Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 21 грудня 2022, 10:50
21506
13

Не лише Мессі та Мбаппе: символічна збірна ЧС-2022

Sport.ua підсумовує в «особах» Мундіаль, що тільки-но завершився в Катарі

| Оновлено 21 грудня 2022, 10:50
21506
13
Не лише Мессі та Мбаппе: символічна збірна ЧС-2022
Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Чемпіонат світу 2022 року вже став історією, що явила на найближчі чотири роки нового футбольного гегемона. Проте не лише фантастичним фіналом та перемогою Аргентини на чолі з її неповторним Мессі запам'ятається всім нам катарський Мундіаль. Цей чемпіонат світу відкрив багато нових імен, а деяких – «явив» у новому світлі.

Sport.ua зібрав докупи всіх найкращих – до символічної збірної. На наш погляд, вийшло переконливо.

Голкіпер

Еміліано МАРТІНЕС (Аргентина)


Getty Images/Global Images Ukraine

Надійні голкіпери, із відмінною реакцією та нервами в повному порядку – для латиноамериканських збірних – велика рідкість. Зокрема для національної збірної Аргентини. Власне, «альбіселесте» довго страждали через те, що на останньому рубежі у них не було «скелі».

Але на чемпіонаті світу в Катарі така «скеля» нарешті знайшлася. Еміліано Мартінес – той необхідний елемент аргентинської збірної, без якого виграти Мундіаль команді Скалоні було б неможливо. Він блискуче проявив себе у чвертьфіналі та у фіналі. Насамперед, у післяматчевих серіях пенальті. Крім того, у головному матчі турніру, в основний час, Мартінес витяг кілька «мертвих» м'ячів.

Правий захисник

Ашраф ХАКІМІ (Марокко)


Getty Images/Global Images Ukraine

Те, як захисник «ПСЖ» пожертвував власним его заради національної збірної – дорогого варте. Всі якось звикли останнім часом, що головна чеснота Хакімі – не стільки гра у захисті, скільки гра на атаку. Принаймні, у всіх своїх європейських клубах Ашраф діяв саме так.

Але в збірній Марокко він перевтілився, і чудово відіграв на правому фланзі захисту. В атаку він теж підключався, але головне його завдання – нейтралізувати опонентів на фланзі. І з цим Хакімі повністю впорався. Ашраф – найкращий на Мундіалі за кількістю відборів.

Центральний захисник

Йошко ГВАРДІОЛ (Хорватія)


Getty Images/Global Images Ukraine

Від нинішньої збірної Хорватії, яка не така яскрава, як та, яка чотири роки тому стала віце-чемпіоном світу, цього разу на феєрію і не очікували. Проте команда Даліча знову зуміла пробитися до півфіналу, а за підсумками турніру посіла третє місце. Одним із тих, хто цього разу «тягнув» команду до нагород, був центрбек Гвардіол.

Йошко дуже рівно і впевнено провів практично весь турнір і привернув до себе увагу багатьох топ-клубів. Єдиний його прокол – півфінал проти Аргентини. Але у матчі за третє місце він виправився.

Центральний захисник

Крістіан РОМЕРО (Аргентина)


Getty Images/Global Images Ukraine

Один із найменш відомих і розпіарених, але дуже ефективних футболістів нинішньої збірної Аргентини, завдання яких – забезпечувати надійність тилу. Крістіан вже п'ять років захищає кольори «альбіселесте», але лише останні рік-півтора є залізобетонним гравцем основи.

На ЧС-2022 зв'язка центральних захисників збірної Аргентини Ромеро - Отаменді була однією з найкращих. Крістіан виділявся на тлі свого партнера вмінням блискуче читати гру та діяти один на один із суперником.

Лівий захисник

Тео ЕРНАНДЕС (Франція)


Getty Images/Global Images Ukraine

Захисником у повному розумінні цього поняття Тео назвати досить складно, бо цей фланговий гравець завжди тяжів до атаки. І в збірній Франції він напевно залишився б за спиною свого брата Лукаса, але той уже в першому поєдинку на Мундіалі отримав важку травму ноги. Тео Ернандес метеором увірвався і до складу «триколірних», та й взагалі в історію катарського чемпіонату світу, бо став одним із найяскравіших та найефективніших футболістів.

На його рахунку – гольові передачі у матчах проти Австралії та Данії, гол у ворота Марокко у півфіналі. А за кількістю передач під удари Тео увійшов до трійки найкращих на ЧС-2022.

Півзахист

Енцо ФЕРНАНДЕС (Аргентина)


Getty Images/Global Images Ukraine

Спочатку Енцо якщо і міг розраховувати на гру в основі збірної Аргентини, то лише у випадку, якщо з більш досвідченими та маститими колегами по амплуа – Паредесем та Де Паулем – щось трапиться.

З тими нічого не трапилося, але свій шанс 21-річний аргентинський «хвилеріз» все одно отримав. І блискуче їм розпорядився. Він забив крутий гол у ворота збірної Мексики, ставши другим молодим футболістом-автором забитого м'яча в історії «альбіселесте».

