Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну
Чемпіонат світу
| Оновлено 25 листопада 2022, 02:58
2519
2

Група G: Бразилія знову проти Сербії та Швейцарії, загадковий Камерун

Представляємо команди групи G на чемпіонаті світу в Катарі

| Оновлено 25 листопада 2022, 02:58
2519
2
Група G: Бразилія знову проти Сербії та Швейцарії, загадковий Камерун
Getty Images/Global Images Ukraine

Матеріал підготовлено за підтримки Parimatch Ukraine. Parimatch Ukraine – народжена в Україні перша ліцензійна онлайн беттінг-компанія та найбільший інвестор у розвиток українського спорту.

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

У групі G, як і на чемпіонаті світу-2018, в одній групі знову зіграють п'ятиразові чемпіони світу – збірна Бразилії, Сербія та Швейцарія. Цього разу компанію їм складе Камерун, в обоймі якого достатньо гравців із топ-клубів Європи. Загалом боротьба за вихід у плей-оф обіцяє бути цікавою.

БРАЗИЛІЯ

Збірна Бразилії – п'ятиразовий чемпіон світу, що є рекордом. Однак після 2002 року «канарінья» не просто не змогла взяти титул або хоча б зіграти у фіналі мундіалю. Бразильці лише раз з того часу пробилися далі за чвертьфінал. Так пробилися, що це стало національною ганьбою – легендарні 1:7 від Німеччини у півфіналі домашнього чемпіонату світу 2014 року.

2018-го Бразилія формально зробила крок назад – вилетіла у чвертьфіналі від Бельгії. Однак і суперник був сильний (нехай і нижче за класом Німеччини-2014), і за якістю гри «селесао» насправді відповідала медальному рівню.

До Катару Бразилія їде з чудово укомплектованим у всіх лініях складом. Букмекери вважають «канарінью» головним фаворитом мундіалю і це справедлива оцінка їхнього ростеру. Однак після 2002 року чарівники м'яча у плей-оф чемпіонатів світу програли всі матчі проти європейських збірних. Деталь, про яку краще не забувати, якщо ви сліпо вірите в непереборну силу Бразилії.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Тіте

З 20 червня 2016 року Тіте очолює збірну Бразилії – вражаюча стабільність для цієї країни з огляду на те, що з «селесао» могли звільнити за меншу провину, ніж виліт у чвертьфіналі чемпіонату світу.

Як клубний тренер Тіте насамперед прославився з «Корінтіансом» – дворазовий чемпіон країни, переможець Копа Лібертадорес та клубного чемпіонату світу (2012 рік, останній такий успіх південноамериканських клубів).

Вражає і його статистика в збірній Бразилії: 57 перемог при п'яти поразках у 76-ти матчах. Однак і виграв Тіте з турнірів тільки Копа Америка-2019, якщо не брати до уваги окремо взятих відбіркових циклів до чемпіонатів світу. Крім мундіалю-2018, у невдачі Тіте можна записати і поразку у фіналі Копа Америка 2021 року від Аргентини – друге місце на турнірі двох гігантів великим досягненням важко сприймати.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

У роздягальні найважливішу роль, безперечно, зіграє Даніель Алвес. Для того й брали 39-річного футболіста, хоч і на полі він ще може принести користь, що навесні доводив у «Барселоні». 2018-го травмованого Дані Бразилії дуже не вистачало.

Але очевидно, що всі погляди будуть прикуті до Неймара. До нього можна відноситися по-різному. Але навряд чи хтось сперечатиметься, що це неймовірно обдарований та талановитий футболіст. Для якого це, по суті, останній реальний шанс привести збірну Бразилії до титулу чемпіона світу – 2026-го йому буде 34. Місце у команді зберегти ще реально, статус суперзірки – навряд чи.

На ЧС-2014 Неймара зламали колумбійці у чвертьфіналі. Але рівень тієї збірної Бразилії був такий, що навряд чи десятка сильно допомогла б команді уникнути ганьби у півфіналі з німцями. На ЧС-2018 Неймар бив рекорди із симуляцій та часу, проведеного лежачи на газоні. Нині кажуть, що у 30-річному віці форвард подорослішав. По першій половині сезону в «ПСЖ» можна зробити висновок, що Неймар підходить до катарського мундіалю у чудовій ігровій та ментальній формі.

