хвилинною перевагою над своїм головним суперником, Александром Большуновим. Цього сезону російський лижник зі зрозумілих причин Тур де Скі пропускає – то хто ж може зупинити Клебо? Схоже, лише він сам.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Клебо

На старті сезону Клебо видав серію із 4 перемог поспіль, але потім застудився і кілька гонок пропустив. Повернувся Йоханнес на етапі в Давосі, і там сенсаційно програв коньковий спринт Пеллегріно, після чого став лише п'ятим у розділці.

На різдвяні свята Клебо залишився тренуватися в тому ж Давосі, та й часу, щоб повністю відновитися після хвороби, у нього було більш ніж достатньо. Тому зараз уявити собі сценарій, за якого Клебо не виграє Тур де Скі-2023, дуже складно.

Норвежці

Весь нинішній сезон Кубка світу виглядає як якийсь відкритий чемпіонат Норвегії з невеликими іноземними вкрапленнями. Скоріше за все, щось схоже ми побачимо і на Турі. У статусі лідера Кубка світу до нього підходить Пол Гулберг. На старті сезону він був дуже стабільним, але етап у Давосі пропустив через хворобу. Можна лише гадати, у якому стані Пол вийде на старт Туру, але за ідеєю часу на відновлення було достатньо.

Не забуватимемо, що Гулберг дистанційні гонки в рамках багатоденок завжди ходив вище свого середнього рівня по сезону – і отримуємо головного суперника для Клебо. Питання лише у фінальному підйомі на Альпе ді Черміс, але тепер, коли він проходиться у форматі мас-старту, а не переслідування, розриви там не такі великі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Пол Гулберг

Є у складі збірної Норвегії й ціла плеяда чистих дистанційників, які здатні поборотися за високі місця у загальному заліку – насамперед це Ханс Крістер Холунд, Шюр Рьоте та Сімен Хегстад Крюгер, які до того ж дуже класні гірники, та можуть відіграти чимало часу на Альпе ді Черміс. Гірші справи з горою у Еміла Іверсена. У будь-якому випадку, через вузьку спеціалізацію та слабкі результати в спринті розраховувати на боротьбу за перемогу в загальному заліку їм складно.

Інші

Потужний склад привезла і збірна Франції. Тут і спринтери Рішар Жув і Лука Шанава, і наддосвідчений Моріс Моніфіка – раптом ветерану знову вдасться поборотися за високі місця? Так, нинішній сезон у 36-річного француза слабкий, але він вміє виходити на пік форми до Туру – другого місця в заліку два роки тому від нього теж ніхто не очікував.

Додав у дистанційних гонках Федеріко Пеллегріно, але прогрес італійця не настільки значний, щоб розраховувати на високе місце у загальному заліку, та й Альпе ді Черміс – надто серйозна перешкода для італійця. Тому його завдання – спробувати повторити досягнення зразка Давоса і знову обіграти Клебо в спринті. Його партнер по команді Франческо Де Фабіані також здатний пофеєрити на окремих етапах (насамперед – класичний мас-старт у Валь ді Ф'ємме), але від нього можна чекати й високого місця у загальному заліку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Федеріко Пеллегріно

Бойовий склад везе на Тур де Скі й збірна Швеції. Калле Халварссон у нинішньому сезоні переживає свою другу молодість, і від нього також можна чекати боротьби за високе місце у загальному заліку – хоча, звичайно, до подіуму, як у далекому 2015 році, дотягтися йому буде практично нереально. Вільям Поромя різдвяні свята провів у спільних тренуваннях з Клебо в Давосі – від нього чекаємо на стабільне потрапляння в топ-10 у дистанційних гонках. А ось Оскар Свенссон старт нинішнього сезону провалив, і з трьох спринтів лише в одному пробився в очки, вилетівши вже у чвертьфіналі у Бейтостолені. Тому чекати від нього перемог, як два роки тому у Валь ді Ф'ємме, не доводиться.

З'явиться на Тур де Скі лідер збірної Фінляндії Ііво Нісканен, який через хворобу цього сезону на Кубку світу ще не бігав. Участь у Турі довгий час також була під сумнівом, але в середу 30-річний фін таки підтвердив, що вийде на старт у Валь Мюстері. Щоправда, чого чекати від 3-разового олімпійського чемпіона після хвороби та довгої паузи – незрозуміло.

Жінки

Фаворит

У жінок головний фаворит - чемпіонка Туру-2021, Джессіка Діггінс. Американка за традицією слабко розпочала сезон у Руці, але досить швидко набрала форму. До старту Туру Джесс підходить з двома перемогами у кишені та у статусі віце-лідера загального заліку Кубка світу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Діггінс

Для такої універсальної лижниці з сильним спринтом маршрут із великою кількістю контактних дистанційних гонок – саме те, що треба. Тим більше, що поле суперників – таке, з яким 31-річна американка цілком може впоратися.

Норвежки

Головною надією збірної Норвегії буде сенсаційний лідер Кубка світу Тіріль Венг. Її лідерська позиція в нинішньому сезоні – заслуга однаково як прогресу норвежки, так і нової системи нарахування очок, за якої головне – не пропускати гонки та бути універсалом. Універсалізм – головний аргумент Тіріль і на Турі, але в протистоянні з таким класним суперником, як Діггінс, цього може виявитися замало. Та й топова форма, яка у Венг-молодшої з'явилася так несподівано, може так само стрімко і пропасти.

