Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 25 грудня 2022, 23:56
16796
19

Мессі: піти не можна, залишитися

Оглядач Sport.ua розмірковує про подальшу кар'єру новоспеченого чемпіона світу

| Оновлено 25 грудня 2022, 23:56
16796
19
Мессі: піти не можна, залишитися
Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

…Після ЧС-1994 року, на якому збірна Аргентини програла вже в першому раунді плей-оф (Румунії), знаменитий французький форвард Ерік Кантона заявив, що найкращим на турнірі був Дієго Марадона. І це при тому, що великий аргентинець відіграв лише два матчі групового етапу – проти Греції та Нігерії. На третю гру проти збірної Болгарії Марадона вже не вийшов: його дискваліфікували через застосування заборонених медпрепаратів.

Але ця нагода не завадила Кантона вважати капітана збірної Аргентини найкращим гравцем Мундіалю-1994. І, до речі, у подібному ключі висловлювалися й інші авторитетні футбольні особи.


Getty Images/Global Images Ukraine

В даному випадку немає жодного приводу, щоб шукати каверзу. Чи засумніватися у щирості слів Кантона. Той, хто бачив на власні очі гру Марадони за збірну Аргентини, інакше мислити просто не міг, адже дуже чітко складалося таке відчуття, що це не Марадона грає, а сам футбольний Бог під десятим номером у біло-блакитній смугастій футболці дарує чари світові. І начхати, що Дієго Армандо на тому чемпіонаті вже майже не бігав через зайву вагу, хоча йому не було й 34 років. Адже головне – не стільки саме диво, скільки його очікування.

…Ліонель Мессі запросто може зіграти на ЧС-2026, хоч і зарікався напередодні катарського Мундіалю: мовляв, нинішній футбольний форум стане для мене останнім. Ніколи не кажи ніколи. І продовжуй вірити у диво. Тим більше, що футбольний Бог після Марадони тепер вселився у його реінкарнацію – Мессі.

Якщо пофантазувати, то на ЧС-2026 Мессі буде 39 років. Враховуючи особливості його тілесної конституції (людина зовсім не схильна до повноти, на відміну від Марадони), її способу життя та прихильності до різноманітних обмежень, можна не сумніватися, що на ЧС-2026 39-річний Лео виглядатиме і візуально, і функціонально краще, ніж 33-річний Марадона на ЧС-1994. І навіть може бути, що свій гол з пенальті він заб'є. А може, й із гри. І якийсь видний його однокашник за професією, спостерігаючи за неквапливими кросами маленького аргентинця на полях Мексики, Канади чи Сполучених Штатів, щиро розчулюватиметься від його гри, вважаючи, що він і є ця гра.

Напевно, в такому повороті сюжету не буде нічого екстраординарного. Принаймні, ще один великий аргентинський футболіст, партнер Марадони по збірній Хорхе Вальдано, одразу після фіналу Аргентина – Франція не двозначно дав зрозуміти, що Лео хоче зіграти і на наступному Мундіалі. А чому б і ні?! Адже тут така справа: якщо футбольний Бог таки вселився в Лео, Богу все дозволено. Ми ж хочемо продовжити свою молодість, а участь Мессі в «енному» чемпіонаті світу – це і буде одна з варіацій її продовження. Це якраз той випадок, коли будь-який відхід Мессі з футболу не буде пізнім. Враховуючи, що він досяг своєї головної мрії – став чемпіоном світу, тепер він вільний робити все, що хоче. Якщо вирішить, що ЧС-2022 був для нього фінальним акордом, ми всі разом розплачемось. А якщо захоче зіграти і на наступному Мундіалі, ми всі, незважаючи на симпатії, замремо в очікуванні. Очікуванні дива, чого ж іще.

Особисто моє ставлення до того, що відбувається в даному контексті, малоцікаве. Звичайно, можна наполягати на тому, що йти треба завжди своєчасно, на найвищій ноті (а вище за неї, схоже, вже не буде), але заради того, щоб побачити одного з найкращих футболістів сучасності ще раз на ЧС – чому б і не поступитися своїми принципами?

***

Проте ЧС-2026 – то однозначно справа далекої перспективи. Туди ще треба благополучно дожити. Не менш цікавою є справа найближчої перспективи Ліонеля Мессі.


