Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 30 грудня 2022, 00:22
13508
5

Охорона, підміна! Чому Аргентина привезла додому лише копію Кубка світу

Оригінал же залишився у ФІФА…

| Оновлено 30 грудня 2022, 00:22
13508
5
Охорона, підміна! Чому Аргентина привезла додому лише копію Кубка світу
Getty Images/Global Images Ukraine

День 18 грудня 2022 року назавжди увійде в історію аргентинського футболу, адже саме у цю дату Біло-блакитні, перемігши в серії пенальті Францію, оформили свій третій титул чемпіона світу. Цей тріумф дозволив форварду збірної Аргентини Ліонелю Мессі остаточно зняти питання щодо рівня його величі. Тепер Лео, разом із багатьма клубними та індивідуальними трофеями, має у своїй колекції і, ймовірно, найбільш престижний, якщо не сказати головний – Кубок світу.

Недивно, що після гучного тріумфу у Катарі футболісти збірної Аргентини та її головний тренер Ліонель Скалоні поспішили повернутися на батьківщину, щоб перед очима своїх фанатів як слід відсвяткувати таку героїчну подію. Під час різноманітних заходів гравці не втомлювалися позувати з Кубком світу, багато разів піднімали його над головою та демонстрували вболівальникам – мовляв, дивіться, ми привезли вам саме те, чого Аргентина зачекалася із 1986 року та команди з легендарним Дієго Марадоною у складі.

Втім, лише добре обізнані та знаючі любителі футболу розуміють, що до Аргентини Мессі та компанія повезли зовсім не той трофей, який піднімали над головами та пристрасно цілували на катарському стадіоні Лусаїл Айконік після перемоги над французами. Тоді, одразу після фіналу, президент ФІФА в супроводі інших важливих персон вручили Мессі та його партнерам 6-кілограмовий трофей із чистого золота, який є оригіналом, але майже одразу після цього Біло-блакитні змушені були повернути статуетку назад, а додому повезли позолочену копію, якою і вихвалялися перед своїми фанатами.

Чому так сталося? Тут все впирається у правила та звичаї ФІФА, згідно із якими оригінальний Кубок світу, котрий в 1974 році прийшов на зміну попередньому трофею, іменованому Кубком Жюля Ріме, використовується виключно під час проведення всіляких урочистих церемоній та лише на вкрай нетривалий час переходить під контроль збірної-переможниці. Після цього тріумфатори повертають кубок назад, і той знову переходить на зберігання до штаб-квартири ФІФА, чекаючи на офіційний початок чергової порції традиційних заходів, що передують новому розіграшу чемпіонату світу.

Оригінальний Кубок світу ФІФА під час футбольних матчів можна побачити лише у двох випадках – під час церемонії відкриття нового чемпіонату світу, а також у фіналі турніру, коли трофей вручається президентом організації команді-переможниці. При цьому, за регламентом ФІФА, існує вкрай обмежене коло осіб, яким дозволяється торкатися трофею, піднімати його та здійснювати з кубком інші маніпуляції.

Все це пов'язано з цінністю трофея, який у ФІФА бережуть як зіницю ока. За оцінками низки фахівців, Кубок світу за сучасними ринковими цінами коштує близько 20 мільйонів доларів, тому що виконаний з чистого золота 18 карат, а в основі має два малахітові пояски, що підкреслюють витонченість та величність статуетки.

Підвищені заходи безпеки навколо Кубка світу ФІФА пов'язані з тим, що попередній трофей, який розігрувався з моменту заснування турніру і до 1974 року, неодноразово викрадався, що призводило до суттєвих незручностей для організаторів та додаткових непередбачених фінансових витрат з їхнього боку. Зокрема, Кубок Жюля Ріме пережив вкрай непросту історію у період Другої світової війни, оскільки в 1938 році його виборола збірна Італії, і тамтешнім функціонерам довелося проявити чималу кмітливість, щоб почесний трофей не потрапив до рук нацистів. У березні 1966 року, напередодні старту мундіалю в Англії, статуетка взагалі була викрадена. Через тиждень після надзвичайної події трофей знайшов собака на прізвисько Піклз. Сталося це у парку на півдні Лондона, а Кубок Жюля Ріме був загорнутий у звичайну газету…

Цікаво, що Кубок Жюля Ріме у 1970 році був навічно переданий у власність Бразильської конфедерації футболу, оскільки при заснуванні трофею це було обумовлено для команди, яка першою зможе тричі виграти чемпіонат світу. Але вічність тривала для бразильців лише трохи більше 13 років… У грудні 1983-го статуетка була викрадена прямо із центрального офісу Бразильської конфедерації футболу. Слідство встановило, що грабіжники зламали сталеву шафу, яка була оснащена куленепробивним склом. Виявилося, що це скло обрамлялося звичайною дерев'яною рейкою, яку невідомі виламали за допомогою лому, внаслідок чого й заволоділи дорогою статуеткою… З того часу Кубок Жюля Ріме так і не був знайдений, а Бразильській конфедерації футболу довелося за свої гроші наймати фахівців, які створили точну копію трофею, на що пішло близько 1,8 кілограма чистого золота.

У 2015 році повідомлялося, що в одному зі сховищ штаб-квартири ФІФА було знайдено початкову основу Кубка Жюля Ріме, виконану з лазуриту. На ній були нанесені назви чотирьох перших володарів трофею, які завойовували його у 1930, 1934, 1938 та 1950 роках. Після цього 10-сантиметрова підставка була відкріплена від основної статуетки та замінена на нову, яка й виявилася викраденою у Бразилії в 1983-му у складі цілісного кубку…

Власне кажучи, саме з метою запобігання подальшим спробам крадіжки Кубка світу у ФІФА й ухвалили правило, за умовами якого цінний трофей лише на короткостроковій основі передається до рук переможця чемпіонату світу. Після завершення церемоніальних процедур статуетка повертається ФІФА, а команда-переможниця отримує у володіння та користування її точну копію.

У чому різниця між оригіналом та копією Кубка світу ФІФА? Як уже згадувалося, оригінал виконаний із чистого золота та важить трохи більше шести кілограмів. Копія, яку Ліонель Мессі та його партнери привезли до Аргентини після тріумфу у Катарі, не суцільно золота, а лишень вкрита позолотою. Є й друга істотна відмінність між трофеями – на оригінальній статуетці в основі вигравірувано назви всіх команд, які ставали чемпіонами світу, починаючи із 1974 року й донині. Копія містить табличку з назвою власника тільки одного конкретного трофею, на честь якого вона й була створена. Вона залишатиметься у володінні місцевої футбольної федерації навічно, і не вимагає повернення до ФІФА.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(116)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил