Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 29 листопада 2022, 13:30
12439
2

Просто не буде: з чим Україна підходить до нового біатлонного сезону?

Зібрали все, що ви могли пропустити під час літнього міжсезоння. А ще підготували чимало інсайдів

| Оновлено 29 листопада 2022, 13:30
12439
2
Просто не буде: з чим Україна підходить до нового біатлонного сезону?
Getty Images/Global Images Ukraine. Валя Семеренко

Довгоочікуваний сезон 2022/23 стартує вже 29 листопада. Попри воєнний стан у країні, національна збірна України з біатлону зуміла повноцінно готуватися до сезону закордоном. Усі навчально-тренувальні збори, окрім доїзду до їх місця проведення, фінансував Міжнародний союз біатлоністів. Тож проблем з організацією та проведенням зборів у команди не виникало. Лише хвороби втрутилися та завадили повноцінній підготовці збірників. Чого не скажеш про резерв – вони зіткнулися з чималими труднощами. Але про все по черзі.

Після закінчення сезону чимало українських прихильників біатлону хвилювалися, що ж буде із квотою команд, адже з огляду на пропуск трьох останніх етапів жінки закінчили сезон на 14-й позиції в Кубку націй, а чоловіки на 15-й. Вже у серпні на засіданні виконавчого комітету IBU, Міжнародний союз біатлоністів ухвалив рішення, згідно з яким Україна зуміла зберегти таку ж квоту на сезон 2022/23, яка була у минулому році. Тобто, для Кубка світу по сім зареєстрованих спортсменів на етапі і по п’ять для участі в гонках для чоловічої та жіночої команд.

Напередодні першого етапу старші тренери чоловічої та жіночої команд оголосили склад спортсменів, які представлятимуть Україну на міжнародній біатлонній арені. На перший етап Кубка світу вирушили 6 чоловіків та 5 жінок. До складу чоловічої команди увійшли: Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Прима, Тарас Лесюк та Денис Насико. У заявку жіночої команди потрапили: Юлія Джима, Олена Білосюк, Дар’я Блашко, Ірина Петренко та Анна Кривонос.

Тож пропонуємо вам ознайомитися із основними подіями, які передують біатлонному сезону 2022/23.

Зміни в правилах біатлону

У червні на засіданні Виконавчого комітету були внесені значні зміни щодо підрахунку очок у загальний залік Кубка світу. Наступні правила діятимуть починаючи із сезону 2022/23 і далі.

  1. Як і раніше, 40 найкращих біатлоністів отримуватимуть залікові пункти у загальний залік, проте система нарахування значно зміниться. Тепер вага перемог та призових місць буде значно вищою, ніж раніше: за потрапляння у топ-3 біатлоністи отримуватимуть 90, 75 та 60 очок, на противагу 60, 54 та 48 відповідно у минулих сезонах.
  2. Тепер за змагання на чемпіонаті світу більше не нараховуватимуться залікові пункти до загального заліку Кубка світу.
  3. Із загального заліку Кубка світу більше не вираховуватимуться результати. Кожен старт на Кубку світу враховуватиметься до загального заліку.
Getty Images/Global Images Ukraine. Найкраща біатлоністка світу за підсумками сезону 2021/22 – Марте Олсбю Ройселанд

Як пояснили в Міжнародному союзі біатлоністів, система нарахування залікових пунктів у загальний залік та залік дисциплін була скоригована з метою збільшення цінності найкращих результатів, щоб у разі, якщо спортсменам доводиться пропускати гонку через хворобу, вони все одно мали змогу виграти Кришталевий глобус.

Також до 2024 року в IBU планують скоригувати призові виплати за Кубок світу та Кубок IBU, щоб розширити коло спортсменів, які зможуть отримати призові. А згодом, у 2024-2026 роках, Міжнародний союз біатлоністів збільшить суму призових для топових результатів.

Без Меркушиної в Контіолахті

Одразу кидається у вічі відсутність Анастасії Меркушиної, яка, за словами Олександра Кравченка, перенесла хворобу на заключному зборі в Ідре. За нашою інформацією, Анастасія хворіла і на зборі в Рамзау, який передував вкатці. Попри недугу не виключається, що спортсменка зможе виступити на етапі Кубка IBU в шведському Ідре. До речі, напередодні хвороби, 13 листопада, Меркушина пробігла гонку на відкритті сезону в Ідре, де зуміла закрити всі 10 мішеней, щоправда, відстань від переможниці гонки Анаїс Шевальє-Буше була значною – понад дві хвилини.

Як і Анастасія, Олена Білосюк також пробігла спринт на відкритті сезону. Спортсменка спрацювала на «нуль», але, у підсумку, програла понад дві хвилини і 30 секунд Шевальє-Буше. Щоправда для Білосюк підготовчий період виявився непростим, оскільки у вересні у неї виникли проблеми із коліном, через які вона пропускала старт на ЛЧУ в Сянках.

З неменшими складнощами до сезону підходить й Ірина Петренко, яка ніяк не може позбутися труднощів, які спровоковані загостренням минулорічної хвороби. Саме вона ніяк не давала спортсменці проявити себе на всі 100% у минулому році. Чи вдалося вирішити це питання напередодні цього сезону – довідаємося незабаром.

Вперше з сезону 2018/19 на етапі Кубка світу виступить Анна Кривонос. Щоправда, ще на початку міжсезоння Анна не входила навіть до команди А на підготовку до сезону, і лише відмова Юлії Журавок від підготовки в команді дозволила спортсменці посісти її місце. Про Журавок, до речі, ми ще згодом згадаємо.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юлія Журавок

Лідерка жіночої команди Юлія Джима мала власний план підготовки до сезону, та на більшості зборів вона була разом із жіночою командою, яка тренується під керівництвом Олександра Кравченка.

Це міжсезоння стало особливим для Дар’ї Блашко. Спортсменка, яка пережила бомбардування у Чернігові у лютому-березні, провела весь підготовчий період окремо від жіночої збірної – вона тренувалася під керівництвом старшого тренера чоловічої команди Юрая Санітри. Саме за консультаціями Санітри зі старшим тренером жіночої команди Олександром Кравченком, Блашко потрапила до заявки на етап.

26 листопада жіноча команда переїхала до фінського Контіолахті, де безпосередньо розпочала підготовку до перших стартів.

Чи вийде Підручний на старт у Контіолагті?

Підручний останнім приєднався до команди під час першого збору у цьому міжсезонні, оскільки мав питання щодо звільнення зі служби у Нацгвардії. Згодом, паралельно зі зборами, спортсмен готувався до виборів на посаду президента ФБУ. Та попри це він не пропускав закордонні збори, окрім останнього – вкатки у норвезькому Трюселі. До команди капітан чоловічої збірної приєднався 19 листопада, на заключний тиждень підготовки перед від’їздом до Контіолахті. Причина не лише в участі у звітно-виборчій конференції, але й у травмі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Підручного досі турбує коліно, через яке він не може повноцінно тренуватися. Попри те, що Дмитро заявлений на етап, участі у першій гонці – індивідуальній, він точно не братиме. Спортсмен, лікар та тренерський штаб докладають усіх зусиль, аби у четвер чоловіча збірна найсильнішим складом вийшла на старт естафетної гонки. Але чи вдасться вирішити питання у такий короткий термін? Побачимо незабаром. Та у хлопців, на відміну від дівчат, є один запасний спортсмен, тож квота на особисті гонки буде заповнена.

Загалом, підготовка до сезону в інших представників чоловічої команди пройшла без зайвих турбот. Юрай Санітра зазначав, що задоволений тим, як проходили збори. Безпосередньо перед виїздом до Контіолахті, куди чоловіки приїхали 24 листопада, питання у Санітри були лише до стрільби за вищої інтенсивності роботи. Та наставник пообіцяв, що час допрацювати усі нюанси ще є.

Вперше у своїй кар’єрі підготовку до сезону з основною командою проводив 27-річний Денис Насико, який лише у минулому році дебютував на Кубку світу – тоді спортсмен пробіг у двох гонках на І етапі в Естерсунді, а його найкращим результатом стало 41-е місце в індивідуальній гонці. Слабким місцем Насика є його вкрай нестабільна стрільба. Цікаво, чи вдалося Юрю Санітрі домогтися покращення цього показника за кілька місяців підготовки? Шанс проявити себе у Дениса буде вже у вівторок.

Особливу увагу в своїх інтерв’ю під час усього міжсезоння Санітра звертав на Антона Дудченка, який приємно дивував наставника своїми результатами – вони були значно кращими, якщо порівнювати із минулорічними показниками. А після чемпіонату України Санітра навіть не побоявся сказати, що Дудченко у нашій команді - дуже сильний лідер.

Getty Images/Global Images Ukraine. Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал

Щодо інших спортсменів – Богдана Цимбала, Артема Прими і Тараса Лесюка, то підготовка для них відбувалася у звичайному робочому ритмі. Хлопці виконали увесь необхідний обсяг роботи і готові розпочинати сезон.

Щоправда, не варто очікувати від представників чоловічої збірної медалей у першій же гонці сезону. Звісно, було би чудово, але Юрай Санітра застережив уболівальників, що перші етапи – не найважливіша ціль. Для усіх представників чоловічої команди А важливо буде підійти у найкращій формі до чемпіонату Європи та чемпіонату світу. І цього року це справді вкрай важливе завдання: як чоловікам, так і жінкам, важливо буде посісти призові місця на головних стартах сезону, оскільки від них буде залежати фінансування на майбутній рік. Яким воно буде з огляду на війну у країні, залишається лише здогадуватися.

Чоловіча команда Б – на поталу долі?

Як чоловіча, так і жіноча команди Б на закордонні збори цього міжсезоння не виїжджали, усі тренування, окрім заключного збору, спортсмени проводили на території західної України – спочатку у Тернополі, а потім у Львівській та Івано-Франківський областях. Лише на вкатку команда мала нагоду виїхати за межі України.

Відсутність закордонних зборів значно вплине на результат спортсменів, і це прекрасно усвідомлює екс-тренер команди Б Микола Миколайович Зоц. На останньому підготовчому зборі в Сянках Зоц зібрав хлопців і повідомив, що це останні дні, коли він працює з командою. Своє рішення він пояснив тим, що федерація не змогла організувати виїзди закордон, хоч можливість така і була – багато національних федерацій пропонували свою допомогу українській збірній, оплатити потрібно було лише дорогу туди та назад.

Біатлон майбутнього. Микола Зоц

Залишається відкритим питання чому склалася така ситуація з організацією зборів, адже національна команда без особливих проблем виїжджала на підготовку. Для команди Б важливим було провести хоча б один централізований 22-денний збір на висоті, щоб мати змогу змагатися із провідними збірними на Кубку IBU та створювати конкуренцію за місце на Кубку світу. З огляду на відсутність підготовчої бази у спортсменів, Зоц не наважився брати відповідальність за результат команди у сезоні 2022/23, попри те, що підготовка в Україні, враховуючи військову ситуацію у країні, пройшла досить непогано.

Тож обов'язки головного тренера став виконувати Ігор Леонідович Ященко, який готував до сезону жіночу команду. Станом на сьогодні він тримає зв’язок із Миколою Миколайовичем, тож, частково, підготовчий процес знаходиться під контролем Зоца.

На перший етап Кубка IBU в шведському Ідре, який стартує у вівторок спринтерськими гонками у чоловіків та жінок, заявлено шість чоловіків – Віталій Мандзин, Артем Тищенко, Руслан Ткаленко, Олександр Пономаренко, Дмитро Грущак та Роман Боровик.

До сезону в команді Б готувалися ще й Андрій Доценко, Віталій Труш, Андрій Орлик, Сергій Телень, Степан Кінаш та Владислав Чихар. Якщо відсутність Кінаша та Чихаря можна пояснити підготовкою до стартів на Юніорському кубку IBU, який стартує в італійському Мартелло 8 грудня, а Труша травмою коліна, після якої він переніс операцію та відновлюється, то відсутність Доценка, Орлика та Теленя викликають питання. Відомо, що Доценко, Труш, Телень, Кінаш та Чихар перебували на висотному зборі в італійському Лівіньйо, де був присутній і… М.М. Зоц. Що ж, цікаво буде простежити за розвитком ситуації у найближчому майбутньому.

Біатлон майбутнього

Єдиним спортсменом із команди Б, кому вдалося уникнути проблем з відсутністю закордонних зборів, став 19-річний Віталій Мандзин, якому випала нагода тренуватися з основною командою під час підготовки до сезону. Як і Юрай, так і сам спортсмен були задоволені роботою під час навчально-тренувальних зборів. Своєрідним підтвердженням, що тренування з найсильнішими була немарними, стала перемога Віталія Мандзина у контрольному тренуванні, яке команда провела в Трюселі на останньому зборі. Цікавим залишається і той факт, що Санітра навіть довірив би юнакові місце в основній команді, якби не прикрість – відсутність кваліфікаційних пунктів для виступів на Кубку світу. Їх заробити можна лише під час змагань на Кубку IBU. Шанс набрати перші залікові пункти у Віталія буде вже 29 листопада.

Віта Семеренко, Журавок та Рассказова завершили кар’єри?

Напередодні ввечері тренер команди Б Ігор Ященко оголосив імена п’ятьох спортсменок, які заявлені на етап – це Валя Семеренко, Любов Кип’яченкова, Надія Бєлкіна, Христина та Валерія Дмитренки. Не варто забувати про Анастасію Меркушину, а також її сестру Олександру, які перехворіли на вкатці в Ідре. Якщо їхнє самопочуття дозволить, то ми зможемо побачити дівчат вже у перших гонках сезону Кубка IBU. До слова, Олександра мала нагоду тренуватися закордоном із сестрою упродовж усього міжсезоння. Цікаво буде поглянути, як сімнадцятирічна спортсменка проявить себе на перших дорослих стартах у своїй кар’єрі.

