Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну
Чемпіонат світу
| Оновлено 20 листопада 2022, 16:58
8416
4

ЧС-2022. Група А: чемпіони Азії та Африки плюс Нідерланди і молодий Еквадор

Sport.ua представляє перший квартет учасників мундіалю у Катарі

| Оновлено 20 листопада 2022, 16:58
8416
4
ЧС-2022. Група А: чемпіони Азії та Африки плюс Нідерланди і молодий Еквадор
Getty Images/Global Images Ukraine

Матеріал підготовлено за підтримки Parimatch Ukraine. Parimatch Ukraine – народжена в Україні перша ліцензійна онлайн беттінг-компанія та найбільший інвестор у розвиток українського спорту.

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Незабаром у Катарі розпочнеться 22-й в історії розіграш чемпіонату світу з футболу. Традиційно турнір стартує з поєдинків у групі А, представленням учасників якої ми зараз і займемося…

КАТАР

Збірна Катару – єдиний дебютант чемпіонатів світу на першості 2022 року. Потрапити на мундіаль «бордовим» вдалося за правилом, яке існує з 1934 року, коли господарі не проходять кваліфікацію на турнір, а беруть в ньому участь, починаючи із фінальної стадії. Далеко не факт, що катарцям вдалося б пройти кваліфікацію на чемпіонат світу, якби він проходив у іншій країні, навіть незважаючи на те, що нинішня команда є чемпіоном Азії, вперше в історії вигравши цей турнір у 2019 році.

Очевидно, що на своїй території Катар намагатиметься уникнути долі збірної ПАР, яка у 2010 році стала єдиною господаркою мундіалів за всю історію їх проведення, яка не змогла вийти із групи у плей-оф в рамках фінальної стадії. Хоча, якщо спиратися на рейтинг ФІФА як на мінімальну міру, що дає уявлення про силу команд, то виконати завдання-мінімум «бордовим» буде дуже непросто, адже нижче за них у табелі про ранги з 32 учасників лишень два колективи – Саудівська Аравія та Гана.

Втім, Катар протягом усього відбіркового циклу намагався досить якісно підготуватись до домашнього мундіалю. Зокрема, «бордові» взяли участь у Кубку Америки в 2019 році (зайняли останнє місце у квартеті із Колумбією, Аргентиною та Парагваєм), Золотому кубку КОНКАКАФ у 2021 році (дійшли до півфіналу, де поступилися майбутньому переможцю збірній США), а також Кубку арабських націй у 2021 році (турнір став домашнім для Катару і ця збірна фінішувала в ньому на третьому місці).

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Фелікс Санчес Бас

Очолює збірну Катару 46-річний іспанець Фелікс Санчес Бас. Він ніколи не грав у футбол на професійному рівні, а натомість вже у 20 років почав працювати у структурах академії «Барселони». В 30-річному віці Санчес Бас переїхав розвивати футбол до Катару, де працює й донині. В арабській країні здібності та потенціал іспанця розгледіли досить швидко, і незабаром Фелікс розпочав свій шлях від головного тренера збірної U-19 до наставника національної команди, яку він прийняв під своє керівництво у липні 2017 року.

Санчес Бас вважає за краще, щоб збірна Катару грала із п'ятьма захисниками. Найчастіше базова розстановка «бордових» - це 5-3-2, але в окремих випадках вона може видозмінюватися у бік 3-5-2. Незважаючи на те, що Фелікс чимало попрацював в академії «Барселони» і, як це прийнято говорити, встиг перейнятися ДНК «блаугранас», у збірній Катару наставник не робить культу з володіння м'ячем. Навіть у поєдинках проти слабших опонентів «бордові» можуть свідомо віддавати м'яч супернику, щоб грати від його можливостей. Про ігри із фаворитами годі й казати…

Наприклад, у фіналі Кубка Азії-2019 проти Японії катарці володіли м'ячем 41% ігрового часу, але виявилися значно небезпечнішими за суперника у фінальних стадіях атаки. Показник очікуваних голів (xG) у Катару в тій грі склав 2,37 (9 ударів, з яких 3 – у площину воріт), у той час як у японців – всього 1,1 (12 ударів, 1 – у площину воріт). Все це робить Катар досить непростим опонентом для будь-якого потенційного фаворита, бо «перекрити повітря» цій команді навряд чи вдасться, а ось грамотно збудувати свій футбол і – що важливо – реалізацію, у кожному поєдинку в рамках фінальної стадії чемпіонату світу не так вже й просто.