Заявка

Воротарі: Аліссон («Ліверпуль»), Едерсон («Манчестер Сіті»), Вевертон («Палмейрас»).

Захисники: Тіаго Сілва («Челсі»), Маркіньйос («ПСЖ»), Даніло, Алекс Сандро, Бремер (усі – «Ювентус»), Алекс Теллес («Севілья»), Дані Алвес («УНАМ Пумас»).

Півзахисники: Бруно Гімарайнш («Ньюкасл»), Каземіро, Фред (обидва – «Манчестер Юнайтед»), Лукас Пакета («Ліон»), Фабіньйо («Ліверпуль»), Евертон Рібейро («Фламенго»).

Форварди: Неймар («ПСЖ»), Вінісіус Жуниор, Родріго (обидва – «Реал»), Антоні («Манчестер Юнайтед»), Рішарлісон («Тоттенгем»), Рафінья («Барселона»), Габріел Мартінеллі, Габріель Жезус (обидва – «Арсенал»), Педро («Фламенго»).

Орієнтовний склад

Аліссон – Даніло, Тіаго Сілва, Маркіньйос, Алекс Сандро – Фред, Каземіро – Рафінья, Неймар, Вінісіус – Жезус

Розклад матчів

24 листопада
Бразилія – Сербія (21:00 за київським часом, «Лусаїл Айконік»)

28 листопада
Бразилія – Швейцарія (18:00 за київським часом, «Стадіон 974», Доха)

2 грудня
Камерун – Бразилія (21:00 за київським часом, «Лусаїл Айконік»)

Прогноз: перше місце в групі

КАМЕРУН

Ті, хто давно захоплюються футболом, підсвідомо чекають від Камеруну дива а-ля чемпіонат світу 1990 року, коли радянський фахівець Валерій Нєпомнящий вивів «Неприборканих левів» до чвертьфіналу – з усіма шансами перемогти там Англію.

Проте сувора правда життя та історії свідчить, що камерунці відтоді зіграли на п'яти мундіалях. Їхня статистика на тих турнірах: одна перемога, чотири нічиї, 10 поразок, з яких сім поспіль. Від Камеруну куди більше чекаєш якихось скандалів із преміальними та бійками гравців прямо на полі, а не гарного результату. Суперники по групі у «Неприборканих левів» (насправді, вони мають лідерів у кожній лінії, а атака кількісно укомплектована дуже цікаво) надто сильні, щоб вірити у вихід африканців до плей-оф.

На сам чемпіонат світу у Катарі Камерун пробився із пригодами. Португалець Тоні Консейсао вивів команду у стики, але не зміг виграти домашній Кубок африканських націй – обмежилися бронзою. Президент федерації, той самий Самюель Ето`О призначив головним тренером Рігобера Сонга і той виграв плей-оф у Алжиру. Але як!

Вдома Камерун програв Алжиру 0:1, на виїзді переміг із тим самим рахунком (Шупо-Мотінг). В овертаймі на 118-й хвилині камерунці пропустили від Туби, але на четвертій компенсованій хвилині Токо Екамбі забив м'яч, який вивів «Неприборканих левів» на чемпіонат світу.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Рігобер Сонг

Рігобер Сонг – рекордсмен за кількістю матчів за збірну Камеруну, вельми колоритний, харизматичний та жорсткий захисник. І суворий боєць, бо зміг перемогти аневризму головного мозку у 2016 році. Як тренер же він тільки починається, хоча довго працював зі збірними Камеруну різного віку та формацій (наприклад, тієї, яка складалася лише з гравців місцевого чемпіонату).

Сонг має авторитет у команді, однак і склад у нього слабший, ніж у Бразилії, Швейцарії та Сербії, і сам камерунський фахівець поступається колегам.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Андре Онана

Прекрасний сезон у «Наполі» проводить півзахисник Франк Замбо-Ангісса. Ерік Шупо-Мотінг раптово став гідною заміною Роберту Левандовськи у «Баварії» – перед чемпіонатом світу багато забивав та роздавав гольові передачі.

