Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 20 листопада 2022, 17:49
2614
0

«Якщо виграємо ЧС, то я закінчу кар‘єру». Продовження одкровень Роналду

У другій частині – про стосунки з тен Гагом, матч із «Тоттенгемом», про переможця АПЛ та своє майбут

| Оновлено 20 листопада 2022, 17:49
2614
0
«Якщо виграємо ЧС, то я закінчу кар‘єру». Продовження одкровень Роналду
Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Зірковий форвард «Манчестер Юнайтед» і збірної Португалії Кріштіану Роналду нещодавно дав резонансне інтерв'ю журналісту Пірсу Моргану, в якому висловив своє невдоволення станом справ у команді.

17 листопада на ютуб-каналі відомого журналіста з‘явилася друга частина епохального інтерв‘ю.

Розбираємо другу частину у сьогоднішньому матеріалі.

(Прим. «Р» – Роналду, «П» – Пірс)

П: Почну з ризикованого запитання. У тебе більше фунтів у банку чи підписників у інстаграм?

Р: Це хороше запитання (прим. сміється). Не знаю, напевно, статистика схожа. Думаю, приблизно однаково.

П: Але знаючи тебе, справа не в грошах. Просто ти хочеш постійно бути першим. Що тебе мотивує?

Р: Звісно, рекорди, адреналін. Але, Пірсе, якщо чесно, останніми роками футбол змінився. Я бачу його тепер як бізнес, якщо чесно. Часом, коли Джорджина каже: «Я не розумію того, що вони ставляться до вас, гравців, як до шматків мʼяса», – я відповідаю: «Так, усе, що ти кажеш – правда». Я бачу футбол, Пірсе, останніми роками, як бізнес. Я бачу багато-багато речей, які розчаровують. Жага до гри не згасла. Але також я бачив речі, які мене здивували. В той же час, це частина бізнесу, тому що якщо ти бачиш світ таким, яким він є на даний момент - це все бізнес.

Про реакцію МЮ на пізнє прибуття до розташування команди влітку

П: Я хочу поговорити про момент, коли ти не приїхав вчасно на передсезонну підготовку разом з іншими членами команди. Як на твою відсутність відреагували у клубі?

Р: Я почував себе білою вороною. У «МЮ» не вірили у причини, через які я не приєднався до команди влітку. Футбольному світу все одно – ти їм потрібний, і нікого не цікавлять твої сімейні проблеми. Цього літа я відчував серйозний дискомфорт через те, як до мене ставилися. Люди забувають, що я теж звичайна людина зі своїми проблемами».

Про те, чому покинув стадіон під час товариського матчу з Райо Вальєкано

П: Ти граєш у товариському матчі і рано покидаєш поле разом з іншими гравцями. І знову розгорається скандал. Яка твоя правда? У тебе був дозвіл піти?

Р: Це зробили я та ще 8 гравців, але вони згадали лише моє імʼя, усі це роблять. Минулого року багато гравців вчинили так само. У тій грі вісім гравців зробили те ж саме, але вони говорять лише про білу ворону – мене. Я прекрасно все розумію, добре, це сталося, я вибачився перед тренером, для мене ця гра закрита.

Про відмову вийти на заміну наприкінці матчу з Тоттенгемом та від'їзд зі стадіону

П: Чому ти так зробив? Що спонукало тебе на це?

Р: Скажімо так: я шкодую про це. Важко сказати на 100%, але скажімо, що я шкодую – водночас відчував, що тренер спровокував мене на це. Неприпустимо для мене, щоб тренер випускав мене на три хвилини. Вибачте, але я не такий гравець. І я знаю, що можу дати команді.

Про стосунки з Еріком тен Гаґом

П: Мені здалося, що з самого початку тен Гаг хотів показати тобі, хто тут головний, і тому посадив тебе на лаву запасних. Він говорив про тебе в пресі. Що ти відчував?