Саме під керівництвом Фелікса Санчеса Баса збірна Катару здобула свій перший трофей в історії, вигравши вже згадуваний Кубок Азії-2019. Для фахівця цей титул також став першим у кар'єрі, а тому разом із «бордовими» іспанець намагається творити історію, як кажуть, прямо тут і зараз. Чи вийде?..

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Алмоез Алі

Нинішня збірна Катару має однозначного лідера, яким є 26-річний центрфорвард Алмоез Алі. Цей футболіст забив 39 м'ячів у 82 поєдинках за «бордових», і на даний момент посідає третє місце у списку кращих бомбардирів своєї збірної за всю історію. При цьому Алі забив лише на три м'ячі менше, аніж кращий голеадор катарців усіх часів Мансур Муфта, який завершив кар'єру у 2001 році.

Алмоез Алі починав грати у футбол в Катарі, але досить швидко переїхав до Європи, де рік провів у юнацькій команді бельгійського «Ейпена», а потім підписав контракт із австрійським клубом ЛАСК. Згодом ненадовго засвітився у нижчому дивізіоні Іспанії в «Культураль Леонесі», а влітку 2016 року повернувся до Катару, де й виступає досі у лавах «Аль-Духаїля».

Очевидно, що саме на Алмоеза робитиметься ключова ставка в атаках катарців. Багато в чому завдяки його майстерності «бордові» виграли Кубок Азії три роки тому, адже Алі на тому турнірі неймовірно легко завоював лідерство у бомбардирських перегонах, наколотивши у ворота суперників одразу 9 м'ячів (у найближчих переслідувачів в активі виявилося лише по 4 голи).

Заявка

Воротарі: Саад Аль-Шеєб («Аль-Садд»), Мешаал Баршам («Аль-Садд»), Юсеф Хассан («Аль-Гарафа»).

Захисники: Педро Мігел («Аль-Садд»), Мусааб Хідір («Аль-Садд»), Тарек Сальман («Аль-Садд»), Бассам Аль-Раві («Аль-Духаїль»), Булем Хоухі («Аль-Садд»), Абделькарім Хассан («Аль-Садд»), Хомам Ахмед («Аль-Гарафа»), Джассім Габер («Аль-Арабі»).

Півзахисники: Алі Асад («Аль-Садд»), Ассім Модібо («Аль-Духаїль»), Мохаммед Ваад («Аль-Садд»), Салем Аль-Хаджрі («Аль-Садд»), Мустафа Тарек Машаал («Аль-Садд»), Карім Будьяф («Аль-Духаїль»), Абделазіз Хатім («Аль-Райян»), Ісмаїл Мухаммад («Аль-Духаїль»).

Нападники: Наїф Аль-Хадрамі («Аль-Раян»), Ахмед Алаельдін («Аль-Гафара»), Хассан Аль-Хайдос («Аль-Садд»), Халід Мунір Мазід («Аль-Вакра»), Акрам Афіф («Аль-Садд»), Алмоез Алі («Аль-Духаїль»), Мохаммед Мунтарі («Аль-Духаїль»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

20 листопада
Катар – Еквадор (18:00 за київським часом, стадіон «Ель-Байт»)

25 листопада
Катар – Сенегал (15:00 за київським часом, стадіон «Ель-Тумама»)

29 листопада
Нідерланди – Катар (17:00 за київським часом, стадіон «Ель-Байт»)

Прогноз на груповий етап: третє місце

ЕКВАДОР

Збірна Еквадору лише вчетверте в історії зіграє на чемпіонаті світу. Дебют «триколору» відбувся у 2002 році, коли вони, як і у 2014-му, не змогли вийти з групи, а ось у 2006-му еквадорці завершили виступ на стадії 1/8 фіналу, що і є їхнім найвищим досягненням у фінальних частинах мундіалей.

