Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Європейська Суперліга
| Оновлено 14 березня 2024, 00:24
12045
18

Останній цвях у кришку труни Європейської Суперліги. Чому проект помре?

Здається, жодних перспектив на вдалу боротьбу з УЄФА та ФІФА у «розкольників» не залишилося…

| Оновлено 14 березня 2024, 00:24
12045
18
Останній цвях у кришку труни Європейської Суперліги. Чому проект помре?

У квітні минулого року континентальний футбол сколихнула новина про створення Європейської Суперліги, яка мала об'єднати під своїм крилом усі серйозні топ-клуби, і стати, по суті, альтернативою Лізі чемпіонів, яка довгі роки проводиться під егідою Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА). Але довести до кінця свої наміри організатори не змогли – більше того, дуже скоро від них відкололася неабияка частина клубів, а «розкольники», що залишилися, пообіцяли керівному органу європейського футболу боротьбу у судових інстанціях…

Час минав, і нещодавно справа отримала хід в тому напрямку, який, вочевидь, призведе до остаточного згасання ідеї із реалізацією проекту Європейської Суперліги. Можна навіть сказати, що в кришку труни цієї організації, що ледь-ледь встигла з'явитися на світ, був увігнаний останній цвях, оскільки висновки авторитетного юриста Афанасіоса Рантоса категорично спростовують усю аргументацію, на якій тримався позов ідеологів Європейської Суперліги, направлений до Суду Європейського союзу.

Щодо чого сторони судяться?

18 квітня 2021 року 12 європейських клубів з різних країн – «Арсенал», «Челсі», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхем», «Мілан», «Інтер», «Ювентус», «Атлетіко» Мадрид, «Барселона» та «Реал» Мадрид – оголосили про створення Європейської Суперліги. Цей турнір мав стати для грандів континентального футболу заміною Ліги чемпіонів УЄФА, причому клуби виявляли бажання та готовність продовжувати участь у традиційних національних лігах на території тих країн, до яких вони належать.

Однак ідея прожила зовсім недовго. Через кілька днів, які були буквально пронизані критикою та негативною реакцією з боку вболівальників, тренерів та низки футболістів, дев'ять клубів, включаючи всіх представників англійської Прем'єр-ліги, офіційно оголосили про односторонній вихід із проекту Європейської Суперліги, а деякі з них навіть вибачилися за свій необачний вчинок, запевнивши фанатів, що в жодному разі не хотіли піти проти їхніх почуттів та інтересів. Стояти, як то кажуть, до останнього залишилися лише троє – «Реал», «Барселона» та «Ювентус»…

Спеціально створена компанія European Super League Company (ESLC), рішення в якій нині й ухвалюються спільно трійкою зазначених клубів, спершу ініціювала, а потім і подала позов до Суду Європейського союзу проти УЄФА та ФІФА.

Адвокати та юристи, які захищають інтереси ESLC, стверджували, що УЄФА та ФІФА своїми діями проти організаторів Європейської Суперліги фактично порушили закон Європейського союзу про конкуренцію. Це проявилося у погрозах застосування санкцій щодо 12 клубів-організаторів нового турніру, включаючи можливе відсторонення їхніх гравців від участі у чемпіонатах світу та Європи. У ESLC акцентували увагу на тому, що оскільки УЄФА та ФІФА мають монополію на організацію та управління футбольними лігами та кубковими змаганнями для клубів та національних команд, що знаходяться під їх юрисдикцією, їм не повинно бути дозволено загрожувати санкціями будь-якому новому турніру чи організації.

У відповідь УЄФА, інтереси якої представила група адвокатів на чолі із Дональдом Слейтером, заявила, що Європейська Суперліга вирішила «діяти в рамках формату закритого магазину», що нібито є «хрестоматійним прикладом картелю», і отже, сама ESLC незаконно обмежувала б конкуренцію на споживчих ринках, під якими малися на увазі національні чемпіонати, участь в яких беруть клуби-організатори Європейської Суперліги.

Що вирішив Суд Європейського союзу?

На даний момент громадськість отримала лише висновок генерального адвоката Суду Європейського союзу Афанасіоса Рантоса, який виявився дуже лаконічним та недвозначним.

