Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 19 листопада 2022, 19:05
2844
1

Чи знову все вирішить гол Шевченка: футбольні аналогії для шахів

Блогер sport.ua анонсує командний чемпіонат світу з шахів серед чоловіків

| Оновлено 19 листопада 2022, 19:05
2844
1
Чи знову все вирішить гол Шевченка: футбольні аналогії для шахів
НОК України. Василь Іванчук

Новочасся – нові формати в командних шахових змаганнях. Мундіаль мудрої гри-2022 має своєрідну формулу. 12 команд розбито на дві групи. В перші три дні відбудуться двобої у групах. Суперниками нашої команди в секстеті А будуть збірні Китаю, Франції, Нідерландів, ПАР та Іспанії. Надалі боротьбу продовжить вісімка найкращих – по чотири з кожної групи. Опісля у форматі нокауту й визначиться новий світовий чемпіон. Контроль часу – 45+10, що дає змогу зіграти два матчі на день о 15-й та о 18-й годинах за місцевим часом (і за потреби о 20.30 й тайбрейк із контролем 3+2). Відтак весь турнір буде напрочуд швидкоплинним і триватиме ба навіть менше тижня. Фінал і церемонія закриття пройдуть 25 листопада.

Із фронту – за шахівницю!

Наша команда вже вигравала чемпіонат світу з класичним контролем у 2001 р. в Єревані. Проте нині збірну України під орудою капітана Олександра Сулипи не поспішають записувати до списку головних фаворитів. Однак загальний інтерес шахового світу команда країни, в якій ось уже майже 9 місяців іде жорстока війна, спричиняє. Отже, хто є хто в нашій збірній?

Легенда українських шахів Василь Іванчук (єдиний, до речі, в нинішній збірній, хто дізнав смак командної перемоги на подібних змаганнях у 2001-му) лише нещодавно після тривалої павзи, пов’язаної з епідемією ковіду, поновив участь в офлайн змаганнях і, вочевидь, відчуває деякий брак ігрової форми. Водночас затривала перерва дала змогу скучити за живими шахами, й Василь Михайлович, переконаний, нині просякнутий жагою до боротьби на шахівниці.

3-разовий чемпіон України в класиці Андрій Волокітін є чинним чемпіоном Європи в команді (торік тріумфував у складі нашої національної збірної). Свого часу він здобував й «золото», й «срібло», й «бронзу» Шахової олімпіади з Україною. Андрій – яскраво виражений командний гравець, має конче потрібну переможну ментальність і належний рівень суто шахової майстерності.

Ігор Коваленко – найтоповіший шахіст у світі з тих, що брали безпосередню участь у протистоянні російській агресії. Як зізнавався він в одному з інтерв’ю, підтримка цього рішення з боку колег-гросмейстерів з усього світу була вагомою: від коротесеньких повідомлень «молодець» до переказу кількатисячних сум в євро. Свого часу Ігор, уродженець Новомосковська на Дніпропетровщині, виступав за Латвію (двічі, до речі, вигравав чемпіонат цієї країни, доєднавшись до тамтешнього символічного чемпіонського клубу, в якому представлені й Александр Кобленц, і Михаїл Таль, і Яніс Клованс, й Айварс Гіпсліс, й Алвіс Вітоліньш, й Едвінс Кеньгіс, і Зігурдс Ланка, й Артурс Нейкшанс, ба навіть Євгеній Свешніков!), та повернувся на батьківщину. Як одну з причин назвав наявність в Україні майбутнього, що має для нього сенс. Безумовно, Ігор буде в центрі уваги медіа на змаганнях, що стартують. Та чи була змога у військового якісно підготуватися до чемпіонату?


Ігор Коваленко

20-річний киянин Кирило Шевченко торік також зробив свій внесок в європейське чемпіонство України: його перемога в партії проти тезки Алексеєнка з російської команди вирішила долю того принципового матчу. Та звитяга дала змогу пресі пригадати футбольний успіх Андрія Шевченка в матчі проти рф більш як 20-річної давнини, й новинні стрічки зарясніли заголовками: «Знову вирішальний гол забив Шевченко». Зможемо повторити?

І Віталій Бернадський (уродженець Чернівців), й Михайло Олексієнко (чемпіон України 2016 р.), як і Андрій Волокітін, є вихованцями заслуженого тренера України Володимира Грабінського. Це вже само по собі як знак якості. Сподіваюся, наші гросмейстери зможуть продемонструвати свою снагу, хоча, звісно, відволіктися від думок про зухвалі злочини ординців, які цього тижня продовжують тероризувати зокрема й мирне населення України, напрочуд складно.

Із головною медійною персоною сучасних шахів

На кого слід звернути окремішню увагу серед учасників змагань? Рейтинг-фаворитом (та, як на мене, й просто фаворитом) є збірна Азербайджану, яка змогла закликати під свої стяги й Шахріяра Мамедьярова, й Теймура Раджабова (маститих семисотників). Крім того, за цю команду зіграють досвідчений титулованець Гадір Гусейнов, не чужий для України Рауф Мамедов, молодий, та вправний Вугар Асадли та зовсім юний 17-річний неймовірно талановитий Айдин Суленмайли (цей хлопець дізнав смак світового чемпіонства U-14 в особистому заліку та перемоги на Олімпіаді U-16 у командному заліку).