У південноамериканському відборі на ЧС-2022 еквадорці здивували багатьох, зумівши посісти четверте місце і вийти на турнір у Катарі. При цьому, «триколор» обійшов куди більш статусні команди як Чилі, Парагвай та Колумбія. Нинішня збірна Еквадору – досить молода та амбітна команда, низка футболістів якої вже має досвід виступів у солідних європейських чемпіонатах та єврокубках.

В Еквадорі в цілому позитивно сприйняли жеребкування групової стадії чемпіонату світу, за підсумками якого суперниками південноамериканців стануть Катар, Сенегал і Нідерланди. Перші дві команди однозначно не будуть явними фаворитами у боротьбі з еквадорцями, а тому на нас однозначно очікує цікава боротьба за другу путівку до плей-оф. Якщо, звичайно, Нідерланди не почнуть дивувати вже на такій ранній стадії змагання…

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Густаво Альфаро

Наставником збірної Еквадору є 60-річний аргентинець Густаво Альфаро. Він очолив команду у серпні 2020 року, хоча перед тим, починаючи із 1992-го, працював виключно на батьківщині. Найвищих успіхів Альфаро домігся із «Арсеналом» з Саранді, з яким у 2012 році виграв титул чемпіона Аргентини, а за п'ять років до цього, у 2007-му, – Південноамериканський кубок. На початку 2019 року Альфаро покликали попрацювати з «Бока Хуніорс», але менш ніж за рік, після вильоту у півфіналі Кубка Лібертадорес від «Рівер Плейт», фахівця було відправлено у відставку, а тому запрошення від Еквадору стало для нього можливістю знову заявити про себе на весь голос, що тренеру однозначно вдалося, адже сам приїзд еквадорців до Катару виглядає вже великим успіхом для цієї команди.

Прийнявши збірну Еквадору, Альфаро вирішив зробити ставку на молодих талантів, які на той час встигли себе непогано показати у молодіжній збірній. Втім остаточно відмовлятися від ветеранів аргентинець також не став. Нині у таборі «триколор» на ключових ролях знаходяться як досвідчені футболісти на зразок Еннера Валенсії, так і досить молоді Мойсес Кайседо та П'єро Інкап'є.

Тактично Еквадор з Альфаро на чолі виглядає дуже різноманітно. Ця команда може грати як у два опорники при номінальній схемі 4-2-3-1, так і у два форварди із класичною розстановкою 4-4-2. «Триколор» не боїться вести гру, але в іграх проти номінально сильніших опонентів віддає перевагу прагматичному підходу. Хоча загалом це досить результативна команда, яка у відборі в зоні КОНМЕБОЛ забила 27 м'ячів – стільки ж, як і Аргентина, поступившись лише Бразилії, футболісти якої наколотили суперникам аж 40 голів.

Суперникам Еквадору особливу увагу варто приділити також ставці, яку Густаво Альфаро робить на пресинг. «Триколор» у південноамериканському відборі став командою із найбільшою інтенсивністю пресингу з точки зору показника PPDA, який виявився у еквадорців рівним 8,15. Не виключено, що проти Катару та Сенегалу підопічним Альфаро доведеться не стільки пресингувати, скільки грати першим номером, а ось із Нідерландами вони цілком здатні зробити ставку на свою сильну сторону, і тоді європейцям доведеться дуже несолодко.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Мойсес Кайседо

Мабуть, лідером нинішньої збірної Еквадору варто називати не 33-річного капітана команди Еннера Валенсію, який дограє кар'єру у «Фенербахче», а амбітного 21-річного центрального хавбека Мойсеса Кайседо з «Брайтона».

Професійну кар'єру Кайседо розпочинав у еквадорському клубі «Індепендьєнте дель Вальє», де провів лише два роки у першій команді, після чого отримав запрошення переїхати до Англії. Мойсеса пригледіли скаути клубу АПЛ «Брайтона», який погодився заплатити за перспективного гравця 5 мільйонів євро. На той момент Кайседо вже встиг дебютувати за національну збірну Еквадору, але «чайки» вирішили на сезон відпустити його в оренду в «Беєрсхот», де хавбек проявив себе настільки яскраво, що вже через пів року повернувся на Туманний Альбіон.

