Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 грудня 2022, 07:52
8112
3

Попередники Гочолейшвілі. 9 грузинських легіонерів в історії Шахтаря

Одна з найбільш суттєвих діаспор в історії «гірників» отримала поповнення…

| Оновлено 02 грудня 2022, 07:52
8112
3
Попередники Гочолейшвілі. 9 грузинських легіонерів в історії Шахтаря
ФК Шахтар. Давид Хочолава

Сучасний донецький «Шахтар» у більшості вболівальників в аспекті підписання іноземних футболістів асоціюється виключно із бразильцями. Воно й недивно, оскільки з часів Брандао, який перебрався до табору «гірників» двадцять років тому, через «Шахтар» встигло пройти 36 гравців із Бразилії, що робить цю легіонерську діаспору найчисленнішою у історії донецького клубу.

Проте до топ-3 представництв по легіонерській лінії «Шахтаря» входить і Грузія. Буквально напередодні «гірники» оголосили про десятого іноземця з цієї країни у своїй історії – молодого правого фулбека Георгія Гочолейшвілі. Як проявить себе цей перспективний захисник у помаранчево-чорній футболці – побачимо у найближчому майбутньому, а поки давайте згадаємо дев'ятьох грузинських попередників Гочолейшвілі у донецькій команді…

Володимир Марганія

Амплуа: воротар
У Шахтарі: 1946 рік
Матчів: 5

Першим грузинським легіонером у складі «Шахтаря», який після завершення Другої світової війни ще недовгий час іменувався «Стахановцем», став воротар Володимир Марганія. В юному віці він дуже непогано зарекомендував себе у рідному «Динамо» Сухумі, що дозволило отримати запрошення з України, від якого воротар вирішив не відмовлятися. У «Шахтарі» Марганія провів лише один рік – 1946-й, переважно граючи за резервну команду, після чого повернувся на батьківщину, де на довгі роки став ключовим воротарем «Динамо» Тбілісі та входив до когорти найкращих стражів воріт радянського чемпіонату.

Вже у стані тбіліського «Динамо» Марганія двічі ставав срібним призером чемпіонату СРСР, а ще одного разу вигравав із командою бронзу. На жаль, життя Володимира перервалося на 31-му році... 6 вересня 1958 року воротар загинув у автокатастрофі...

Нісбі Ажиба

Амплуа: захисник
У Шахтарі: 1949 рік
Матчів: 12

Як і Марганія, Ажиба перейшов до «Шахтаря» невдовзі після завершення Другої світової війни, у 1949 році, причому також із лав сухумського «Динамо». Грав в обороні, й провів за «гірників» 12 матчів, після чого його сліди, на жаль, губляться не лише, якщо говорити про кар'єру за українську команду, а й про футбол взагалі. За уривчастими відомостями, що є в інтернеті, Ажиба передчасно завершив кар'єру вже на початку 1950 року, коли йому було всього лише 25. Що стало причиною цього, після семидесяти із невеликим років, і без скільки-небудь серйозних джерел інформації, сказати вже достатньо складно…

Георгій Чіхрадзе

Амплуа: захисник, півзахисник
У Шахтарі: 1995 – 1997 роки
Матчів: 44 (1 гол)

Чіхрадзе є вихованцем «Динамо» Гагра, після відходу з якого встиг пограти за «Динамо» Тбілісі та «Динамо» Сухумі, а невдовзі після розвалу радянської держави вирішив перебратися до чемпіонату незалежної України. Спочатку футболіст упродовж двох років захищав кольори «Темпа» з Шепетівки, а потім отримав запрошення від «Шахтаря», де також провів два роки та мав досить регулярну ігрову практику.

У 1997 році Чіхрадзе повернувся на батьківщину до тбіліського «Динамо», після чого встиг пограти ще за китайський «Чунцін Ліфань», «Локомотив» з Тбілісі, ізраїльський «Хапоель» Бейт-Шиан, а також за «Амері» з Тбілісі. Кар'єру гравця завершив у 2004 році, а до цього протягом шести років (з 1994 по 2000) виступав за національну збірну Грузії, у лавах якої провів 24 поєдинки. Згодом розпочав тренерську кар'єру. Нині Чіхрадзе 55 років, й крайньою його роботою у футболі була посада асистента головного тренера казахського «Ордабаси», де Георгій працював з літа 2018 до кінця 2020 років.

Юрій Габіскірія

Амплуа: півзахисник
У Шахтарі: 1995 рік
Матчів: 1

На професійному рівні грати у футбол Габіскірія починав у «Торпедо» з Кутаїсі, а після здобуття Грузією незалежності кілька років пограв за «Цхумі», ставши срібним призером чемпіонату та двічі діставався фіналу Кубка Грузії. Після цього Юрій вирішив виїхати за кордон, де йому сподобався варіант із «Темпом» з Шепетівки. За цю команду півзахисник відіграв два роки, але після вильоту із Вищої ліги побажав знову змінити колектив. Спочатку на підписання Габіскірії розраховували «Карпати», але «Шахтарю» вдалося перехопити грузина у свої лави. Щоправда, за «гірників» Юрій відіграв лише один офіційний матч, після чого сторони вирішили за краще розірвати співпрацю, і Габіскірія повернувся до «Темпу», а потім вкрай недовго пограв за «Кривбас».