Старша сестра Тіріль, Хейді Венг, Тур вигравала двічі – у 2017 та 2018 роках. Зараз вона від того рівня далека, особливо деградувала Венг у спринті, проте колосальний клас і досвід як багатоденника та хороше відновлення у будь-якому випадку роблять Хейді небезпечним гравцем у боротьбі за подіум.


Getty Images/Global Images Ukraine. Хейді Венг

Ще одним відкриттям збірної Норвегії цього сезону стала Анне К’єрсті Кальво, яка підходить до старту Туру в статусі лідера дистанційного заліку Кубка світу. Однак повна відсутність спринтерських навичок дуже серйозно б'є по шансах норвежки на підсумковий подіум – гадаю, успіхом буде навіть потрапляння у топ-5.

Шведки

А ось склад збірної Швеції буде далеким від бойового – дуже багато зірок вирішили Тур пропустити. Планувала робити це і Майя Дальквіст, але в останній момент несподівано змінила своє рішення. І разом із партнеркою по команді Йоханною Хагстрьом при такому полі суперників вони здатні забрати обидва спринти.

А головною надією Швеції у загальному заліку буде Фріда Карлссон. За своїм потенціалом вона навіть сильніша за Діггінс і цілком могла б вважатися головним фаворитом Туру. Але проблема в тому, що недоліки Фріди настільки очевидні, як і її сильні сторони.


Getty Images/Global Images Ukraine. Фріда Карлссон

Так, вона дуже сильний дистанційник і здатна пробиватися щонайменше у півфінали спринтів. Але при цьому у Карлссон дуже великі проблеми з відновленням і схильністю до травм і хвороб. Через це Фріда ще жодного разу не діставалася фінішу Туру – і як таку спортсменку вважати топ-фаворитом багатоденки? Але водночас ніхто не здивується, якщо у 23-річної шведки цього разу все складеться, і вона побореться за підсумкову перемогу.

Інші

Досвідчена Кріста Пармакоскі у своїй кар'єрі 11 разів добігала Тур де Скі до фінішу, 9 разів фінішувала у топ-5 і ніколи не опускалася нижче восьмого місця. З усіх сучасних лижниць, хто ще ніколи не вигравав Тур, саме фінка заслуговує на це найбільше. Цього сезону Кріста знову дуже стабільна, але не блищить – схоже, вона знову буде високо, але до перемоги знову не дотягнеться.

Досить слабко розпочала нинішній сезон другий номер збірної США Розі Бреннан, тож не чекаємо від неї чогось більшого, ніж місце у другій половині топ-10. Сильні нинішнього сезону німкені – Вікторія Карл та Катаріна Хенніг, які доводять невипадковість своїх успіхів на пекінській Олмпіаді. Хенніг у попередні три роки фінішувала у топ-10 на Тур де Скі, і цього разу їй під силу виступити як мінімум не гірше.


Розі Бреннан

Надін Фендріх перед Туром виграла два поспіль спринти на Кубку світу. Гріх не продовжити серію на домашньому етапі у Валь Мюстері. Перешкодити можуть хіба що Діггінс та шведський дует Дальквіст/Хагстрьом. Слабко розпочала нинішній сезон Тереза Штадлобер, але завдяки своїй витривалості та відновленню австрійка здатна знову заїхати до топ-10 загального заліку.

Чекаємо на сюрпризи на фінальному підйомі на Альпе де Черміс від Дельфін Клодель: два роки тому свій єдиний у кар'єрі подіум на Кубку світу вона виборола саме там. Шосте місце на недавній розділці в Давосі говорить про те, що готова дивувати француженка і зараз.

Розклад Тур де Скі 2022/2023

Субота, 31 грудня

15:00 – Валь Мюстер (Швейцарія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Неділя, 1 січня

13:00 – Валь Мюстер (Швейцарія), переслідування, 10 км, класика, жінки

14:15 – Валь Мюстер (Швейцарія), переслідування, 10 км, класика, чоловіки

Вівторок, 3 січня

12:45 – Оберстдорф (Німеччина), розділка, 10 км, класика, жінки

15:45 – Оберстдорф (Німеччина), розділка, 10 км, класика, чоловіки

Середа, 4 січня

12:15 – Оберстдорф (Німеччина), переслідування, 20 км, вільний стиль, чоловіки

15:30 – Оберстдорф (Німеччина), переслідування, 20 км, вільний стиль, жінки

П'ятниця, 6 січня

13:30 – Валь ді Ф'ємме (Італія), спринт, класика, чоловіки/жінки

Субота, 7 січня

12:45 - Валь ді Ф'ємме (Італія), мас-старт, 15 км, класика, жінки

14:30 – Валь ді Ф'ємме (Італія), мас-старт, 15 км, класика, чоловіки

Неділя, 8 січня

12:00 – Валь ді Ф'ємме – Альпе ді Черміс (Італія), мас-старт, 9 км, вільний стиль, фінальний підйом, жінки

13:45 – Валь ді Ф'ємме – Альпе ді Черміс (Італія), мас-старт, 9 км, вільний стиль, фінальний підйом, чоловіки

Прямі трансляції усіх гонок – на телеканалах Eurosport.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем
Футбол | 28 березня 2024, 14:52 2
Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем

Колишній головний тренер «Динамо» вважає Романа найпрофесійнішим футболістом з тих, кого він бачив

Гравця Динамо засуджено до 18 місяців в'язниці умовно. Названо суму штрафу
Футбол | 28 березня 2024, 17:44 6
Гравця Динамо засуджено до 18 місяців в'язниці умовно. Названо суму штрафу

Жерсон Родрігеш звинувачується в нападі та нанесенні побоїв колишній дівчині

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.