Нині Кайседо беззаперечний гравець основи «Брайтона», у лавах якого, за оцінками порталу Transfermarkt, є найдорожчим футболістом. Його контракт оцінюється у 38 мільйонів євро, і це при тому, що свій 21-й день народження Мойсес відзначив лише на початку листопада.

Заявка

Воротарі: Александер Домінгес («ЛДУ Кіто»), Ернан Галіндес («Універсидад Католіка»), Мойсес Рамірес («Індепендьєнте дель Вальє»).

Захисники: Анхело Пресіадо («Генк»), Вільям Пачо («Антверпен»), Роберт Арболеда («Сан-Паулу»), Джексон Поросо («Труа»), Фелікс Торрес («Сантос Лагуна»), П'єро Інкап'є («Баєр»), Хав'єр Арреага («Сіетл Саундерс»), Первіс Еступіньян («Брайтон енд Хоув Альбіон»), Дієго Паласіос («Лос-Анджелес»).

Півзахисники: Карлос Груесо («Аугсбург»), Мойсес Кайседо («Брайтон енд Хоув Альбіон»), Хосе Сіфуентес («Лос-Анджелес»), Джегсон Мендес («Лос-Анджелес»), Алан Франко («Атланта Юнайтед»), Гонсало Плата («Спортинг»), Анхель Мена («Леон»), Джеремі Сармієнто («Брайтон енд Хоув Альбіон»), Айртон Пресьядо («Сантос Лагуна»), Ромаріо Ібарра («Пачука»).

Нападники: Еннер Валенсія («Фенербахче»), Мікаель Естрада («Крус Асуль»), Джоркаефф Реаско («Ньюеллс Олд Бойз»), Кевін Родрігес («Імбабура»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

20 листопада
Катар – Еквадор (18:00 за київським часом, стадіон «Ель-Байт»)

25 листопада
Нідерланди – Еквадор (18:00 за київським часом, «Міжнародний стадіон Халіфа»)

29 листопада
Еквадор – Сенегал (17:00 за київським часом, «Міжнародний стадіон Халіфа»)

Прогноз на груповий етап: друге місце

СЕНЕГАЛ

До турніру у Катарі Сенегал лишень двічі виступав у фінальних частинах чемпіонату світу. Дебют «Львів Теранги» припав на 2002 рік, коли в Японії та Південній Кореї африканська збірна дісталася аж до чвертьфіналу, а на ЧС-2018 сенегальці не змогли навіть вийти з групи.

До Катару Сенегал їде не лише як один із п'яти представників Африки, а й як найсильніша команда цього континенту, бо минулого року саме «Леви Теранги» виграли Кубок африканських націй, який проходив у Камеруні. Цікаво, що у 2021-му сенегальці у фіналі континентальної першості в серії пенальті обіграли збірну Єгипту, і її ж Сенегал зміг пройти у фінальному раунді кваліфікації АФК, не пустивши на чемпіонат світу в Катар, причому знову в серії пенальті (1:0, 0:1 та 3:1 – за 11-метровими).

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Аліу Сіссе

Збірну Сенегалу очолює 46-річний місцевий фахівець Аліу Сіссе. Він є однією з легендарних особистостей для сенегальського та всього африканського футболу, бо був членом та капітаном «Львів Теранги» на ЧС-2002, коли ті дісталися стадії чвертьфіналу, де лише у додатковий час поступилися Туреччині. Після турніру в Японії та Південній Кореї Сіссе переїхав до Англії, де пограв за «Бірмінгем» та «Портсмут», після чого повернувся до Франції, і там у 2009-му в лавах «Німа» завершив виступи.

Кар'єру тренера Аліу Сіссе розпочав через рік після завершення виступів на футбольному полі. Він увійшов до тренерського штабу маловідомої за межами Франції команди «Луан-Куїзо», а через півтора роки прийняв запрошення стати асистентом головного тренера збірної Сенегалу Амара Траоре. Так сталося, що того дуже швидко відправили у відставку, а Сіссе запропонували побути виконуючим обов'язки коуча, після чого Аліу перейшов у асистенти спочатку Джозефа Кото, а потім Алена Жиресса. У березні 2015 року, коли француз залишив «Львів Теранги», саме Сіссе був затверджений повноцінним головним тренером збірної Сенегалу.