Р: Спочатку він мені казав, що мене не було на передсезонній підготовці і я маю трохи почекати. Я це прекрасно розумів. Але ти не робиш усе з однаковим підходом до всіх гравців. Я не називатиму, про кого мова, але з ними усе інакше.

Але те як преса зробила з цього щось надзвичайне, усе через те, що, можливо, комунікація була не найкращою. Але я справді розумів на початку ситуацію, бо я не був на передсезонці, не виходив в основі, але це заходило все далі й далі, далі й далі. Траплялися також інші речі, про які люди не знають. І я не приховую, що емоційний звʼязок з тренером не склався. Я чесний.

Він не поважає мене так, як я на це заслуговую. Маємо те, що маємо. Ось чому, напевне, я поїхав з гри проти «Тоттенгема».

Про матч із Манчестер Сіті, в якому португалець так і не вийшов на поле

П: Хотів би запитати в тебе про ще одну гру. Гра проти «Манчестер Сіті», де ти так і не з‘явився на полі. Він викликав інших нападників, але не тебе. Він не дав тобі цей час і після гри сказав, що зробив так через те, що поважав тебе. Коли ти почув ті слова, то що подумав?

Р: Тренери можуть мати інший погляд на такі речі. Вони обирають футболістів, які, як їм здається, принесуть команді більше користі. Я поважаю це, але водночас бачу постійні виправдання. У цьому немає сенсу, неможливо постійно виправдовуватися. Гаразд, ви не випустили мене проти «Сіті» через повагу до моєї кар'єри. І при цьому хочете дати мені три хвилини проти «Тоттенгема». Жодного сенсу.

Я думаю, що він зробив це навмисне, тому що, наприклад, у збірній чи інших клубах, якщо тренер випускає мене на 5 хвилин, якщо хтось травмований чи вони конче мене потребують, я допоможу. Але тоді я відчув, що мене провокують – не лише через той матч, а й події до того.

Ось чому я кажу про те, що тренер не виявляє поваги до мене. Саме тому ми всі опинилися в такій ситуації.

Про відсторонення на матч із Челсі через неналежну поведінку у грі з Тоттенгемом

«Так, я жалкую через те, що покинув стадіон. Але думаю, що це була стратегія клубу. Вони хотіли, щоб я відреагував саме так. І поведінка «МЮ» дуже, дуже розчарувала мене. Якщо чесно, у мене ніколи не було проблем з жодним клубом і з жодним тренером. І ось мене відсторонили на три матчі, що, як на мене, було забагато – і для рівня спорту, клубів, забагато. Це ганьба».

Про реакцію сина на відсторонення від команди перед матчем із Челсі

«Пам'ятаю, як приїхав додому і Кріштіану (старший син Роналду) запитав: «Тату, ти не поїдеш на матч?» Я відповів: «Ні, тому що клуб покарав мене на три матчі» – «Але як вони покарають тебе, якщо ти найкращий гравець у світі? Як це взагалі можливо, що ти не зіграєш?» Тоді я сказав, що не зіграю через свою погану поведінку. Кріштіану подивився на мене: «Мій тато неправильно поводився? Що?»

З одного боку, це було добре, тому що я трохи відпочив. З іншого боку, я був розчарований, адже я зробив помилку і попросив вибачення за це. Так, я визнаю, я неідеальний. Але прибирати мене на три матчі за таке – занадто. І потім ще дарувати журналістам гострі заголовки у цій ситуації, це дуже мене розчарувало».

Про власників клубу

«Глейзери тебе не слухають. Їм наплювати на клуб. Я маю на увазі професійний спорт. Як ти знаєш, цей «МЮ» – маркетинговий клуб, який отримує ці гроші від реклами, спорту. На мій погляд, власникам абсолютно все одно».

