Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 13 грудня 2022, 16:34
993
1

Він один із найталановитіших хавбеків у світі. Чим вражає гра Беллінгема?

Блогер Sport.ua Юлія Шалівська – про хавбека «Боруccії» Дортмунд та збірної Англії

| Оновлено 13 грудня 2022, 16:34
993
1
Він один із найталановитіших хавбеків у світі. Чим вражає гра Беллінгема?
Getty Images/Global Images Ukraine. Джуд Беллінгем

«Що стосується Беллінгема як гравця, я можу сказати, що він один із найбільш талановитих півзахисників у світі. І це у такому юному віці!», - так прокоментував гру Беллінгема Давід Алаба, який має схожу біографію, адже свій перший професійний контракт захисник підписав також у віці 17 років.

На чемпіонаті світу в Катарі Джуд Беллінгем остаточно переконав усіх у своєму таланті і закріпив за собою статус топового півзахисника.

Англієць став другим наймолодшим бомбардиром збірної Англії, відзначившись у віці 19 років і 145 днів. Джуд поступається лише Майклу Оуену, який забив свій дебютний гол у віці 18 років і 190 днів.

Статистика Беллінгема теж вражає - на цьому ЧС за підсумками п‘яти матчів у його активі один гол, один асист і одразу три передгольові паси!

Більше того, за свою клубну кар‘єру, яка розпочалася в 2019 році, Джуд зіграв вже понад 100 ігор і забив 11 голів.

Надто хороша статистика як для 19-річного футболіста!

Тож давайте з‘ясуємо, що саме робить його таким особливим?

Початок футбольної кар‘єри Джуда Беллінгема – маленький клуб із Чемпіоншипу, знайомство з Алексом Фергюсоном, пропозиції від топових європейських грандів

Історія футбольної кар‘єри Джуда Беллінгема бере свій початок ще з далекого 2010 року. Батько Джуда - Марк - працював сержантом поліції, однак завжди після роботи брав із собою синів і йшов тренуватися на футбольне поле. Марк виступав у аматорській лізі в ролі нападника, однак на серйозний професійний рівень вийти так і не зміг.

Зате зміг зацікавити футболом свого старшого сина. Беллінгем прийшов у академію «Бірмінґем Сіті» у віці 8 років. За основну команду офіційно дебютував у 2019 році, у матчі Кубка Англійської ліги з «Портсмутом» у віці 16 років та 38 днів, ставши наймолодшим дебютантом в історії бірмінґемського клубу.

Вже тоді за ним стежили такі топові клуби, як «Манчестер Юнайтед», «Челсі» та «Ліверпуль».

Однак і «МЮ» не залишався осторонь. У 2020 році керівництво мало намір придбати англійця. З півзахисником особисто спілкувався сам сер Алекс Фергюсон.

З «Ліверпулем» у Беллінгема особлива історія. У 2013 «червоні» могли придбати його всього за 9 тисяч фунтів.

Наприкінці вересня цього року авторитетне видання The Athletic розповіло, що «Ліверпуль» міг придбати майбутню зірку лише за £9 тисяч. У 2013 році Джуд разом зі своєю родиною приїхав до Мерсисайду на оглядини і він настільки вразив тренерський штаб своєю грою, що врешті-решт йому запропонували продовжити кар‘єру у клубі. Керівництво намагалося переконати батьків гравця переїхати до Ліверпуля, однак у родині англійця саме батько приймає всі важливі рішення за Джуда, і він від цієї пропозиції відмовився.

В той же час, за молодим талантом полювали такі топ клуби, як «Челсі» і «МЮ», однак, незважаючи на всі вмовляння і пропозиції, Марк був проти цих переходів.

Гадаю, через те, що бачив у синові перспективу і в майбутньому знав, що на його трансфері можна буде добряче заробити.

Саме тому у 2020 році Беллінгем відправився до Німеччини. «Боруссія Дортмунд» не пошкодувала 23 мільйонів фунтів на трансфер футболіста і не прогадала. До слова, колишній клуб дитинства «Бірмінгем» підписав англійця лише за два мільйони фунтів, і за два роки ціна на Джуда виросла до 150 мільйонів.

