Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну
Чемпіонат світу
| Оновлено 23 листопада 2022, 07:19
3204
0

ЧС-2022. Група E: колишні чемпіони прагнуть реабілітації

Група Е – перший квартет, в якому ще до старту ігор відомі явні фаворити та аутсайдери

| Оновлено 23 листопада 2022, 07:19
3204
0
ЧС-2022. Група E: колишні чемпіони прагнуть реабілітації
Getty Images/Global Images Ukraine

Матеріал підготовлено за підтримки Parimatch Ukraine. Parimatch Ukraine – народжена в Україні перша ліцензійна онлайн беттінг-компанія та найбільший інвестор у розвиток українського спорту.

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Іспанія та Німеччина – обидві збірні вже перемагали на світових першостях 2010 та 2014 років. Причому у Південній Африці саме іспанці залишили за бортом фіналу німців, щоб згодом уперше в історії стати найсильнішою футбольною збірною на планеті.

Два десятки років непогану конкуренцію топ-командам у фінальних турнірах Мундіалей дає збірна Японії, і за цей час тричі одна з найсильніших азіатських збірних діставалася 1/8 фіналу. Але не більше.

Коста-Ріка – сенсація чемпіонату світу 2014 року в Бразилії, коли один із найслабших на папері колективів несподівано дістався аж до чвертьфіналу, вигравши групу з Англією та Італією і так жодного разу нікому і не програвши в основний час матчів на тих змаганнях.

Sport.ua розбирається, в якому стані підходять представники групи E до майбутньої світової першості.

Коста-Ріка

Коста-Ріка буквально застрибнула в останній вагон поїзда до Катару. З одного боку, команда колумбійського наставника Луїса Фернандо Суареса видала грандіозну ігрову серію в 2022 році, програвши лише одного разу в 11-ти матчах і в лобовій сутичці за путівку на ЧС здолавши у відборі збірну США – 2:0.

Але, зрештою, костаріканцям не вистачило різниці м'ячів у сутичці з американцями за третє прохідне на світовий форум місце. Довелося грати інтерконтинентальний плей-оф проти новозеландців, і долю протистояння на користь Коста-Ріки вирішив єдиний, забитий нападником Хоелем Кемпбеллом у дебюті поєдинку, м'яч. Таким чином, збірна Коста-Ріки зіграє на своєму третьому чемпіонаті світу поспіль.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Луїс Фернандо Суарес

Навряд чи прізвище Луїса Фернандо Суареса щось скаже пересічному вболівальнику, особливо на тлі його зіркового однофамільця, який дограє свою зіркову кар'єру в уругвайському «Насьоналі». Проте, 62-річний фахівець має за спиною історію успіхів у найпрестижніших міжнародних змаганнях. І трапилася вона якраз тоді, коли збірна України з Олегом Блохіним біля керма кувала свої успіхи на футбольних полях Німеччини – у 2006 році.

2005-го Суарес зміг вивести збірну Еквадору на Мундіаль, а через рік тренер став мало не національним героєм цієї південноафриканської країни. Еквадор вирвав друге місце у групі А, залишивши за бортом плей-оф Польщу, і лише фірмовий штрафний удар від Девіда Бекхема в 1/8 фіналу завершив казкову історію тієї команди.

До речі, на тому турнірі Еквадор у рамках групи розгромив Коста-Ріку (3:0), з якою цей наставник шукатиме щастя в Катарі, а виступи еквадорців на ЧС-2006 досі залишаються найкращими в їхній футбольній історії.

Ключовий гравець

Getty Images/Global Images Ukraine. Кейлор Навас

Хоч Кейлору Навасу вже 35, але голкіпер французького «ПСЖ» залишається головною надією збірної Коста-Ріки на Мундіалі в Катарі. Як би там не було, у групі з Іспанією, Німеччиною та Японією Коста-Ріці точно доведеться грати від оборони, а Навасу, напевно, не доведеться нудьгувати у воротах.

