Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну
Чемпіонат світу
| Оновлено 25 листопада 2022, 03:02
1805
0

Група H: останні гастролі Роналду і Суареса, Гана та Корея можуть здивувати

Представляємо групу H на чемпіонаті світу в Катарі

| Оновлено 25 листопада 2022, 03:02
1805
0
Група H: останні гастролі Роналду і Суареса, Гана та Корея можуть здивувати
Getty Images/Global Images Ukraine

Матеріал підготовлено за підтримки Parimatch Ukraine. Parimatch Ukraine – народжена в Україні перша ліцензійна онлайн беттінг-компанія та найбільший інвестор у розвиток українського спорту.

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Представляємо останній квартет на чемпіонаті світу в Катарі – групу H, в якій зіграють збірні Португалії, Уругваю, Гани та Південної Кореї.

ГАНА

Вперше збірна Гани пробилася на чемпіонат світу у 2006 році і з того часу пропустила лише один турнір – у 2018-му.

На мундіалі в Німеччині «чорні зірки» пробилися до 1/8 фіналу (програли у групі майбутнім чемпіонам Італії, перемогли Чехію та США), а там просто злякалися Бразилію та були розгромлені (0:3).

На ЧС-2010 Гана ледь не встановила африканський рекорд – жодна команда цього континенту не доходила до півфіналу світового форуму. Але в чвертьфіналі з Уругваєм Асамоа Г'ян на останній хвилині додаткового часу не реалізував пенальті, призначений за сейв руками Луїса Суареса, а деморалізовані «чорні зірки» потім програли серію 11-метрових без шансів. От і буде шанс поквитатися в Катарі, причому навіть особисто з «Ель Пістолеро».

На ЧС-2014 Гана слави не здобула – одне очко, останнє місце у групі. Але африканці примудрилися зіграти внічию із майбутніми тріумфаторами німцями.

І ось повернення на мундіаль. Дуже важке. У стики Гана потрапила, випередивши ПАР лише за додатковими показниками. Причому вирішальну перемогу над головним конкурентом «чорні зірки» здобули завдяки максимально сумнівному пенальті. Плей-оф за путівку на мундіаль Гана виграла завдяки правилу виїзного голу, яке в Африці ще діяло. Обидва матчі з Нігерією закінчилися нічиєю – 0:0, 1:1. «Чорних зірок» на мундіаль вивів гол Томаса Парті.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Отто Аддо

Вище було написано, що першу частину кваліфікації Гана зі скрипом, але пройшла. Вболівальники були незадоволені грою, але звільнення Мілована Раєваца (тренера, який вивів «чорних зірок» до чвертьфіналу ЧС-2010) сталося, коли зник результат. Гана провалилася на Кубку Африки у лютому – одне очко, дві поразки, одна з яких від Коморських островів.

Збірну довірили помічникові серба Отто Аддо, який не мав досвіду самостійної роботи. Стик він виграв, причому Нігерія апріорі котирувалася вище за «чорних зірок». Такий успіх дозволив Аддо отримати повноцінний контракт. Однак недосвідченість 47-річного головного тренера разом з низьким рівнем воротарів не дозволяють високо оцінювати шанси Гани на вихід у плей-оф. Хоча у всіх інших лініях ця команда має класних гравців. Навіть натуралізованих – форварду «Атлетіка» Іньякі Вільямсу, який зіграв один матч за збірну Іспанії, нагадали про його ганське коріння.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Томас Парті

Джордан Айю, на відміну від старшого брата Андре (той уже докотився до катарського «Аль-Садда», ніби готувався до нинішнього мундіалю), чвертьфіналістом чемпіонату світу 2010 року не став. Але він – другий найкращий бомбардир у нинішньому складі збірної Гани і досі грає в основі «Крістал Пелас».

Втім, куди більше надій саме на футбольному полі у ганських уболівальників пов'язані не з 31-річним Джорданом Айю, а Томасом Парті – основним півзахисником «Арсенала», що лідирує в АПЛ.