«Правила ФІФА/УЄФА, відповідно до яких будь-яке нове футбольне змагання підлягає попередньому схваленню, сумісні із законодавством Європейського союзу про конкуренцію. Хоча ESLC має право створювати свої власні незалежні футбольні змагання, що виходять за екосистеми УЄФА та ФІФА, вона не може, паралельно зі створенням таких змагань, продовжувати брати участь у футбольних турнірах, організованих та таких, що проводяться під юрисдикцією УЄФА та ФІФА, без попереднього дозволу цих федерацій», - підсумував Рантос.

Іншими словами, юрист дав зрозуміти, що клуби-організатори Європейської Суперліги мають повне право на створення власного турніру, в якому вони хочуть і готові брати участь на правилах та умовах, розроблених ними самими. Але, якщо при цьому клуби-учасники Європейської Суперліги бажають залишатися у змагальному процесі в рамках своїх національних чемпіонатів, які проводяться за правилами та в межах юрисдикції УЄФА та ФІФА, то їм обов'язково потрібен дозвіл від цих двох федерацій, який вони, зрозуміло, ніколи не отримають. Всидіти на двох стільцях ніяк не вийде…

Чого чекати далі?

Важливо зазначати, що думка та висновки Афанасіоса Рантоса не є юридично зобов'язуючим вердиктом. Цей фахівець виступає лише у ролі радника для суддів Суду Європейського союзу, але найчастіше до його думки прислухаються всі члени Великої палати суду під час винесення остаточних вироків. Тобто із великою ймовірністю можна стверджувати, що Суд Європейського союзу вирішить винести вердикт, заснований на висновках, які коротко виклав Рантос. Відбудеться це, швидше за все, навесні 2023 року, коли «Реал», «Барселона» та «Ювентус» остаточно й зрозуміють, наскільки провальним виявився їхній «хрестовий похід» проти УЄФА та ФІФА…

Вже зараз багато впливових юридичних оглядачів європейського континенту відзначають, що висновки Афанасіоса Рантоса завдали істотного удару по амбіціях організаторів та ідеологів Європейської Суперліги. Якими б гучними заявами не розкидалися в ESLC, запевняючи зокрема про готовність стартувати розіграш нового турніру вже із сезону-2024/25, прагматичність власників інших клубів, які не бажають повторно вступати у протиборство з УЄФА та ФІФА (передусім, мова про команди з АПЛ), навряд чи дозволить їм схилити вибір на користь незрозумілих перспектив участі в Суперлізі.

Для англійців на даний момент навіть єврокубки не завжди є пріоритетом з точки зору спортивних досягнень на фоні їхньої власної Прем'єр-ліги, де феноменальними доходами може похвалитися навіть записний аутсайдер. З цієї причини йти на конфронтацію із УЄФА та ФІФА, яка завершиться відстороненням від участі в АПЛ, просто не має сенсу, а «Реалу», «Барселоні» та «Ювентусу» без залучення представників Туманного Альбіону до свого проекту ніколи не вдасться перевершити Лігу чемпіонів…

Getty Images/Global Images Ukraine

Яка перша реакція?

Вже зараз, після висновків Афанасіоса Рантоса, з'явилася перша реакція з боку зацікавлених осіб. Наведемо її дослівно...

УЄФА: «Думка генерального адвоката Суду Європейського союзу лише підкреслює центральну роль федерацій у захисті спорту, відстоюванні фундаментальних принципів спортивних заслуг та відкритого доступу для всіх наших членів, а також у об'єднанні футболу навколо принципів загальної відповідальності та солідарності. Футбол у Європі, як і раніше, згуртований та рішуче виступає проти Європейської Суперліги або будь-яких подібних змагань, що відкололися, та які загрожують всій європейській спортивній екосистемі».

Чарлі Маршалл, генеральний директор Асоціації європейських клубів, яка виступає проти ідеї Європейської Суперліги: «Асоціація європейських клубів існує для того, щоб просувати, представляти та обслуговувати інтереси європейських футбольних клубів усіх форм та розмірів. Ми робимо це, працюючи пліч-о-пліч не тільки із нашими членами, але й з нашими основними зацікавленими партнерами, зокрема, УЄФА. Це партнерство є основою майбутньої стійкості та успіху європейського клубного футболу, і ми з нетерпінням чекаємо на можливість вести його відповідальну еволюцію таким чином, щоб зберегти його для майбутніх поколінь, а не зруйнувати».

