Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 09 грудня 2022, 16:49
6623
5

Луїс Енріке пішов зі збірної Іспанії – команда втратила динаміку прогресу

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про зміни на тренерському містку «Фурії рохи»

| Оновлено 09 грудня 2022, 16:49
6623
5
Луїс Енріке пішов зі збірної Іспанії – команда втратила динаміку прогресу
Getty Images/Global Images Ukraine

Дивна справа. Збірна Німеччини, яка не вийшла із групи на ЧС-2022, не стала звільняти Гансі Фліка. Збірна Іспанії вийшла у плей-оф, але її тренер Луїс Енріке залишив свою посаду.

Усі країни мають різні підходи, але виступ «Фурії рохи» в Катарі цілком підходить під визначення «провал». Тому відставка Луїса Енріке виглядає логічною.

Іспанія втратила обличчя на мундіалі у Катарі

Сам по собі розгром Коста-Ріки у першому турі у виконанні селексьйон вразив. Однак той матч так і залишиться єдиною світлою плямою для іспанців на турнірі. Гра з Німеччиною ще могла сприйматися як гросмейстерська нічия двох класних команд, але далі Лучо-тім лише розчаровувала.

Поразка від Японії завдала серйозного удару по репутації «Фурії рохи». Адже багато хто вважав, що іспанці спеціально провалили другий тайм, щоб по сітці уникнути зустрічі з Бразилією у чвертьфіналі. Подивившись гру проти Марокко, можна вже зробити висновок, що ніякого зливу не було – «Фурія», строго кажучи, «фурією» не була, вона виглядала нзаадто академічною та вразливою. Однак дозвольте припустити, що в матчі з Японією калькулятори в руках іспанці все ж таки тримали.

По-перше, це була єдина гра, в якій Луїс Енріке застосував ротацію. Лише у поєдинку з японцями в основі вийшли Пау Торрес, Альваро Мората, Ніко Вільямс, Алекс Бальде.


Getty Images/Global Images Ukraine

По-друге, за рахунку 1:2 Іспанія хіба що зображала бажання відігратися – нічия виводила її на перше місце в групі, Хорватію у 1/8 фіналу та Бразилію у чвертьфіналі, якби вдалося пройти хорватів. Селексьйон і злякатися не встигла, коли Коста-Ріка вийшла вперед у матчі з Німеччиною, бо німці вже за три хвилини відігралися.

Матч із Марокко ще більшою мірою став жахіттям. Тільки після першого тайму Іспанія включила хоч якусь передачу вище за першу або навіть нейтралку. Але при цьому не була гострішою за суперника, а свої найнебезпечніші моменти створила в серії пенальті. І жодного з них не реалізувала.

Луїс Енріке повністю повірив у свій проект і відволікся від футболу

За великим рахунком, з літа 2018 року, тобто моменту призначення, аж до ЧС-2022 Луїса Енріке постійно хвалили.

На Євро-2020, здавалося, ми стали свідками народження нової потужної збірної Іспанії. Майбутнім чемпіонам Італії програли у півфіналі лише у серії пенальті. Причому, хоч «Фурія» відігралася наприкінці матчу, але саме «Скуадра адзурра» у тій зустрічі буквально виживала. Показник xG свідчив, що іспанці мали перемогти з різницею м'яча у два.

Те, що навіть на Євро-2020 Іспанія перемогла лише у двох матчах із шести (в основний час – в одному), списувалося на хворобу зростання. Селексьйон мала великі проблеми з реалізацією моментів і влаштовувала неймовірні привози біля своїх воріт. Однак саме Іспанія стала найкращою на континентальному форумі за багатьма показниками просунутої статистики: очікувані голи, успішність пресинг-дій, інтенсивність пресингу, дії у штрафному майданчику, входи до штрафного майданчика через пас.

Додамо, що «Фурія роха» успішно виступала у Лізі націй. У другому розіграші вийшла у фінал, де зі скандалом програла Франції (питання у трактуванні правила офсайду в епізоді з вирішальним голом Мбаппе). А перед тим стильно перемогла Італію у півфіналі та влаштувала формений розгром німцям (6:0!) у групі. 2023 року Іспанія знову зіграє у «Фіналі чотирьох» Ліги націй.

Питання мали виникнути щодо відбору до ЧС-2022, де трапилися і домашня нічия з греками, і поразка від шведів. Однак у результаті Іспанія взяла перше місце, і це приховало безліч проблем. Словом, селексьйон не просто так вважали тіньовим фаворитом катарського мундіалю та командою, яка здатна зайти далеко, показуючи при цьому якісну гру.

Схоже, це заспокоїло Луїса Енріке. Він повірив, що командний механізм працює ідеально, а завадити успіху можуть лише випадковості. Лучо не поводився як тренер, який зосереджений на великому турнірі.