Проте ключовим гравцем для збірної Камеруну виглядає Андре Онана із «Інтера». Реально сильний, навіть за європейськими стандартами, воротар для Африки – це рідкість. Онана був відомий ще раніше – вихованець «Барселони» знайшов себе в «Аяксі» і 2019-го допоміг клубу пробитися до півфіналу Ліги чемпіонів. Допінгова дискваліфікація забрала в Андре цілий рік. Однак, набравши форму, він уже за перші два місяці сезону-2022/2023 посадив на лаву запасних «Інтера» клубну легенду Саміра Хандановича. При всіх ремарках з приводу віку словенця – це дорогого коштує.

Заявка

Воротарі: Андре Онана («Інтер»), Девіс Епассі («Абха»), Сімон Нгапандуетнбу («Марсель»).

Захисники: Олів’є Мбезо («Філадельфія»), Енсо Ебосс («Удінезе»), Нуу Толо («Сіетл»), Коллінс Фай («Аль-Таї»), Жан-Шарль Кастеллетто («Нант»), Ніколя Нкулу («Аріс»), Крістофер Ву («Ренн»).

Півзахисники: Олів’є Нтчам («Свонсі»), П’єр Кунде («Олімпіакос»), Мартін Онгла («Верона»), Самюель Ум Гуе («Мехелен»), Гаель Ондуа («Ганновер»), Андре-Франк Замбо-Ангісса («Наполі»), Мумі Нгамале («Динамо» М), Жером Нгом («Коломб Спортів»).

Форварди: Брайан Мбеумо («Брентфорд»), Жорж-Кевін Нкуду («Бешикташ»), Крістіан Бассогог («Шанхай Шеньхуа»), Карл Токо Екамбі («Ліон»), Жан-П’єр Нсаме («Янг Бойз»), Венсан Абубакар («Аль-Наср»), Ерік Шупо-Мотінг («Баварія»), Суаїбу Мару («Котон Спорт»).

Орієнтовний склад

Онана – Фаї, Кастелетто, Нкулу, Толо – Нгамале, Кунде, Замбо-Ангісса, Екамбі – Абубакар, Шупо-Мотінг

Розклад матчів

24 листопада
Швейцарія – Камерун (12:00 за київським часом, «Аль Джануб»)

28 листопада
Камерун – Сербія (12:00 за київським часом, «Аль Джануб»)

2 грудня
Камерун – Бразилія (21:00 за київським часом, «Лусаїл Айконік»)

Прогноз: четверте місце у групі

СЕРБІЯ

Збірна окремої Сербії пробилася на третій чемпіонат світу у своїй історії. Ні 2010-го, ні 2018-го «орлам» не вдалося вийти до плей-оф.

Але на нинішню команду у Сербії дуже великі надії. Екс-югослави несподівано стали переможцями своєї відбіркової групи, випередивши Португалію. У вирішальному матчі сербів влаштовувала лише перемога, і вони її здобули на 90-й хвилині, хоч пропустили першими.

Також Сербія виграла свою групу у Лізі націй та піднялася до головного дивізіону турніру. Суперники були непростими – Норвегія з Ерлінгом Холандом, Швеція та Словенія.

Серби у всіх лініях мають представників провідних європейських чемпіонатів. Найкращі сили ж зосереджені в атаці, де є топ-форварди Александар Мітрович та Душан Влахович (і Лука Йович у ролі дублера), талановита десятка Душан Тадич, відмінний центральний півзахисник Сергій Мілінкович-Савич, а також Філіп Костич, який вміє точно подавати та прострілювати з лівого флангу.

Втім, і Митрович, і Влахович через травми у листопаді за свої клуби не грали. Можливо, їм не вдасться підготуватися до турніру якнайкраще, а це вже знизить до мінімуму шанси сербів пробитися до плей-оф. Дуже багато залежить від форвардів і взагалі гри попереду. У відборі до ЧС-2022 Сербія забила 18 голів у восьми матчах, у Лізі націй – 13 голів у шести зустрічах. 14 результативних ударів, тобто майже половину, завдав особисто Александар Мітрович.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Драган Стойкович

Тренерська кар'єра Драгана Стойковича, зірки югославського футболу у якості гравця, в Європі розпочалася лише у березні 2021 року. До того він працював у Японії та Китаї.