Заявка

Воротарі: Манаф Нуруден («Ейпен»), Данлад Ибрагім («Асанте Котоко»), Лоуренс Аті-Зігі («Санкт-Галлен»).

Захисники: Деніс Одої («Фулгем»), Тарік Лампті («Брайтон»), Аліду Сейду («Клермон»), Даніель Амарті («Лестер»), Джозеф Айду («Сельта»), Александер Джику («Страсбур»), Мохаммед Салісу («Саутгемптон»), Абдул-Рахман Баба («Редінг»), Гідеон Менса («РБ Зальцбург»).

Півзахисники: Андре Айю («Аль-Садд»), Томас Парті («Арсенал»), Еліша Овусу («Генк»), Саліс Абдул Самед («Ланс»), Мохаммед Кудус («Аякс»), Даніель-Кофі Кіере («Фрайбург»).

Нападники: Даніель Афріє («Аккра Хартс оф Оук»), Камал Дін Сулемана («Ренн»), Іссааку Абдул Фатаву («Спортинг»), Осман Букарі («Црвена Звєзда»), Іньякі Вільямс («Атлетфк»), Антуан Семеньо («Брістоль Сіті»), Джордан Айю («Крістал Пелас»), Камал Сова («Брюгге»).

Орієнтовний склад

Аті-Зігі – Одої, Джіку, Амарті, Баба – Парті, Овусу, Кудус – Вільямс, Д. Айю, А. Айю

Розклад матчів

24 листопада
Португалія – Гана (18:00 за київським часом, «Стадіон 974»)

28 листопада
Південна Корея – Гана (15:00 за київським часом, «Едукейшн Сіті»)

2 грудня
Гана – Уругвай (17:00 за київським часом, «Аль Джануб»)

Прогноз: четверте місце

ПОРТУГАЛІЯ

Найкраще досягнення Португалії на чемпіонатах світу – бронза 1966 року. Але у ХХ столітті «мореплавці» зіграли лише на двох мундіалях. А ось у цьому столітті вони не пропустили жодного світового форуму.

На цьому відрізку найкраще досягнення Португалії – півфінал на ЧС-2006 (з поразкою від Німеччини у бронзовому матчі). Інші чотири мундіалі склалися для лузитан невдало. Жодного разу вони не просунулися далі за 1/8 фіналу, а на ЧС-2002 та ЧС-2014 вирушали додому вже після групового етапу.

Суперники по групі португальцям добре знайомі, причому нагадують про кожну невдачу. Навіть перемога над Ганою в останньому турі групового етапу 2014 року стала просто слабкою втіхою для Роналду та Ко. Корейці ж у групі ЧС-2002 та уругвайці у 1/8 фіналу ЧС-2018 португальців обігравали.

На нинішній мундіаль лузитани пробилися з величезними пригодами. У виїзному матчі із сербами судді відібрали у Португалії перемогу, не побачивши, що м'яч перетнув лінію воріт – зіграли 2:2, система ВАР тоді не працювала. В останньому турі «мореплавців» все одно влаштовувала нічия у домашній грі з головним конкурентом. Португалія швидко відкрила рахунок, повністю зосередилася на обороні і в підсумку на 90-й хвилині Александар Мітрович приніс сербам перемогу, а з нею пряму путівку на ЧС-2022. До речі, кінцівки матчів реально проблема для португальців зараз. Путівку у фінал чотирьох нинішнього розіграшу Ліги націй вони втратили, пропустивши на 88-й хвилині вирішальної гри з Іспанією.

Жеребкування стикових матчів змусило португальців схопитися за голову – їм світила зустріч із Італією у фіналі. Проте чемпіони Європи сенсаційно вилетіли раніше. Здавалося, що місія була справою техніки для Португалії. Якщо судити лише за результатами, то так і вийшло – перемоги над Туреччиною (3:1) та Північною Македонією (2:0). Однак у півфіналі португальці ледь не втратили два голи переваги – Бурак Йилмаз один м'яч відіграв, а потім пенальті не забив.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Фернандо Сантуш

У 2014 році збірна Португалії не вийшла з групи, а ось збірна Греції до плей-оф пробилася. На західному березі Іберійського півострова вирішили не винаходити велосипеда і просто покликали тренера еллінів португальця Фернанду Сантуша.

