Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 16 листопада 2022, 06:44
13768
1

Від Ноєра до Мессі: символічна збірна світу серед гравців у віці 35+

Блогер Sport.ua зібрав збірну досвідчених майстрів, які ще можуть дати фору молоді

| Оновлено 16 листопада 2022, 06:44
13768
1
Від Ноєра до Мессі: символічна збірна світу серед гравців у віці 35+
Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Факт пошанування «Золотим м’ячем»-2022 34-річного французького нападника «Реала» Каріма Бензема, звісно, не можна назвати тенденцією до виходу на перші ролі в світовому футболі вікових виконавців або принаймні її початком, однак замислитися над секретами нев’янучої майстерності багатьох наших сучасників-футболістів, які вже перебувають у вельми поважному віці, він змушує.

Спортивна медицина не стоїть на місці, пропонуючи щоразу дедалі новіші засоби відновлення та назагал подовження активного віку в футболі. Зірки першої величини дбайливо ставляться до пролонгування своєї кар’єри й зчаста являють собою просто таки взірці професійності: тут тобі й спеціальна дієта (наймаються найфаховіші дієтологи), й вицирклювана кількість годин для сну (на допомогу поспішають відповідні фахівці), й, зрештою, співпраця з найфаховішими футбольними тренерами в світі, яким цілком до снаги дорозумітися до режиму використання вікових майстрів. Дозування навантаження, розумне використання в тих чи інших тактичних завданнях – й маєш вправного виконавця, який приносить чимало користі в поважному футбольному віці, й поповнює своєю славою клубну казну (футболки в фанатів йдуть на ура!).

Важливо й розуміння клубними босами тонкої грані між футбольною снагою та маркетингом. Так чи інак, а нині в футбольному світі чинними гравцями є чимало вікових вправникіів, які навіть наприпослідок кар’єри грають у провідних клубах світу, демонструючи фанам яскраві грані свого таланту. Хто вони, кращі з кращих із тих, кому за 35?

Воротар: Мануель Ноєр («Баварія», Німеччина, народився 27.03.1986)

Актуальна вартість 36-річної легенди «Баварії» – 12 млн євро. Жоден інший воротар світу ніколи не коштував так дорого в такому віці. Звісно, це не найбільша ринкова вартість Ноєра (ще п’ять років тому сягала вона й 45 млн євро), та все одно чималої кількості своїх воротарських чеснот він не втратив і дотепер. Три матчі на нуль у цьогорічній Лізі чемпіонів (власне, в трьох іграх найпрестижнішого клубного змагу Старого Світу Мануель і брав участь), стільки само в національному чемпіонаті. Як і раніше, Ноєр полюбляє грати оддалік воріт, спеціалізується на довгих передачах, гарно грає ногами. Й на виходах, й у рамці й нині – король! Закінчення кар’єри? Що це? Його контракт із «Баварією» чинний до 30 червня 2024 р. Нещодавно легендарний кіпер зізнався, що свого часу переміг рак шкіри обличчя, а під час курсу лікування не переривав спортивної кар’єри. «Виходячи на поле, я хочу забити, й плювати на те, що я воротар», – розтиражовані слова Мануеля, які характеризують, може, не стільки його нехтування ігровою дисципліною, скільки прагнення завжди перемагати.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мануель Ноєр

Хто міг би скласти Ноєру конкуренцію? Як на мене, залишається і в поважному футбольному віці грозою форвардів «інтерист» Самір Ханданович (та, як направду, то останнього місяця він втратив місце в основі), не загубив своєї харизми й Джанлуїджі Буффон. Щоправда, 44-річний чемпіон світу, захищаючи ворота «Парми», що грає в серії В, протистоїть куди менш вправним форвардам, ніж Ханданович. Цікавий варіант й аргентинець Франко Армані. В свої 36 він основний голкіпер «Рівер Плейта», й цьогоріч відстояв вже з десяток матчів на нуль! А ось 36-річний Каспер Шмайхель, маючи контракт із «Ніццею» до 30 червня 2025 р., цей сезон проводить не надто вдало, пропускаючи практично щоматчу.