A22, маркетингова компанія, що працює на Європейську Суперлігу: «Клуби та футболісти повинні заздалегідь знати та розуміти умови, щоб мати можливість брати участь у сторонніх змаганнях. Санкції також мають бути досить чіткими, передбачуваними та пропорційними, щоб обмежити будь-який ризик довільного застосування».

Як бачимо, за загальними та досить розмитими, як це завжди буває, фразами чиновників та їхніх представників, ховається вельми однозначний висновок – Європейської Суперліги у тому форматі, який був запропонований із самого початку, ніколи не буде. Швидше за все, організаторам та ідеологам цього змагання доведеться або відступитися від своїх цілей та завдань, або піти шляхом тотальних змін, які полягатимуть не тільки в організації турніру-альтернативи для Ліги чемпіонів, а й у такого ж плану «замінниках» для чемпіонату світу, чемпіонату Європи, не кажучи вже про національні ліги, вихід з яких може стати справжньою катастрофою як для всієї архітектури континентального футболу, так і для клубів-відступників…

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах
Футбол | 02 травня 2024, 06:20 7
Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах

Між Шахтарем та Динамо зберігся інтервал у 4 очки за 4 тури до фінішу

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Хосе Карерас
Та хоче декілька клубів забрати собі всі гроші а бідніші клуби та УЄФА нехай йдуть лісом!Як на мене це несправедливо.Виявляється їм мало того що отримують..Щоб ви подавались!Гравці вже коштують за 100млн!!Очевидно що необхідно встановлювати з/п стелі а не гребти все під себе!
Remark
На УЕФА хоть как-то нужно давить, потому что это монопольная организация. А там где монополия, там почти всегда что хотят, то и творят. Для того чтобы было все в рамках закона, нужен руководитель (или совет директоров), которые всегда придерживались бы норм законов. Но, таков уж человек, что когда идет просто нереальный (сумасшедший) поток бабок, то законы начинают либо нарушаться, либо незначительно корректироваться в свою пользу. Поэтому, пусть Перес и Ко держат постоянно в напряжении булки Чеферина и компании.
А сам по себе турнир довольно таки интересный. Знаю, что сейчас многие напишут, что он убивает футбол, типа одним все, а вторым ничего. Но! А что сейчас происходит, разве не то же самое? Большие клубы покупают у мелких или средних клубов игроков за любые деньги и играют себе дальше в ЛЧ. Только в ЛЧ мы, к сожалению, видим гипер интересные матчи, как зенит - Мальмё, Бавария - Виктория и т.д.  Хотя, есть и обратная сторона медали, например болельщики Виктории хотя бы в этом году увидели у себя на стадионе звезд Баварии, Барселоны и Интерна; и не важно что они пропустили аж 24 мяча в группе))) 
Но повторюсь, мое мнение - давить на УЕФА нужно, потому что они в край о..ют!
Октавий Фландрийский
Что-то мне внутренний голос подсказывает, что Суперлига будет существовать,рано или чуть позднее. Коррупционные общественные организации ФИФА и УЕФА не будут существовать вечно, пример Блаттера и Платини уже есть, бороться с этой бандой взяточников и мошенников от футбола нельзя прекращать ни на минуту. Но должны такие же перемены происходить и в национальных ассоциациях, где еще рулят ставленники Блаттера, Инфантино, Платини и Чеферина. Как и у нас в Украине - один павелка чего стоит со своей шоблой. Но дело сдвинулось с мертвой точки, и чем дальше, тем труднее будет остановить эту махину...
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Akkerman65
Наверное не только я считаю, что баскетбольная Евролига сильнее и интереснее любого другого еврокубка. А все команды Евролиги играют в чемпионатах своих стран. Конечно, игры в группах Лиги чемпионов вызывают какое-то внимание, но турнир становится интересным с 1/8 финала.
Владислав Рейский
По образу и подобию с лч надо было делать этот проект, только с точечными изменениями по желанию клубов и организаторов и огромными более призовыми и был бы шанс на результат