Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 26 листопада 2022, 17:44
32185
6

Вони б боролися за медалі: ексклюзивна збірна, яка не потрапила на ЧС-2022

Там Погба, Холанд, Салах, Бензема та італійці

| Оновлено 26 листопада 2022, 17:44
32185
6
Вони б боролися за медалі: ексклюзивна збірна, яка не потрапила на ЧС-2022
Getty Images/Global Images Ukraine

Чемпіонат світу – це не лише головне футбольне змагання чотириріччя та справжнє свято справжнього футболу. Це ще й величезне розчарування. Для тих, хто на чемпіонат світу не потрапив.

Sport.ua представляє символічну збірну футболістів, які з різних причин «пролетіли» повз катарський Мундіаль. Там дуже багато гучних прізвищ.

Ця збірна точно була б одним із фаворитів турніру, але, на жаль, вболіватиме перед телевізором…

Воротар: Луїджі Доннарумма («ПСЖ»/Італія)

Getty Images/Global Images Ukraine

Тріумф та трагедія. Євро-2020 став зірковим моментом для молодого голкіпера збірної Італії Доннарумми, котрий остаточно вийшов із тіні свого великого попередника – Буффона. На останній першості континенту Доннарумма став і чемпіоном, і найкращим гравцем турніру. Його внесок у перемогу «Скуадри адзурри» важко переоцінити. Особливо у фіналі та півфіналі. Напевно, Джиджи зміг би дуже голосно проявити себе і на ЧС-2022, але він туди просто не потрапив: збірна Італії програла у півфіналі плей-оф команді Північної Македонії.

Правий захисник: Ріс Джеймс («Челсі»/Англія)

11 жовтня у грі Ліги чемпіонів «Челсі» - «Мілан» захисник лондонців Джеймс отримав травму коліна. Пошкодження виявилося надто серйозним. Ріс розраховував відновитися на початок Мундіалю. І начебто справи 22-річного футболіста пішли на краще, але на ЧС-2022 він все одно не зіграє. Наставник збірної Англії Саутгейт вирішив не включати Джеймса до остаточної заявки. Своє рішення Гарет мотивував тим, що не хоче і не може ризикувати здоров'ям молодого гравця, який має попереду цілу кар'єру.

Центральний захисник: Матс Хуммельс («Боруссія» Д/Німеччина)

Центрбеку «Боруссії» вже 33 роки, але він і зараз є основним гравцем дортмундської команди. Регулярно викликався Хуммельс і до збірної: був основним на Євро-2020, грав у відборі на ЧС-2022. Загалом, в арсеналі захисника є не лише порох, а й майстерність. Чого нема – то це швидкості. Втім, у Матса її ніколи й не було: він брав іншими чеснотами. Рішення не включати Хуммельса до заявки збірної Німеччини наставник Бундестім Флік аргументував тим, що команда бере курс на омолодження.

Центральний захисник: Леонардо Бонуччі («Ювентус»/Італія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Леонардо Бонуччи

Бонуччі та К'єлліні – два брати-близнюки. Два фундаментальних оборонці, стовпи збірної Італії, котрі привели свою команду до титулу чемпіонів Європи на останньому континентальному турнірі. Джорджо після того тріумфу пішов і зі збірної, і з «Ювентуса» (йому вже 38 років). А ось його колега та друг Бонуччі продовжує запалювати на найвищому рівні. Але, на жаль, для вболівальників «Скуадри адзурри», один із її знакових футболістів у Катарі не зіграє. З тієї простої причини, як і Доннарумма.

Лівий захисник: Ферлан Менді («Реал»/Франція)

Після переходу з «Ліона» до «Реала» Менді довго запрягав. Але потім швидко поїхав. Минулий сезон став для французького футболіста по-справжньому тріумфальним: перемога у чемпіонаті Іспанії та у Лізі чемпіонів. А ще – негласний титул найкращого лівого захисника «Мадрида» та Примери загалом. Проте на Мундіаль Менді не поїде. Ні, зі здоров'ям у нього все гаразд. Просто Дешам вирішив його «відчепити». Мовляв, є люди більш кваліфіковані на його позиції. Чи все ж таки справа в скандалах, в які регулярно потрапляє Ферлан?