Захисники: Хесус Навас («Севілья», Іспанія, 21.11.1985), Серхіо Рамос (ПСЖ, Іспанія, 30.03.1986), Леонардо Бонуччі («Ювентус», Італія, 01.05.1987), Тіагу Сілва («Челсі», Бразилія, 22.09.1984)

Хесусу Навасу заледве чи не 37. Позаду залишилося 4-річчя в «Манчестер Сіті», а нині він, як і на початку своєї кар’єри (ледь не зі старту поточного сторіччя) тішить своєю майстерністю фанатів «Севільї». Чи можна назвати його твердим гравцем основи? Радше, таким, який є під основою. Менше з тим, виходячи зі старту приблизно в половині матчів андалусійців, Хесус Навас не те, що не псує каші, а й виявляє здатність коли-не-коли виготовити такий гарнір, який смакуватиме справжнім поціновувачам футбольного мистецтва. Невисокий, вельми швидкий, як для свого віку, технічний (достоту «на ти» з м’ячем), працездатний – що ще потрібно для симпатій публіки! В нещодавньому севільському дербі саме його вихід на заміну посприяв істотній активізації червоно-білих. Раз по раз він сновигав своїм флангом, переграючи опонентів.

«У моєму житті було чимало великих речей: перемога на чемпіонаті світу, стадіон, який назвали на мою честь. Це все дає мені мотивацію продовжувати працювати й бути успішним. І напрочуд важливо бути гарною та скромною людиною», – сказав Хесус Навас на церемонії укладання нового контракту з «севільїстас». Угода буде чинною до 30 червня 2024 р.

Як без Серхіо Рамоса в такій справі, як ветеранська, хай і символічна збірна! Жага боротьби – при ньому, майстерність – так само, провокативність – не без того (свій черговий жовто-червоний букет карток він почав збирати якраз із початком нинішнього сезону), та хіба це – не свідчення палкого бажання перемагати! Актуальна ринкова вартість іспанця – 6 млн євро. Звісно, це не 50-мільйонна вершина мало не 5-річної давнини й навіть не 27-мільйонна сума, за яку 17 років тому молодого таланта «Севільї» придбав «Реал», та все ж, певно, таки рекорд для гравців його амплуа в 36-річному віці.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леонардо Бонуччі

Чимало написано й сказано про провальність поточного сезону для «Старої Синьйори». Справді, команда вилетіла з Ліги чемпіонів до менш престижної Ліги Європи, набравши в групі лише 3 очки (2-й гірший результат італійських клубів за всю історію, невдатніше зіграла лише «Рома», коли під час Помаранчевої революції опинилася в одній групі з київським «Динамо»), пробуксовування в чемпіонаті. Та водночас кількість сухих ігор «Юве» в поточній серії А чи не найбільша серед усіх учасників. Чимала заслуга в такому сухостої біля воріт «б’янко-нері» належить Ленардо Бонуччі. Уродженець Вітербо, таке враження, лише у віці за 30 дізнав справжнє задоволення від футболу. «Мрія стала реальністю, сьогодні ми стали легендами», – не приховував своїх емоцій ветеран італійського футболу після переможного фіналу торішнього Euro. Лео чудово читає гру, правильно обирає позицію, а його пристрасті можуть позаздрити й куди молодші опоненти! І ще: в нещодавньому матчі проти «Інтера» він не грав, та, проходячи поруч із Філіпом Костічем перед подачею тим кутового, щось прошепотів партнеру по команді. Й, о, диво, через кілька секунд якнайвлучніша подача Костіча, й Данілу спрямовує м’яч у сітку. Щоправда, ВАР зрештою угледів у бразильця гру рукою, та факт залишається фактом: Бонуччі, навіть перебуваючи в запасі, долучився до гольового епізоду.

Дозволю собі нестандартний хід – поставити номінального центрбека Тіагу Сілву на лівий фланг оборони. Він менший на зріст, ніж Рамос і Бонуччі, натомість, попри вік, не втратив швидкості ухвалення рішень на футбольному полі, вміє чіплятися за м’яч і відчувати небезпеку для воріт своєї команди якимось особливим чуттям справжнього захисника. І в 38 бразилець є твердим гравцем основи «Челсі», вдало поєднуючи руйнівну гру та креативну (назбирав уже кілька гольових передач цього сезону).