Про ставлення тен Гага

П: І це, схоже, було прикладом, як тен Гаг планував поводитися з тобою з тих пір, як став менеджером? Постійні спроби виявити до тебе неповагу

Р: Не кажіть мені, що топ-футболісти, хлопці, які хочуть досягти всього, ключові гравці гратимуть три хвилини. Це неприпустимо після усього що вони казали до того: що вони поважають мене, роблять це, роблять те. Як на мене, це не була повага, ось чому я прийняв рішення, про яке шкодую. Для мене це не було проявом поваги. Але я вибачився за свій вчинок перед партнерами та виклав пост у соцмережах. Написав, що шкодую про рішення залишити стадіон. Але я не шкодую, що відмовився виходити на поле. Тренер не шанував мене, і саме тому у нас такі стосунки. Він продовжував говорити пресі, що спілкується зі мною. Але це тільки для преси, сто відсотків».

Про майбутнє у клубі після ЧС

П: Так де ти зараз у своїй голові з цим усім? Як думаєш ти залишишся гравцем «Юнайтед» першого січня?

Р: Важко сказати зараз, тому що зараз мої думки зосереджені на чемпіонаті світу. Це, напевно, мій останній ЧС , мій пʼятий ЧС. Я не знаю, що станеться після нього, але як я тобі сказав, і скажу ще раз, вболівальники завжди будуть у моєму серці. І я сподіваюся, що вони будуть на моєму боці, і якщо я повернуся, і якщо я не повернуся, і якщо я залишуся, що б не сталося. Ніхто не ідеальний. Те, що трапляється в житті – це частина нас як людських істот, мене як людини та батька. Я завжди робитиму помилки.

Але я не знаю, важко зараз сказати, що станеться після чемпіонату світу, оскільки я повністю зосереджений на ньому, на збірній Португалії.

Про суперщедру пропозицію з Саудівської Аравії

«Це правда, що мені пропонували €350 млн у Саудівській Аравії. Але те, що преса продовжує казати, що ніхто мене не хоче підписувати – абсолютна маячня. Якщо чесно, я був тут щасливий і хотів провести чудовий сезон. Але вони продовжують казати, що ніхто не хоче Кріштіану. Як можна не хотіти футболіста, який минулого року забив 32 голи?

Про те, скільки ще триватиме його кар'єра

Це дурне запитання. Що кажуть люди? Що я вже не той. Але це стосується всіх.

З кожним днем ми старішаємо, кожен з нас, розумієш – це нормально. Просто до цього потрібно адаптуватись. Не хочу бути нахабним і говорити, що я граю так само, як у 20 років. Звісно, ​​це не так.

Я адаптуюсь до цього віку та знаю свої сильні сторони. Я, як і раніше, граю на високому рівні і забиваю голи — і продовжу це робити якщо мій розум буде чистий та щасливий. І якщо люди навколо будуть допомагати мені досягати успіху, особливо тренер, президент, директори… Інакше важко почуватися самим собою. Саме це й сталося зі мною.

Одначе усе, що вони кажуть останні три місяці – повна брехня та сміття. Вони кажуть, що пропонують мені це й те, і багато президентів та директорів говорять про мене, що відмовляються від мене. Це усе брехня, вони брешуть. Тому що цього не ставалося. У мене було кілька пропозицій від клубів, які хотіли підписати мене – але я не пішов, тому що мені було комфортно тут. Ось правда.

Про відмову від потенційної пропозиції із зарплатою у 350 млн євро

«Це важко, дуже важко. Але водночас, я був дуже щасливий тут, що я досі можу забивати голи. Я досі вірю, що можу забивати багато-багато голів та допомагати команді, тому що я досі вірю, що я все ще у хорошому стані та здатен допомогти збірній – та й навіть «МЮ». Але якщо не буде енергії, яка гратиме на користь цьому, буде важко.

Звісно, критика існуватиме завжди. «Ах, йому 37, він вже не такий». Але я хочу побачити, чи хтось мого віку може підтримувати рівень, який я показую».

Про критику за це інтерв‘ю

П: Ти маєш право на свою думку і тепер можеш її висловити, бо ти Кріштіану Роналду.