Опорний півзахисник: Поль Погба («Ювентус»/Франція)

Погба у клубі та у збірній – дві великі різниці. Якщо в «МЮ» минулого сезону Поль страждав, відбував номер і нудьгував, то до національної команди Франції приїжджав із задоволенням. І грав на всі сто. І не його вина, що «триколірні» вилетіли вже в 1/8 фіналу Євро-2020: якраз до Погба претензій буде найменше. Здавалося, що після повернення до «Ювентуса» Поль знову розквітне. Але в Турині його почали переслідувати травми: спочатку гомілки, потім меніска. Він довго не наважувався на операцію, а коли наважився, зробив, почав відновлюватись – і знову «зламався». Без шансів потрапити на ЧС-2022.

Опорний півзахисник: Н'Голо Канте («Челсі»/Франція)

Getty Images/Global Images Ukraine

Не зіграє у Катарі і партнер Погба по центру поля – Канте. Без цих двох гравців, що взаємно замінюють і доповнюють один одного, середня лінія чинних чемпіонів світу виглядатиме якщо і не бідно, то, як мінімум, неприродно. Як і в Погба, у Канте теж не «склався» весь поточний сезон. Спочатку він перехворів на коронавірус, потім отримав травму коліна. До кінця літа начебто оклигав, але пошкодження підколінного сухожилля позбавило його можливості поїхати до Катару.

Лівий півзахисник: Роберто Фірміно («Ліверпуль»/Бразилія)

Непотраплення Фірміно до остаточної заявки збірної Бразилії на ЧС-2022 стало шоком і для самого гравця, і для його клубного тренера. Юрген Клопп зізнався, що до останнього вважав, що Тіте візьме Роберто на Мундіаль. І підстав так вважати було достатньо. Якщо минулого сезону Фірміно грав не найкращим чином, то нинішнього року повернув собі місце в основі «Ліверпуля». А з місцем – і фірмову гру. Але наставник збірної Бразилії вважав, що доцільніше взяти на Мундіаль молодших виконавців, а не 31-річного Фірміно.

Правий півзахисник: Федеріко К'єза («Ювентус»/Італія)

Зірковий син перевершив зіркового батька. Енріко К'єза, відомий футболіст збірної Італії дев'яностих років минулого століття, виступав за «Скуадру адзурру» і на чемпіонаті Європи, і на чемпіонаті світу. Його син Федеріко не тільки пішов стопами батька, але й перевершив його. К'єза-молодший став чемпіоном Європи 2020 року, одним із стрижневих виконавців команди Роберто Манчіні. Дуже навіть можливо, що збірна Італії з К'єзою у складі успішно виступила б і в Катарі. Але вона туди не потрапила.

Нападник: Ерлінг Холанд («Манчестер Сіті»/Норвегія)

Getty Images/Global Images Ukraine

Найкращий форвард європейського сезону не зіграє на чемпіонаті світу. Після переходу з «Боруссії» до «МанСіті» гольовий талант Холанда ще більше розквітнув. 22-річний норвежець «розірвав» і АПЛ, як раніше він «рвав» Бундеслігу. У 15 матчах за команду Гвардіоли Ерлінг забив 22 голи: феноменальне досягнення. Але у збірній Норвегії справи у Холанда йдуть гірше. Його національна команда у відбірковому турнірі на ЧС-2022 посіла лише третє місце, поступившись збірним Нідерландів та Туреччини.

Нападник: Карім Бензема («Реал»/Франція)

Getty Images/Global Images Ukraine

Карім дуже хотів зіграти на останньому для себе Мундіалі (взимку французу виповниться 35 років). Дешам дуже хотів взяти Бензема до Катару. Зірки зійшлися. Але ненадовго: останнім часом форварду «Реала» дуже не щастило із травмами. Але, незважаючи на проблеми зі здоров'ям, новоспеченому володарю «Золотого м'яча» тримали місце у заявці чинних чемпіонів світу. На перший тур групового етапу Карім не встигав відновитися, але на другий, за ідеєю, має бути в строю. Але, на жаль, не буде: травма виявилася сильнішою, і один із найкращих форвардів сучасності пропустить Мундіаль.