Навас - приклад універсального воротаря без вад. Маючи відмінну реакцію та надійну гру на лінії воріт, він також відіграє важливу роль у білд-апі своєї команди. Його вміння робити якісні довгі передачі на чужу половину поля допомагає костаріканцям вичавлювати максимум із контратакуючого футболу. І, безперечно, на цьому компоненті центральноамериканська збірна спробує зробити акцент і на майбутньому чемпіонаті світу.

Заявка

Воротарі: Кейлор Навас («ПСЖ»), Естебан Альварадо («Ередіано»), Патрік Секейра («Луго»)

Захисники: Франсіско Кальво («Коньяспор»), Браян Ов'єдо («Реал Солт Лейк»), Оскар Дуарте («Аль Вахда»), Кендалл Уостон («Сапрісса»), Рональд Матарріта («Цинциннаті»), Кейшер Фуллер («Ередіано »), Хуан Пабло Варгас («Мільонаріос»), Карлос Мартінес («Сан Карлос»)

Півзахисники: Сельсо Борхес, Браян Руїс (обидва – «Алахуеленсе»), Єльцин Техеда, Херсон Торрес, Дуглас Лопес (усі – «Ередіано»), Джевісон Беннетт («Сандерленд»), Даніель Чакон («Колорадо Репідс»), Юстін Салас, Альваро Самора (обидва - «Сапрісса»), Роан Вільсон («Мунісіпаль Гресія»), Брендон Агілера («Ноттінгем Форест»), Ентоні Ернандес («Пунтаренас»)

Нападники: Хоель Кемпбелл («Леон»), Йоан Венегас («Алахуеленсе»), Ентоні Контрерас («Ередіано»)

Орієнтовний склад

Розклад матчів

23 листопада
Испанія – Коста-Ріка (18:00 за київським часом, стадіон «Ель-Тумама»)

27 листопада
Японія – Коста-Ріка (12:00 за київським часом, стадион «Ахмед бін Алі»)

1 грудня
Коста-Ріка – Німеччина (21:00 за київським часом, стадіон «Ель Байт»)

Перспективи

ЧС-2022 – останній шанс для золотого покоління костаріканського футболу, яке наробило галасу у Бразилії 8 років тому.

З іншого боку, Коста-Ріка – одна з найбільш збалансованих команд з погляду віку, в якій велика кількість гравців віком від 30 років, а також кілька молодих гравців, які демонструють хороші результати у внутрішніх змаганнях.

Тінейджери Брендон Агілера та Джевісон Беннетт, які виступають в АПЛ, мають шанс показати себе на світовій футбольній сцені та стати новими лідерами цієї збірної.

Прогноз: четверте місце у групі

Німеччина

Нехай вас не вводить в оману легендарний афоризм Гарі Лінекера про німців. Збірна Німеччини хоч і легко пройшла відбіркову сітку на чемпіонат світу в Катарі, але не все так однозначно в стані чотириразових переможців турніру.

Північна Македонія, Румунія, Вірменія, Ісландія – ніхто з цих колективів не зміг нав'язати боротьбу «манншафту» у кваліфікації, і тільки македонці один раз несподівано перемогли Німеччину в Дуйсбурзі (2:1).

Під час відбору було непросто судити про глибину потенціалу команди Хансі Фліка, а ось матчі Ліги націй пролили світло на реальний стан справ. Перемога над Італією, поразка від Угорщини та чотири нічиї, через які німці завершили турнір лише третіми. Німеччина опинилася серед найбільш ефективних збірних у завершенні атак у Лізі А, але водночас пропустила цілих 9 м'ячів у шести поєдинках!