З України Габіскірія виїхав на початку 1996 року, подавшись до росії. Потім його занесло в Ізраїль, а закінчувати кар'єру Юрій повернувся до Грузії, де перед виходом на пенсію встиг пограти за «Сіоні», «Боржомі» та «Амері». У складі останнього хавбек, на рахунку якого виявилася одна гра за збірну Грузії, і повісив бутси на цвях влітку 2007 року, коли йому було вже 38 років.

Михайло Поцхверія

Амплуа: нападник
У Шахтарі: 1996 – 1998 роки, 1999 рік
Матчів: 65 (19 голів)

Народившись у Грузії, Поцхверія разом із батьками в ранньому віці перебрався до України, де в «Хіміку» із Сєвєродонецька й починав робити перші кроки у великий футбол. Недивно, що практично вся подальша кар'єра нападника була пов'язана із українськими командами. Ще до переходу у «Шахтар», який відбувся влітку 1996 року, Михайло встиг пограти за «Динамо» Луганськ, «Зорю» Луганськ та «Металург» Запоріжжя. У складі останнього Поцхверія добре показав себе на зборах у Німеччині, де його помітили представники «Вердера». В результаті форвард деякий час провів у дублі команди з Бремена, яку тоді тренував Томас Шааф, але через відсутність домовленостей між клубами був змушений повернутися до «Металурга».

Влітку 1996 року Поцхверія перебрався до «Шахтаря», де провів наступні два сезони та допоміг «гірникам» виграти Кубок України й двічі фінішувати на другому місці у чемпіонаті. Потім ненадовго відбув у «Дніпро», а після повернення грав уже здебільшого за дубль «гірників». На початку 2000 року поїхав до «Аланії», а через пів року повернувся до «Дніпра», але лишень для того, щоб у січні 2001-го перебратися до «Мерані» з Тбілісі. На історичній батьківщині Михайло і завершив кар'єру гравця, а за національну команду провів лише 4 поєдинки. Грати ще яскравіше та результативніше форварду, особливо під кінець кар'єри, заважали травми, які й сприяли відходу Поцхверії з футболу вже у віці 25 років.

Торніке Окріашвілі

Амплуа: півзахисник
У Шахтарі: 2011 – 2014 роки
Матчів: -


ФК Чорноморець

Торніке Окріашвілі є вихованцем «Гагри», де дуже яскраво проявив себе вже в юнацькому футболі. Послугами грузинського вундеркінда цікавилося багато європейських клубів, але підписати Торніке вдалося «Шахтарю». Спочатку «гірники» оформили піврічну оренду хавбека, а потім скористалися опцією викупу, оформивши повноцінну угоду за 400 тисяч євро.

На жаль, заграти за першу команду «Шахтаря» Окріашвілі так і не зміг. На той момент Мірча Луческу, котрий був коучем «гірників», у півзахисті в основному робив ставку на бразильців, а тому заграти поряд із ними грузину, хай і вельми технічному, виявилося непросто. Окріашвілі пройшов через оренди у «Маріуполі» (на той момент – «Іллічівці») та «Чорноморці», після чого керівництво «гірників» ухвалило рішення про його продаж до бельгійського «Генка». На трансфері Торніке донеччани виручили 1,8 мільйона євро, а вже через два роки грузинський легіонер на правах вільного агента пішов у російський «Краснодар». Там Окріашвілі тричі рвав хрестоподібні зв'язки коліна, після чого його відкрито списали та розірвали контракт за взаємною згодою.

Спробу повернення у великий футбол Окріашвілі зробив влітку 2019 року, коли підписав договір із кіпрським «Анортосісом», а через два сезони перейшов до АПОЕЛу з Нікосії. В обох командах мав стабільну ігрову практику, але з нинішнього літа 30-річний Торніке перебуває у статусі вільного агента, намагаючись підшукати собі нове місце продовження кар'єри. Варто також зазначати, що на рахунку Окріашвілі 46 матчів та 12 забитих м'ячів у розташуванні збірної Грузії, а також те, що в 2016-му Торніке визнавався Футболістом року на своїй батьківщині.

Давид Таргамадзе

Амплуа: півзахисник
У Шахтарі: 2012 – 2016 роки
Матчів: -


ФК Шахтар

Кар'єра Давида Таргамадзе розвивалася за зовсім не звичним для грузинських футболістів сценарієм. У ранньому віці він потрапив до «Фрайбурга», де йому із часом й пощастило дебютувати у професійному футболі. Втім, розвинути успіх у Німеччині Давиду не вдалося, і восени 2010 року хавбек опинився в Україні, де підписав контракт із «Олександрією». У Володимира Шарана Таргамадзе відіграв два сезони – один у Першій лізі та один у Прем'єр-лізі, досить швидко зарекомендувавши себе в якості одного із головних «мозкових центрів» колективу.