Після того Сенегалу є чим похвалитися на міжнародній арені – команда Сіссе кваліфікувалася на ЧС-2018 та ЧС-2022, а також у 2017 році дійшла до чвертьфіналу Кубка африканських націй, через два роки посіла у цьому змаганні друге місце, а у 2021-му стала тріумфатором континентального турніру.

Цікаво, що у Сенегалі Аліу Сіссе отримав прізвисько «Ель Тактіко». Вважається, що цей фахівець приділяє величезну увагу тактичним нюансам, ретельно готується до поєдинків, що й допомагає «Левам Теранги» добиватися успіхів. Сіссе дуже ретельно ставиться до гри в обороні, обирає прагматичний підхід й воліє зводити ризик до мінімуму. Переважно Сенегал діє за схемами 4-1-4-1 або 4-3-3, але в обох випадках для наставника дуже важливо, як на полі покаже себе опорний півзахисник і центральна вісь оборони. Саме тому розмаїття голів у поєдинках Сенегалу навряд чи варто очікувати, так само як і вийти до плей-оф цій команді буде дуже непросто – наприклад, чотири роки тому африканці не змогли здобути путівку до 1/8 фіналу у квартеті із Колумбією, Японією та Польщею. Навряд чи нинішні опоненти «Левів Теранги» виглядають слабшими, ніж попередні. Хіба що «Ель Тактіко» чимось здивує суперників та вболівальників…

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Садіо Мане

Беззаперечною зіркою № 1 у збірній Сенегалу, незважаючи на присутність у складі Едуара Менді та Каліду Кулібалі з «Челсі», є форвард «Баварії» Садіо Мане. Від його гри багато в чому залежить результат, якого здатні досягати сенегальці. Якщо в обороні ставку можна буде робити на Менді та Кулібалі, то ось в атаці надзвичайно багато зав'язане саме на формі та скілах Мане.

Інша справа, що сама участь 30-річного Мане у фінальній частині ЧС-2022 поки що перебуває під величезним питанням, незважаючи на те, що Аліу Сіссе включив досвідченого форварда до підсумкової заявки на турнір. Буквально за кілька тижнів до старту чемпіонату світу Мане зазнав пошкодження коліна, через яке лікарі «Баварії» виключили його можливість поїхати до Катару.

Однак у Сенегалі вирішили все-таки вчепитися за шанс для Мане. Там навіть звернулися до шаманів, аби ті допомогли Садіо подолати проблеми зі здоров'ям, а сенегальцям – зіграти у Катарі разом із лідером у складі. Що з цього вийде? Побачимо, але між «Баварією» та Сенегальською федерацією футболу вже назріває конфліктна ситуація, адже у мюнхенському клубі дуже не хочуть, щоб їхнім форвардом ризикували, що може призвести до рецидиву та ще більших термінів відновлення для Мане…

Заявка

Воротарі: Едуар Менді («Челсі»), Альфред Гоміс («Ренн»), Сені Дьєнг (КПР).

Захисники: Каліду Кулібалі («Челсі»), Абду Діалло (ПСЖ), Юссуф Сабалі («Бетіс»), Фоде Балло Туре («Мілан»), Папе Абу Сіссе («Олімпіакос»), Ісмаїл Якобс («Монако»), Формос Менді («Булонь»).

Півзахисники: Ідрісса Гeйє («Евертон»), Шейху Куяте («Ноттінгем Форест»), Нампалі Менді («Лестер»), Крепін Діатта («Брюгге»), Пап Гeйє («Марсель»), Пап Матар Сарр («Тоттенгем»), Пате Сісс («Райо Вальєкано»), Мустафа Нам («Пафос»), Лум Ндіає («Алавес»).