Свій перший рік у клубі Джуд розпочав на лаві запасних і з‘явився у старті «Дортмунда» лише 6 разів. Але так було лише до зимової паузи. Після новорічних свят і зміни головного тренера Беллінгем став основним гравцем клубу. Його статистика шокувала - за сезон загалом відіграв 46 матчів, забив 4 голи і зробив 4 гольові передачі, а наприкінці сезону ще й встиг виграти кубок Німеччини. Так, до літа 2021 року його вартість становила вже 60 мільйонів євро! На той момент йому було лише 18 років….

Ще до початку сезону 2021/2022 про Беллінгема знав увесь світ. Особливо ретельно за ним стежив «Ліверпуль», який постійно підтримував хороший зв’язок з гравцем та його оточенням. Більше того, Юрген Клопп особисто спілкувався із футболістом. Однак на фоні Голанда, який саме в той час був у центрі уваги і прикрашав заголовки абсолютно всіх футбольних газет, Джуд виглядав сірою мишею. Але Джуд провів не менш успішний сезон - 44 матчі, 6 голів, 13 гольових передач.

І на десерт – його дебютний матч за збірну Англії. 12 листопада 2021 року Беллінгем з‘явився у старті «трьох левів», вийшовши на заміну в поєдинку з Ірландією (3:0) у віці 17 років 4 місяців і 14 днів. Джуд увійшов до трійки найбільш молодих дебютантів англійської національної команди.

Беллінгем постійно удосконалюється. Юнак жодного разу не потрапляв у гучні скандали

Там, де Англія - там скандали. Постійні пограбування, обвинувачення футболістів у зґвалтуваннях, судові процеси та ще безліч гучних інцидентів, які створюють шум навколо відомих футболістів.

Досі невідомо, чи інформація, що постійно шириться через ЗМІ, є правдивою, адже тут можуть бути замішані і гроші за цю кампанію чуток, і привертання уваги до своєї персони.

Однак Джуд не з таких гравців. Принаймні, поки що. Англієць поводить себе достойно, нікого публічно не критикує, якщо на те немає вагомої причини, і старається не потрапляти у скандали.

Особливості гри футболіста – чим він так зацікавив європейські клуби?

Джуд Беллінгем - універсальний гравець. Джуд здатний діяти будь-де в півзахисті та виконувати практично будь-які дії на полі.

Що цікаво, так це номер англійця – 22. Колишній тренер академії «Бірмінгема» Майк Доддс розповідав The Athletic та Talksport: «Він хотів бути №10, я сказав йому: «Будеш 22-м. Ти одночасно можеш зіграти на позиціях №4, №8 та №10 – ти футболіст, який вміє усе».

Доказом того, наскільки важливим став Беллінгем для Дортмунда, є те, що жоден гравець не набрав більше ігрового часу, ніж він, у всіх іграх минулого сезону. Загалом 3787 хвилин у 44 матчах за сезон 2021/2022 – 35 із цих матчів він розпочав у старті. Таким чином, це є достатнім доказом того, що він перетворився на ключового гравця у команді.

На ЧС-2022 Беллінгем самостійно створив для партнерів по команді три гольові моменти. Джуд із тих футболістів, які вміють читати гру і передбачати дії суперника. Однією з його особливостей є робота без м’яча. Він грамотно діє в обороні, що допомагає партнерам виходити на атакувальні позиції. Для високого пресингувального стилю англійської Прем‘єр-ліги він ідеально підходить. Особливо під тактику мерсисайдського клубу «Ліверпуль» Юргена Клоппа. Але про це згодом.

Беллінгем запам‘ятався і своїм креативом. У нього хороші показники якості передач - 91%, 2,8 – середній показник виграних єдиноборств за гру.

Як зазначалося вище, Джуд приносить користь і в обороні.

Успішні єдиноборства в обороні - 3,3;

Перехоплення м‘яча - 4,8;

Якісь відборів теж непогана - 69%.