Ще тоді за його плечима була дуже довга (понад 25 років) тренерська кар'єра, в якій знайшлося місце для роботи з усіма трьома португальськими грандами – «Порту» (чемпіонський титул), «Спортінгом» та «Бенфікою».

У керма збірної Португалії Сантуш може відзначити 10-річний ювілей, адже він має чинний контракт до кінця Євро-2024. Очевидно, що фахівець, який привів команду до титулу чемпіона Європи у 2016 році (додамо ще перемогу в Лізі націй у 2019-му), має на батьківщині статус, близький до непогрішного. Проте топтання збірної Португалії на місці (вильоти у 1/8 фіналу на ЧС-2018 та Євро-2020) натякає, що Сантуш засидівся на посаді.

Ще одна серйозна претензія до тренера – стиль гри. Було зрозуміло, чому Португалія діє у прагматичному стилі на Євро-2016: не найкраща форма Роналду, ветерани Нані та Куарежма у ролі провідних форвардів. Але у лузитан відбулася зміна поколінь, серед атакуючих півзахисників та нападників розмаїття виконавців настільки шикарне, що втрата через травму Діогу Жоти виглядає сумною подією у плані пошкодувати самого Жоту, але не для широти вибору. А Сантуш продовжує гратися в обережність. Можливо, такій яскравій команді потрібен свіжий погляд на футбол та новий тренер?

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Звичайно, Кріштіану Роналду не може не вважатися лідером збірної Португалії.

Можна охоче повірити, що велика сімка залишить свої скандальні клубні справи осторонь збірної. Проте й у самій Португалії вистачає тих, хто незадоволений статусом Роналду. Що це за капітан, який зробив викидання капітанської пов'язки регулярною розвагою?!

Якщо брати лише голі факти, то найкращий виступ збірної Португалії в епоху Роналду (нагадуємо – півфінал ЧС-2006) стався тоді, коли Кріштіану не був суперзіркою, ні просто зіркою, ні капітаном команди.

Він не впорався з Уругваєм у 2018-му, а зараз, коли Крішті вже 37 років, зробити це буде ще складніше. Адже для Португалії дуже важливо стати першою в групі – швидше за все тоді вдасться уникнути зустрічі з Бразилією в 1/8 фіналу.

Але у плей-оф лузитани мають пробитися. В епоху Роналду вони мають п'ять перемог і дві нічиї на чемпіонатах світу зі збірними з Африки та Азії, а сам Кріштіану забив у цих семи матчах три голи.

Заявка

Воротарі: Діогу Кошта («Порту»), Жозе Са («Вулвергемптон»), Руй Патрісіу («Рома»).

Захисники: Діогу Далот («Манчестер Юнайтед»), Жоау Канселу, Рубен Діаш (обидва — «Манчестер Сіті»), Данілу Перейра, Нуну Мендеш (обидва — «ПСЖ»), Пепе («Порту»), Антоніу Сілва («Бенфіка»), Рафаел Геррейру («Боруссія» Дортмунд).

Півзахисники: Жоау Пальїнья («Фулгем»), Рубен Невеш, Матеус Нунеш (обидва — «Вулвергемптон»), Бернарду Сілва («Манчестер Сіті»), Бруну Фернандеш («Манчестер Юнайтед»), Жоау Маріу («Бенфіка»), Отавіо Монтейро («Порту»), Вітінья («ПСЖ»), Вільям Карвалью («Бетіс»).

Нападники: Андре Сілва («РБ Лейпциг»), Кріштіану Роналду («Манчестер Юнайтед»), Гонсалу Рамуш («Бенфіка»), Жоау Фелікс («Атлетіко»), Рафаел Леау («Мілан»), Рікарду Орта («Брага»).