Р: Вони критикують мене за те, що я мовчу – звісно, вони критикуватимуть мене ще більше, коли я заговорю. Але це те, з чим я можу справитися. Я знаю, що розчарую кількох людей. Усе є так, як є. Життя дуже важке, і не без перепон. І я продовжу боротися з тими, хто не вірить у мене. Життя – це виклик, і я хочу довести людям, що вони помиляються.

П: Які побажання у тебе будуть для фанатів «МЮ», що ти скажеш їм, якщо раптом покинеш «МЮ»?

Р: Мені дуже важко казати, що я не повернуся до «Манчестер Юнайтед». Однак попри це, подивимося, що ще станеться.

Але, як я тобі казав, вболівальники завжди будуть поруч зі мною, завжди в моєму серці. Коли я виходжу на вулицю, я бачу любов, пристрасть, повагу, яку люди мають до мене. Я сподіваюся, що вони ніколи не забудуть ті речі, які я роблю. Не лише у минулому, але й зараз. Манчестер завжди буде на моєму боці, фанати завжди будуть зі мною, що б не трапилося. І я ціную ту любов, з якою вони до мене ставляться увесь час. Навіть, коли я не гратиму. І навіть коли вони мене критикують, вони завжди будуть у моєму серці. Тож дякую вам за підтримку. Сподіваюся скоро вас побачити.

Про стосунки з Алексом Фергюсоном

«Я не говорив з ним уже місяць, але він завжди на моєму боці. Він завжди мене розуміє. Він знає як ніхто, що клуб не на тому шляху, на який заслуговує. Він знає. Усі знають. Люди, які цього не бачать – просто не хочуть цього бачити, вони винні. Фанати завжди мають відповідь та пристрасть до гри.

«Манчестер» належить фанатам, і вони повинні знати правду. Інфраструктура в нехорошому стані. Потрібні зміни».

Про ЧС і Катар

«Думаю, Катар готовий до проведення чемпіонату світу. Звичайно, дивно грати в середині сезону, але водночас це виклик. І це добре. Я почуваюся чудово, відчуваю прилив енергії.

Я налаштований оптимістично. У нас чудовий тренер, відмінне покоління гравців. Я з нетерпінням чекаю на наш виступ на чемпіонаті світу і думаю, що він буде успішним. Звісно, буде важко. Неймовірно важко. Але все можливо. Ми боротимемося.

Чи закінчу я кар'єру, якщо допоможу Португалії стати чемпіоном світу? Так, закінчу. Сто відсотків».

Про стосунки з Мессі

П: Ви з Мессі пов‘язані навіки. Ви для мене два найвеличніших гравці. Ти для мене номер один, а він - два. Але у вас неймовірні стосунки. Ви проявляєте повагу, коли бачите один одного. Що ти про нього думаєш?

Р: Надзвичайний гравець, чарівник, топ. Ми ділимо сцену вже 16 років, уяви, 16 років. У мене з ним хороші стосунки. Ми не друзі у сенсі хлопця, який був у тебе вдома, з яким розмовляєш щоденно по телефону, ні, але ми радше як партнери по команді. Я дуже поважаю те, як він завжди говорить про мене. Навіть його дружина і моя дівчина мають взаємну повагу – й обидві з Аргентини.

Що я ще скажу про Мессі. Чудовий хлопець, який робить надзвичайні речі у футболі.

Кому Роналду бажає перемоги в АПЛ?

П: Хто твій фаворит у нинішньому чемпіонаті Англії?

Р: Чи хотів би я перемоги «Арсеналу» в АПЛ цього сезону? Сподіваюся так і буде. Звичайно, на першому місці для мене «МЮ», але якщо ми не станемо чемпіонами, то нехай це буде «Арсенал». Мені подобається ця команда та їхній тренер.

Про завершення кар‘єри

П: Тож, як довго ти гратимеш, якщо не виграєш ЧС?