Мабуть, перебудова все ще триває після катастрофічного для «бундестіму» чемпіонату світу 2018 року, який ознаменував закінчення циклу для Йоахіма Льова та низки виконавців, які перемагали ще на Мундіалі 2014 року.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Ханс-Дітер Флік

Хансі Флік поки все ще відомий як тренер, який досяг колосальних результатів з німецькою «Баварією». Два сезони на тренерському містку мюнхенського клубу пройшли для Фліка бездоганно, а вишенькою на торті стали 30 матчів клубу без поразок у всіх змаганнях, перемоги у Лізі чемпіонів, Бундеслізі та Кубку Німеччини.

Його агресивний та атакуючий стиль гри допоміг «Баварії» забити 159 голів у всіх змаганнях, причому 52 з них були забиті гравцями збірної Німеччини. Недивно, що після приходу до національної команди Німеччина за Фліка також робить акцент на ефективності гри в атаці, проте в обороні німці з нинішнім тренерським штабом поки що не вражають.

Пошук балансу у грі збірної – головне завдання ще одного майстра німецької тренерської школи. Нагадаємо, три з чотирьох останніх розіграшів Ліги чемпіонів виграли саме німецькі тренери.

Ключовий гравець

Getty Images/Global Images Ukraine. Йозуа Кімміх

У свої 27 років Йозуа Кімміх виграв на клубному рівні з «Баварією» практично все, про що мріє кожен професійний футболіст. Інша річ – збірна Німеччини, і з національною командою хавбек відзначився лише Кубком Конфедерацій у 2017 році. Не густо, чи не так?

Але цього сезону статистика Кімміха вражає. У середньому він виконує чотири передачі до штрафного майданчику за 90 хвилин, і дві з них закінчуються гольовими моментами за гру. З коефіцієнтом очікуваних гольових передач 0,22 за 90 хвилин Кімміх напевно буде створювати хороші шанси взяття воріт у кожній грі, що на такому рівні може бути достатньо для досягнення Німеччиною необхідних результатів.

Важливим є Кімміх і в побудові командної гри. У середньому він виконує 77 передач за гру, що може давати різницю для збірної Німеччини, яка грає переважно у володіння м'ячем. І водночас він входить до числа найкращих гравців планети з 87,5% за прогресивними пасами та передачами у фінальну третину.

Заявка

Воротарі: Марк Андре Тер Штеген («Барселона»), Мануель Ноєр («Баварія»), Кевін Трапп («Айнтрахт»)

Захисники: Антоніо Рюдігер («Реал Мадрид»), Лукас Клостерманн, Давид Раум (обидва – «Лейпциг»), Маттіас Гінтер, Крістіан Гюнтер (обидва – «Фрайбург»), Тіло Керер («Вест Хем»), Ніклас Зюле, Ніко Шлоттербек (обидва – «Боруссія Дортмунд), Армель Белла-Кочап («Саутгемптон»)

Півзахисники: Юліан Брандт («Боруссія Дортмунд»), Леон Горецька, Йозуа Кімміх, Джамал Мусіала, Томас Мюллер (усі – «Баварія»), Йонас Хофманн («Боруссія Менхенгладбах»), Ілкай Гюндоган («Манчестер Сіті»), Маріо Гьотце («Айнтрахт»)

Нападники: Карім Адейємі, Юссуфа Мукоко (обидва – «Боруссія Дортмунд»), Ніклас Фюллькруг («Вердер»), Серж Гнабрі, Лерой Сане (обидва – «Баварія»), Кай Хавертц («Челсі»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

23 листопада
Німеччина – Японія (15:00 за київським часом, «Міжнародний стадіон Халіфа»)

27 листопада
Іспанія – Німеччина (21:00 по киевскому времени, «Ель Байт»)

1 грудня
Коста-Ріка – Німеччина (21:00 по киевскому времени, стадіон «Ель Байт»)

Перспективи

Німеччина залишається Німеччиною. У якому б стані не була «бундестім», вона їде на будь-який великий міжнародний турнір з думками про тріумф. Перемоги залишаються частиною ДНК німецького футболу.