Орієнтовний склад

Діогу Кошта – Канселу, Рубен Діаш, Перейра, Нуно Мендеш – Бруно Фернандеш, Карвалью, Невеш – Бернарду Сілва, Роналду, Леау

Розклад матчів

24 листопада
Португалія – Гана (18:00 за київським часом, «Стадіон 974»)

28 листопада
Португалія – Уругвай (21:00 за київським часом, «Лусаїл Айконік»)

2 грудня
Південна Корея – Португалія (17:00 за київським часом, «Едукейшн Сіті»)

Прогноз: перше місце

УРУГВАЙ

Невідомо, чи повторить Уругвай колись свої звитяги 1930-го і 1950 років, коли «чарруас» ставали чемпіонами світу. Але попереднє десятиліття стало для «селестес» цілком успішним. 2010-го Уругвай пробився до півфіналу мундіалю, 2018-го – до чвертьфіналу, а 2014-го команді не вистачило Суареса. Без нього «чарруас» програли Коста-Ріці та Колумбії у 1/8 фіналу, з ним – перемогли Англію та Італію.

І суперники на нинішньому мундіалі нагадують про ті вдалі турніри. Південну Корею та Гану Уругвай зміг пройти у плей-оф мундіалю-2010, Португалію – у 1/8 фіналі ЧС-2018.

«Селестес» достроково, в передостанньому турі, забезпечили собі путівку до Катару. Проте відбір склався для них дуже складно. Уругвай закінчив кваліфікацію чотирма поспіль перемогами та піднявся на третє місце. А був момент, коли після чотирьох поспіль поразок успішне проходження відбору здавалося майже нереальним – тоді «чарруас» мали лише чотири перемоги при шести програшах. Та що казати, Уругвай відстав від Аргентини на 11 очок, а від Бразилії – на всі 17 пунктів. Хоча лідери американської зони свою останню очну зустріч так і не зіграли.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Дієго Алонсо

Для початку нагадаємо про Оскара Табареса, який очолював збірну Уругваю з 2006-го по 2021 рік. Всі останні успіхи «чарруас», у тому числі золото Копа Америка 2011 року, – його заслуга.

Напевно, «Вчителю» Табаресу варто було піти раніше, тим більше, що у нього давно великі проблеми зі здоров'ям. У результаті його звільнили якраз після згаданої серії з чотирьох поспіль поразок у відборі, три з яких були розгромними.

Замінив Табареса Дієго Алонсо і блискуче вирішив завдання – дарма що не треба було грати проти Аргентини та Бразилії чи вмирати від нестачі повітря на болівійському високогір'ї.

47-річний фахівець із 2011 року працював із клубами на батьківщині, Парагваї та Мексиці. Його головні здобутки: чемпіонський титул у Мексиці з «Пачукою», а також дві виграні Ліги чемпіонів КОНКАКАФ із тією ж «Пачукою» (2017 рік) та «Монтерреєм» (2019 рік). Проте останнім місцем роботи Алонсо перед збірною був клуб МЛС «Інтер Маямі», де він провалився. Виходить, що керівники уругвайської федерації зробили у чомусь ризиковану ставку та вгадали.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Федеріко Вальверде

Луїс Суарес, Едінсон Кавані, Дієго Годін, Фернандо Муслера, Мартін Касерес – усі ці заслужені, а деякі так просто великі особистості грали за Уругвай ще на ЧС-2010. Зрозуміло, що найкращі роки ветеранів залишилися у минулому, проте це справжні бійці, для яких футболка національної збірної означає дуже багато.

У «селестес» з'явилося нове покоління. Виділимо не Рональда Араухо (тим більше, у нього серйозна травма – у заявку на мундіаль захисник «Барселони» потрапив, але в кращому разі зможе зіграти у плей-оф), Родріго Бентанкура чи навіть Дарвіна Нуньєса, а Федеріко Вальверде. Автор вирішальної гольової передачі у фіналі Ліги чемпіонів 2022 року ще минулого сезону став важливим гравцем для «Реала», а восени Феде демонстрував без жодних застережень топовий рівень.