Завдяки Беллінгему гра збірної Англії вийшла на новий рівень. Саме він створив цю різницю і допоміг збірній дістатися 1/4.

Як би там не було, але цей чемпіонат світу остаточно зробив з Беллінгема суперзірку. Тепер вартість Беллінгема оцінюють у €150 мільйонів! У 19 років…

«Ліверпуль», «Реал Мадрид», «Челсі» чи «МЮ»? Де продовжить свою кар’єру молодий талант?

Безперечно, така гра та статистика 19-річного юнака не пройшла повз топові клуби Європи. Тут і «Ман Сіті», і «МЮ», і «Челсі» і сам «Реал».

Деякі джерела стверджують, що Беллінгем готовий залишити «Боруссію Дортмунд» після завершення чемпіонату світу. Якщо він дійсно вирішить покинути клуб, то його вартість становитиме близько €150 млн. Дортмундська «Боруссія» не готова йти на поступки:

«Ми не повинні змінювати нашу філософію щороку», - прокоментував можливий трансфер Беллінгема директор дортмундського клубу

Якщо за Беллінгема дійсно стільки заплатять, то це зробить його найдорожчим британським футболістом в історії.

Близькі Джуда впевнені у здібностях сина, і тому гадають, що зацікавлені команди заплатять стільки, скільки потрібно, коли йому прийде час рухатися вперед.

І схоже цей час настав. Ймовірно, Беллінгем перейде до «Ліверпуля». Цьому вже є декілька переконливих аргументів і пітверджень із достовірних джерел.

Getty Images/Global Images Ukraine

По-перше, наразі відомо, що «червоні» готові заплатити за Беллінгема 150 мільйонів фунтів. До того ж, сам Юрген Клопп наполягає на цьому трансфері. Варто також зазначити, що Джуд ідеально впишеться у систему Клоппа. У «Ліверпуля» вже декілька років проблеми у півзахисті, які заважають їм продовжувати грати на стабільному рівні і навіть брати трофеї. Пітвердженням є провальний старт мерсисайдців у сезоні. Тож молодий амбіційний гравець зможе створити небезпеку для суперника та загалом покращити гру підопічних Клоппа.

По-друге, у Джуда дуже теплі стосунки з Гендерсоном. Капітан англійського «Ліверпуля» неодноразово говорив про неймовірні здібності Беллінгема: «Мені подобається Джуд, я думаю, що він приголомшливий гравець. Він фантастичний професіонал і його менталітет дійсно грає велику роль у його розвитку. Але я не хочу розхвалювати його, тому що він все ще дуже молодий хлопець! Враховуючи його вік, на Джуда чинитиметься величезний тиск, але, звичайно, він першокласний футболіст, і я впевнений, що він відіграє значну роль на чемпіонаті світу в Катарі».

І по-третє, здається, сам Джуд обрав «Ліверпуль» для продовження кар‘єри.

Поки що авторитетні видання не підтверджували цю думку, але мережею вже досить давно шириться ця інформація. Тому, ймовірно, так воно і буде.

Однак, той же «Реал» вже офіційно оголосив, що не платитиме за Джуда 150 мільйонів. Мовляв, це занадто. Також деякі джерела стверджують, що агенти Беллінгема заявили про лідерство «Ліверпуля» у цих перегонах.

В цілому, трансфер цілком ймовірний, якщо Беллінгем обере не гроші, а футбол і професійний зріст. У «Ліверпулі» йому навряд запропонують якісь шалені гроші, але точно пообіцяють постійну ігрову практику. І для 19-річного гравця цей варіант буде ідеальним. Головне - не зловити зіркову хворобу і продовжувати дивувати (у хорошому сенсі) і надалі.

До того ж, фанати мерсисайдців точно зрадіють цьому трансферу. А під керівництвом Юргена Клоппа Джуд може претендувати і на «Золотий м‘яч».

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Кочуров
Коли це,Давід Алаба став німецьким захисником?))) Він австрієць!