Альтернативні варіанти? Як центрального захисника можна залучити гравця «Вільярреалу» Рауля Альбіоля. Він повсякчас грає в основі, й аж ніяк не втратив ігрового завзяття. А ось Джорджо К’єлліні, на жаль, не може похизуватися вагомою ігровою практикою в MLS, хоча й свою нагородну колекцію за океаном цей титулованець збільшив.

Півзахисники: Джеймс Мілнер («Ліверпуль», Англія, 04.01.1986), Лука Модріч («Реал» Мадрид, Хорватія, 09.09.1985), Давид Сільва («Реал Сосьєдад», Іспанія, 08.01.1986)

Ветеран «Ліверпуля» Джеймс Мілнер – справжній універсал. Центр півзахисту, опорна зона, певно, найкращі позиції для нього. Та все ж, зважаючи на його досвід гри як на правому, так і на лівому флангах півзахисту, залишу за ним правий фланг. До речі, на цій позиції він відіграв свого часу в національній збірній усе Euro-2012, зокрема й матч проти України в Донецьку. На цій самій позиції грав Мілнер за збірну проти нашої національної команди й у вересні того таки 2012-го, вже у відборі до мундіаля-2014. Робоча нога в Джеймса – права, форму свою він підтримує, виходячи на поле майже кожного матчу «Ліверпуля», хай і не завжди в основі. Цього сезону він відзначається і неабиякою охайністю, жодного попередження в прем’єр-лізі ще не має в своєму пасиві. Натомість досвід і тактична грамотність – дотепер у його багажі. Й ще: коли-не-коли він виходить на поле з капітанською пов’язкою, а його партнери неоднораз відзначали вміння Мілнера тактовно, але наполегливо спілкуватися з представниками Феміди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Модріч

Центр півзахисту – зона Луки Модрича. Невисокий (172 см), натомість технічний і дотепер швидкий хорват, що чудово володіє ударами з обох ніг, і в 37-річному віці коштує 10 млн євро. Й у свої роки він – повноцінний гравець основи «Реала», регулярно й забиває, й асистує, зчаста виграє двобої у куди молодших опонентів у центрі поля. Грає жорстко, та водночас не надто грубо. Одне слово, важлива тактична одиниця в такому варіанті ветеранської збірної.

Іншого невисокого півзахисника Давида Сільву можна використати на лівому фланзі півзахисту. Для нього це – не основна позиція, та все ж лівим вінгером Сільва відіграв весь переможний для Іспанії Euro-2008. Й напрочуд успішно! Відтак флангова філософія йому знайома. Цьогоріч титулований (чемпіон світу й 2-разовий чемпіон Європи) ветеран є твердим гравцем основи «Реал Сосьєдада», щоправда, наприкінці жовтня дістав травму підколінного сухожилля і, на жаль, не зіграв у домашньому матчі Ліги Європи проти МЮ. А йому як колишньому гравцю «Ман Сіті» кортіло, певно, вийти на поле проти «Юнайтед».

Альтернатива? Андрес Іньєста, наче, й на непоганому рахунку в японському клубі «Віссел Кобе», та рівень чемпіонату не дає змоги 38-річному титулованцю підтримувати таку форму, як у перевесників, що грають в Європі. Нинішній гравець «Вулвергемптона» Жоау Моутіньйу? Частіше виходить в основі, ніж починає матчі на лавці. Проте, на відміну від пропонованих мною до півзахисту ветеранської збірної гравців, не має постійної практики в єврокубках.

Нападники: Ліонель Мессі (ПСЖ, Аргентина, 24.06.1987), Кріштіану Роналду («Манчестер Юнайтед», Португалія, 05.02.1985), Олів’є Жиру («Мілан», Франція, 30.09.1986)