Заявка

Воротарі: Фернандо Муслера («Галатасарай»), Серхіо Рочет («Насьйональ»), Себастьян Соса («Індепендьєнте»).

Захисники: Гільєрмо Варела («Фламенго»), Дієго Годін («Атлетіко Мінейро»), Мартін Касерес («Лос-Анджелес Гелаксі»), Хосе Хіменес («Атлетико»), Матіас Олівера («Наполі»), Себастьян Коатес («Спортінг»), Рональд Араухо («Барселона»), Матіас Вінья («Рома»), Хосе Родрігес Бебанс («Насьйональ»).

Півзахисники: Мануель Угарте («Спортінг»), Родріго Бентанкур («Тоттенгем»), Гіоргіан де Арраскаета («Фламенго»), Матіас Весіно («Лаціо»), Федеріко Вальверде («Реал»), Лукас Торрейра («Галатасарай»), Факундо Торрес («Орландо Сіті»), Факундо Пельїстрі («Манчестер Юнайтед»).

Нападники: Луїс Суарес («Насьйональ»), Эдінсон Кавані («Валенсія»), Дарвін Нуньєс («Ліверпуль»), Максі Гомес («Трабзонспор»), Агустін Каноббіо («Атлетіко Паранаенсе»).

Орієнтовний склад

Муслера – Варела, Годін, Хіменес, Олівера – де ла Крус, Вальверде, Бентанкур, де Арраскаета – Суарес, Нуньєс.

Розклад матчів

24 листопада
Уругвай – Південна Корея (15:00 за київським часом, «Едукейшн Сіті»)

28 листопада
Португалія – Уругвай (21:00 за київським часом, «Лусаїл Айконік»)

2 грудня
Гана – Уругвай (17:00 за київським часом, «Аль Джануб»)

Прогноз: друге місце

ПІВДЕННА КОРЕЯ

«Воїни Теджу» пробилися на свій десятий поспіль чемпіонат світу. Навіть дивно, що попри такі успіхи збірна Південної Кореї не ставала чемпіоном Азії аж із 1960 року.

Офіційно найкраще досягнення цієї команди на мундіалях – півфінал 2002 року на домашньому турнірі. Однак вихід до 1/8 фіналу на ЧС-2010 насправді коштує не менше. Тому що 20 років тому Корея пройшла Італію та Іспанію завдяки ганебному та упередженому суддівству. Ну хоч на груповому етапі тоді до «Воїнів Теджу» запитань не виникло.

Жодних проблем у відборі до ЧС-2022 у південнокорейців не виникло. На вирішальному етапі вони пропустили на перший рядок Іран, але прямі путівки діставалися двом командам. Південна Корея відірвалася від третього місця на 11 очок. Щоправда, у десяти матчах вона забила лише 13 голів – з такою зірковою за азіатськими мірками атакою можна було діяти результативніше.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Паулу Бенту

Для Паулу Бенту цей чемпіонат світу стане другим у якості тренера. Після першого його кар'єра пішла на спад.

Бенту як тренер подавав великі надії в «Спортінгу», вигравав з ним два Кубки Португалії, виходив у плей-оф Ліги чемпіонів (і відправляв «Шахтар» із ЛЧ до Кубка УЄФА, який донеччани тоді й виграли). Здавалося, що півфінал Євро-2012 – це ще один крок до великого успіху у його кар'єрі. Однак на ЧС-2014 Португалії не вдалося пройти до плей-оф. У першому турі кваліфікації до Євро-2016 португальці ще й програли вдома 0:1 Албанії – і Бенту звільнив місце для Фернандо Сантуша, який показав, як треба вигравати трофей із Роналду у складі.

Паулу з того часу менше року працював у Європі, заїхавши до «Олімпіакоса». Практикувався у «Крузейро», Китаї, допоки після ЧС-2018 не отримав посаду головного тренера збірної Південної Кореї. Навряд чи він тоді здогадувався, що за чотири роки зустрінеться на мундіалі з рідною збірною та своїм наступником на посаді наставника «мореплавців».

