Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 14 грудня 2022, 20:17
1181
0

Прометей – Клуж-Напока. Прогноз та анонс на матч Єврокубка

Принципове протистояння для українського клубу

| Оновлено 14 грудня 2022, 20:17
1181
0
Прометей – Клуж-Напока. Прогноз та анонс на матч Єврокубка
БК Прометей

Зустріч «Прометей» – «Клуж-Напока» відбудеться в середу, 14 грудня, в Ризі. Початок поєдинку о 19.00 за київським часом. У прямому ефірі матч покажуть телеканали Xsport та Setanta Sports Ukraine+.

Сьогодні «Прометей» проведе свій останній домашній поєдинок цього календарного року в рамках Кубка Європи. Після вимушеного візиту до Каунасу, де «титани» грали на одному з найкращих баскетбольних майданчиків на континенті, підопічні Ронена Гінзбурга у Ризі, яка вже стала рідною для клубу, прийматимуть найсильніший клуб Румунії «Клуж-Напока».

Протистояння між чинними чемпіонами України та Румунією має принциповий характер. У попередньому сезоні два клуби брали участь у Лізі чемпіонів ФІБА, обидва успішно подолали кваліфікацію, не будучи в ній фаворитами, в основному груповому турнірі зняли скальпи з декількох опонентів із топ-чемпіонатів, а на етапі Топ-16 опинилися в одному квартеті. І «Прометей», і «Клуж-Напока» мали всі шанси пройти далі і навіть виграти свою групу, залишивши позаду один одного, а також авторитетну іспанську «Унікаху».

Але втрутилася війна. Команди зіграли один матч між собою в Чехії третього березня (український клуб був формальним господарем паркету), він завершився зі рахунком – 81:92 на користь «Клужа», але в ці важкі дні думки більшості підопічних Ронена Гінзбурга були дуже далекі від баскетболу. Одразу після матчу «Прометей» знявся з турніру, а румунський чемпіон з першого місця вийшов до чвертьфіналу і став головною сенсацією Ліги чемпіонів ФІБА. Тож сьогодні команди мають можливість закрити незавершену суперечку з минулого сезону та визначити найсильнішого в протистоянні між собою.

«Клуж-Напока» довго був посереднім клубом у себе в країні. За перші сімдесят років своєї історії він виграв лише чотири чемпіонати. Але все змінилося після приходу нових та потужних спонсорів. У 2014 році колектив узяв під свою опіку один з найвідоміших і найпотужніших румунських банків. Спершу меценати придивлялися до команди і вже під їхнім крилом чорно-білі (такі основні кольори носити клуб) здобули титул найсильнішої команди Румунії у 2017 році. Однак у 20-х роках фінансові вливання стали дуже значними і суперник «Прометея» швидко набув статусу місцевого топа. Після цього «Клуж» два роки поспіль (2021, 2022) виграє національний чемпіонат і все йде до того, що ця гегемонія буде продовжуватися.

Але амбіції власників «Клужа» вже не обмежуються внутрішніми успіхами. Команда поступово і впевнено заробляє авторитет на міжнародній арені (ми вже згадували останній сезон) і цього літа була включена до списку учасників Кубка Європи, другого за статусом єврокубка, де румунських колективів не бачили вже дуже давно.

Дебютант турніру поки що йде в нижній частині турнірної таблиці. На рахунку «Клужа» три перемоги та чотири поразки у семи зіграних зустрічах. Однак не можна не відзначити сенсаційну домашню вікторію румунського чемпіона над «Ховентутом», який є одним із фаворитів цього змагання. Минулого туру румуни просто не залишили маститому іспанському клубу жодних шансів – 98:82.

Наведемо повний перелік результатів «Клужа» в Кубку Європи:

12 жовтня. «Бург» (Франція) – «Клуж-Напока» (Румунія) – 88:85

19 жовтня. «Клуж-Напока» (Румунія) – «Цедевіта Олімпія» (Словенія) – 94:76

25 жовтня. «Клуж-Напока» (Румунія) – «Венеція» (Італія) – 80:85

2 листопада. «Лієткабеліс» (Литва) – «Клуж-Напока» (Румунія) – 89:84

23 листопада. «Клуж-Напока» (Румунія) – «Брешія» (Італія) – 91:86

30 листопада. «Бурсаспор» (Туреччина) – «Клуж-Напока» (Румунія) – 95:80

7 грудня. «Клуж-Напока» (Румунія) – «Ховентут» (Іспанія) – 98:82

Лідерами нинішнього «Клужа» є бразильський форвард Леонардо Мейндл (17,9 очок + 7 зібраних відскоків у матчах Кубка Європи) та його кубинський колега за амплуа Карел Гузман (13,8 набраних пунктів + 4,7 підбирань за гру на міжнародній арені). Загалом погоду у складі румунської команди роблять іноземні баскетболісти. В ростері опонента «Прометея», крім вищезгаданих кубинця та бразильця, також присутні американці і три балканці.

Даний поєдинок має стати особливим для легіонера «Прометея» Дастіна Хога. Саме у складі румунського клубу американець провів минулий сезон і навіть брав участь у грі проти своєї майбутньої команди. І тепер у майці «титанів» бігмен може показати себе у всій красі перед колишніми роботодавцями. Як правило, на такі ігри спортсмени налаштовуються з подвійним бажанням.

Зустріч проти «Клужа» матиме важливе принципове значення для «Прометея». Однак, крім цього, вона також матиме значну турнірну вагу. Звичайно, до вирішальних ігор у підгрупі ще дуже далеко, але після двох поразок поспіль український клуб дещо просів у таблиці, а третє фіаско може взагалі залишити його за межами прохідної вісімки під завісу першого кола. Тож розраховуємо на якісну гру від української команди та домашню перемогу, яка покращить турнірне становище підопічних Ронена Гінсбурга.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Parimatch
  • 1.57
  • 13.0
  • 2.70
Сделать ставку Зробити ставку
1xBet
  • 1.60
  • 12.5
  • 2.75
Сделать ставку Зробити ставку
FanSport
  • 1.58
  • 13.0
  • 2.70
Сделать ставку Зробити ставку
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.