В українському біатлоні є традиція – офіційно не оголошувати про завершення своєї кар’єри. Досі офіційно про завершення своїх виступів не повідомив Сергій Семенов, який цієї осені одружився із швейцарською біатлоністкою Аітою Гаспарін. Схоже, у Сергія перейняли традицію й інші біатлоністки. За словами тренерів, Віта Семеренко від початку війни не виходила на зв’язок, тож де вона і які у неї плани на майбутнє – невідомо. Юлія Журавок була присутня на першому навчально-тренувальному зборі у Тернополі, який відбувався на початку червня, але потім, схоже, травмувалася і, ймовірно, завершила кар’єру. Чи справді це стало причиною завершення кар’єри — покаже час. Рано чи пізно таємне стає явним.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віта Семеренко

Анастасія Рассказова – єдина із когорти екс-росіянок, яка не втекла з України після повномасштабного вторгнення. Анастасія у стосунках із Андрієм Орликом, тож наміру залишати Україну у спортсменки немає, принаймні зараз. На початку повномасштабного вторгнення Анастасія разом із Андрієм активно займалася волонтерською діяльністю, спортсменка висловлювала свою позицію щодо військової агресії рф проти України. А ось щодо біатлонної кар’єри, то її Анастасія закінчила, оскільки стан здоров’я не дозволяв активно тренуватися та показувати результати. І, знову ж таки, про це не було жодних офіційних заяв – хіба що невелике відео в особистому Instagram із натяком про завершення своїх виступів.

Ще більше біатлону на телеекранах

Цьогоріч, вперше в історії Кубка IBU, вболівальники матимуть нагоду наживо спостерігати за всіма стартами, адже Міжнародний союз біатлоністів анонсував прямі трансляції гонок. Усі старти транслюватимуться на eurovisionsports.tv. Також буде можливість спостерігати за змаганнями на діджитал платформі «Суспільне:Спорт».

Щодо трансляції гонок на Кубку світу, то, як і у минулому сезоні, усі старти можна буде переглянути на сайті «Суспільне:Спорт». Заплановано, що гонки покажуть і на регіональних телеканалах «UA:Суспільне». Що цікаво, то новоспечений президент ФБУ Іван Крулько на звітно-виборчій конференції повідомив, що особисто він витратив чимало часу і зусиль, щоб «Суспільне» надало права на ретрансляцію для MEGOGO. Щоправда, в анонсі подій на платформі MEGOGO біатлон навіть не згадується. А це, за словами Івана Крулька, інформаційний партнер ФБУ. Ну що ж, почекаємо, можливо, впродовж сезону ситуація зміниться.

Sport.ua. Андрій Столярчук

Цього сезону гонки коментуватимуть одразу чотири коментатори. Перший у списку – Андрій Столярчук, на чиє повернення уболівальники очікували роками. Відновлює роботу в біатлоні й Владислав Шалота. Ігор Астапенко продовжуватиме коментувати старти, а Андрій Сухецький дебютує у зимовому біатлоні.

Також, як завжди, буде доступна SIWIDATA – текстова онлайн трансляція гонок на усіх рівнях.

Яким буде сезон для української збірної, залишається лише здогадуватися. Просто не буде, та й ніколи не було. Зараз в біатлоністів є одне завдання, найважливіше: демонструвати світові, що Україна була, є і буде на міжнародній арені, і не лише спортивній.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін відреагував на пропозицію від топ-клубу. Він прийняв важливе рішення
Футбол | 16 квітня 2024, 00:02 1
Лунін відреагував на пропозицію від топ-клубу. Він прийняв важливе рішення

Український воротар не хоче переходити в «Баварію»

Баєр повторив неймовірний рекорд Ювентуса для топ-5 ліг Європи
Футбол | 16 квітня 2024, 08:39 7
Баєр повторив неймовірний рекорд Ювентуса для топ-5 ліг Європи

Команда Хабі Алонсо знаходиться на серії з 43 матчів без поразок

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mr Voevudskiy
Сезон ещё не начался а у наших традиционные отмазки есть. Коленки болят, простудился и тд. Уже давно хорошего ждать не приходится..
П.С. Все равно лучший комментатор Курдюков. Имхо
Владислав Антонов
Може заберуть одну-дві медалі у сінглміксті/змішаній естафеті, а в інших дисциплінах шанси на досягнення хоча б квіткової церемонії майже нульові.