Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 10 грудня 2022, 20:15
10263
0

5 тренерів із великими зарплатами, котрі не вийшли в плей-оф ЧС-2022

Перед ними ставили завдання і не шкодували заради цього грошей...

| Оновлено 10 грудня 2022, 20:15
10263
0
5 тренерів із великими зарплатами, котрі не вийшли в плей-оф ЧС-2022
Getty Images/Global Images Ukraine. Ханс-Дітер Флік

Чемпіонат світу з футболу – турнір, на успіх у якому традиційно покладається безліч надій у різних країнах планети. Багато збірних та їхні вболівальники мріють здобути головне – перемогу, яка дозволить підняти над головою Кубок світу – трофей, долю якого раз на чотири роки і розігрують найсильніші команди світового футболу.

Однак перед тим, як влаштувати пишну фотосесію із Кубком світу, будь-яка збірна і кожен футболіст повинні пройти дуже непросту дистанцію. Починається вона із кваліфікації, а у фінальній частині чемпіонату світу першим етапом є групова стадія, успішний виступ на якій дає жадану путівку до плей-оф.

Безумовно, на ЧС-2022 стартувало чимало команд, які лише у найсміливіших мріях ставили собі завдання перемогти. Проте практично будь-яка збірна їхала до Катару із метою як мінімум подолати перший етап та пройти в плей-оф. Вдалося це лише 16 колективам, а решта 16 уже відбули додому.

Хто із тренерів команд-невдах групової стадії обійшовся своїм роботодавцям найдорожче, так і не виконавши поставленого завдання? Давайте з'ясовувати…

Карлуш Кейруш

Вік: 69 років
Громадянство: Португалія
На ЧС-2022 працював зі збірною Ірану (3 матчі, 1 перемога, 2 поразки)

Getty Images/Global Images Ukraine

Тренерську кар'єру Карлуш Кейруш розпочав у далекому 1981 році. Тривалий час він працював на батьківщині, зокрема тренував збірну Португалії з 1991 по 1993 роки, але так і не зумів кваліфікуватися з цією командою на ЧС-1994 у США. Згодом кілька років провів у лісабонському «Спортінгу», а також працював із командами зі США, Японії, збірними ОАЕ та Саудівської Аравії.

Вперше вивести своїх підопічних на чемпіонат світу Карлушу Кейрушу вдалося у 2002 році, коли він очолював збірну ПАР. Однак зіграти на турнірі в Японії та Південній Кореї африканцям довелося вже під керівництвом іншого наставника, оскільки португалець через суперечки із керівниками федерації залишив свою посаду ще до старту турніру.

Щоправда, успіх зі збірною ПАР привернув увагу до Кейруша з боку «Манчестер Юнайтед», де Карлуш став асистентом легендарного Алекса Фергюсона. У цій ролі португалець відпрацював шість років із перервою на сезон-2003/04, коли прийняв запрошення самостійно очолити «Реал». Завершити співпрацю з «Червоними дияволами» вдруге Кейруша змусило запрошення від збірної Португалії, яку він вивів на ЧС-2010, де команда дісталася 1/8 фіналу, а потім вилетіла, що стало приводом для розірвання співпраці між сторонами.

З 2011 по 2019 роки Кейруш очолював збірну Ірану, двічі виводячи ту у фінальні частини чемпіонатів світу – в 2014-му та 2018-му. В обох випадках азіати завершували виступи після групової стадії, а Карлуш нарешті вирішив змінити обстановку. Недовго він попрацював із національними командами Колумбії та Єгипту, причому останню так і не зумів вивести на ЧС-2022. Втім, у Катар Кейруш все ж таки поїхав – його знову покликали боси Федерації футболу Ірану, й португалець зробив третю спробу вивести «Перських леопардів» у плей-оф. Знову невдалу – Іран виграв один матч, програвши у двох інших, і фінішував лише третім в групі, пропустивши до 1/8 фіналу збірні Англії та США.

Зазначимо, що Карлуш Кейруш заробляв у збірній Ірану 1,5 мільйони фунтів на рік. Після вильоту іранців з ЧС-2022 досвідчений португалець заявив про відхід із посади…

Ерве Ренар

Вік: 54 роки
Громадянство: Франція
На ЧС-2022 працював зі збірною Саудівської Аравії (3 матчі, 1 перемога, 2 поразки)

Ерве Ренар є досить відомим та авторитетним фахівцем на міжнародному рівні. Тренерську кар'єру він розпочав у 1999 році в рідній Франції, але дуже скоро усвідомив, що йому цікаво працювати не лише на одному місці, і що він легко готовий змінювати місця проживання заради цікавих проектів.