Запасні:

Ян Облак («Атлетіко»/Словенія)

Один із найкращих футболістів «Атлетіко», один із найкращих футболістів чемпіонату Іспанії – це все про Яна Облака. Він же – один із найкращих футболістів збірної Словенії. Але партнери зі збірної – не рівня Облака. А ще й забивати Ян не може за визначенням.

Серхіо Рамос («ПСЖ»/Іспанія)

Наставник «Фурії» Луїс Енріке не взяв багаторічного капітана «Реала» на Євро-2020 через травму. І відсутність ігрової практики. Після переходу з «Мадрида» до «ПСЖ» та проваленого минулого сезону, у нинішньому сезоні Серхіо прийшов до тями. Але все одно не потрапив на «радари» Луїса Енріке.

Давид Алаба («Реал»/Австрія)

Getty Images/Global Images Ukraine

З погляду універсалізму – унікальний, ексклюзивний футболіст. У «Реалі», з яким минулого сезону виграв і Лігу чемпіонів, і Ла Лігу, облаштувався на місці центрального захисника. У «Баварії» грав і на позиції лівого оборонця, і в опорній зоні. А у збірній Австрії може грати й у нападі. Але цього ми не побачимо: австрійці не кваліфікувалися на ЧС-2022.

Жоржиньйо Вейналдум («Рома»/Нідерланди)

«Мозок» та «двигун» збірної Нідерландів не зіграє на чемпіонаті світу. Втрата Вейналдума – рана, що не гоїться, для наставника «збірної тюльпанів» ван Гала. Хоча про травму Жоржиньйо було відомо ще задовго до ЧС: півзахисник через серйозне пошкодження ноги вибув до початку 2023 року.

Марко Вератті («ПСЖ»/Італія)

Восьмиразовий чемпіон Франції у складі «Парі Сен-Жермен», чемпіон Європи у складі збірної Італії. І просто один із найкращих гравців середини поля у світовому футболі. Він би точно додав лоску ЧС-2022. Але не цього разу.

Марко Ройс («Боруссія» Д/Німеччина)

Ходяча травма. Наскільки талановитий футболіст, настільки і травматичний. Через травми Ройс не зіграв на ЧС-2014, на Євро-2016, на Євро-2020. На ЧС-2018 Марко грав, та його збірна там провалилася. Він був у розширеному списку на поїздку до Катару, але знову травма все перекреслила.

Садіо Мане («Баварія»/Сенегал)

Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Сенегалу до останнього вірила, що її травмований лідер зіграє у Катарі. Трохи згодом головний тренер збірної Сенегалу Аліу Сіссе сказав, що Мане не знадобиться операція, і Садіо обов'язково поїде на Мундіаль. Хоч і навряд чи встигне відновитись від травми. Але ця історія не закінчилася хепі-ендом: один із найкращих африканських форвардів був прооперований і пропустить чемпіонат світу.

Мохамед Салах («Ліверпуль»/Єгипет)

Ще один зірковий гравець АПЛ у статусі одного із найсильніших форвардів сучасності змушений пропустити Мундіаль. Причина така сама, як і у Холанда: національна команда Салаха не кваліфікувалася на ЧС. Спочатку єгиптяни на чолі із Салахом програли збірній Сенегалу у фіналі Кубка африканських націй, а потім поступилися цьому ж супернику й путівкою на катарський Мундіаль.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(142)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника
Інші види | 28 березня 2024, 07:00 0
Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника

Головні новини за 27 березня на Sport.ua

Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 10:15 5
Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024

Головний тренер збірної Англії хотів би бачити більше гравців у заявці своєї команди

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
OKs100
Где Мудрык?
fc_tre_penne
Так і Сан-Маріно мали б шанс на медалі, але нажаль не вийшли
antt
Говорять що останні  три рази колишні  чемпіони світу, з Європи, не виходили із групи на мундіалі, а тепер французи змінять це "правило". Зате італійці  як діючі чемпіони Європи взагалі  не пробилися на мундіаль. Хіба це не символічно і  не має схожість із цією закономірністю? От вам і  італійці .
RoNIkyo
Рамос?!! Давайте сюди запишемо інших підстаркуватих пердунів, які не грають у себе в клубі
KIPR ALECS
как же слюной брызжат киевские фанаты суркисов