Останній фактор, вочевидь, і сприяв трансферу Таргамадзе до «Шахтаря», який відбувся на початку 2012 року та обійшовся «гірникам» у 1,15 мільйона євро. Проте, як і Окріашвілі, скласти конкуренцію бразильцям у півзахисті донецького гранда Давиду не вдалося. Його віддавали в оренду до «Маріуполя» та «Олександрії», а у першій команді «Шахтаря» Луческу зіграти Таргамадзе в офіційних матчах шансу так і не надав.

У березні 2016 року в Таргамадзе почалися серйозні проблеми із коліном, через які він фактично опинився поза великим футболом на кілька років. Після закінчення контракту з «Шахтарем» Давид залишив Україну, а у середині 2018-го повернувся до Грузії, де спробував заграти в лавах «Сабуртало», «Сіоні», «Шевардені» та «Самтредіа», але це був далеко не той Таргамадзе, заради якого «гірники» свого часу заплатили вельми пристойні за мірками УПЛ гроші «Олександрії». Зрештою проблеми зі здоров'ям змусили Таргамадзе ухвалити рішення щодо завершення кар'єри наприкінці 2020 року. На той момент Давиду був лише 31 рік. Після того його ім'я вкрай рідко спливає як у вітчизняній, так і в грузинській пресі.

Гіоргі Арабідзе

Амплуа: півзахисник
У Шахтарі: 2015 – 2018 роки
Матчів: 4


ФК Шахтар

Вихованець академії тбіліського «Локомотива» Гіоргі Арабідзе опинився у «Шахтарі», коли йому було лишень 17 років. Його трансфер коштував «гірникам» 650 тисяч євро, і спочатку Гіоргі виступав за молодіжну команду донецького гранду. Там грузинський легіонер виглядав дуже пристойно, виділяючись чудовою технікою, гарною швидкістю та досить сильним ударом.

Недивно, що 27 жовтня 2015 року Мірча Луческу дозволив Арабідзе зіграти перший матч за «Шахтар» у кубковій баталії з «Тернополем», завдяки чому грузинський легіонер став одним із наймолодших дебютантів в історії «гірників». Незабаром Гіоргі дебютувати за «Шахтар» і на рівні УПЛ, але розвинути успіх хавбеку не вдалося, хоча у 2018-му його прізвище значилося серед номінантів на перемогу у престижній європейській премії Golden Boy.

З приходом на посаду наставника «Шахтаря» Паулу Фонсеки Арабідзе провів за «гірників» лише один матч, але навіть асист у ньому не допоміг грузину зробити якісний ривок до статусу повноправного футболіста першої команди. Влітку 2018 року «Шахтар» продав Арабідзе за нерозкриту суму у португальський «Насьональ», на контракті в якому грузин перебував аж до початку нинішнього року, а в січні за 200 тисяч євро перейшов до «Торпедо» Кутаїсі, гравцем якого у свої 24 роки є й досі.

Давид Хочолава

Амплуа: захисник
У Шахтарі: 2017 – 2021 роки
Матчів: 83 (3 голи)


ФК Шахтар

Центральний захисник Давид Хочолава осягати ази футболу починав у Грузії, погравши за низку місцевих команд, перш ніж влітку 2015 року перебратися до одеського «Чорноморця». Власне, в стані «моряків», де Хочолава досить швидко перетворився на одного із ключових гравців першої команди, захисник й «показав товар обличчям», що дозволило йому отримати набагато вигіднішу пропозицію з «Шахтаря».

За півроку до переходу в табір «гірників» Хочолава встиг дебютувати за збірну Грузії, а влітку 2017-го вільним агентом перебрався до «Шахтаря». У стані «помаранчево-чорних» Давид був досить важливою фігурою як у тренерських задумах Паулу Фонсеки, так і для його наступника на посаді головного тренера «гірників» Луїша Каштру. Із «Шахтарем» Хочолава тричі вигравав чемпіонат України та двічі завойовував національний Кубок.

Влітку минулого року «Шахтар» отримав пропозицію щодо Хочолави від «Копенгагена», яку було прийнято. За трансфер центрбека «гірники» виручили 2,5 мільйони євро, проте через рік у пресі з'явилася інформація, що Нацполіція відкрила з приводу цього переходу розслідування, викликане скаргами низки українських юристів. На даний момент 29-річний Хочолава є важливим гравцем для «Копенгагена», у лавах якого за підсумками минулого сезону став чемпіоном Данії.

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»
Футбол | 19 квітня 2024, 08:45 4
Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»

Екс-форвард «Челсі» виступив на захист українця

ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 18:25 2
ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті

Український воротар допоміг «Реалу» вийти у півфінал Ліги чемпіонів

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Павел Куринный
Список не полный. Георгия Цимакуридзе пропустили.
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Фанькин кот
Пацхверия и Хочолава - это да, были важными игроками в стане горняков. Остальные ниочём.
Эх, Хвичу бы в Шахтёр! Мечты....