Getty Images/Global Images Ukraine

По-перше, він став надто багато уваги приділяти публічності. Ще під час відбору Луїс Енріке виявляв велику креативність навіть при оголошенні складу на черговий збір. А під час мундіалю, таке відчуття, просто жив у ефірах своїх соцмереж.

По-друге, він не стежив за поточною формою гравців, які для нього розділилися на «своїх» і «не своїх».

Ігнорування де Хеа та Кепи на тлі довіри до Симона – ну нехай, не через Унаї Іспанія так рано вилетіла з ЧС-2022.

Але всі ж знали, що ніякої можливості підготувати команду фізично до мундіалю не буде. Це була проблема, яка вирішувалася молодістю ростера (швидше відновлюються) та широким складом – так, без зірок калібру Іспанії 2008-2012 років, але чи не кожен гравець мав альтернативу.

Що ми побачили на ЧС-2022? Родрі (причому в центрі захисту), Бускетс, Гаві, Педрі та Ольмо у Луїса Енріке виходили в основі у всіх матчах. Ферран Торрес, Асенсіо, Альба та Ляпорт – у трьох. Результативність Морати ігнорувалась (вибачте, але успішно грати без чистої «дев'ятки» мало хто здатний), а ротація стосувалася лише правого флангу захисту, де зіграли Аспілікуета, Карвахаль і навіть Маркос Льоренте.

Луїс Енріке начебто не враховував, що Ляпорт і Асенсіо у своїх командах запасні. Що у Бускетса та Альби, останніх «сенаторів» нинішньої збірної Іспанії, тяжкі часи в «Барселоні», де вони проводять останній сезон. Що Ферран більш-менш пристойний ігровий час у «Барсі» отримав лише в останній місяць перед чемпіонатом світу, але він теж запасний. Ні, Луїс Енріке просто чітко зробив ставку на гравців, яким довіряв, і не відходив від плану, який начебто мав працювати.

Останньою краплею став вихід Сарабії чітко під серію пенальті у матчі з Марокко – саме Пабло врізав у штангу, після чого удари Солера та Бускетса вже виглядали успішнішими, бо вони хоч у площину влучили. Луїс Енріке чесно зізнався, що саме він обрав цих трьох гравців для серії. Коли тренер настільки помиляється, це означає, що він погано знає можливості своїх футболістів.

ЧС-2006 став першим великим турніром для Давида Вільї, Сеска Фабрегаса, Серхіо Рамоса та Андреса Іньєсти. Другим – для Хабі Алонсо та Фернандо Торреса. На золотому Євро-2008 Іспанія була ще молодою за віком, але вже досвідченою командою. А потім продовжила домінувати на континенті та планеті.

Що вийшло зараз? Перспективна та талановита команда провела великий турнір (другий у кар'єрі для багатьох футболістів із цього ростера) набагато гірше, ніж попередній. А це означає, що прогресу немає. Команда тупцює на місці – отже, винен тренер.

Що буде далі?

Збірну Іспанії очолив Луїс де ла Фуенте – колишній тренер молодіжки. Нормальна практика для багатьох, зокрема самих іспанців. Це вже третій випадок у 21 столітті для «Фурії рохи» після Іньякі Саеса та Юлена Лопетегі. Другого теж сюди запишемо, адже він прийшов до збірної Іспанії, з одного боку, із «Порту», ​​а з іншого – маючи великий досвід роботи з юнацькими та молодіжними іспанськими збірними.

На повернення золотих часів найближчим часом фанатам селексьйон розраховувати важко. Збірна Іспанії начебто перетворилася на просто команду хороших гравців – але не видатних. Вони досить сильні, щоб майже не програвати. В останніх 14-ти матчах на ЧС та ЧЄ в Іспанії лише одна поразка в ігровий час – та сама від Японії, ледь не навмисна.. Але й перемог на цьому відрізку лише чотири.

Луїс Енріке? Не дивуйтеся, якщо влітку він вдруге у кар'єрі очолить «Барселону». Хаві вже провалився у Лізі чемпіонів і не факт, що виграє чемпіонську гонку у Ла Лізі.

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 04 травня 2024, 09:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Четверта перемога з тим самим рахунком. Оболонь здолала ЛНЗ
Футбол | 04 травня 2024, 17:41 7
Четверта перемога з тим самим рахунком. Оболонь здолала ЛНЗ

Київська команда покращила свої шанси на збереження місця в УПЛ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Viktor Kovtun
Как тренер он слабоват, а вот за слив рашке его судьба еще не раз достигнет
Виталий Кузенный
Прикро
jugulator
Энрике никогда не был хорошим тренером. Его повезло в Барселоне, когда трио МН выиграло для него требл. Во всех других клубах он провалился.