Що казати про Мессі та Роналду? Хтось із футбольних оглядачів написав: як усі люди поділяються на тих, хто полюбляє собак, і тих, хто полюбляє котів, так і прихильники футболу розподілені на табори прибічників Ліонеля та КріРо. Безперечно, побачити їх в одній команді, хай і ситуативно, було би дуже цікаво. Мессі став найкращим футболістом французької Ліги 1 у вересні, за підсумками голосування Французької профспілки професійних футболістів. Роналду в МЮ забиває, може, й не так часто, та в збірній цьогоріч провів кілька яскравих матчів, зокрема відзначу його червневий дубль у ворота швейцарців. «Найкращими стають такі футболісти, які вміють відгородитися від того, чого хочуть інші. Кріштіану Роналду – один із таких», – таку думку висловив Алекс Фергюсон у своїй книжці «Менеджмент у стилі «Манчестер Юнайтед». Слушно? Безперечно! А питання щодо того, чи є своїм клубом для КріРо нинішній (не епохи сера Алекса) МЮ, залишимо для іншої розмови.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Чинний чемпіон світу Олів’є Жиру нині переживає в «Мілані» достоту другу молодість. Його гол «Спеції» у нещодавньому матчі – ознака неабиякої футбольної майстерності! Й дальша купа емоцій (знята футболка та, як наслідок, друга жовта й вилучення за це, а наступного туру проти «Кремонезе» якраз француза й не вистачило, аби подолати оборону сіро-червоних) – свідчення того, що він ще не награвся. В «Мілані» здавна зберігали секрети подовження ігрового віку своїх зірок. З огляду на це торішній перехід Жиру з «Челсі» до «Мілана» цілком слушне рішення. В усякому разі колекцію своїх титулів Жиру, будучи гравцем «россо-нері», поповнює.

Інші варіанти нападу? «Якщо ви змогли заграти в Боснії, то заграєте будь-де», – сказав колись Модріч. Його слова повноцінно стосуються й Едіна Джеко. Цей хлопець торік – уже в 35-річному віці – перейшов із «Роми» до «Інтера» й сповнений бажання підкорювати нові вершини. На старті цього сезону й забивав, і віддавав гольові передачі як у серії А, так і в Лізі чемпіонів. Проте жовтень для нього склався не надто вдало, на відміну від Жиру. Відтак чемпіон світу потрапив у мій варіант збірної, а Едін – ні. Зауважу, що українці надто цінують тверду позицію Едіна щодо підтримки України у війні проти знавіснілих агресорів і заперечення Едіном можливості матчу між боснійською та російською збірними.

Ібрагімович? Безперечно, 41-річний Златан міг би розраховувати на місце в такій збірній, та, на жаль, його відновлення після травми дещо затягнулося, а форму після повернення на поле, яке орієнтовно відбудеться в січні наступного року, ще належить набрати.

Чимало забиває цього сезону Халк. 36-річний нападник захищає кольори «Атлетіку Мінейру» й робить це вдало. Щоправда, нещодавно дістав травму й пропустить певний час. Утім, хай там як, а специфіка бразильського внутрішнього футболу, коли атаці віддано однозначний пріоритет і не надто уважна гра оборонців як фірмова ознака, все ж таки дещо принижує теперішні гольові надба Живанілду Вієйри де Соузи, або Халка. Менше з тим, його контракт розраховано до 21 грудня 2024 р., і часу виявити свої бомбардирські чесноти в нього буде предостатньо. Аби здоров’я не зраджувало.

***

Ой, як цікаво було би побачити таку збірну в дії проти, скажімо, світової команди молодших від 35-ти років виконавців. Не скажу, що переконаний у перевазі молодості (підсиленою зрілістю) над досвідом. В усякому разі такий матч став би справжнім ощедрюванням для поціновувача футболу, а ветерани хистилися би ого-го як! Улюблені гравці, яких бачив хто з маленьства, хто із студентських часів, хто з доби буремної постстудентської молодості, а хто з допенсійного періоду, дотепер у дії – хіба це не суперово!

…Спало на думку, що вкрай складно було би обрати капітана для такої команди. Відтак, вочевидь, тут мав би бути задіяний іспанський принцип: просто найстарший з усіх.

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(61)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Арсенал визначив купівлю української зірки пріоритетним трансфером на літо
Футбол | 20 квітня 2024, 10:28 6
Арсенал визначив купівлю української зірки пріоритетним трансфером на літо

Георгій Судаков може стати одноклубником Олександра Зінченка

Достроковий виліт. Нідерландський клуб оштрафували на 18 очок
Футбол | 20 квітня 2024, 12:16 0
Достроковий виліт. Нідерландський клуб оштрафували на 18 очок

«Вітесс» уперше за 35 років покине Ередивізію

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Тарас Чубак
Тільки Рон має грати на фланзі, а не Жиру. Тим більше що сам Олів'є може чудово виконувати функції Бензема часів Рона у Реалі