Зокрема, у якийсь момент Ренар остаточно перекваліфікувався із клубного тренера на тренера збірних. Причому основну частину своєї кар'єри Ерве присвятив роботі із африканськими командами, де починав у 2007 році як асистент Клода Ле Руа у збірній Гани. Потім Ренар вже самостійно очолював національні команди Замбії, Анголи, Кот-д'Івуару та Марокко. У перервах між цим намагався повернутись до щоденної діяльності в клубах, але ані в «Сошо», ані у «Ліллі» особливих лаврів не здобув.

Вперше взяти участь у фінальній частині чемпіонату світу Ренару вдалося у 2018 році разом зі збірною Марокко. Тоді «Атлаські леви» у трьох матчах набрали лишень одне очко, програвши Ірану (0:1) та Португалії, зате зігравши внічию із іспанцями (2:2). У 2019-му Ренар отримав запрошення очолити збірну Саудівської Аравії, з якою кваліфікувався на мундіаль у Катарі, причому стартували на ньому «Орли пустелі» блискуче – із сенсаційної перемоги над Аргентиною (2:1), а французький наставник відзначився яскравим перформансом у перерві між таймами (https://sport.ua/uk/news/604935-renar-messi-poluchaet-myach-a-vy-stoite-i-smotrite-vy-b-eshche-sfotkalis).

Втім, вирішити завдання по виходу до плей-оф Ренар із саудитами не зміг. Азіати програли два матчі Польщі (0:2) та Мексиці (1:2), фінішували останніми, й відбули додому вже після групового раунду. Щоправда, це зовсім не призвело до завершення співпраці між Ренаром та Федерацією футболу Саудівської Аравії. Трудовий договір між сторонами продовжує діяти, як і було погоджено раніше – до літа 2027 року, а Ерве отримує за його умовами близько 2 мільйонів фунтів на рік.

Фелікс Санчес Бас

Вік: 46 років
Громадянство: Іспанія
На ЧС-2022 працював зі збірною Катару (3 матчі, 3 поразки)

Getty Images/Global Images Ukraine

Тренерська кар'єра іспанця Фелікса Санчеса Баса не виглядає настільки вражаючою, як у Карлуша Кейруша чи Ерве Ренара, про яких йшлося трохи вище. Цей фахівець ніколи на професійному рівні не грав у футбол, а у 21 рік розпочав співпрацю із академією «Барселони», де протягом десяти років був одним з тренерів команд певних вікових груп.

У 2006 році Фелікс Санчес Бас відбув до Катару, де працевлаштувався у гучному проекті під назвою «Академія Еспайр», звідки згодом отримав підвищення до головного тренера збірної Катару U-19. Із цим колективом іспанець виграв чемпіонат Азії серед юніорів, а згодом перейшов на посаду коуча у збірні U-20 та U-23.

В 2017 році Санчес Бас отримав посаду головного тренера національної команди Катару. Втім, вирішити історичне завдання щодо виведення цієї збірної на чемпіонат світу у 2018-му іспанець не зумів, а тому «Бордовим» довелося чекати 2022 року, щоб дебютувати на мундіалях, що стало можливим на правах господаря першості.

Незважаючи на те, що у 2019 році збірна Катару виграла Кубок Азії, а також спроби Санчеса Баса хоч якось покращити якість комбінаційної гри з боку своїх підопічних, на ЧС-2022 «Бордові» виключно розчаровували. У матчі-відкритті катарці програли Еквадору (0:2), а Фелікс розкритикував своїх підопічних за те, що вони не виявилися здатними виконати понад чотири точні передачі поспіль. Після того Катар програв ще й Сенегалу (1:3) із Нідерландами (0:2), фінішувавши останнім в своїй групі із «бубликом» у графі набраних очок.

Незважаючи на повне фіаско на ЧС-2022, Санчес Бас, який заробляє по 2,5 мільйони фунтів на рік, поки зберіг за собою посаду головного тренера збірної Катару. Хоча юридично і фактично він може перестати бути коучем «Бордових» вже 31 грудня, коли в нього й добігає кінця трудовий договір із Футбольною асоціацією Катару.