Поліпшення при ньому у збірній Сербії очевидні. Кістяк цієї команди було зібрано кілька років тому, але, наприклад, на Євро-2020 «орли» не змогли пробитися ні через відбір (без шансів програли конкуренцію збірним України та Португалії), ні через стики Ліги націй.

Стойкович поставив команді яскравий футбол. Серби не соромляться грати з двома дев'ятками та яскраво вираженою десяткою, що велика рідкість за нинішніх часів. Якщо взагалі не унікальність.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Душан Тадіч

Напрошувався Александар Мітрович – у нього 50 голів за збірну, це національний рекорд.

Таранний форвард «Фулхема», який вже і в АПЛ показав себе успішним бомбардиром, вміє забивати. Однак для всієї гри команди набагато важливіший Душан Тадич, без асистів якого Мітрович точно забивав би менше. Плеймейкер «Аякса» – це той тип класичних «десяток», що вимирає. Коли він у хорошому настрої і не психує, то за грою Тадича спостерігати одне задоволення.

Заявка

Воротарі: Марко Дмитрович («Севілья»), Предраг Райкович («Мальорка»), Ваня Мілінкович-Савич («Торіно»).

Захисники: Стефан Мітрович («Гетафе»), Нікола Міленкович («Фіорентина»), Страхіня Павлович («Ред Булл Зальцбург»), Мілош Велькович («Вердер»), Філіп Младенович («Легія»), Страхіня Еракович («Црвена Звєзда»), Срджан Бабич («Альмерія»).

Півзахисники: Неманья Гудель («Севілья»), Сєргєй Мілінкович-Савич («Лаціо»), Саша Лукич («Торіно»), Марко Груїч («Порту»), Філіп Костич («Ювентус»), Урош Рачич («Брага»), Неманья Максимович («Гетафе»), Іван Іліч, Дарко Лазович (обидва – «Верона»), Андрія Живкович (ПАОК).

Форварди: Душан Тадич («Аякс»), Александар Мітрович («Фулгем»), Душан Влахович («Ювентус»), Філіп Джуричич («Сампдорія»), Лука Йович («Фіорентина»), Неманья Радоньїч («Торіно»).

Орієнтовний склад

В. Мілінкович-Савіч – Міленкович, С. Мітрович, Павлович – Джуричич, Гудель, С. Мілінкович-Савич, Костич – Тадич – А. Мітрович, Влахович

Розклад матчів

24 листопада
Бразилія – Сербія (21:00 за київським часом, «Лусаїл Айконік»)

28 листопада
Камерун – Сербія (12:00 за київським часом, «Аль Джануб»)

2 грудня
Сербія – Швейцарія (21:00 за київським часом, «Стадіон 974», Доха)

Прогноз: третє місце у групі

ШВЕЙЦАРІЯ

Швейцарці їдуть на свій п'ятий поспіль чемпіонат світу. На чотирьох попередніх «нейтрали» лише раз не змогли пробитися до плей-оф. Цікаво, що це сталося на ЧС-2010, коли швейцарці змогли перемогти у стартовому турі майбутнього чемпіона монструозну збірну Іспанії, але далі справи не пішли. 2006-го, 2014-го та 2018-го вони стабільно вилітали у 1/8 фіналу, не забивши в цих трьох матчах жодного голу – у тому числі в серії пенальті проти збірної України 16 років тому. Також не можна не відзначити, що на ЧС-2018 серед суперників Швейцарії на груповому етапі також були збірні Бразилії (1:1) та Сербії (2:1).

Під час відбору до ЧС-2022 важко було уявити, що «хрестоносці» проб'ються на мундіаль напряму. Проте збірна Італії після тріумфу на Євро-2020 почала втрачати очки у промислових масштабах, а Жоржіньйо не реалізував пенальті в обох особистих зустрічах зі Швейцарією (0:0, 1:1). У результаті «хрестоносці» випередили італійців на два очки.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Мурат Якін

Коли у серпні 2021 року наступником Владіміра Петковича у збірній Швейцарії став Мурат Якін, то це дуже здивувало. 2014-го таке призначення виглядало б логічним, адже Якін відмінно себе проявив як тренер у «Базелі». Однак потім Мурат поїхав до московського «Спартака» і швидко зрозумів, що цього краще було не робити. Кар'єра швейцарського фахівця настільки пішла під укіс, що він навіть погоджувався на роботу у друголіговому «Шаффгаузені».