Нападники: Садіо Мане («Баварія»), Ісмаїла Сарр («Вотфорд»), Булає Діа («Вільярреал»), Ніколас Джексон («Вільярреал»), Бамба Дьєнг («Марсель»), Фамара Дьєду («Аланьяспор»), Іліман Ндіає («Шеффілд»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

21 листопада
Сенегал – Нідерланди (18:00 за київським часом, стадіон «Ель-Тумама»)

25 листопада
Катар – Сенегал (15:00 за київським часом, стадіон «Ель-Тумама»)

29 листопада
Еквадор – Сенегал (17:00 за київським часом, «Міжнародний стадіон Халіфа»)

Прогноз на груповий етап: четверте місце

НІДЕРЛАНДИ

Для збірної Нідерландів чемпіонат світу у Катарі стане вже одинадцятим в історії, причому після «срібла» у 2010 році в ПАР та «бронзи» ​​у 2014 році в Бразилії, «помаранчеві» провалилися у кваліфікації на ЧС-2018, у фінальній частині якого участі не брали. Недивно, що за минулі вісім років з моменту останнього старту нідерландців на світовій першості в їхніх лавах відбулися серйозні кадрові зміни, і нині «помаранчеві» мають не так багато футболістів, в яких є досвід виступів у фінальних частинах мундіалю.

Цікаво, що у відборі на ЧС-2022 Нідерланди стартували вкрай невдало, програвши у першому турі Туреччині на виїзді з рахунком 2:4. Дві легкі перемоги над Латвією (2:0) та Гібралтаром (7:0), що сталися потім, змінилися ще одним аж ніяк не найвдалішим результатом – нічиєю на виїзді проти Норвегії (1:1). Однак після цього «помаранчеві» вже не дали приводів сумніватися у тому, хто у групі найсильніший, і хто заслуговує на вихід на ЧС-2022 з першого місця. Туреччину у своїх стінах нідерландці розбили із рахунком 6:1, а Норвегію в останньому турі обіграли скромніше (2:0), відчепивши тим самим сіверян з гонки за другий рядок та можливість зіграти у плей-оф кваліфікації.

На даний момент Нідерланди мають 15-матчеву безпрограшну серію (11 перемог і 4 нічиї), а тому цю команду букмекери та інші фахівці недаремно традиційно записують до фаворитів майбутньої світової першості…

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Луї ван Гал

Очолює збірну Нідерландів ветеран тамтешнього тренерського цеху 71-річний Луї ван Гал. У травні 2016 року фахівця було звільнено з «Манчестер Юнайтед», після чого кілька років він був без роботи, а в березні 2019-го офіційно оголосив про завершення тренерської кар'єри. Але у серпні минулого року Королівський футбольний союз Нідерландів зумів переконати ван Гала повернутися до роботи й очолити національну команду, яку залишив Франк де Бур, котрий так і не зумів показати більш-менш прийнятний результат із «помаранчевими» на Євро-2020.

Розповідати про ван Гала можна довго, хоча це навряд чи має сенс, бо із кар'єрою цього фахівця добре знайомі всі шанувальники футболу, які цікавляться грою більш-менш серйозно. Відзначити варто лише те, що ЧС-2022 таки стане останньою точкою у кар'єрі Луї, адже із 1 січня 2023 року збірну Нідерландів очолить екс-коуч «Барселони» Рональд Куман. Щодо ван Гала, то у квітні він зізнався, що вже більше року бореться з агресивною формою раку простати.

Що стосується тактичних нюансів тренерської роботи, то ван Гал останнім часом відйшов від улюбленої у збірній Нідерландів розстановки 4-3-3 на користь тактичної моделі із трьома центральними захисниками. Нині «помаранчеві» значно частіше користуються базовою схемою, яку можна охарактеризувати як 3-4-1-2, 3-5-2 або 5-3-2. Цікаво, що такі зміни не призвели до зменшення націленості гравців нідерландської збірної на ворота суперників – навпаки, в європейському відборі на ЧС-2022 саме «помаранчеві» виявилися лідером за сумарним показником очікуваних голів серед усіх команд (36,36xG). Також Нідерланди завдали найбільше ударів (226), виконали найбільше обведень (385), подали найбільше кутових (77) та найчастіше пробивали пенальті (6).