Крім того, вся футбольна громадськість країни прагне реваншу за провал збірної на ЧС у росії. З мотивацією у збірної Німеччини точно не має виникнути проблем.

Потенціал німців дозволяє їм поборотися з іспанцями за перше місце у групі, але нестабільна гра позаду, особливо у матчах проти суперників, які переважають у контролі м'яча, може залишити підопічних Фліка на другій позиції.

Та й усі успіхи Німеччини у стиках з Іспанією пов'язані виключно з товариськими матчами.

Прогноз: друге місце у групі

Японія

Японія брала участь у кожному чемпіонаті світу з футболу після свого дебюту на турнірі у 1998 році. Цього року збірна Японії зіграє вже на сьомому у своїй історії Мундіалі у Катарі.

Незважаючи на те, що японці регулярно змагаються на форумі серед найсильніших збірних світового футболу, 1/8 фіналу залишається досі непереборною планкою для команди з країни Сонця, що сходить. У 2002, 2010 та 2018 роках збірна Японії беззмінно зупинялася на цій стадії змагань.

Команда Хадзіме Моріясу прогнозовано успішно пройшла сито кваліфікації, на пару з командою Саудівської Аравії завоювавши право потрапляння на чемпіонат світу 2022 року. Японці пропустили всього 4 м'ячі в 10 поєдинках, однак забивали всього 1,2 рази в середньому за гру, та ще й примудрилися програти відверто слабкому Оману (0:1) на старті відбору.

У Катарі Японії буде дуже непросто, адже жереб підкинув азіатській збірній відразу двох європейських топів – Іспанію та Німеччину. За підбором виконавців японці точно не виглядають хлопчиками для биття, до Катару приїдуть такі майстри, що зарекомендували себе в європейському футболі, як Такехіро Томіясу, Даїті Камада, Такумі Мінаміно і Такефусо Кубо. Але на тлі значно маститіших опонентів «самураям» точно доведеться стрибнути вище голови, щоб кваліфікуватися до плей-оф.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Хадзіме Моріясу

Хадзіме Моріясу – «темна конячка» серед тренерів усіх команд групи E. Він асистував Акірі Нісіно на чемпіонаті світу 2018 року, а після закінчення виступів став новим тренером команди.

54-річний Моріясу протягом тренерської кар'єри встиг попрацювати зі збірними Японії різних вікових категорій, а призначення на посаду наставника головної команди стало для нього своєрідною вершиною у піраміді національного футболу.

Ось тільки його успіхи на цьому шляху залишаються сумнівними. Моріясу вивів Японію у фінал Кубка Азії у 2019 році, обігравши у півфіналі Іран (3:0). Але у фіналі його підопічні поступилися Катару (1:3), що стало першою поразкою Японії у фіналі континентального турніру.

Ключовий гравець

Getty Images/Global Images Ukraine

Даїті Камада проводить визначний сезон у складі чинного переможця Ліги Європи – німецького «Айнтрахта». У 11 матчах Бундесліги японський півзахисник виконав 10 результативних дій (7 голів та 3 асисти), а в груповому турнірі Ліги чемпіонів японець також відзначився трьома голами.

Як у клубі, так і у збірній Камада відіграє вирішальну роль при побудові атак, виконуючи велику кількість прогресивних пасів і передач у фінальну третину.

Японська команда може пободатися за очки, якщо підопічні Моріясу зможуть знаходити Камаду у просторі перед захисною лінією суперників, особливо під час перехідних фаз гри. Плеймейкер має здатність як створювати гольові моменти для партнерів, так і самостійно їх завершувати.

Це той виконавець, який може зробити різницю для збірної Японії у великих матчах.