Getty Images/Global Images Ukraine

Одразу після перемоги у фіналі катарського ЧС, капітан аргентинців заявив, що дуже хоче зіграти за свою збірну у новому статусі. Так би мовити, насолодитись моментом. Або ж, говорячи грубо, спробувати «стригти купони». Це я до того, що на даний момент в активі Мессі – 98 забитих м'ячів у футболці «альбіселесте», і ніхто на місці Ліонеля не пішов би зі збірної, не подолавши гросмейстерської планки в сто голів за збірну. Впевнений, що вже незабаром Мессі увійде до обраних (Роналду і Даєї). Для цього вистачить і одного-двох товариських поєдинків.

А далі на обрії збірних – Кубок Америки. 2024 року. Якщо Модрич у свої 37-ім «запалював» за збірну Хорватії, чому Мессі не може повторити подібний трюк? Мені здається, дуже може. Тим більше, що тепер за свою національну команду Лео може собі дозволити грати без «каменю на душі», адже і на континентальному, і на світовому рівні він виграв усе, що можна. Тепер потрібно насолоджуватись процесом, прагнучи побити рекорд Роналду за голами за збірну.

Щодо клубних розкладів Мессі – все складніше. А може навпаки – все простіше. Щонайменше два найближчі сезони він може, повинен зіграти на найвищому рівні. Чомусь мені здається, що він дуже хоче знову стати переможцем Ліги чемпіонів. Тому, швидше за все, Лео залишиться у «ПСЖ». Мені здається, «шейхи» його вмовлять.


Getty Images/Global Images Ukraine

«Барселона»? Там усе складно. Та й, подейкують, що Лапорта замість аргентинця віддав перевагу португальцю (Бернарду Сілві). «МанСіті»? Варіант цікавий, але навряд чи цей варіант потрібен зараз Мессі: там доведеться швидше «пахати», аніж творити. «Інтер Маямі»? Він, напевно, там буде. Але не зараз. А років через два.

Але, як би там не було, і де б не опинився Ліонель Мессі, головний меседж зараз щодо нього наступний: не йди, просто грай.

Продовжуй нашу спільну молодість.

Оцініть матеріал
(97)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини
Футбол | 23 квітня 2024, 19:32 12
Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини

Очікується, що проти «Реал Сосьєдад» зіграє Кепа Аррісабалага

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
maldiniua .
До Копа Америка залишилося 1,5 роки, чому б ні? До речі після смерті Дієго Марадони, аргентинці виграли усі три турніри, у яких брали участь....
Євгеній Українець
Майже до сорока успішно грали Філіппе Індзаггі, Райан Гігз. Для Лео ПСЖ найкращий варіант до самого кінця кар'єри. Там він призвичаївся до всього вже, партнери дуже солідні, найкращі, йому там комфортно, всі умови для гри та життя! Від добра добра не шукають! ПСЖ по силах вигравати з таким складом Лігу Чемпіонів, чого Лео і бажаю! Дай йому Боже здоров'я ще грати років чотири і перемагати!👍👍
Henriklarsson11
Іба показує що навіть нападник можне грати до 40
Владислав Антонов
Зідан пішов вчасно, Кріштіану Роналду, схоже, момент прогавив. Мессі ж досягнув свого піку, але гонитва за рекордами не дає йому спокою. Подивимось, що у нього вийде.
Am
 Рекорд Роналду він не поб'є але в  клуб 100+ точно увійде
donnerwetter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Canadian_stallion
Не треба! Це така жадність, яка перетворює зірок в клоунів. 
Oleksandr Kelym
Звичайно МБАПЕ сьогодня кращий футболіст світу і тільки консервативність та фанатичність болільників Аргентини "випихують" Мессі у лідери !  Мессі був кращим коли на нього пахала вся Барселона: він типовий продукт команди - а Мбапе творить СЕБЕ САМ - до речі так само як і Роналдо ! Роналдо був кращим у чотирьох провідних чемпіонатах Європи - а Мессі вже не кращий в чемпіонаті Франції, тобто у ПСЖ: там кращі і Неймар, і Мбапе !  У свій час Неймар пішов з Барселони після того, як зрозумів що в Барселоні кращим може бути ТІЛЬКИ СВІЙ МЕССІ як би не грав хтось інший ! Недаремно футбольних фанатів називають "болільники" - це хворі люди... Марадона зпився... знаркоманився - навіть з чемпіонату світу вигнали за наркотики: а болільники за нього боліють..... Сьогоднішній ФУТБОЛ - ЦЕ ГРОШІ ! Із спорту перетворюється в шоу для заробляння грошей, у своєрідний цирк.
Dfs2262ar
Боже мій! Та скільки ж можна за цього телепня писати???