Можна говорити про везіння, але Якін вирішив завдання виходу на чемпіонат світу з першого місця. Дев'ять очок, набраних у Лізі націй у групі з Іспанією, Португалією та Чехією – гідний результат. Цікаво, що Швейцарія обіграла всіх опонентів у другому колі. Дві перемоги здобуто у вересні, зокрема над Іспанією в гостях. Якін підводить команду до чемпіонату світу в хорошій формі та бадьорому настрої.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Джердан Шачірі

Лідер команди

Збірна Швейцарії вже багато років відповідає характеристиці про дуже міцну та організовану команду, де є виконавці хорошого рівня у всіх лініях.

Джердан Шачірі по-справжньому у зірку так і не виріс. «Баварія», «Інтер», «Ліверпуль» - у всіх цих великих клубах він не був на провідних ролях. При цьому Шачірі приносив користь збірній і в ролі запасного грандів, і вже як гравець «Чикаго» з МЛС.

А ось Граніт Джака, який виступає за збірну Швейцарії з 2011 року (Шачірі – з 2010-го), цього сезону реанімував кар'єру в «Арсеналі» і готовий вести за собою «хрестоносців» як капітан.

Заявка

Воротарі: Янн Зоммер («Боруссія» М), Грегор Кобель («Боруссія» Д), Філіпп Кен («РБ Зальцбург»), Йонас Омлін («Монпельє»).

Захисники: Мануель Аканджі («Манчестер Сіті»), Ерай Джемерт («Валенсія»), Ніко Ельведі («Боруссія» М), Рікардо Родрігес («Торіно»), Фабіан Шер («Ньюкасл»), Сільван Відмер, Едемілсон Фернандеш (обидва – «Майнц»).

Півзахисники: Граніт Джака («Арсенал»), Деніс Закарія («Челсі»), Мішель Ебішер («Болонья»), Фабіан Фрай («Базель»), Ремо Фройлер («Ноттінгем»), Ардон Яшарі («Люцерн»), Фабіан Рідер («Янг Бойз»), Джібріль Соу («Айнтрахт» Ф).

Форварди: Брель Емболо («Монако»), Джердан Шачірі («Чикаго»), Ноа Окафор («РБ Зальцбург»), Харіс Сеферович («Галатасарай»), Ренато Штеффен («Лугано»), Рубен Варгас («Аугсбург»), Крістіан Фасснахт («Янг Бойз»).

Орієнтовний склад

Зоммер - Відмер, Аканджі, Ельведі, Родрігес - Фройлер, Джака, Соу - Шачірі, Емболо, Окафор

Розклад матчів

24 листопада
Швейцарія – Камерун (12:00 за київським часом, «Аль Джануб»)

28 листопада
Бразилія – Швейцарія (18:00 за київським часом, «Лусаїл Айконік»)

2 грудня
Сербія – Швейцарія (21:00 за київським часом, «Стадіон 974», Доха)

Прогноз: друге місце у групі

Ігор ЯСЛИК

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
Бразилия не должна повторить ошибок Арпгентины и Германии.   И значит ни в коем случае не забить первыми пенальти.
Remark
И так, мое мнение по матчам. Вообще ставить на ЧМ - не благодарное занятие, а если и ставить, то красивые кофы, как камбеки саудов или Японии.
Но все же: 
1) Бразилия - Сербия. Тут ставка ТБ 1 в первом тайме. Я думаю, что в первом будет и ОЗ (но это для тех, кто "пьет шампанское). Далее прогноз: результативная ничья (1-1, 2.-2...) или 4-1 итог.
2) Уругвай - Ю. Корея. Уругвай итб 1, но коф дно, поэтому пропущу ставку до матча.
По остальным матчам - темный лес.