Заявка

Воротарі: Ейдзі Кавасіма («Страсбур»), Сюїті Гонда («Сімідзу С-Палс»), Деніел Шмідт («Сент-Трюйден»)

Захисники: Мікі Ямане, Сего Танігуті (обидва - «Кавасакі Фронтале»), Ко Ітакура («Боруссія Менхенгладбах»), Юто Нагатомо («Токіо»), Такехіро Томіясу («Арсенал»), Хірокі Сакаї («Урава Ред»), Майя Йосіда («Шальке»), Хірокі Ідо («Штуттгарт»)

Півзахисники: Ватару Ендо («Штуттгарт»), Гаку Сібасакі («Леганес»), Ріцу Доан («Фрайбург»), Каору Мітома («Брайтон»), Такумі Мінаміно («Монако»), Такефуса Кубо («Реал Сосьєдад») , Хідемаса Моріта («Спортінг»), Дзюнья Іто («Реймс»), Даїті Камада («Айнтрахт»), Ао Танака («Фортуна»), Юкі Сома («Нагоя Грампус»)

Нападники: Такума Асано («Бохум»), Аясе Уеда («Серкль Брюгге»), Даїдзен Маеда («Селтік»), Сюто Матіно («Сенан Бельмаре»)

Орієнтовний склад

Розклад матчів

23 листопада
Німеччина – Японія (15:00 за київським часом, «Міжнародний стадіон Халіфа»)

27 листопада
Япония – Коста-Рика (12:00 за київським часом, стадіон «Ахмед бін Алі»)

1 грудня
Японія – Іспанія (21:00 за київським часом, «Міжнародний стадіон Халіфа»)

Перспективи

Збірна Японії є саме тією командою, яка могла б зробити сюрприз на ЧС-2022 та сплутати карти всім учасникам групи Е.

У японців традиційно працездатний колектив, який вміє терпіти і чіплятися за шанси на успіх. Саме ці здібності потрібні будуть «самураям» у такій важкій групі, як і вміння максимально ефективно використовувати найсильніші якості своїх гравців атаки.

Організація гри в обороні та контратаки японців можуть зламати плани фаворитів, але все залежатиме від того, наскільки успішним буде план тренерського штабу на кожен окремий матч.

Прогноз: третє місце у групі

Іспанія

Як і збірній Німеччини, команді Іспанії є що доводити на чемпіонаті світу в Катарі. Як і німці, іспанці невдало виступили на минулій планетарній першості, здобувши лише одну перемогу (над Іраном у групі 1:0) і ганебно вилетівши в серії пенальті від росіян у 1/8 фіналу.

Відбірковий турнір ЧС-2022 збірна Іспанії також розпочала посередньо – домашня нічия з Грецією, виїзна перемога над Грузією лише у компенсований арбітром час, поразка від Швеції у Сульні. Лише завдяки тому, що підопічні Луїса Енріке безпомилково провели другу частину кваліфікаційної кампанії, їм вдалося з першого місця відібратися на Мундіаль у Катар.

2022 склався для іспанців вдаліше. «Червона фурія» виграла групу з Португалією, Швейцарією та Чехією у Лізі націй та вийшла у фінальну частину змагань.

На чемпіонат світу іспанська команда їде в ранзі одного із фаворитів. Команду Луїса Енріке посилила талановита молодь в особі гравців «Барселони» Гаві, Педрі та Феррана Торреса, які одразу ввібрали позиційний та домінуючий національної стиль команди.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Луїс Енріке

За чотири роки біля керма збірної Іспанії Луїс Енріке встиг у листопаді 2019 року зробити чотиримісячну паузу, протягом якої командою керував його помічник Роберт Морено.

52-річний фахівець повернувся до роботи з національною командою, і на Євро-2020 його підопічні дійшли до півфіналу, де лише через післяматчеву лотерею поступилися місцем у фіналі майбутньому чемпіону Європи – Італії.

Минулими роками іспанський тренер високо котирувався в європейському футболі, зібравши за три сезони з «Барселоною» всі можливі трофеї як на внутрішній, так і на міжнародній арені. Але зі збірною Іспанії Луїс Енріке поки що так нічого і не досягнув – піренейці лише задовольнялися статусом віце-чемпіонів під час минулого розіграшу Ліги націй, який виграли французи.