Після матчу з мексиканцями Скалоні став регулярно залучати Фернандеса в основу. І не пошкодував: Енцо не лише підчищав партнерів у середині поля, а й брав участь в організації атак. За кількістю відборів на ЧС-2022 Фернандес увійшов до трійки найкращих, а за кількістю довгих передач він став найкращим у своїй команді.

Лука МОДРИЧ (Хорватія)


Getty Images/Global Images Ukraine

Час не владний над справжніми цінностями. Капітану та лідеру збірної Хорватії Модричу – вже 37 років, і, здавалося, найкращі роки Луки давно позаду. Він збирався «зав'язати» зі збірною ще після ЧС-2018 на хвилі другого місця Хорватії. Але вирішив залишитись. І зіграти на ще одному Мундіалі. Можна не сумніватися, що Модрич ні на мить не пошкодував про своє рішення.

Капітан хорватської збірної був справжнім «мозковим центром» своєї команди, «перекушуючи» чужі атаки у центрі поля та починаючи свої. Завдяки вмінню Луки тримати та контролювати м'яч Хорватія не програла Бразилії, здобувши перемогу над «чарівниками м'яча» у серії пенальті. Ветеран Модрич витримав усі 120 хвилин матчу. Відмінно він зіграв і у поєдинку за третє місце.

Соф'ян АМРАБАТ (Марокко)


Getty Images/Global Images Ukraine

Головна метаморфоза ЧС-2022, причому зі знаком плюс. Амрабата складно назвати основним гравцем «Фіорентини», яка зараз не хапає зірок з небес: там Соф'ян не відзначався ні надійністю, ні ефективністю. Але на катарському Мундіалі саме Амрабат зробив головний внесок у ренесанс збірної Марокко.

Саме Амрабат «випалював» центр поля, завдяки чому до півфіналу його національна збірна майже не програвала середину поля та мало пропускала. Соф'ян відіграв найбільше за своїх партнерів на ЧС-2022, здійснив найбільше перехоплень, передач. І фолів теж.

А ще відзначився універсалізмом: коли потрібно було стати в захист у матчі за третє місце, саме Амрабат перекваліфікувався на оборонця.

Антуан ГРІЗМАНН (Франція)


Getty Images/Global Images Ukraine

«Маленького принця» часто називають улюбленцем Дешама. Недивно: він брав участь у кожному із 75 останніх матчів своєї національної команди. Але ще частіше – найнепомітнішим героєм збірної Франції. Грізманн зробив дуже серйозний внесок у перемогу «триколірних» на минулому Мундіалі. А на нинішньому його ККД значно більший.

Антуан грав і «вільного художника», на кшталт Мессі, і центрального півзахисника, як Модрич. Він пов'язував воєдино середню лінію та напад команди Дешама.

Цього разу Антуан не забивав, але своїми діями та передачами допомагав це робити партнерам. На його рахунку – три асисти. А за кількістю передач під удар Грізманн став найкращим на турнірі.

Напад

Ліонель МЕССІ (Аргентина)


Getty Images/Global Images Ukraine

Тут усе просто. Дуже просто. Цьогорічний чемпіонат світу мав стати чемпіонатом світу Мессі, бо футбольному генію для справжньої величі не вистачало єдиного штриху – золотої медалі Мундіалю. І ось останній штрих внесено, пазл склався повністю. Мессі, як 36 років тому ще один великий аргентинець Марадона, вів свою команду вперед у кожному матчі турніру – від групового етапу до фіналу. Партнери вбивалися за Мессі, але й Мессі вбивався за партнерів. Сім забитих м'ячів, три гольові передачі – це, як кажуть, «сухий залишок», математичні вичавки досягнень Мессі в Катарі.

Але, крім них, він, звичайно ж, увійде в історію Мундіалей і просто як форвард від Бога, який втілив свою головну мрію в життя на заході кар'єри.

Кіліан МБАППЕ (Франція)


Getty Images/Global Images Ukraine

Кріштіану йде з великої футбольної сцени під улюлюкання, Мессі йде хоч і під фанфари, але ключове слово – йде. Але святе місце точно не буде порожнім: його займе все ще молодий форвард збірної Франції Мбаппе.

Коли чотири роки тому 19-річний Кіліан виграв чемпіонат світу, легендарний Пеле заявив, що, мовляв, мені треба повертатися у футбол, бо цей вундеркінд поб'є всі мої рекорди.

«Король футболу» мав рацію. І на ЧС-2022 Мбаппе зіграв вище за усілякі похвали. Кіліан – найкращий бомбардир турніру, який забив одразу три м'ячі у фіналі. Він найкращий з погляду дриблінгу, не кажучи вже про його швидкісні якості.

Мбаппе – це, безумовно, майбутнє і збірної Франції, і чемпіонатів світу. І свій «Золотий м'яч» він ще напевно отримає.

Оцініть матеріал
(179)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
123455432
З усім згоден. Мені здається спорт юа зробили найкращу символічну збірну ЧС 2022
VasyaTsaryk
Де схема по полю
simon andre
Англичан забыли испанцев. Французы правильно а Аргентина вратарь Хорватии центральный защитник Аргентины который буксовал последним минуты матча по полной и в сборной турнира . 
Old  Т
Третий нападающий - Гарри Кейн.  Сборная мира обязана играть в наступательный футбол.)