Р: Я хочу грати ще два-три роки. Це максимум. Я хочу закінчити у 40. Мені здається, 40 – якраз той вік. Але я ще точно не знаю, я не знаю майбутнього. Іноді плануєш одне в житті, але, як я багато разів казав, життя динамічне. Ніколи не знаєш, що може трапитися.

Про те, чи напише Кріштіану книгу

П: Роналду, ти напишеш книгу?

Р: А чому ні? У майбутньому – можливо. Я хочу навчати не лише свою родину, а й фанатів. Як ви вже знаєте, у мене їх мільйони. Я хотів би написати книгу, яка допомагала б людям і розповідала б, як жити і підтримувати довголіття. І найголовніше, як перемагати. Мій досвід може надихати людей. Думаю, я приклад для багатьох і можу допомагати багатьом людям, якщо вони цього захочуть.

Насамкінець — ще трохи про ставлення до нього в «МЮ»

«Відколи я перейшов до «МЮ», я завжди готовий допомогти команді та боротися з найкращими суперниками. Але важко це робити, коли тобі обрубують крила, коли не хочуть, щоб ти сяяв, і не слухають твоїх порад. Вважаю, що мені є що порадити клубу з огляду на всі мої трофеї — як індивідуальні, так і командні. Я можу допомогти багато в чому, але коли клубна інфраструктура у такому стані…»

Саме на цьому моменті завершується епохальне інтерв’ю з Роналду. Тепер трохи додам від себе.

Хто хоче критикувати Роналду, критикуватиме. Хто хоче ним захоплюватися, захоплюватиметься. Ми живемо у світі, де нікого неможливо переконати. Майже нікого. Будь-які слова можна трактувати по різному.

Наприклад, Роналду стверджує, що виходити на три хвилини у грі проти «Тоттенгема» – це прояв неповаги до нього. Тут можуть бути різні думки. З одного боку, це реально дивно виглядає. Особливо після слів тен Гага про те, що йому потрібний футболіст такого плану, як Роналду. Талант та досягнення Роналду є чимось неймовірним, адже він дійсно професіонал своєї справи, а тут всього три хвилини.

З іншого боку, «МЮ» тоді видав неймовірний матч. Один із найкращих у сезоні. Тренер має повне право (та й логіку), щоб зберігати на полі той склад, який розриває конкурента. Тен Гаг має усі підстави припускати, що поява Роналду може зіпсувати результат. Перше, про що має думати тренер – результат, а не образи Роналду.

Можна сказати, що Роналду зараз робить ставку на цей чемпіонат світу.

Тренер збірної Португалії має його випускати. Навіть якщо це найслабше місце збірної Португалії. Від того ще цікавіше, як після всіх цих заяв він себе проявить. Якщо з голами буде так само погано, то це буде найбільший провал на тлі такого інтерв'ю.

Та й окремо про Пірса Моргана. Склалося враження, що ведучий ставив тільки зручні питання, ніби підтримував. Напевно, якщо в тебе найбажаніше інтерв'ю у світі спорту і існує ціла маса претензій до Роналду, то можна дозволити собі задавати гостріші та не настільки зручні питання. Не обов'язково постійно кричати про «ти для мене номер один у світі».

До речі, навіть тут можна мати різні погляди щодо Роналду. З одного боку, він не винен, що ведучий – підлабузник. З іншого боку, саме Роналду (або його менеджер) попросив дати це інтерв'ю.

Але взагалі хто б там що не говорив, те, чого досяг Роналду за свій період кар‘єри, не підкорилося жодному з футболістів. Це легенда світового футболу.

Матеріал підготувала Юлія ШАЛІВСЬКА

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Леандро Троссард: недооцінений джокер Артети
Футбол | 25 квітня 2024, 15:59 2
Леандро Троссард: недооцінений джокер Артети

Розповідаємо про одного із найважливіших гравців Арсеналу

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.