Тренер продовжує прищеплювати «барселонський» футбол національній команді, і в Катарі іспанці спробують обійтися без скандалів, як було у 2018 році зі звільненням Хулена Лопетегі, та досягти успіху за рахунок свого фірмового ігрового стилю.

Ключовий гравець

Getty Images/Global Images Ukraine. Педрі

В Іспанії все ще не можуть забути період домінування «тіки-таки» у континентальному футболі з 2008 до 2012 року, коли каталонці Хаві з Андресом Іньєстою диригували грою національної збірної. Той стиль футболу став аргументом, за рахунок якого іспанці двічі стали чемпіонами Європи та ще раз виграли чемпіонат світу.

Вже 10 років іспанська команда не знає успіхів на футбольних першостях, але все може змінитися вже найближчим часом. Півзахиснику «Барселони» Педрі – лише 19 років, але його вже визнали найкращим молодим гравцем Євро-2020, а після цього він узяв і престижну нагороду Golden Boy від France Football.

Перспективи Педрі у футболі виглядають барвистими протягом найближчих десятиліть, а для Луїса Енріке цей вундеркінд вже зараз може стати стовпом центру поля – зони, де іспанці звикли возитися з м'ячем в обмежених просторах.

Педрі може боротися за м'яч та дриблінгувати, приймати сміливі рішення під час гри на атаку. Його атакуючі, тактичні та здібності у роботі з м'ячем можуть стати козирем іспанської команди на ЧС у Катарі.

Заявка

Воротарі: Давид Райя («Брентфорд»), Роберт Санчес («Брайтон»), Унаї Сімон («Атлетік»)

Захисники: Жорді Альба, Ерік Гарсія (обидва – «Барселона»), Дані Карвахаль («Реал Мадрид»), Сесар Аспілікуета («Челсі»), Хосе Гайя, Уго Гільямон (обидва – «Валенсія»), Емерік Лапорт («Манчестер Сіті»), Пау Торрес («Вільярреал»)

Півзахисники: Серхіо Бускетс, Гаві, Педрі (усі – «Барселона»), Коке, Маркос Льоренте («Атлетіко»), Дані Ольмо («Лейпциг»), Родрі («Манчестер Сіті»), Карлос Солер («ПСЖ»), Єремі Піно («Вільярреал»)

Нападники: Марко Асенсіо («Реал Мадрид»), Ансу Фаті, Ферран Торрес («Барселона»), Альваро Мората («Атлетіко»), Пабло Сарабія («ПСЖ»), Ніко Вільямс («Атлетік Більбао»)

Орієнтовний склад

Розклад матчів

23 листопада
Іспанія – Коста-Ріка (18:00 за київським часом, стадіон «Ель-Тумама»)

27 листопада
Іспанія – Німеччина (21:00 за київським часом, стадіон «Ель Байт»)

1 грудня
Японія – Іспанія (21:00 за київським часом, «Міжнародний стадіон Халіфа»)

Перспективи

Іспанія має всі передумови для того, щоб показати свої найкращі якості на цьому чемпіонаті світу. «Червона фурія» має сильного тренера, який ставить організацію гри команди і при цьому є тонким психологом, має поєднання молодих і досвідчених різнобічних гравців, які здатні грати у футбол на високому рівні.

Але «ахіллесовою п'ятою» збірної Іспанії залишається її реалізація гольових можливостей. Проти команд із якісно поставленою організацією гри в обороні іспанці можуть зазнати проблем, адже далеко не завжди команда, що домінує на полі, виходить з битви переможцем.

Виконавча майстерність при завершенні атак – саме ця змінна і вирішить, наскільки далеко зможе збірна Іспанії пробитися на чемпіонаті світу, що відбудеться.

Прогноз: перше місце у групі

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.