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Френкі де Йонг

У складі збірної Нідерландів зазвичай чимало топових гравців. Зараз це і Вірджіл ван Дейк з «Ліверпуля», і Маттейс де Лігт з «Баварії», і Мемфіс Депай з «Барселони», і Дейлі Блінд з «Аяксу», але лідером цього колективу можна сміливо називати 25-річного хавбека «Барселони» Френкі де Йонга. І нехай нині у своїй клубній команді півзахисник має певні проблеми, а минулого літа багато говорили про можливий від'їзд нідерландця до «Манчестер Юнайтед», для своєї національної команди Френкі залишається надзвичайно важливим виконавцем.

Саме Френкі де Йонг є мозковим центром нинішньої збірної Нідерландів. Це футболіст, здатний будь-якої миті видати фантастично елегантну передачу, яка може вчинити вирішальне значення на перебіг поєдинку. Де Йонг зазвичай виконує величезний обсяг бігової роботи, здатен відпрацьовувати як на оборону, так і на атаку. У європейській кваліфікації на ЧС-2022 саме Френкі став лідером за загальною кількістю виконаних передач (876), а також – за ривками із просуванням (54).

Якщо у Катарі де Йонг зможе знову показати свою найкращу форму, за що раніше його, власне, і придбала у «Аякса» «Барселона», витративши 86 мільйонів євро, то Нідерланди будуть дуже конкурентоспроможними, навіть незважаючи на певні кадрові проблеми, зокрема, у воротарській лінії, де ван Гал змушений покладатися на послуги 39-річного ветерана «Аякса» Ремко Пасвера, котрий дебютував за «помаранчевих» лишень за два місяці до початку чемпіонату світу…

Заявка

Воротарі: Джастін Бейлоу («Феєнорд»), Андріс Нопперт («Геренвен»), Ремко Пасвер («Аякс»).

Захисники: Натан Аке («Манчестер Сіті»), Джеремі Фрімпонг («Баєр»), Дейлі Блінд («Аякс»), Юррієн Тімбер («Аякс»), Вірджил ван Дейк («Ліверпуль»), Дензел Дюмфріс («Інтер»), Маттейс де Лігт («Баварія»), Тірелл Маласія («Манчестер Юнайтед»), Стефан де Врей («Інтер»).

Півзахисники: Стівен Бергейс («Аякс»), Деві Классен («Аякс»), Кеннет Тейлор («Аякс»), Френкі де Йонг («Барселона»), Тен Копмейнерс («Аталанта»), Мартен де Рон («Аталанта»), Ноа Ланг («Брюгге»), Хаві Сімонс (ПСВ).

Нападники: Стівен Бергвейн, («Аякс»), Мемфіс Депай («Барселона»), Коді Гакпо (ПСВ), Люк де Йонг (ПСВ), Вінсент Янссен («Антверпен»), Ваут Вегхорст («Бешикташ»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

21 листопада
Сенегал – Нідерланди (18:00 за київським часом, стадіон «Ель-Тумама»)

25 листопада
Нідерланди – Еквадор (18:00 за київським часом, «Міжнародний стадіон Халіфа»)

29 листопада
Нідерланди – Катар (17:00 за київським часом, стадіон «Ель-Байт»)

Прогноз на груповий етап: перше місце

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини
Футбол | 02 травня 2024, 15:12 7
У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини

Український воротар пропустив два голи у півфінальному матчі ЛЧ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
Ого  обзорчик
По щучьему велению пусть выйдут Нидерланды и Эквадор потому что разрешили  Комарову  поднять на экваторе флаг Украины 
Yura Юрий
Как можно уравнивать Катар с Сенегалом?? Как можно писать что в матче Сенегал - Эквадор, прям Эквадор - фаворит, можно вообще не разбираться в футболе, но лишь посмотрев в каких клубах играют сенегальцы, и их соперники , чтоб прийти к иному выводу..... + кубок африки  + финал прошлого...... наваляет Сенегал и Эквадору и  Катару тем более, и с Голанцами заруба будет мячей на 5,  но в таких матчах европейцы за счет опыта вывозят...