У Бенту в розпорядженні склад, з яким реально створити проблеми і Португалії, і Уругваю, і тим більше випередити Гану з її воротарями та тренером-новачком. І це ще у Кореї страшно критикують Паулу за недовіру до місцевої надії Лі Кан Іна. Але якщо Бенту з Португалією в плей-оф чемпіонату світу пробитися не зумів, то з «Воїнами Теджу» виправити той особистий провал восьмирічної давнини буде складно.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Сон Хин Мін

Можна уявити, як перелякалися у Південній Кореї, коли Сон Хин Мін зіштовхнувся в останньому турі Ліги чемпіонів із Шанселем Мбемба з «Марселя». Епізод виглядав моторошно, але капітан «Воїнів Теджу» переніс успішну операцію на пошкодженій очниці і поведе команду за собою, не думаючи про те, як берегтися.

Сон Хин Мін – не найзірковіший гравець у цій групі. Але він у свої 30 років перебуває у розквіті сил, на відміну від Роналду, Суареса чи Кавані. Нагадаємо, що саме кореєць, аж ніяк не профільний форвард, став найкращим бомбардиром минулого сезону АПЛ – і це у «Тоттенгемі», де є Гаррі Кейн. Сон – семиразовий найкращий футболіст Азії, ще й головна зірка всього свого континенту.

Заявка

Воротарі: Кім Син Гю («Аль-Шабаб»), Сон Бом Гин («Чонбук Хенде Моторс»), Чо Хен У («Ульсан Хенде»).

Захисники: Кім Мін Чже («Наполі»), Кім Йон Гвон («Ульсан Хенде»), Квон Кюн Вон («Гамба Осака»), Чо Ю Мін («Теджон Хана Сітізен»), Кім Мун Хван («Чонбук Хенде Моторс»), Юн Джон Гю («Сеул»), Кім Тхе Хван («Ульсан Хенде»), Кім Чжин Су («Чонбук Хенде Моторс»), Хон Чхоль («Тегу»).

Півзахисники: Чон У Йон («Аль-Садд»), Сон Чжун Хо («Шаньдун Тайшань»), Пайк Син Хо («Чонбук Хенде Моторс»), Хван Ін Бом («Олімпіакос»), Лі Дже Сон («Майнц»), Квон Чхан Хун («Кімчхон Сангму»), Чун Ву Юн («Фрайбург»), Лі Кан Ін («Мальорка»), Сон Хин Мін («Тоттенгем»), Хван Хі Чхан («Вулвергемптон»), На Санг Хо («Сеул»), Сон Мін Кю («Чонбук Хенде Моторс»).

Нападники: Хван Ий Джо («Олімпіакос»), Чо Гю Сун («Чонбук Хенде Моторс»).

Орієнтовний склад

Кім Син Гю – Кім Мун Хван, Кім Мін Чже, Кін Ен Гвон, Кім Чжин Су – Сон Чжун Хо, Чун Ву Юн, Хван Ін Бом – Сон Хін Мін, Хван Й Джо, Хван Хі Чхан

Розклад матчів

24 листопада
Уругвай – Південна Корея (15:00 за київським часом, «Едукейшн Сіті»)

28 листопада
Південна Корея – Гана (15:00 за київським часом, «Едукейшн Сіті»)

2 грудня
Південна Корея – Португалія (17:00 за київським часом, «Едукейшн Сіті»)

Прогноз: третє місце

Заряджай на чемпионат мира вместе с Parimatch!

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Луческу на матчі Динамо, Кривбас у чемпіонських перегонах, перемога Шахтаря
Футбол | 23 квітня 2024, 12:15 26
Луческу на матчі Динамо, Кривбас у чемпіонських перегонах, перемога Шахтаря

Найцікавіші події 25-го туру УПЛ – у нашому традиційному огляді

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки
Футбол | 23 квітня 2024, 06:30 30
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки

Гірники можуть вийти напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.