Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 21 листопада 2022, 20:27
673
0

Чемпіонський старт Шиффрін. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 21 листопада 2022, 20:27
673
0
Чемпіонський старт Шиффрін. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Мікаела Шиффрін

Гірські лижі

Старти тижня:

Субота, 19 листопада

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Неділя, 20 листопада

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Шиффрін почала з переможного дубля

Минулого вікенду у фінському Леві нарешті, з четвертої спроби, стартував жіночий Кубок світу з гірських лиж. Раніше, нагадаємо, було скасовано старти у Зольдені, Церматті/Червінії та Лех/Цюрсі. У двох останніх випадках – через брак снігу, у першому – навпаки, через рясний снігопад у день гонки.

При цьому Міжнародна лижна федерація (FIS) вже ухвалила рішення не переносити скасовані змагання до інших місць. За яким принципом у FIS визначають, які старти переносити, а які скасовувати, залишається загадкою. Як і те, в чому проблема провести їх пізніше – сезон лише стартував, резервних дат у календарі достатньо. Тішить лише, що у жінок було скасовано по два швидкісні та технічні старти, тобто баланс календаря було збережено. А ось у чоловіків скасовано два швидкісні старти та один технічний – тут баланс уже почав порушуватися.

Вже третій рік поспіль формат етапу в Леві відрізняється від традиційного: якщо раніше тут змагалися чоловіки та жінки, то тепер проходять два жіночі старти. Спочатку такі зміни були зумовлені антиковідними заходами (щоб мінімізувати перетин чоловіків і жінок), але в результаті це було розцінено як хороша ідея на постійній основі: багато говорилося про те, що слаломна траса в Леві для чоловіків надто проста.

Переможний дубль у Леві оформила Мікаела Шиффрін. Таке враження, ніби 8-місячної паузи і не було: американка блискуче провела фінал минулого сезону в Мерібелі та Куршевелі, і настільки ж вдало стартувала й у нинішньому. Тепер на рахунку Шиффрін вже 49 перемог у слаломі на Кубку світу за кар'єру – ювілей близько.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мікаела Шиффрін

Як і рік тому, обидва старти в Леві подарували дуже схожі результати: дві перемоги Шиффрін, два треті місця її головної суперниці, Петри Влхової, і два четверті – для Лени Дюрр. Що свідчить, що результати були закономірними. Що стосується Дюрр, то своїм четвертим місцем у суботу німкеня навряд чи може бути задоволена. Після першої спроби вона лідирувала, причому з досить солідним за мірками траси в Леві запасом в 0,55 секунди над Шиффрін. Однак другий заїзд у виконанні німкені вийшов провальним: лише 14-те місце за чистим часом другої спроби. І поганим станом снігового полотна не поясниш: у Лапландії в цей час вже відчутні мінуси, і снігове полотно тримається дуже добре.

У неділю другою стала Венді Холденер, причому до перемоги швейцарка була справді близька – її друга спроба була дуже класною. Результати Холденер у слаломі вже давно стали мемом: недільний подіум став для неї вже 30-м у кар'єрі у цій дисципліні, а перемоги досі немає. Не можна не відзначити провальний етап у виконанні іншої зіркової швейцарки, Мішель Гізін: сход на першій спробі у суботу і лише 16-й результат у неділю.

У суботу ж другою стала Анна Свенн-Ларссон, причому класно виступила вся збірна Швеції. Сьомою стала Сара Хектор, а дев'ятою – головне відкриття етапу в Леві, 20-річна Ханна Аронссон Ельфман, яка раніше вище 15-го місця на Кубку світу не піднімалася жодного разу. У неділю Свенн-Ларссон зійшла з дистанції в першій спробі, а ось її партнерки по команді, на подив, свій рівень підтвердили: Хектор стала п'ятою, а Аронссон Ельфман - 11-ю.

Приємно здивувала й збірна Хорватії. Шосте та сьоме місця відповідно у неділю посіли Леона Попович та Зрінка Лютіч. При тому, що Лютіч у суботу після першої спроби йшла сьомою, але зійшла на другій спробі. 18-річна хорватка у березні стала чемпіонкою світу серед юніорок у слаломі, а потім на фіналі Кубка світу у Мерібелі сенсаційно стала п'ятою – схоже, у Кубку світу запалюється нова юна зірочка. Шосте місце Попович у неділю випадковістю також не назвеш: у суботу вона замкнула топ-10.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леона Попович

А у суботу топ-6 замкнула Анна Бучік. Дуже важливий результат для словенок з огляду на те, що нещодавно головна молода надія команди, Андрея Слокар, порвала хрестоподібні зв'язки коліна і вибула до кінця нинішнього сезону.

А ось головним провалом етапу у Леві сміливо можна називати збірну Австрії. Лідер команди, чинна чемпіонка світу в слаломі Катаріна Лінсбергер, посіла лише 11-те та 8-ме місця. І головна проблема в тому, що обидва рази вона була найкращою у своїй команді: у неділю ніхто з австрійок, крім неї, взагалі не потрапив у топ-20!

Також розчарувала Мартіна Дубовска. Для досвідченої чешки траса у Леві є улюбленою у календарі Кубка світу. Більше того: довгий час Дубовска на жодній іншій трасі взагалі не могла показати солідного результату. І за її мірками 18-те та 13-те місця у Леві – це невдача.

Найбільше прикро цього вікенду було за Чарлі Гест. 28-річна британка підійшла до старту сезону в дуже хорошій формі, у суботу йшла дев'ятою після першої спроби, але на другій трасі зійшла з дистанції. У неділю Гест зійшла вже в першому заїзді, при тому, що після трьох проміжних відсічок показувала найкращий час, випереджаючи Шиффрін, Влхову та компанію. Отак буває: прекрасна форма, хороші швидкості, а в результаті – 0 очок за два дні.

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У кого 9.8? Стали відомі оцінки Зінченка і Мудрика за матч Арсенал – Челсі
Футбол | 24 квітня 2024, 00:35 2
У кого 9.8? Стали відомі оцінки Зінченка і Мудрика за матч Арсенал – Челсі

«Каноніри» перемогли з рахунком 5:0

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 2
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.