Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 29 грудня 2022, 16:39
3868
0

Легка вага у 2022-му: що було, хто найкращий та чого чекати наступного року

Дивізіон з українцями в топі

| Оновлено 29 грудня 2022, 16:39
3868
0
Легка вага у 2022-му: що було, хто найкращий та чого чекати наступного року
Getty Images/Global Images Ukraine

Легка вага – традиційно одна з головних у боксі. У 2022 році в цій категорії відбулись головні зміни, на які чекали декілька років. У ній з’явився повноцінний, а не вигаданий, абсолютний чемпіон. Але це не Ломаченко, на якого ставила більшість, а Девін Хейні.

Як пройшов 2022 рік у легкій ваговій категорії та що на неї очікує у 2023-му.

2022-й – рік Девіна Хейні. Жоден з інших топів не боксував частіше та краще за нього

Рік тому Девін Хейні розцінювався, як непоганий молодий боксер, якому ще багато чого треба навчитись. Безумовно, технічний спортсмен десь програвав забагато епізодів на характері та недостатньому досвіді, а десь просто виглядав не дуже. Але цей рік все змінив.

Тепер Девін Хейні – повноправний абсолютний чемпіон світу. Отримавши пояс «звичайного» чемпіона WBC у минулому році фактично поштою, американець зазіхав на інші титули весь цей час. І формально мав право. Все ж абсолютний чемпіон – це боєць, в руках якого геть усі титули, чого не було у Джорджа Камбососа.

Саме з ним весь рік і зустрічався Хейні. Спочатку відібрав інші титули та став наймолодшим абсолютом в історії. А потім у більш конкурентному, але все одно впевненому для себе поєдинку, їх захистив.

З одного боку, Девін перебоксував боксера, який багато у чому гірший за нього. З іншого, це повноцінний чемпіон, який реально не боїться нікого і перед цим побив Теофімо Лопеса. Питань до американця не може бути жодних.


Getty Images/Global Images Ukraine. Девін Хейні

При цьому, сам бокс Хейні точно став кращим. У нього дуже крутий джеб, класна робота ніг та атлетичність, що дозволяє домінувати над суперниками. Професійний, правильний підхід американця привів до його абсолютного чемпіонства. Краще за нього ніхто не боксував у 2022 році в легкій вазі. Більше впевнено – теж, скільки б під сумнів його чемпіонство не ставили інші топи дивізіону та Теофімо Лопес.

Просто для порівняння. Раян Гарсія провів два поєдинки у 2022 році. Спочатку перебоксував Еммануеля Тагое, потім нокаутував Хав’єра Фортуну. Сенс у цих поєдинках лише у тому, щоб Гарсія не сидів без діла. При цьому, з Тагое вийшла нудна ходьба по рингу з нечастими ударами. А Фортуна був настільки меншим та повільнішим за суперника, що взагалі неясно, навіщо ми на це дивились.

Джервонта Девіс вийшов у ринг один раз – у квітні. Поєдинок проти Роландо Ромеро не інтригував, але подивитись, як американець битиметься з реально великим суперником, було цікаво. Не те, щоб це була дивина – Джервонта постійно боксує з великими опонентами. Просто цей був неймовірно упевнений в собі.

Насправді, вийшло класно, хоча мало хто говорить про той бій. Джервонта показав свій клас. І боксерський, і клас нокаутера. Перші секунди видались непростими – опонент, що переважав у силі, попер вперед. Але далі Девіс розібрався, що з себе представляє візаві, і упіймав його чітким ударом. Нокаут у шостому раунді і відсутність поєдинків аж до січня 2023 року.

Ломаченко та Берінчик – ще два легковаговики, які знаходяться біля титулів, пройшли повз них через об'єктивні причини. У лютому 2022-го росія вдерлась на територію України і обидва залишились у країні.

Але все ж встигли провести по поєдинку. Ломаченко непросто переміг Джермейна Ортіса, Берінчик – одноголосним рішенням суддів Івана Менді та став чемпіоном Європи EBU. Перемоги з перспективою. Причому, що для одного, що для другого.

У 2023 році буде одразу декілька мегафайтів. Та титульні шанси для українських бійців

Перше і найголовніше – Джервонта Девіс домовився зустрітись з Раяном Гарсією. Хлопці проведуть проміжні бої і навесні, якщо все буде добре, зустрінуться. Топовий бій, який став можливим після того, як Девіс остаточно розійшовся з компанією Флойда Мейвезера, і реальне бажання боксувати від обох бійців.

Друге – Ломаченко, скоріше за все, відбоксує за статус абсолюта. Девін Хейні готовий, співпрацює з Бобом Арумом, а не Едді Хірном. Боб теж хоче такого поєдинку. Загалом, всі в плюсі, залишилось домовитись про умови. На цей момент конкретних домовленостей немає, але Девін висловився, що Top Rank затримує підписання у той час, як він хоче бою з Ломою. Цілком реально, що бій відбудеться вже у кінці зими чи на початку весни.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джемейн Ортіс та Василь Ломаченко

Денис Берінчик приніс цікавості в категорію. Своєю перемогою над Іваном Менді українець отримав контракт з британським промоутером Френком Ворреном. Вони тепер є спів-промоутерами Дениса разом з К2. Цю ідею запропонував сам Красюк, і британці погодились.

Це чудовий крок для Дениса. Особливо, коли вже точно немає часу на вибудовування кар’єри, а наступний бій в Україні буде невідомо, коли організований. Більше того, Берінчик може отримати неочікувано топового опонента.

У цьому році Шакур Стівенсон все ж вирішив не завойовувати титули у попередній категорії, а, об’єднавши два перемогою над Оскаром Вальдесом, перейшов до легкої ваги. Тепер він серед претендентів на пояс, домінування і навіть абсолютне чемпіонство. Але американцю потрібні бої тут.

Боб Арум, який тісно співпрацює з Ворреном та має на контракті Шакура, зацікавився Денисом. Американський промоутер уважно дивився його бій проти Менді і, як розповів сам Берінчик, говорив з його командою щодо бою проти Стівенсона.

Якраз поки Шакур чекатиме гучних боїв Джервонти з Раяном і Ломаченка проти Хейні, є час спробувати себе у новому дивізіоні проти срібного призера Олімпіади. Десь у той же час, коли інші топи розбиратимуться між собою.


K2 Promotions

Бій для Берінчика неймовірно складний. Але оминути такі зустрічі, якщо хочеш бути чемпіоном, неможливо. Окрім цього, коли боксувати з топами, якщо ти легковаговик віком за 30 років.

Підсумок

У 2023 році у легкій вазі на нас чекають Джервонта Девіс – Раян Гарсія, Василь Ломаченко – Девін Хейні та Денис Берінчик – Шакур Стівенсон. Поки жоден з боїв не підтверджений, але ймовірність перших двох – понад 95 відсотків. Точно буде цікаво.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 01:00 2
Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25

«Лестер» повернеться в елітний дивізіон Англії, «лиси» гарантували як мінімум 2-ге місце

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.