Традиційно серед фаворитів Індія, яку очолює Сантош Гуджраті Відіт. «Своє поле» цілком може допомогти показати високий результат ізраїльтянам (додайте до цього й шахову майстерність Максима Родштейна, Таміра Набаті, Іллі Сміріна тощо).

Ані Веслі Со, ані Хікару Накамури, ані Фабіано Каруани не буде в збірній США цього разу. Натомість до команди увійшли Ханс Німанн (герой поговорів і теревень, чи не головна медійна персона сучасних шахів!) та уродженець Сімферополя ексукраїнець Олександр Онищук (свого часу наш колишній співвітчизник перемагав у чемпіонаті США). В наші часи на будь-яких турнірах і в будь-якому складі американська команда є чи не головним фаворитом.

Чи розвине свій олімпійський успіх молода, та амбітна й талановита збірна Узбекистану? Ну, кому йдеться, тому й на скіпку прядеться. Однак чинний чемпіон світу зі швидких шахів 18-річний Нодірбек Абдусатторов цього разу не гратиме, натомість інші тріумфатори олімпіади в Ченнаї захищатимуть шахову честь своєї країни й в Єрусалимі. В усякому разі напорскливості й молодечого завзяття цій команді не позичати!
У поляків найбільший рейтинг у рапіді має 35-річний Радослав Войташек. Та й Матеуш Бартель, й Бартош Соцко (3-разовий чемпіон Польщі зі швидких шахів), й Качпер Піорун здатні внести вагомий внесок у командні досягнення.

І Гірі, й Широв, і Ваш’є-Лаграв

Отже, хто протистоятиме Україні на груповому етапі? Після 3-річної перерви знову на всесвітньому шаховому форумі буде представлена збірна Китаю. Щоправда, її склад далекий від найсильнішого, проте кількість гросмейстерів високого класу в Піднебесній чимала, відтак і збірна у будь-якому поэднанні – конкурентна команда. Відзначу зокрема Лу Шанлея – 27-річного уродженця 9-мільйонного Шеньяна. Він уже смакував великими перемогами (свого часу був чемпіоном світу серед юніорів, чемпіоном Азії з бліцу) й аж ніяк не проти спробувати допомогти своїй збірній перевищити всіх на чемпіонаті, що стартує.

Аніш Гірі поведе за собою збірну Нідерландів. Істотно допоможуть 4-разовому чемпіону Країни млинів та сиру брати Йорден і Лукас ван Форест.

Французьку команду очолює зірковий семисотник Максим Ваш’є-Лаграв. До речі, він назагал є найсильнішим гравцем цих змагань згідно з рейтингом у рапіді. Вагомим козирем для капітана збірної Франції Жан-Баптіста Муллона є і наявність у команді чинного чемпіона Франції із рапіду (а назагал 3-разового із цим контролем) і 2-разового чемпіона країни в класиці Лорана Фрессіне.

У складі збірної Іспанії чимало майстровитих гравців. Так, математик за освітою (здобув фах у найбільшому виші Іспанії – Мадридському університеті Комплутенсе) Давид Антон Гіхарро був віцечемпіоном Європи в 2014 р., чимало нагород дістав свого часу й на юнацькому рівні. Родзинкою піренейської команди є наявність у ній славнозвісного Алєксєя Широва. Йому вже 50, та його талівський стиль гри дотепер виглядає привабливо.

Збірна ПАР, звісно, апріорі вважається аутсайдером у такій зірковій компанії. Та й у її складі є цікаві особистості. Зокрема відзначив би досвідченого 43-річного першого південноафриканського гросмейстера Кенні Соломона. За його плечима вже аж 11 Всесвітніх шахових олімпіад, чемпіонство на африканському континенті в 2014 р., а також участь у Кубку світу-2017, де він програв Фабіано Каруані.

Одне слово, боротьба в єрусалимському готелі «Дан» очікується запекла. Ризикую дістати звинувачення в консерватизмі, та все ж таки, як на мне, для 12-командного чемпіонату краще від колової системи немає нічого. Кожен грає з кожним із класичним контролем, проходить 11 турів, після кожних чотирьох може бути день відпочинку. Втім, запропонована цьогоріч система – така собі спроба футболізувати шаховий мундіаль – може бути напрочуд видовищною, хоча й менш об’єктивною з погляду визначення переможця. Менше з тим, уболіватимемо за наших. Їм є що сказати за шахівницею! Прислухаймося до цих промов наших шахістів крізь футбольне багатоголосся!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Контрольний в голову. Невертон добив Зорю голом на 90+1
Футбол | 18 квітня 2024, 17:44 7
ВІДЕО. Контрольний в голову. Невертон добив Зорю голом на 90+1

Бразилець встановив кінцевий рахунок зустрічі

Куртуа одним словом охарактеризував Луніна після перемоги Реала над МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 01:50 1
Куртуа одним словом охарактеризував Луніна після перемоги Реала над МанСіті

Тібо опублікував короткий твіт після матчу-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andrey111
Побажаємо. ПЕРЕМОГИ!!! 🏆