Роберто Мартінес

Вік: 49 років
Громадянство: Іспанія
На ЧС-2022 працював зі збірною Бельгії (3 матчі, 1 перемога, 1 нічия, 1 поразка)

Getty Images/Global Images Ukraine

Під час кар’єри футболіста Роберто Мартінес чимало пограв в Англії, де його «вітчим домом» фактично став «Віган». У 2007-му, коли іспанець завершив активні виступи, він прийняв пропозицію очолити «Суонсі», який за півтора роки вивів із Ліги 1 в Чемпіоншип, де «Лебеді» гідно показали себе, а Мартінес отримав запрошення повернутися до «Вігана», але вже в якості наставника.

З 2009 до 2013 року Роберто працював у стані «Латікс» на рівні англійської Прем'єр-ліги. Три роки іспанському наставнику вдавалося зберегти для «Вігана» прописку в еліті, а в сезоні-2012/13 навіть виграти Кубок Англії, але тоді ж команду спіткало розчарування – вона вилетіла до Чемпіоншипу. Після цього Мартінес пішов до «Евертона», де відпрацював три роки, а потім був звільнений за відсутність прогресу.

Починаючи із серпня 2016 року Роберто Мартінес був наставником збірної Бельгії. Його прихід у команду припав на розквіт «золотого покоління» футболістів цієї країни, а тому вболівальники чекали від бельгійців гучних перемог. На ЧС-2018 Бельгія без проблем вийшла у плей-оф, де послідовно усунула зі свого шляху Японію та Бразилію, але у півфіналі поступилася Франції (0:1). Максимум, на який вдалося забратися підопічним Мартінеса, виявилося третє місце, за право фінішувати на якому Бельгія обіграла Англію (2:0).

На ЧС-2022 від Бельгії також чекали дуже багато чого. Хтось вважав, що «Червоним дияволам» під силу дійти як мінімум до фіналу, інші ставили на чвертьфінал чи півфінал, але практично всі були переконані – команда Мартінеса гратиме у плей-оф. Але саме цього і не сталося – бельгійці здобули лише одну перемогу (1:0 над Канадою), після чого програли Марокко (0:2) та в останньому турі звели до нічиєї поєдинок проти Хорватії (0:0).

За неофіційними даними, Мартінес отримував на посаді головного тренера збірної Бельгії 3 мільйони фунтів на рік. Однак після невдачі у Катарі Роберто заявив про відхід із посади та припинення співпраці з Королівською бельгійською футбольною асоціацією.

Ханс-Дітер Флік

Вік: 57 років
Громадянство: Німеччина
На ЧС-2022 працював зі збірною Німеччини (3 матчі, 1 перемога, 1 нічия, 1 поразка)

Getty Images/Global Images Ukraine

Ханс-Дітер Флік свого часу провів понад сотню поєдинків за мюнхенську «Баварію», проте після завершення активних виступів пішов працювати тренером на скромніший рівень. Так у його кар'єрі з'явилися «Бамменталь» та «Хоффенхайм», який на той час ще не був командою Бундесліги, а виступав у четвертому дивізіоні німецького футболу.

У 2006 році Флік взагалі проміняв самостійний досвід на роботу асистента. Він допомагав Йоахіму Льову у національній збірній Німеччини, зокрема на тріумфальному для німців ЧС-2014 у Бразилії. Одразу після того мундіалю Флік перейшов на посаду спортивного директора національної команди, а влітку 2017 року перейшов на аналогічну роботу до «Хоффенхайма».

У тренерське ремесло Флік повернувся влітку 2019 року, коли став асистентом Ніко Ковача у «Баварії». Справи у хорвата в мюнхенському гранді не склалися досить швидко, внаслідок чого Ханс-Дітер замінив екс-боса біля керма команди, і з ходу зробив практично неможливе – вивів «Баварію» з кризи, і в першому ж сезоні взяв із нею требл, завоювавши титул чемпіона Німеччини, а також вигравши національний Кубок та Лігу чемпіонів.

У серпні 2021 року Флік прийняв запрошення Німецького футбольного союзу та очолив збірну Німеччини. Саме Ханс-Дітер повіз німців на ЧС-2022 до Катару, і саме з ним «Бундестім» несподівано осоромилася вже на стадії групового турніру, коли набрала 4 очки й посіла лише третє місце, пропустивши до плей-офф Японію та Іспанію.

Цікаво, що провал у Катарі не позначився на довірі до Фліка з боку керівництва Німецького футбольного союзу. Та й сам Ханс-Дітер не наважився розірвати контракт, за умовами якого отримує 5 мільйонів фунтів на рік, а навпаки, заявив про готовність зі збірною Німеччини досягти на домашньому чемпіонаті Європи у 2024 році значно більшого, аніж його підопічні показали на катарському мундіалі.

Оцініть матеріал
(77)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.