Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Паралімпійські ігри
| Оновлено 12 грудня 2022, 13:28
1104
3

Сушкевич розповів, як вдалося відсторонити росіян від Паралімпіади

Зробити це було дуже непросто

| Оновлено 12 грудня 2022, 13:28
1104
3
Сушкевич розповів, як вдалося відсторонити росіян від Паралімпіади
Національний комітет спорту інвалідів України

Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич пригадав, яку роботу довелося провести для відсторонення росіян та білорусів від Паралімпіади.

– Всі наші перемоги — спортивні в тому числі — з неба не падають. Всі мають свою суб’єктність. Причетність кожної конкретної персони до того чи іншого варіанту допомоги Україні. Можна диванний варіант — я лежу, чекаю перемоги та вболіваю за неї, як на футбольному матчі. А можна працювати — кожен день, кожну годину, навіть кожну хвилину на віддачу.

Що стосується спорту та спортивних організацій. Один раз якась федерація не допустила [росіян та білорусів] до чемпіонату Європи, інша – не допустила до чемпіонату світу або на кілька чемпіонатів світу, кілька міжнародних кубків.

Якщо ви подивитесь на спектр європейських і світових спортивних організацій, то побачите, що немає єдиної глобальної позиції. Немає такого, що вони всі виступили єдиним фронтом. Я абсолютно впевнений, що за кожною ситуацією, пов’язаною зі спортивними федераціями, є люди або людина, яка над цим працює.

Візьмімо історію з Паралімпіадою в Пекіні. Через два дні повинні розпочатись Ігри. Ми вже приїхали, як і майже всі команди. Команди білорусі та росії також уже в паралімпійському селищі. Планується, що вони будуть виступати під нейтральним прапором. Але я не уявляв, як наш український спортсмен, чемпіон або призер Паралімпіади буде стояти поряд з представником країни, яка вбиває українців.

Ви не уявляєте, яку шалену роботу ми провели в Пекіні, зустрічаючись з національними паралімпійськими комітетами, з гостями, з високими представниками спорту, з Міжнародним паралімпійським комітетом. Наша головна робота складалась з двох аспектів — об’єднати світовий спорт проти вбивць української нації, а також дати усвідомлення, що відбувається в Україні. Бо це був тільки початок [повномасштабного вторгнення].

Але за день до початку Паралімпіади в Пекіні правління Міжнародного паралімпійського комітету приймає рішення таки допустити росію та білорусь до змагань під нейтральним прапором. Для нас всіх і для мене особисто це був шок.

Я розумів, що зараз трапиться те, чого я, як керівник національного паралімпійського руху, не зможу собі пробачити. Я не казав своїй команді, але думав — якщо, не дай боже, буде така ситуація, то нам варто поїхати з Паралімпіади. Але поїхати не одним, а загалом зі свідомими людьми з різних паралімпійських комітетів, з різних країн світу. Свідомими щодо того, що таке в XXI сторіччі війна, вбивча війна на території моєї країни.

Коли було прийняте це рішення [допустити росіян та білорусів], цього ж вечора я оголосив про проведення великої пресконференції [в день відкриття Ігор]. Хоча керівництво МПК дзвонило мені та попросило перенести її. Але ще до пресконференції у нас відбулась маса зустрічей. Уявіть собі: десятки країн заявили керівництву МПК після нашої роботи, що вони поїдуть слідом за Україною, якщо вона покине Паралімпіаду.

– Скільки було таких країн?
– Не знаю. Вони дзвонили не мені, а керівництву МПК. Я потім просто дізнався від колег з апарату МПК, що це були дуже категоричні дзвінки. Вони сказали, що не будуть брати участь в Паралімпійських іграх, якщо Україна поїде з них.

І от десь на початок 16-ї години дня — до моєї пресконференції, на яку акредитувались десятки журналістів — закінчилось нове засідання правління МПК, і було оголошено, що росія та білорусь залишають Паралімпіаду. Їх не допускають.

Якщо брати чисто юридично, то там були моменти, пов’язані з повноваженнями правління МПК. Тобто, чи мають вони [право] приймати таке рішення згідно з конституцією. Але, з іншого боку, перед цим вони вирішили допустити під нейтральним прапором.

Якщо ви прийняли одне рішення і вважали, що маєте на це повноваження, то ви повинні мати право прийняти й інші рішення. На цьому я також наполягав. І росіяни та білоруси не були допущені й поїхали з Паралімпіади додому, - сказав Сушкевич.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владимир Копяк
Як би хто не відносився до Сушкевича, а гріхів у нього багато, але те, що він зробив для того, щоб представників РФ та лукашенцівців  не були присутні на ОІ в Пекіні. українці не забудуть.
anacreon
Отак і треба боротися. Респект всім нашим, хто робить таку роботу.